نکاتی ایمنی که باید هنگام استفاده از بخاری برقی در نظر بگیرید

نکاتی در خصوص نحوه استفاده اصولی و ایمنی از بخاری برقی
دوشنبه ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۶:۳۰
مطالعه 7 دقیقه
هیتر یا بخاری برقی دیواری، پرتابی، رادیاتوری، ایستاده
در این مقاله از زومیت قصد داریم به کلیه نکات ایمنی و اصولی استفاده از بخاری برقی بپردازیم.
تبلیغات

بخاری برقی یا هیتر الکتریکی (Electrical Heater) از قدیمی‌ترین تجهیزات گرمایشی محسوب می‌شود که به‌دلیل وزن سبک و ابعاد جمع و جور بسیار پرکاربرد است.

البته بخاری برقی معمولاً به‌عنوان وسیله گرمایی کمکی در خانه‌ها استفاده می‌شود؛ زیرا مصرف برق آن‌ در مقایسه با سایر محصولات خانگی بیشتر است. به‌منظور استفاده ایمن از بخاری برقی باید مواردی را مدنظر قرار دهید.

افراد معمولاً هنگام روشن کردن بخاری برقی نکات ایمنی را رعایت نمی‌کنند، که می‌تواند باعث وقوع خطرات جبران‌ناپذیری شود. استفاده از بخاری برقی راحت است و برای استفاده ایمن از آن‌ها فقط باید تمامی نکات زیر را رعایت کنید تا مانع رخ دادن خطرات احتمالی شوید.

البته ذکر این نکته لازم است که موارد یادشده در‌ صورتی کاربردی هستند که محصولی استاندارد و ایمن خریداری کرده باشید، وگرنه با خرید جنس بدون کیفیت و غیراستاندارد هیچ راهی برای ایمن‌سازی نیست. در ادامه به بررسی تمام نکات ایمنی هنگام استفاده از این دستگاه خواهیم پرداخت.

خشک کردن لباس با بخاری برقی پرتابی
کپی لینک

نحوه استفاده از بخاری برقی

روشن کردن بخاری برقی و استفاده از انواع هیتر الکتریکی پیچیدگی خاصی ندارد و پس از به برق زدن دو شاخه، تنها با یک کلید می‌توان هیتر را روشن کرد؛ اما مهم‌ترین مبحثی که در راهنمای استفاده ایمن از بخاری برقی باید بدانید، نحوه استفاده از بخاری برقی است که می‌تواند خطرات احتمالی ناشی از استفاده از هیتر را کاهش دهد، همچنین از خراب شدن بخاری برقی جلوگیری کند و عملکرد استفاده از آن را بالا ببرد. برای استفاده صحیح و ایمن از بخاری برقی به چند نکته‌ای که در ادامه آورده‌ایم، دقت کنید.

کپی لینک

قبل از روشن کردن هیتر از سلامت آن مطمئن شوید

قبل از روشن کردن بخاری برقی همه‌ی اجزای آن را بررسی کنید. مشاهده هرگونه آسیب اعم از خراش، ساییدگی یا ترک روی بدنه بخاری برقی را جدی بگیرید. سیم‌کشی بیرونی آن را بررسی کنید و اگر از فروشگاه‌های معتبر بخاری برقی را خریداری نکرده‌اید حتماً از یک متخصص در این زمینه بخواهید از اتصال سیم‌کشی‌های داخلی آن مطمئن شود.

نکته: چنانچه در همان لحظات اولیه احساس کردید که بخاری برقی بد کار می‌کند، آن را از برق بکشید و برای عیب‌یابی و تعمیر بخاری برقی اقدام کنید. بدانید که جرقه زدن، بروز صداهای ناهنجار، پریدن فیوز پس از زدن هیتر به پریز برق و… همگی نشانه‌هایی از خرابی بخاری هستند.

کپی لینک

بررسی برچسب‌های ایمنی

گواهینامه‌های استاندارد در لوازم الکتریکی، نشان می‌دهد که کالا در شرایط بهینه و با تأیید استانداردهای جهانی ساخته شده است. برچسب‌های استاندارد روی جعبه و بدنه هیتر الکتریکی، ایمنی بخاری برقی را ثابت می‌کنند. خرید از برندهای معروف که بخاری برقی با گارانتی دارند و فروشگاه‌های معتبر با ارائه خدمات پس از فروش، می‌تواند تا اندازه زیادی ایمنی بخاری برقی را تأیید کند.

استفاده کاربر خانم از بخاری برقی صفحه ای
کپی لینک

بخاری را در مکان مرطوب قرار ندهید

از قرار دادن بخاری برقی روشن در مکان‌های مرطوب مانند حمام، اتاق رختشویی، استخر و هر مکان دیگری که امکان پاشیدن آب یا مواد مایع دیگر روی بخاری وجود دارد، به‌شدت خودداری شود. اگر قصد دارید از بخاری برقی برای گرم کردن حمام استفاده کنید، نیم ساعت پیش از استحمام آن را روشن کنید و قبل از باز کردن دوش آب، بخاری را حتماً خاموش کنید. بخاری‌هایی مناسب فضای حمام طراحی شده‌اند، اما حتی این محصولات نیز نباید در تماس مستقیم با آب قرار بگیرند.

کپی لینک

ایجاد فاصله مناسب

بهتر است بخاری زیر پریز برق قرار نگیرد و از آن فاصله داشته باشد؛ زیرا همواره خطر آتش‌سوزی وجود دارد و دور کردن آن باعث کاهش خطرات احتمالی و فاجعه‌بار می‌شود. برای روشن کردن ایمن هیتر، باید حداقل نیم متر از پریز برق و دیوار فاصله داشته باشد.

کپی لینک

انتخاب محل مناسب برای هیتر

اگر هیتر را در نقطه‌ای قرار دهید که به‌طور مداوم افراد در آن در حال رفت‌وآمد هستند، علاوه بر اینکه می‌تواند باعث سوختگی آن‌ها شود، خطر واژگون شدن و آتش سوزی افزایش پیدا می‌کند. بهترین نقطه در گوشه‌های اتاق است که افراد کمتر تردد می‌کنند.

کپی لینک

دور بودن از مواد قابل اشتعال و پارچه‌ای

هیتر برقی را روی فرش یا پارچه و در نزدیکی پرده و سایر مواد قابل اشتعال نباید قرار داد. همچنین روی هیتر الکتریکی، لباس، پارچه و… را نباید خشک کرد، زیرا علاوه بر سوختن آن‌ها، خطر آتش‌سوزی نیز وجود دارد. بهتر است بخاری را روی سرامیک قرار دهید.

کپی لینک

کابل را از بخاری فاصله دهید

کابل بخاری نباید با بدنه آن در تماس باشد زیرا باعث سوختگی سیم می‌شود. اگرچه بخاری‌های موجود در بازار به روش‌های مختلفی محیط را گرم می‌کنند، بعد از روشن شدن، بدنه تمامی آن‌ها گرم می‌شود. بنابراین اگر کابل بخاری کیفیت مناسبی نداشته باشد، در‌صورت تماس طولانی‌مدت با بدنه ممکن است آب شود یا بسوزد.

کپی لینک

تعویض المنت آسیب‌دیده

اگر المنت بخاری آسیب دید، ابتدا باید آن را تعویض و سپس از آن وسیله گرمایشی استفاده کنید. المنت آسیب‌دیده ممکن است باعث ایجاد آتش‌سوزی و خرابی دیگر قطعات داخلی شود، بنابراین اگر قصد دور انداختن کل بخاری را ندارید، ابتدا المنت را تعویض کنید. اگر آشنایی کلی با ساختار تجهیزات برقی ندارید، نباید این کار را خودتان انجام دهید و باید توسط افراد متخصص انجام شود.

کپی لینک

از عملکرد درست کلید قطع کن خودکار مطئن شوید

اگر بخاری استانداردی خریداری کرده باشید، حتماً یک کلید قطع خودکار زیر آن تعبیه شده است. بنابراین پیش از روشن کردن باید عملکرد درست کلید قطع کن خودکار آزمایش شود، این کلید در‌صورت واژگون شدن بخاری، ورود جریان برق به آن را مسدود و به‌طور خودکار بخاری را خاموش می‌کند.

همچنین این کلید تنها در‌ حالتی‌ که روی سطح صاف باشد، قطع است و اجازه روشن شدن بخاری را می‌دهد.

گرم کردن دست با بخاری برقی ثابت
کپی لینک

روی هیتر غذا و آب گرم نکنید

بخاری برقی برای گرم کردن یا درست کردن غذا نیست، پس از قرار دادن ظرف روی آن خودداری کنید. اگر ظرف بر روی المنت‌ها واژگون شود، باعث خرابی بخاری و سوختگی یا جرقه زدن مدار آن می‌شود. البته اگر مجبور به انجام این کار هستید، از مدل‌هایی استفاده کنید که المنت در قسمت بالای بخاری تعبیه شده است.

کپی لینک

دور از دسترس کودکان و افراد آسیب

با توجه به اینکه بدنه بخاری برقی‌ها پس از روشن شدن گرم می‌شود، بنابراین باید از دسترس کودکان و حیوانات دور باشد تا امکان سوختگی آن‌ها و استفاده پرخطر از بخاری از بین برود. در بسیاری از مدل‌های ایرانی، المنت‌ها از روی بدنه دستگاه در دسترس است و با توجه به دمای بالای المنت، باعث سوختگی شدید می‌شود. پس حتماً اگر افرادی در محیط هستند که امکان تماس با هیتر را دارند، سراغ مدل‌هایی بروید که المنت کاملاً در بخاری پوشیده است.

کپی لینک

انتخاب سطوح صاف و مستحکم

بخاری‌ را پیش از روشن کردن باید بر روی سطوح صاف و با استحکام قرار داد و بعد از روشن کردن از جابه‌جایی آن خودداری شود. همچنین بهتر است از خشک بودن سطحی که قصد قرار دادن بخاری در آن را داریم، مطمئن شویم.

کپی لینک

بررسی کابل

نباید بخاری را با کابل آسیب‌دیده روشن کرد. اگر کابل پارگی، سوختگی یا قطعی دارد، باید توسط تعمیرکار تعویض شود و مجدداً از بخاری استفاده شود. کابل آسیب‌دیده باعث جرقه زدن می‌شود و علاوه بر خراب کردن بخاری، به پریز برق نیز آسیب می‌زند.

کپی لینک

هیتر را برای مدت طولانی روشن نگذارید

هیترهای برقی نباید همواره روشن باشند. اگر بخاری برقی برای مدت‌زمان طولانی روشن باشد، علاوه بر فشار به سیستم برق کل خانه و افزایش چشم‌مگیر هزینه برق، به قطعات داخلی آن نیز آسیب وارد می‌شود. به‌هیچ‌عنوان در منزلی بدون حضور افراد بخاری را روشن نگذارید و هنگام ترک محیط، آن را خاموش کنید.

بخاری برقی پرتابی پارس خزر سفید رنگ
کپی لینک

پریز مناسب

پیش از استفاده از هیتر الکتریکی، از سلامت و توان پریزی که قصد وصل کردن هیتر به آن را دارید، مطمئن شوید. پریز باید تحمل توان بخاری برقی را داشته باشد تا بعد از روشن کردن بخاری برق نپرد و سیم‌کشی کل خانه نسوزد. بهتر است به‌جای وصل کردن دو شاخه به پریز، آن را به محافظ برق بزنید.

کپی لینک

هیتر را با وسایلی برقی پر مصرف روشن نکنید

معمولاً شبکه برق خانگی توان مشخصی دارد و اگر توان بیشتری از آن بگیریم یعنی چندین وسیله برقی پرمصرف را همزمان روشن کنیم، بار زیادی از کنتور کشیده می‌شود و در بهترین حالت فیوز می‌پرد. پس توان کل مجموعه را در نظر بگیرید و بخاری متناسب با آن را خریداری کنید.

کپی لینک

بخاری برقی چند ساعت باید روشن باشد؟

در کل جواب واضحی برای این سؤال نمی‌توان پیدا کرد، زیرا تعداد ساعت‌هایی که هر بخاری برقی می‌تواند روشن باشد برابر است با میزان عملکردی که آن هیتر برقی دارد. برای اطلاع دقیق‌تر از پاسخ این سؤال که بخاری برقی چند ساعت باید روشن باشد، بهتر است به دفترچه راهنما بخاری برقی رجوع کنید. اگر ساعت دقیقی را در دفترچه راهنما نیافتید، حتماً پس از پنج الی شش ساعت روشن بودن بخاری برقی، حدود نیم ساعت تا یک ساعت هیتر را از برق بکشید و به آن استراحت دهید.

کپی لینک

جمع‌بندی

در این مقاله از زومیت به بررسی نکات ایمنی در هنگام استفاده از بخاری برقی پرداختیم. به‌طور کلی سعی کنید هیتر را در محل‌های رفت‌وآمد، مرطوب، ناصاف و در کنار مواد اشتعال‌زا (مثل پارچه یا لباس) قرار ندهید. از قرار دادن غذا و آب روی هیتر به‌شدت خودداری و از جریان برق مناسب برای دستگاه اطمینان حاصل کنید و همچنین در نهایت بعد از هر پنج یا شش ساعت کار، به دستگاه یک ساعت استراحت دهید.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات