ساعات کاری کمتر باعث بهره وری بیشتر میشوند
اغلب شرکتها مایلند کارمندانی شاد، متعهد و پربازده داشته باشند؛ ولی تعداد معدودی از آنها حاضرند با تعطیل کردن یک روز در هفته برای کارکنان خود به این هدف برسند.
اما شرکت پرپچوال گاردین در نیوزیلند از این تمهید استفاده کرد. این شرکت یک دورهی آزمایشی هشت هفتهای را به اتمام رسانده و طی آن هر هفته به کارکنان خود که حدود ۲۰۰ نفر هستند، یک روز تعطیل اضافه داده اما حقوق و شرایط استخدام آنها را تغییری نداده است.
نتایج کاملاً واضح بودند: اگرچه ساعات کاری کم شده بودند اما کارکنان به میزانِ ۲۰ درصد بهرهوری بیشتری داشتند و شادمانتر نیز بودند. اندرو بارنز مدیر اجرایی شرکت، این آزمایش را موفقیتی بینظیر خواند.
جارود هار، استاد مدیریت منابع انسانی در دانشگاه فناوری اوکلند وظیفهی سنجش نتایج آزمایش را برعهده داشت. او متوجه شد که رضایت شغلی و شخصی در تمام زمینهها هم در محیط کار و هم در خانه افزایش یافته است و کارکنان بهتر کار کرده و نسبت به قبل از اجرای آزمایش از شغل خود لذت بیشتری میبرند.
یافتههای آزمایش مطابق با پیشبینیِ اندرو بارنز، مدیر اجرایی شرکت بودند. او پس از بررسی گزارشهای جهانی متعدد در رابطه با بهرهوری اعتقاد داشت که امتحانِ این شیوهی جدید کار، تصمیم درستی است.
این آزمایش معانی ضمنی بسیاری را در خود دارد و سؤالاتی دربارهی بهرهوری و فرهنگ ساعات کاری طولانی مطرح میکند؛ همچنین باعث میشود تا نگاهی دوباره به کارکنان پارهوقت و ارزش و پاداشی که به آنها داده میشود داشته باشیم.
ساعات مختلف با هم برابر نیستند
تا اینجا متوجه شدیم که طولانیتر کار کردن لزوماً برابر با بهرهوری بیشتر نیست. برای مثال کرهی جنوبی که دارای ساعات بسیار طولانیِ کاری است در ردهبندی کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه (OECD) در زمینهی بهرهوریِ کاری نزدیک به انتهای لیست قرار دارد. هفتههای کاری یونان نیز یکی از طولانیترین هفتهها در اروپا است اما این کشور بر طبق سنجش OECD، تولید ناخالص ملی پایینی در هر ساعت دارد.
نمیتوان گفت که تمام ساعات کاری به افزایش تولید ناخالص ملی کمک میکنند
ژاپن مثالی دیگر از کشوری است که ساعات طولانی کاریاش باعث افزایش بهرهوری نشده است. این کشور هماکنون در تلاش است تا با روشهایی، تعمداً اضافهکاریهای کارمندان را کم کند؛ مثلاً لامپها را در انتهای روز کاری خاموش میکنند تا این فرهنگ را از بین ببرند.
یک روز طولانیِ کاری
آزمایشهای دیگری نیز تلاش کردهاند تا بهرهوری را با کوتاه کردن روز کاری بهجای هفتهی کاری افزایش دهند.
برای مثال، دولت سوئد اجازه داد تا کارکنانِ یک خانهی سالمندان تنها ۶ ساعت در روز کار کنند. اگرچه کارکنان گزارش کردند که کیفیت زندگیشان بهبود یافته و استرس کمتر و وقت بیشتری برای گذراندن با خانوادهشان داشتهاند، اما این آزمایش برای مدیران بسیار گران تمام شد؛ زیرا مجبور بود کارکنان بیشتری را استخدام کند تا کار ساعات باقیمانده را جبران کنند.
طولانیتر کار کردن لزوماً برابر با بهرهوری بیشتر نیست
ایسلند نیز آزمایش مشابهی انجام داد که در آن به تعدادی از کارمندان اهل شهر ریکیاویک (پایتخت ایسلند) اجازه داده شد تا هفتهی کاری خود را به مدت چهار تا پنج ساعت کاهش دهند. در این آزمایش، بهرهوری به همان اندازهی سابق ماند؛ یعنی هزینهها تغییری نکردند و کارکنان نیز رضایت کاری بیشتری داشتند و غیبت از کار بهعلت بیماری کمتر شد.
این دو آزمایش نشان میدهند که ماهیت کار در مقرونبهصرفه بودن یا نبودنِ کاهش زمانِ کاری، مؤثر است. حضور دائمی کارکنان شیفتی مانند پرستاران و نگهبانان لازم است؛ یعنی در صورت کاهش ساعت کاری، کارفرما باید فرد دیگری را برای انجام کار پیدا کند.
اما در مورد کارمندان دفتری میتوان قانون پارکینسون را اعمال کرد؛ این قانون میگوید: «کار آنقدر کش میآید تا تمام زمان موجود برای انجامش را دربرگیرد». به بیان دیگر، اگر زمان برای انجام کار محدودتر باشد، کارمندان بازدهی بیشتری پیدا میکنند.
با اینحال، کارکنان پارهوقت معمولاً حقوق کمتری نسبت به همکاران تماموقت خود دریافت میکنند؛ هرچند بسیاری از والدین شاغل، خود به این حقیقت واقفند که در چهار روز میتوانند کاری را به پایان برسانند که دیگران در پنج روز انجام میدهند.
در جستوجوی تعادل بین زندگی و کار
هلن دلانی، استاد ارشد دانشکدهی بازرگانی دانشگاه اوکلند معتقد است که موفقیت آزمایش شرکت پرپچوآل گاردین در نیوزیلند وابسته به مشارکت کارکنان در برنامهریزی آن بوده است.
وی به روزنامهی گاردین گفت:
این کارمندان، ابتکارات و نوآوریهایی را برای کار کردن به روشی پربارتر و کارآمدتر ابداع کردند، مانند اتوماتیک کردن فرآیندهایی که بهصورت دستی انجام میشدند و کاهش یا حذف استفادهی غیرمرتبط با کار از اینترنت.
مدیر اجرایی شرکت هماکنون قصد دارد دائمی کردنِ هفتهی کاریِ چهار روزه را با هیئت مدیرهی خود مطرح کند. سیاستگذاران دولت نیز در زمان جستوجوی روشهایی برای افزایش بهرهوری کاری و همچنین بهبود تعادل بین زندگی و کار مردم کشور باید نگاهی به این نتایج داشته باشند.