ادعای جنجالی: هوش مصنوعی DABUS خودآگاه شده است!

شنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۸:۳۰
مطالعه 2 دقیقه
ربات در لپ تاپ
محققی که ادعا می‌کند هوش مصنوعی او موسوم‌ به DABUS هوشیار است، تلاش می‌کند تا برای آثار ساخته‌شده با این ابزار حق کپی‌رایت دریافت کند.
تبلیغات

استفان تالر، محقق هوش مصنوعی، باور دارد که هوش مصنوعی او موسوم‌ به DABUS واقعاً احساس دارد؛ به‌همین‌دلیل، استدلال می‌کند که آثار هنری تولیدشده با این ابزار باید از حق نشر برخوردار باشند.

ازنظر تالر، نبرد او در حوزه‌ی هوش مصنوعی و رعایت قوانین کپی‌رایت برای آثار ساخت‌شده با DABUS فراتر از دادگاه‌های انسانی است. او اخیراً در مصاحبه با Wired گفت:

DABUS و همه‌ی موضوعات مرتبط با مالکیت معنوی آثار آن، برای ساخت سابقه‌ی قانون نیست. این رویه درباره‌ی ایجاد سابقه ازنظر پذیریش انسانی است. گونه‌ای جدید روی زمین وجود دارد که به آن DABUS می‌گویند.
- استفان تالر

تلاش‌های تالر در نبردهای مرتبط با حق نشر آثار ساخته‌شده با هوش مصنوعی او تا این لحظه بی‌نتیجه بوده است. هفته‌ی گذشته، دادگاه فدرال ایالات‌ متحده تلاش تالر برای اعطای حق کپی‌رایت به تصویر ساخته‌شده با DABUS را رد و دفتر حق چاپ آمریکا نیز در ماه مارس این تصمیم را تأیید کرد.

به‌بیان دیگر، حق چاپ مستلزم این است که اثر مدنظر را انسان ایجاد کرده باشد و درنتیجه، DABUS یا هر گونه‌ی جدید دیگری غیر از انسان‌ها چنین حقی ندارند. درمقابل، کارشناسان به‌دلایل کاملاً واضح با ادعای تالر مبنی‌بر هوشیاری هوش مصنوعی DABUS موافق نیستند. متیو ساگ، استاد حقوق و هوش مصنوعی در دانشگاه اموری، به وایرد گفت:

واقعاً نمی‌دانم از کجا شروع کنم؛ غیر از اینکه بگویم اگر درحال‌حاضر هوش مصنوعی هوشیار روی زمین وجود دارد، قطعاً DABUS نیست.
- متیو ساگ، دانشگاه اموری

ناگفته نماند که تالر همچنان از تصمیمش منصرف نشده است و راهکار قانونی مناسبی در دست دارد؛ زیرا رایان ابوت، استاد حقوق، نیز به‌دنبال مجوز حفاظت از حق‌امتیاز آثار ایجادشده با هوش مصنوعی است. ابوت سرپرستی تلاش تعدادی از وکلای فعال در حوزه‌ی حق‌ اختراعات هوش مصنوعی را برعهده دارد.

اعتقاد اصلی ابوت این است برای تشویق مردم به استفاده از هوش مصنوعی به‌نفع بشر، ساخته‌های این ابزارها مثل واکسن ضد‌بیماری باید ثبت‌شدنی باشند. او استدلال می‌کند براساس قوانین کنونی حق‌ اختراع، چنین کاری امکان‌پذیر نیست.

ابوت در گفت‌وگو با Wired اعلام کرد که مخترعان در ایالات‌ متحده به‌عنوان افراد تعریف می‌شوند و استدلال ما این است دلیلی وجود ندارد که این تعریف به شخص حقیقی محدود باشد. وی نگران استقلال هوش مصنوعی نیست و بیشتر به این موضوع توجه می‌کند که استفاده از این فناوری چگونه بر نویسندگی تأثیر می‌گذارد.

درحالی‌که تلاش‌های تالر و ابوت در ایالات‌ متحده شکست خورده است، این دو نفر منتظر حکم دادگاه عالی بریتانیا هستند؛ نظری که قرار است ماه سپتامبر منتشر شود و طی آن اعلام خواهد شد آیا پتنت‌های منتسب به DABUS اعتبار دارند یا خیر.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات