جهان در گرمترین دههی خود در ۱۵۰ سال گذشته به سر میبرد
بنابر گفته دانشمندان، جهان در میانهی گرمترین دههی خود از زمان ثبت دما در سال ۱۸۵۰ است. دفتر پیشبینی آبوهوایی مِت پیشبینی میکند که دما برای هر پنج سال آینده احتمالاً بهاندازه یک درجه سانتیگراد یا بیشتر، بالاتر از سطح پیش از صنعتیسازی خواهد بود. همچنین در پنج سال آینده، احتمالاً سالی را خواهیم داشت که افزایش دمای جهانی میتواند به بیش از ۱/۵ درجهی سانتیگراد برسد.
این موضوع بهعنوان یک حد بحرانی برای تغییرات اقلیمی دیده میشود. اگر دادهها با پیشبینیها منطبق باشد، بنابراین این ده سال از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳، گرمترین دهه در ۱۵۰ سالی است که دادههای مربوطبه تغییرات دما ثبت میشود.
آیا پیشبینی افزایش دما باعث از بین رفتن توافق اقلیمی پاریس خواهد شد؟
دفتر مِت میگوید که سال ۲۰۱۵ اولین سالی بود که در آن میانگین سالیانهی دمای سطحی جهانی به یک درجهی سانتیگراد بیشتر از سطح پیش از صنعتیسازی رسید، که بهطور کلی بهمعنای درجه حرارت بین سالهای ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ است.
بعد از آن سال، هر سال این میانگین دما در نزدیکی یا بالاتر از یک درجه سانتیگراد بوده است. هماکنون، دفتر پیشبینی آبوهوایی مِت میگوید که این روند در پنج سال آینده احتمالاً ادامه یا افزایش خواهد داشت.
در این تصویر گرافیکی ثبتشده توسط ناسا بینظمیهای دمایی بین سالها ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ نشان داده شده است که بسیار بیشتر از روند بلندمدت نشان داده شده با رنگ قرمز است
پروفسور آدام اِسکیف، رئیس بخش پیشبینی بلندمدت دردفتر پیشبینی آبوهوایی مِت به اخبار BBC گفت:
ما اخیراً پیشبینیهای مربوطبه امسال را محاسبه کردیم که تا سال ۲۰۲۳ هستند و طبق آنها در این سالها شاهد افزایش شدید گرما در سرتاسر دنیا خواهیم بود.
او ادامه داد:
با نگاه کردن به پیشبینی هر سال، برای اولینبار میتوانیم ببینیم که یک خطر موقت برای افزایش از حد بحرانی ۱/۵ درجه سانتیگراد که در توافقنامهی اقلیمی پاریس تعیین شده است، وجود دارد.
اکتبر گذشته، دانشمندان سازمان ملل متحد گزارش ویژهای دربارهی تأثیرات بلندمدت افزایش دمای ۱/۵ درجه سانتیگرادی منتشر کردند. آنها نتیجه گرفتند که برای جلوگیری از این افزایش دما تا سال ۲۰۳۰، به اقدامات زیادی در زمینهی کاهش میزان کربن نیاز است. تحلیل و بررسیهای دفتر پیشبینی آبوهوایی مِت هماکنون میگوید به احتمال ۱۰ درصد، این اتفاق در پنج سال آینده خواهد افتاد.
سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳، گرمترین دهه از زمان ثبت دادههای مربوطبه تغییرات دما خواهد بود
این اولینباری است که پیشبینیها خطر قابلتوجه افزایش دما (که البته موقتی است) را نشان میدهند. ما دربارهی نوسان دما به بالای سطح ۱/۵ درجه سانتیگراد در هر سال حرف میزنیم.پروفسرو اسکیف در اینباره گفت:
ولی واقعیت این است که این امر میتواند همین حالا اتفاق بیفتد. ترکیبی از دلایل مانند گرمایش عمومی و نوسانات ناشی از رخدادهایی مانند النینو در چند سال آینده به این معنی است که ما به حد بحرانی نزدیک میشویم.
دادههای دما مربوطبه پنج پایگاه داده آبوهوایی بزرگ دنیا
دفتر پیشبینی آبوهوایی مِت چقدر از صحت پیشبینیهایش اطمینان دارد؟
دفتر پیشبینی آبوهوایی مِت میگوید که ۹۰ درصد از صحت پیشبینیهایش دربارهی سالهای پیشرو اطمینان دارد.
آنها میگویند که از سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳، شاهد دمایی خواهیم بود که بهاندازه ۱.۰۳ درجه تا ۱.۵۷ درجه بالای سطح ثبتشده در سالهای ۱۹۰۰-۱۸۵۰ است که گرما را در بیشتر مناطق جهان مخصوصاً در مناطقی مانند قطب شمال افزایش میدهد.
این گروه پژوهشی میگوید که بهخاطر تجربیات گذشته از پیشبینیهایش مطمئن است. این تیم در سال ۲۰۱۳، نرخ سریع گرم شدن را که طی پنج سال گذشته شاهد بودیم را پیشبینی کرد و حتی برخی از جزییات کمتر شناختهشده مانند ناحیه خنککننده دیدهشده در اقیانوس اطلس شمالی و نقاط خنککننده در اقیانوس جنوبی را نیز پیشبینی کرده بود.
اگر مشاهدات در طول پنج سال آینده با پیشبینیها مطابقت داشته باشد، دههی بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ گرمترین دهه در بیش از ۱۵۰ سال گذشته خواهد بود.
میزان اطمینان به دادههای مربوطبه سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸، ۹۵ درصد است که این میزان برای دادههای مربوطبه سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳، ۹۰ درصد است
اما پیشبینیهای آژانسهای آبوهوایی دیگر چطور؟
پیشبینی دفتر پیشبینی آبوهوایی مِت نیز مانند تعدادی از این آژانسها که بررسیهای کامل خود را از دادههای دما در سال ۲۰۱۸ منتشر کردند، نشان میدهد که سال ۲۰۱۸ چهارمین سال گرم از زمان ثبت دادهها در سال ۱۸۵۰ است.
سازمان هواشناسی جهانی (The World Meteorological) که به اختصار WMO نامیده میشود، بررسیاش از پنچ پایگاه داده اصلی بینالمللی را منتشر کرد که نشان میدهد ۲۰ سال از گرمترین سالهایی که تاکنون ثبت شدهاند در ۲۲ سال گذشته بودند.
پیتر تالاس، دبیرکل WMO در اینباره گفت:
دما تنها بخشی از این داستان است. تأثیرات آبوهوایی شدید بسیاری از کشورها و میلیونها انسان را تحت تأثیر قرار داده است که همراهبا پیامدهای ویرانگر برای اقتصاد و اکوسیستم در سال ۲۰۱۸ بوده است.
او ادامه داد:
همانطور که انتظار داریم بسیاری از حوادث شدید آبوهوایی ناشی از تغییرات اقلیمی است. این یک واقعیت است که ما باید با آن روبهرو شویم. کاهش تولید گازهای گلخانهای و اقدامات لازم برای سازگاری با آبوهوا باید یک اولویت اولیهی جهانی باشد.
سایر پژوهشگران در این زمینه گفتند که پیشبینیهای مربوطبه پنج سال آینده باتوجهبه سطح دیاکسیدکربن وارد شده به جو در سال ۲۰۱۸، مطابق با انتظارات است.
دکتر آنا جونز، شمیدان جوی در سازمان بررسی قطب جنوب بریتانیا در اینباره گفت:
متاسفانه در پیشبینیهای دفتر پیشبینی آبوهوایی مِت جای تعجبی نیست.
میانگین دما در سرتاسر جهان در یک رکورد همیشه بالا و چندین سال است که در همین حال بوده است. این موضوع عمدتاً بهدلیل افزایش غلظت گازهای گلخانهای مانند دیاکسیدکربن که ناشی از استفاده مداوم ما از سوختهای فسیلی است، اتفاق میافتد. تا زمانیکه ما تولید گازهای گلخانهای را کاهش ندهیم، میتوانیم انتظار روند افزایشی را در میانگین دمای جهانی داشته باشیم.