رزولوشن‌های HD Ready و Full HD چه تفاوتی با هم دارند

سه‌شنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۶ - ۱۹:۰۰
مطالعه 7 دقیقه
این روزها استاندارهای متفاوتی برای تلویزیون‌ها یا ستاپ‌باکس‌ها و انواع پخش‌کننده‌ها از قبیل HD Ready، Full HD یا 1080i و 1080p وجود دارد که در ادامه به تشریح آن‌ها خواهیم پرداخت.
تبلیغات

هر تلویزیون یا ستاپ باکسی که امروزه بخرید از ویدیوی اچ‌دی (HD) پشتیبانی می‌کند؛ عده‌ی کثیری از افراد با برخی اصطلاحات مربوط به تلویزیون‌ها و نمایشگرها روبه‌رو می‌شوند که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان اصطلاحاتی چون اچ‌دی و فول اچ‌دی را نام برد. به راستی این دو رزولوشن تصویر چه تفاوتی با هم دارند؟

به بیانی ساده، تلویزیون‌ها و ستاپ باکس‌هایی که از HD Ready پشتیبانی می‌کنند، می‌توانند تصاویر 720p را با رزولوشن ۱۲۸۰ در ۷۲۰ پیکسل به شما نشان دهد. از طرفی، تلویزیون‌ها و ستاپ باکس‌های Full HD توانایی این را دارند که تصاویر 1080p را با رزولوشن ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل در جلوی چشمان شما قرار دهند. در این بین هرچه رزولوشن بیشتر باشد، تصویر مورد نظر شفاف‌تر به نظر می‌رسد.

اما ماجرا به این سادگی که برایتان شرح دادیم نیست...

اچ‌دی ردی در مقابل اچ‌دی و فول اچ‌دی

ممکن است از خود بپرسید که چرا در بالا دو بار از واژه‌ی اچ‌دی استفاده کردیم؛ خب موضوع مهمی هست که باید بدانید. بر اساس محل زندگی‌تان، تعریف واژه‌ی HD Ready اندکی متفاوت است. تفاوت تعریف اچ‌دی در ایالات متحده و اروپا بیشتر از بقیه‌ی جاها است.

HD Ready logo / لوگوی اچ دی

در کشور ایالات متحده‌ی آمریکا، استفاده‌ی یک تلویزیون از ویژگی HD Ready به این معنی است که آن تلویزیون می‌تواند تصاویر 720p را تولید کند و در داخل خود یک تیونر دیجیتال دارد. نکته‌ی مهم این است که روی تلویزیون‌ها و دیگر دستگاه‌ها مثل چند نوع خاص از پروژکتورها، مانیتور کامپیوترها و موارد مشابه، دقیقا یک نوع لوگوی HD Ready چاپ می‌شود. این در حالی است که دستگاه‌های پخش‌کننده‌ی یادشده (به جز تلویزیون‌ها) در داخل خودشان تیونر دیجیتال ندارند؛ تلویزیون‌ها از این حیث با دیگر پخش‌کننده‌های تصاویر، تفاوت دارند.

HD Ready 1080p logo

اما در اروپا، وجود یا عدم وجود تیونر دیجیتال در دستگاه پخش‌کننده‌ی تصویر هیچ تأثیری در قرارگیری لوگوی HD Ready روی آن ندارد. تنها شرط این است که دستگاه مورد نظر، توانایی پخش تصاویر 720p را داشته باشد. البته در برخی از تلویزیون‌های قدیمی، ممکن است با لوگوی HD Ready 1080p مواجه شوید؛ این لوگو دقیقا معادل لوگوی Full HD است.

لوگوی فول اچ دی / Full HD

به‌طور عمومی، لوگوی طلایی‌رنگِ Full HD 1080p یک استاندارد جهانی محسوب می‌شود و به این معنی است که نمایشگر مورد نظر می‌تواند تصاویر 1080p را به نمایش بگذارد. قرارگیری لوگوی Full HD 1080p روی یک دستگاه، هیچ ربطی به داشتن یا نداشتن تیونر دیجیتال ندارد و تنها نکته‌‌ی حائز اهمیت، این است که اکثر تلویزیون‌های آمریکا که روی آن‌ها چنین لوگویی دیده می‌شود، در داخل خود تیونر دیجیتال دارند.

مقایسه‌ی 720p و 1080p

مقایسه‌ ی کیفیت های اچ دی و فول اچ دی

از بحث لوگوها که بگذریم، به تفاوت واقعی بین دو رزولوشن اچ‌دی و فول اچ‌دی می‌رسیم. تلویزیون شما در حقیقت ویدیوها را به‌صورت یک سری خطوط افقی و عمودی نشان می‌دهد. تلویزیون شما توانایی نمایش چند خط افقی در یک لحظه دارد؟ در تلویزیون‌های اچ‌دی، ۷۲۰ خط و در تلویزیون‌های فول اچ‌دی، ۱۰۸۰ خط.

هرچه تعداد خطوط بیشتر باشد، پیکسل‌های بیشتری نیز به نمایش گذاشته می‌شود و نهایتا، ویدیوی شما کیفیت بهتری دارد. به همین علت است که تلویزیون‌های 4K و Ultra HD می‌توانند تصاویر را شفاف‌تر از بقیه‌ی تلویزیون‌ها به نمایش بگذارند.

مقایسه‌ی Progressive با Interlaced

وقتی که به مشخصات دقیق یک تلویزیون HD Ready 720p نگاه می‌کنید، اوضاع کمی پیچیده و گیج‌کننده می‌شود. در قسمت مشخصات تلویزیون خود، چنین جمله‌ای را خواهید دید: «این تلویزیون، تصاویر 1080i را نشان می‌دهد». یادتان نرود، این‌که تلویزیونتان تصاویر 1080i را به نمایش می‌گذارد، به این معنی نیست که Full HD است. در واقع، فروشنده‌ی آن تلویزیون ممکن است شما را با این ترفند که 1080i همان فول اچ‌دی است گول بزند؛ پس خوب حواستان را در مورد این قضیه جمع کنید.

p و i به ترتیب حروف اول کلمه‌های Progressive و Interlaced هستند. این دو واژه امروزه به استانداردی در نمایشگرها تبدیل شده‌اند و به این معنی هستند که تلویزیون مورد نظر، هر فریم از یک ویدیو را چگونه به نمایش می‌گذارد. همانطور که احتمالا می‌دانید، اکثر ویدیوها با نرخ ۲۵ فریم بر ثانیه اجرا می‌شوند.

در فرآیند Progressive Scan یا همان 1080p، تلویزیون می‌تواند در یک لحظه، تمامی ۱۰۸۰ خط افقی موجود در تصویر را به نمایش بگذارد. از طرفی در فرآیند Interlaced Scan یا همان 1080i، تلویزیون نصف خطوط افقی هر فریم را پس از نصف خطوط افقی فریم قبل، نشان می‌دهد. این کار باعث می‌شود که چشم شما فریب بخورد و فکر کند که در حال تماشای یک تصویر است؛ البته بد نیست بدانید که چشم غیر مسلح انسان می‌تواند تفاوت بین 1080p و 1080i را تشخیص دهد.

در یک جمله به‌صورت خلاصه این موضوع را برایتان روشن می‌کنیم. رزولوشن 1080i یا هر عددی را که پشت آن حرف i آمده است نادیده بگیرد؛ چرا که ویدیوهای Interlaced کیفیت بالایی ندارند.

لوگوهای یادشده را در کجا پیدا خواهید کرد؟

گرچه همیشه لوگوهای HD Ready و Full HD را روی تلویزیون‌ها می‌بینید؛ اما نکته‌ای که باید بدانید این است که چنین لوگوهایی روی دیگر گجت‌ها مثل پروژکتورها و مانیتورها نیز وجود دارند. مهم‌ترین نکته در مورد تلویزیون شما، به دستگاه ستاپ باکسی که دارید مربوط می‌شود.

پروژکتور HD Ready

قاعده‌ی کلی به این شکل است که اگر برای مثال تلویزیون شما 1080p و ستاپ باکستان 720p باشد، ویدیوی شما با رزولوشن پایین‌تر سازگار است. برخی از تلویزیون‌ها سعی می‌کنند با ترفندهایی کیفیت ویدیوی شما را بالا ببرند؛ اما نتیجه‌ی نهایی به نمایش تصاویر با کیفیت بهتر منجر نمی‌شود.

به‌طور مشابه، اگر شما یک تلویزیون 720p داشته باشید و ارتباط تصویری‌تان (فرقی ندارد که یک ستاپ باکس باشد یا کنسول‌ بازی) از نوع 1080p باشد، تصویر خروجی با رزولوشن 720p در برابر چشمان شما قرار خواهد گرفت. با این اوصاف، زمانی بالاترین کیفیت ویدیو حاصل می‌شود که رزولوشن‌های ورودی و خروجی به یک تلویزیون، کاملا با هم سازگار باشند.

بگذارید مجددا تکرار کنیم. ستاپ باکس‌های HD Ready 720p توانایی نمایش ویدیوهای 1080i را نیز دارند؛ اما سعی کنید که زیاد به این ویژگی دل نبندید؛ چرا که بین 1080i و 1080p فرسنگ‌ها فاصله وجود دارد.

اکثر تلویزیون‌های امروزی از HD Ready پشتیبانی ‌می‌کنند؛ پس نگران این موضوع نباشید

امروزه نگران بودن در مورد وجود برچسب HD Ready روی دستگاه‌های پخش‌کننده‌ی تصویر، کاری چندان منطقی نیست؛ چرا که مدت‌ها است رزولوشن 720p به یک استاندارد پیش‌فرض برای تمامی دستگاه‌های پخش‌کننده‌ی تصویر تبدیل شده است. با این اوصاف اگر قصد خرید تلویزیون، پروژکتور، مانیتور یا هر دستگاه مشابه دیگری دارید، بهتر است بدانید که دستگاه موردنظرتان حداقل از رزولوشن 720p پشتیبانی می‌کند.

البته این موضوع در مورد 1080p صدق نمی‌کند؛ وجود برچسب Full HD روی دستگاه مورد نظرتان، به شما کمک می‌کند که از پشتیبانی یا عدم پشتیبانی آن دستگاه از تصاویر 1080p مطلع شوید. البته بد نیست بدانید که تقریبا تمامی تلویزیون‌های هوشمند بازار که ارزش خرید دارند، از رزولوشن 1080p نیز پشتیبانی می‌کنند.

مقایسه‌ی HD Ready با 4K ،Full HD و Ultra HD

طی چند سال اخیر و به لطف پیشرفت روز افزون تکنولوژی، دو لوگوی دیگر نیز به جمع لوگوهای یادشده اضافه شده‌اند و امروزه از اهمیت بالایی برخوردارند: لوگوی 4K و لوگوی Ultra HD.

لوگوی 4K Ultra HD

4K در حقیقت زیر مجموعه‌ی Ultra HD به‌حساب می‌آید و به این معنی است که دستگاه شما توانایی نمایش ویدیوی 2160p با رزولوشن ۴۰۹۶ در ۲۱۶۰ پیکسل دارد. از طرفی وجود لوگوی Ultra HD یا همان Full Ultra HD روی یک تلویزیون، نشان می‌دهد که آن دستگاه می‌تواند ویدیوهای 4320p را با رزولوشن ۷۶۲۰ در ۴۳۲۰ پیکسل نشان دهد.

در حال حاضر اکثر تلویزیون‌ها از رزولوشن Full Ultra HD پشتیبانی نمی‌کنند؛ اما پیش‌بینی می‌شود که طی تنها چند سال، این رزولوشن همه‌گیر شود و بحث تفاوت بین HD Ready و Full HD که برای خیلی‌ها مهم است، به تفاوت بین Ultra HD و Full Ultra HD تغییر پیدا کند.

رزولوشن‌های Ultra HD و Full Ultra HD تنها مربوط به تلویزیون‌ها نیستند؛ شما برای اجرای یک ویدیو در چنین رزولوشن بالایی، باید یک پخش‌کننده‌ی Ultra HD Blu-ray نیز داشته باشید یا این‌که ویدیوی 4K را به تلویزیون خود استریم کنید.

اشتباه نکنید؛ رزولوشن با کیفیت فرق دارد

متأسفانه فروشندگان، رزولوشن تصویر را معیاری برای کیفیت آن در نظر می‌گیرند که این کار به‌هیچ‌وجه درست نیست. در چگونگیِ  به نمایش در آمدن یک ویدیو روی تلویزیون شما، چندین عامل دخیل هستند و شما نیز نباید یک دستگاه را صرفا بر اساس رزولوشنی که به نمایش می‌گذارد، خریداری کنید.

پنل تلویزیون، موتور داخلی آن، تکنولوژی نور پس‌زمینه و دیگر بخش‌ها همچون رزولوشن از اهمیت بالایی برخوردارند. 

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات