علت خاموش شدن پکیج و راههایی برای پیشگیری از آن
خاموش شدن یا روشن نشدن پکیج که از مشکلات بسیار شایع بوده و بسیاری از افراد را درگیر خود میکند، ممکن است در اثر ایرادی ساده رخ داده باشد. در چنین شرایطی، احتمالاً خودتان قادر به رفع مشکل هستید؛ اما باید تأکید کنیم که اگر تجربه یا دانش فنی لازم را ندارید یا در صورتی که مشکل پیشآمده برای پکیج شما جدی است، حتماً از متخصص برند پکیجتان برای تعمیر کمک بگیرید.
از آنجایی که امروزه در بیشتر مدلهای پکیج دیواری از سنسورهای مختلفی استفاده میشود، بروز هرگونه خطا یا ایراد در عملکرد هر یک از آنها میتواند منجر به خاموش شدن پکیج و شعله آن شود. پکیج دیواری دستگاهی است که به گاز و برق احتیاج دارد؛ بنابراین در اولین گام برای بررسی علت خاموش شدن ناگهانی پکیج بهتر است جریان گاز، برق، آب، کلید برق و فیوزها را برای هر گونه ایراد و قطعی بررسی کنید. همچنین دقت کنید که شیر گاز متصل به پکیج سهواً بسته نشده باشد.
علت خاموش شدن پکیج
برای یافتن علت اینکه چرا پکیج شما خاموش روشن نمیشود، ابتدا باید بدانید که دستگاه در کدام یک از سه حالت زیر قرار دارد:
- خاموش شدن ناگهانی پکیج: در حالت اول خاموش شدن ناگهانی پکیج را داریم که در اکثر موارد پس از عیبیابی و رفع مشکل، پکیج مجدداً روشن میشود و همچنین احتمال تکرار این اتفاق نیز کم است.
- خاموش شدن مداوم پکیج: در حالت دوم این اتفاق به دفعات تکرار میشود و با خاموش شدن مکرر پکیج روبهرو هستیم؛ بهطوری که دستگاه روشن نمیشود. دراین مواقع گاهی مشکلات دیگری نیز روی میدهد. در این حالت برای عیبیابی و رفع مشکل بهتر است از یک تکنسین کمک بگیرید.
- خاموش شدن موقت پکیج: در چنین سناریویی، دستگاه خاموش میشود؛ اما به راحتی میتوان آن را روشن کرد. این مشکل در شرایطی نظیر کاهش فشار آب، افت بار پکیج، جرم داشتن دستگاه و... رخ میدهد و باید توسط یک تعمیرکار تشخیص و عیبیابی شود.
در ادامه تعدادی از رایجترین دلایل روشن نشدن پکیج را بررسی میکنیم:
کمبود آب در مخزن
برای اینکه پکیج دیواری به درستی کار کند، به مقداری آب احتیاج دارد. بنابراین مشکل در تغذیه آب پکیج یا همان شیر پرکن آب، نشتی دستگاه و نیز ایراد در منبع آب پکیج، میتوانند دلایلی برای کمبود آب و در نتیجه خاموش شدن پکیج باشند.
از طریق نشانگر عقربهای میتوان فشار آب پکیج را خواند. این عدد معمولاً بین ۱ و ۲ است که فشار کارکرد نرمال دستگاه محسوب میشود. چنانچه عقربه فشار به نزدیک ۰.۵ برسد، پکیج خودبهخود خاموش میشود و تا وقتی که فشار را مجدد تنظیم نکنید، روشن نمیشود. در این حالت از طریق شیر پرکن آب که معمولاً در زیر دستگاه قرار دارد، میتوان فشار آب را تنظیم نمود و افزایش یا کاهش داد.
کم بودن فشار گاز
گاز ورودی به پکیج از اساسیترین عوامل کارکرد صحیح آن است. اگر اشکالی در تأمین گاز رخ دهد، مثلا شیر بسته باشد یا فشار خیلی کم شود، مشعل پکیج نیز روشن نخواهد شد. در این حالت، چراغ قرمز پکیج بهدلیل کم بودن گاز ورودی روشن میشود. در چنین شرایطی علت خاموش شدن و روشن نشدن پکیج کم بودن یا ضعیف بودن فشار گاز است که شعلهای ضعیف تولید میکند و منجر به خاموش شدن مکرر پکیج میشود. ممکن است این مشکل از شیر گاز شما یا گاز کل ساختمانتان باشد.
وجود هوا در لوله های مدار پکیج
در صورتی که به جای آب، هوا در درون لولههای مدار پکیچ باشد، پمپ دستگاه به جای پمپاژ آب، هوا را در مدار به جریان میاندازد. این امر سبب میشود تا برد پکیج کمبود آب مدار را تشخیص دهد و پکیج را خاموش و از روشن شدن آن جلوگیری کند؛ بنابراین یکی از علتهای بروز این مشکل، وجود هوا در لولهها و رادیاتورها است که به راحتی با یک هواگیری برطرف میشود.
مسدود بودن مدار گرمایشی
اگر مدار گرمایشی پکیج، شامل لولهها و رادیاتورها دچار گرفتگی و مسدودیت شوند، تغییرات فشار حاصله میتواند علت خاموش شدن پکیج و روشن نشدن مشعل آن باشد. مدار گرمایشی به دلیل وجود رسوبات در لولهها و رادیاتورها مسدود میشود.
رسوبات عموماً از سختی آب ورودی به مدار ناشی میشوند و با نصب سختیگیر بر روی دستگاه میتوان از این مشکل رهایی یافت. همچنین لولههای قدیمی و نامناسب نیز میتوانند دلیل تشکیل رسوب باشند؛ بنابراین پس از رسوبزدایی پکیج توسط تعمیرکار متخصص، بهتر است به فکر تعویض لولههای قدیمی نیز باشید.
خرابی پمپ آب
پمپ آب پکیج وظیفه پمپاژ آب درون مدار گرمایشی پکیج را دارد. در صورتی که پمپ سیرکولاتور یا پمپ گردش آب دچار مشکل شود، آب بهدرستی بهگردش در نمیآید. این امر توسط برد دستگاه تشخیص داده شده و سبب خاموش شدن پکیج میگردد.
معمولاً پمپ آب به یکباره خراب نمیشود؛ بلکه ابتدا بهصورت نیمسوز درمیآید که یکی از دلایل خاموش و روشن شدن پکیج است. پس از مدتی که پمپ کاملاً ضعیف شد، میسوزد و باعث روشن نشدن پکیج میشود.
ایراد در دودکش پکیج
دودکش پکیج یکی از اعضای مهم در خارج نمودن دود حاصل از احتراق است. اگر دودکش پکیج درست نصب نشده یا در فاصله مناسبی از سقف قرار نداشته باشد، دودها را بهدرستی خارج نمیکند و بخشی از دود در همان محل دستگاه جمع خواهد شد.
سنسورهای دستگاه تجمع دود در اطراف پکیج را تشخیص داده و آن را خاموش میکنند؛ حتی پساز روشن کردن دوبارهی پکیج، دستگاه بلافاصله خاموش خواهد شد.
خرابی الکترود تشخیص شعله
در بخش مشعل پکیچ قطعه الکترود یون قرار گرفته است که وظیفه تشخیص شعله را برعهده دارد؛ بنابراین خرابی الکترود یون میتواند علت روشن نشدن پکیج شما باشد. ممکن است الکترود کثیف باشد یا فاصله آن با جرقهزن تنظیم نباشد. پس برای جلوگیری از خاموش شدن پکیج و روشن نشدن مشعل آن، باید الکترود یون بررسی و با سمباده تمیز شود یا مجدداً فاصله آن تنظیم شود.
ایراد شمعک پکیج
ایراد در سیستم جرقهزنی و گازرسانی پکیج میتواند علت روشن نشدن شمعک پکیج باشد؛ اما ممکن است خود شمعک نیز ایراد داشته باشد. برای اطمینان از این امر، میبایست شیر آب گرم را باز کنید و بهصورت دستی و با کمک فندک، شمعک را روشن کنید.
اگر پکیج روشن شد، ایراد در خود سیستم شمعک پکیج است و باید از یک متخصص تعمیرات پکیج بخواهید تا آن را تعویض کند. گاز شمعک از طریق لوله نازکی تأمین میشود که ممکن است توسط آلودگی و گرد و خاک دچار قطعی شده و منجر به خاموش شدن شمعک پکیج شده باشد.
جوش آوردن پکیج
یک علت خاموش شدن ناگهانی پکیج، گرم شدن بیش از حد آن است. در صورتی که پکیج بسیار گرم شود و دمای آب در مدار از حد معینی بالاتر رود، برای جلوگیری از خطرات احتمالی، پکیج خودبهخود خاموش میشود. در این حالت، اصطلاحاً پکیج جوش آورده است.
با پایین آمدن دمای آب، پکیج مجدداً روشن میشود. علت جوش آوردن پکیج به موارد بسیاری همچون تنظیم نبودن کلید دما، خرابی کلید NTC و رسوب گرفتن مبدل ثانویه مربوط میشود.
نکته: اگر پکیج شما دارای نمایشگر دیجیتالی باشد، کد خطای مربوطه روی آن ظاهر میشود. در برخی مدلها بوق ممتدی کشیده میشود تا شما از جوش آوردن پکیج مطلع شوید.
ایراد برد پکیج
در صورتی که هیچ یک از موارد بالا علت خاموش شدن پکیج نبودند، ممکن است این مشکل به دلیل ایراد در برد پکیج باشد.
راههای پیشگیری از خاموش شدن پکیج
پکیج از جمله لوازم خانگی است که مدام در حال کار است و بنابراین مراقبت درست و اصولی از آن اهمیت زیادی دارد. برای نگهداری درست از پکیج نکات زیر را همواره در نظر داشته باشید:
- استفاده از فیلتر مناسب: فیلترهای مغناطیسی به این دلیل که قدرت رسوبگیری زیادی دارند، گزینه مناسبی برای پیشگیری از مشکلات ناشی از گرفتگی لولهها محسوب میشوند.
- قرار دادن پکیج در مکان مناسب: انباری و آشپزخانه برای نصب پکیج ایدهآل هستند. همچنین پکیج باید یک تا دو متر از زمین فاصله داشته باشد.
- استفاده از کلاهک مناسب برای دودکش پکیج: یادتان باشد که پیش از فصل سرما مسیر دودکش را بررسی کنید.
- کنترل فشار پکیج به صورت روزانه: یک تا یک و نیم، فشار نرمال بار پکیج دیواری است.
- سرویس پکیج بهطور منظم: ایدهآل این است که پکیج را سالی یکبار یا دو سال یکبار سرویس کنید.
جمعبندی
در این مطلب تلاشمان بر این بود که به بررسی علت خاموش شدن و روشن نشدن پکیج دیواری و راههای پیشگیری از بروز این مشکل بپردازیم. اگر مطالب ارائه شده در رفع مشکل پکیج شما مؤثر نبود و همچنان نمیدانید که چرا پکیجتان روشن نمیشود، توصیه میکنیم از یک تکنسین و یا یک سرویسکار ماهر کمک بگیرید.
نظرات