داستان برند ایسر، تایوانی قدرتمند صنعت کامپیوترهای شخصی

جمعه ۲۴ خرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۳۰
مطالعه 25 دقیقه
ایسر یکی از باسابقه‌ترین برندهای تولید کامپیوتر و تجهیزاتی جانبی در آسیا محسوب می‌شود و در رتبه‌ی پنجم بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های کامپیوتر شخصی در جهان قرار دارد.
تبلیغات

ایسر (Acerشرکتی  تایوانی با بازاری بین‌المللی است که در حوزه‌ی کامپیوتر و الکترونیک فعالیت می‌کند. مرکز مدیریت این شرکت در شهر نیوتایپه در تایوان قرار دارد. ایسر انواع محصولات از کامپیوترهای شخصی دسکتاپ، لپ‌تاپ، تبلت، کامپیوترهای سرور، دستگاه‌های ذخیره‌سازی و دستگاه‌های واقعیت مجازی تا مانیتور، گوشی‌های هوشمند و لوازم جانبی را تولید می‌کند. یکی از زیربرندهای مشهور ایسر نیز به‌نام Predator و با تمرکز بر کامپیوترهای مخصوص بازی فعالیت می‌کند.

ایسر تا ابتدای دهه‌ی ۲۰۰۰ مدل کسب‌وکاری تولیدی داشت. آن‌ها با شروع قرن ۲۱ تصمیم گرفتند تا تمرکز خود را روی طراحی، بازاریابی و فروش محصولات بگذارند. به‌همین‌دلیل اکنون اکثر محصولات ایسر طبق قراردادهای تولیدی و توسط شرکت‌های دیگر ساخته می‌شوند. امروز ایسر به‌عنوان پنجمین تولیدکننده‌ی بزرگ کامپیوترهای شخصی در جهان شناخته می‌شود و علاوه‌بر فعالیت در تولید محصولات، روی خدمات جدیدتر همچون خدمات ابری و اینترنت اشیاء هم متمرکز شده است.

ایسر / Acer

مرکز مدیرین ایسر در شهر نیوتایپه

تاریخچه‌ی تأسیس

شرکت ایسر در یکم اوت سال ۱۹۷۶ توسط استن شیه، کارولین یه و جورج هوانگ تأسیس شد. استن شیه از کارآفرینان و فعالان مشهور تایوانی بود که تا سال ۲۰۰۵ هم در سمت مدیریت ایسر باقی ماند. او در سال ۱۹۴۵ با نام کامل شیه چن جونگ متولد شد و در دانشگاه ملی چیائو تانگ به تحصیل پرداخت. شیه تحصیلات خود را در رشته‌ی ریاضیات ادامه داد و با رتبه‌ی بالا فارغ‌التحصیل شد. او سپس نام غربی‌تر استن را انتخاب کرد. استن پس از دریافت مدرک کارشناسی ارشد در سال ۱۹۷۲، فعالیت کاری خود را به‌عنوان مهندس طراح در کوالیترون اینداستریال شروع کرد.

ایسر / Acer

اولین جلسه‌ی بنیان‌گذاران مولتی‌تک

استن تنها چند سال توانست زندگی کارمندی و استخدامی را تحمل کند و در سال ۱۹۷۶، روحیه‌ی کارآفرینی به او غلبه کرد. او به‌همراه تعدادی از دوستانش شرکت مولتی‌تک اینترنشنال را با سرمایه‌ی اولیه‌ی ۲۵ هزار دلار تأسیس کرد. اولین محصولات شرکت مولتی‌تک، دستگاه‌های بازی همراه بودند و به‌مرور، واردات و توزیع نیمه‌هادی‌های خارجی نیز به فعالیت آن‌ها افزوده شد.

در سال ۱۹۸۱ تغییر‌نام مهم شرکت مولتی‌تک رخ داد. استن نام شرکت را به ایسر تغییر داد که در زبان لاتین به‌معنای دقیق یا تیز تعریف می‌شود. MicroProfessor محصولی بود که توسعه و شهرت بین‌المللی ایسر را شروع کرد. این دستگاه آموزشی، اثباتی بر قدرت طراحی و تولید برند تایوانی بود.

ایسر / Acer

اولین دفتر مولتی‌تک

پس از موفقیت در عرضه‌ی محصولات اولیه، نوبت به افزایش تولید رسید. ایسر از سال ۱۹۸۳ وارد صنعت تولید کامپیوتر شد و محصولات برندهای بزرگ آن زمان را برای فروش به شرکت‌های بزرگ‌تر تولید می‌کرد. آن‌ها به‌مرور ساختار عمودی را برای تولید محصولات به کار گرفتند و یکی از مثال‌های موفق این روند مدیریت و تولید در آن سال‌ها بودند.

استن در مدیریت شرکتش از روش‌های مدرن‌تری نسبت به شرکت‌های شرقی آن زمان استفاده می‌کرد. در سال ۱۹۹۵ مقاله‌ای در مجله‌ی فورچن او را این‌گونه معرفی کرد:

ترکیبی از علاقه ی شدید به مهندسی، سبک تجارت چینی، مدیریت آوانگارد و کارآفرینی بین‌المللی که رویا و چشم‌اندازهای بلندپروازانه دارد.
ایسر / Acer

کارمندان اولیه‌ی مولتی‌تک

بنیان‌گذار و مدیرعامل جوان ایسر، ترکیبی از استعدادهای بالا را به کار گرفت تا شرکت نوپایش را در مسیر دشوار پیش رو، هدایت کند. او فرهنگ سازمانی مدرن و مبتنی بر همکاری ایجاد کرده بود که برخلاف فرهنگ موجود تایوانی‌ها یعنی مدیریت خرد، استخدام براساس روابط و منفعت‌طلبی بود. البته همسر استن به‌عنوان اولین حسابدار شرکت مشغول به کار بود، اما او می‌گفت فرزندانش باید جای دیگری به جز ایسر برای کار پیدا کنند.

از شیوه‌های مدیریتی خاص استن می‌توان به اهمیت ندادن به چارچوب‌های زمانی اشاره کرد. او برخلاف بسیاری از مدیران شرقی اعتقادی به محدودیت‌های ساعت کاری نداشت و حتی در مراکز تولیدی هم آن را رعایت نمی‌کرد. استن همچنین در سال ۱۹۸۴ اولین برنامه‌ی اهدای سهام به کارمندان را در تایوان اجرا کرد. در مدت چهار سال، سه‌ هزار کارمند ایسر سهام‌دار شرکت نیز بودند.

ایسر / Acer

دفتر ایسر در آمریکا

تأسیس دفتر آمریکا با چالش‌های مدیریتی همراه شد

در سال ۱۹۸۱ یک تصمیم استراتژیک مهم از سوی مدیران ایسر اتخاذ شد. آن‌ها شرکتی به‌نام Third Wave Publishing Corp تأسیس کردند که بخش‌هایی از فرایندهای طراحی را انجام می‌داد. استفاده از عبارت موج سوم در نام شرکت جدید، به‌معنای سومین دوره‌ی زمانی مهم در تاریخ صنعت تایوان بود. دوره‌ی اول با دزدی و سوءاستفاده از پتنت‌های دیگر شرکت‌ها تعریف می‌شد، دوره‌ی دوم زمان ساخت محصولات کپی بود و دوره‌ی سوم از دیدگاه ایسر، به نوآوری‌های فناورانه اختصاص داشت.

ایسر / Acer

سهام اهدایی به کارمندان ایسر

ایسر چند سال پس از تأسیس، مسیر خود را از بسیاری از رقبای هم‌وطن جدا کرد. آن‌ها به‌جای ساخت طراحی‌های شرکت‌های دیگر، مراکز تحقیق و توسعه و طراحی اختصاصی خود را تأسیس کردند. از دستاوردهای اولین گروه تحقیق و توسعه‌ی ایسر می‌توان به ساخت اولین سیستم کامپیوتری با زبان چینی اشاره کرد. در سال ۱۹۸۶ نیز ایسر پس از کامپک دومین شرکتی بود که کامپیوتر شخصی مبتنی بر پردازنده‌های ۳۲ بیتی Intel 386 تولید کرد.

ایسر / Acer

اولین کامپیوتر ایسر مبتنی بر اینتل ۳۸۶

برند تایوانی در سال ۱۹۸۸ سهام خود را در بازار سهام عرضه کرد و سود خالص ۲۵ میلیون دلار را در آن سال گزارش داد. از سال ۱۹۷۶ تا ۱۹۸۸، رشد سالانه‌ی ایسر نزدیک به ۱۰۰ درصد گزارش می‌شد.

ایسر / Acer

عرضه‌ی عمومی سهام ایسر

چالش‌های توسعه‌ای

در سال‌های پایانی ۱۹۸۰ و حدودا ۱۰ سال پس از شروع فعالیت ایسر، برخی چالش‌های داخلی و خارجی به آن‌ها فشار وارد کرد. مشکلات داخلی کاملا غیرمنتظره بودند و فشارهای اولیه‌ی شدیدی به ایسر وارد کردند. شیه در سال ۱۹۸۹ لئونارد لیو را با سابقه‌ای ۲۰ ساله از IBM استخدام کرده و به‌عنوان مدیر اجرایی ایسر آمریکا انتخاب کرد.

ایسر / Acer

اولین کامپیوتر ۱۶ بیتی ایسر

لیو مدرک دکترای علوم کامپیوتر خود را از دانشگاه پرینستون دریافت کرده بود و یکی از مدیران ارشد چینی-آمریکایی در IBM (مشهور به آبی بزرگ) بود. سال‌های فعالیت در IBM، لیو را به فردی با سبک مدیریتی خاص این شرکت بدل کرده بود که بعدها چالش‌هایی را برای ایسر به‌همراه داشت. رفتارها و روش‌های او برخلاف استن بود که فرهنگ سازمانی ترقی‌خواهی را در ایسر پیاده کرد. به‌هرحال لیو پس از مدتی تصمیم داشت تا سیستم مدیریت ایسر را متمرکزتر کند. درنهایت لیو به مشکلاتی با استن بر خورد که منجر به درگیری‌ها و تغییرات مدیریتی در ابتدای دهه‌ی ۱۹۹۰ شد.

ایسر تلاش می‌کرد تا هویت برندهای تایوانی را با کیفیت گره بزند

با شروع دهه‌ی ۱۹۹۰، ایسر که درگیر مشکلات داخلی بود، متوجه بلوغ سریع بازار و صنعت کامپیوتر شد. در آن سال‌ها کامپیوتر دیگر به‌عنوان صنعتی با حاشیه‌ی سود بالا شناخته نمی‌شد و شرکت‌ها نیز با سرعت بالایی رشد می‌کردند. جنگ‌های قیمتی، قیمت قطعات را به سرعت پایین بردند و افزایش ارزش دلار تایوان هم موجب گران شدن محصولات تولیدی در آن کشور شد. در مجموع همه‌ی چالش‌های ایجادشده، سودآوری برای شرکت‌های تایوانی به چالشی بزرگ بدل شد.

ایسر / Acer

دفتر ایسر در آلمان

چالش‌های قیمتی و افزایش ارزش دلار تایوان باعث شد تا سوددهی ایسر در سال‌های ابتدایی دهه‌ی ۱۹۹۰ کاهش یابد. برند تایوانی از سال ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۰، فروش خود را از ۵۳۰/۹ میلیون دلار به ۹۷۷ میلیون دلار رساند، اما به‌خاطر افزایش قیمت‌ها، سوددهی از ۲۶/۵ میلیون دلار به ۳/۶ میلیون دلار رسید. در سال ۱۹۹۱ اولین رکورد ضرردهی ایسر با مقدار ۲۲/۷ میلیون دلار ثبت شد. بیش از ۲۰ میلیون دلار از خسارت مذکور از سوی ایسر آمریکا به شرکت تحمیل شد. زیرمجموعه‌ای که از همان ابتدای تأسیس، چالش‌های متعددی را به برند مادر تحمیل کرد.

شرایط مالی دهه‌ی ۱۹۹۰ به‌قدری برای ایسر دشوار شد که حتی شیه، دفاتر مدیریتی شرکت را فروخت. ارزش سهام آن‌ها ۵۰ درصد نسبت به قیمت عرضه‌ی اولیه کاهش یافت و دفاتر مدیریتی نیز در سال ۱۹۹۲ فروخته شدند.

ایسر / Acer

رونمایی از کامپیوترهای چندرسانه‌ای ایسر اسپایر

استن شیه همیشه به خرید و ادغام و در اختیار گرفتن فناوری‌های تولید و مدیریت جدید تمایل داشت. او در اوج مشکلات دهه‌ی ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ هم برنامه‌های متوقف نکرد. اولین هزینه‌ی سنگین به مقدار ۲۴۰ میلیون دلار و با همکاری تگزاس اینسترومنتس و چاینا دولوپمنت کورپوریشن انجام شد. شرکت حاصل این سرمی‌گذاری، اولین کارخانه‌ی تولید DRAM را در تایوان تأسیس کرد.

نیمی از محصولات شرکت تولیدکننده‌ی DRAM به ایسر فروخته می‌شدند و سایر به بازارهای جهانی صادر می‌شد. فعالیت‌های این شرکت، انتقاداتی را از سوی کارشناسان صنعت به‌همراه داشت که متوجه عرضه‌ی بیش‌ از اندازه‌ی DRAM در بازار جهانی شدند.

ایسر / Acer

بیل گیتس در مراسم داخلی ایسر

ایسر علاوه‌بر تأسیس شرکت جدید، مرکز تولیدی خود را نیز توسعه داد. آن‌ها تنها ۳۶ میلیون دلار هزینه برای بازاریابی مرکز تولیدی در نظر گرفتند. به‌علاوه خرید و ادغام‌هایی هم در آمریکا و آلمان انجام شد که انتقاد کارشناسان و شک آن‌ها از پیشرفت ایسر را به همراه داشت. جاکانات دوباشی از کارشناسان فایننشال ورلد، آن سال‌ها در مقاله‌ای نوشت که تلاش‌های ایسر زمان‌بندی نامناسبی دارند و به‌نوعی یک قمار محسوب می‌شوند.

نسل سوم صنعت تایوان مبتنی بر نوآوری و خلاقیت توسط ایسر رشد یافت

بحران‌های پی‌در‌پی برای برند تایوانی، بنیان‌گذار آن را مجبور به استعفا در سال ۱۹۹۲ کرد. شیه متن استعفای خود را در ابتدای سال به هیئت‌مدیره ارائه کرد، اما آن‌ها با درخواست او موافقت نکردند. سه ماه بعد، لیو تقاضای استعفا داد که این بار با موافقت هیئت‌مدیره روبه‌رو شد. درنهایت ۶ ماه پس از نامه‌ی استعفای شیه، او مجددا به فعالیت‌های مدیریتی روزمره در ایسر و زیرمجموعه‌ی آمریکایی آن بازگشت. از آن زمان استراتژی‌های انقلابی متعددی در ایسر پیاده شد که آن‌ها را بار دیگر به فهرست برترین‌های صنعت کامپیوتر بازگرداند.

ایسر / Acer

رونمایی از اولین لپ‌تاپ چندکاره‌ی جهان توسط ایسر

بازگشت به اوج

شیه در سال ۱۹۹۵ مقاله‌ای در فایننشال ورلد نوشت و تعریف خود از صنعت تایوان و وضعیت موجود بازار را شرح داد. او صنعت تولید کامپیوتر در تایوان را با رستوران‌های چینی مقایسه کرد و نوشت:

غذای چینی خوب است و همه‌جا پیدا می‌‌شود، اما هیج تصویر یکپارچه‌ی جهانی یا کیفیت ثابتی در آن مشاهده نمی‌کنیم.

تعریف بالا شباهت زیادی به صنعت کامپیوتر تایوان داشت. از نظر شیه با وجود این‌ که اکثر کامپیوترهای شخصی در تایوان ساخته می‌شدند، اما با برندهای متعدد آمریکایی و ژاپنی و کیفیت‌های متفاوت به فروش می‌رفتند. شیه تصمیم داشت تا ایسر را به مک‌دونالد دنیای کامپیوتر تبدیل کند. رستوران فست‌فودی که تصویر برندی جذاب و جهانی و کیفیتی یکپارچه و ثابت را به مردم ارائه می‌کرد.

ایسر / Acer

اولین لپ‌تاپ فیبر کربنی دنیا 

پیاده‌سازی تغییر مورد نظر شیه، نیاز به تغییراتی اساسی در ماهیت تولید و توزیع ایسر داشت. آن‌ها به‌جای مونتاژ کامپیوترها در تایوان (که بیش از یک دهه انجام داده بودند)، قطعات را به ۳۲ منطقه‌ی گوناگون در جهان صادر کردند تا فرایند مونتاژ در آن محل‌ها انجام شود. استن قطعات کامپیوتری همچون کیس، کیبورد و ماوس را شبیه به مواد غذایی مانند سس و خردل می‌دانست که قابلیت جابه‌جایی با سرعت پایین‌تر و نگه‌داری طولانی‌مدت‌تر داشتند.

در مقابل قطعات بالا، مادربورد کامپیوتر قرار می‌گرفت که باید با جدیدترین فناوری روز تولید و جابه‌جا می‌شد. از نظر استن، مادربورد شبیه به گوشت همبرگر بود که باید سریع و تازه جابه‌جا می‌شد و به‌همین دلیل آن‌ها از باربری‌های هوایی برای انتقال به مراکز مونتاژ کمک گرفتند. درنهایت پردازنده‌های مرکزی قرار داشتند که از نظر بنیان‌گذار استن شبیه به پنیرهای بسیار گران‌قیمت برای همبرگر بودند. چنین تعاریف و رویکردهایی از سوی استن، او را مشهور به ری راک (مدیر افسانه‌ای مک‌دونالد) دنیای کامپیوترهای شخصی کرد.

ایسر / Acer

برندهای بزرگی که توسط ایسر خریداری شدند

رویکرد جدید ایسر، هزینه‌های جابه‌جایی را در شرکت کاهش داد و باعث شد تا برند تایوانی جدیدترین فناوری‌های روز را در محصولات خود به‌کار گیرد. شیه زبان برند ایسر را به‌گونه‌ای تغییر داده بود که فناوری‌های روز و نوآوری را با اصطلاح «تازه» معرفی می‌کردند. رویکردهای جدید باعث شد تا ایسر از فناوری‌های سطح پایین شرکت‌های دیگر استفاده نکند و شانه به شانه با توسعه‌های جاری در صنعت همراه شود.

در سال ۱۹۹۲ ایسر از سیستم یونیکس چندکاربره‌ی خود رونمایی کرد و سپس نوبت به کامپیوترهای شخصی مبتنی بر پردازنده‌های ۳۸۶ و ۴۸۶ رسید. در همان سال، شبکه‌ی پشیبانی بین‌المللی از سوی برند تایوانی معرفی شد که عنصری حیاتی در موفقیت همه‌ی بازیگران صنعت کامپیوتر در آن سال‌ها بود. ایسر در سال ۱۹۹۳ از کامپیوتر شخصی رونمایی کرد که مجهز به تراشه‌ی RISC و جدیدترین نسخه از سیستم‌عامل ویندوز شرکت مایکروسافت بود.

استن شیه تصمیم داشت تا مفاهیم فست‌فود را به‌صورت کامل در دنیای کامپیوترهای شخصی و سطح خرده‌فروشی پیاده کند. او می‌خواست به کاربران امکان انتخاب قطعات داخلی براساس نیازها را بدهد. ایسر این مفهوم را ابتدا در یک خرده‌فروشی اختصاصی در تایپه پیاده کردند. فرایند به‌گونه‌ای بود که ایسر را بیش از همیشه به جایگاه فست‌فود دنیای کامپیوتر نزدیک می‌کرد. در آن فروشگاه از زمان سفارش تا تحویل و شروع به کار کامپیوتر مشتری، تنها دو ساعت زمان نیاز بود.

ایسر / Acer

نمونه‌های اولیه‌ی ایسر اسپایر

بنیان‌گذار ایسر در پیاده‌سازی استراتژی «برند جهانی، تأثیرگذاری محلی» موفقیت بالایی داشت. او با پیاده‌سازی همین استراتژی توانست مفهوم فست‌فود را در دنیای کامپیوتر پیاده کند. ایسر در آن سال‌ها به‌جای‌ تأسیس زیرمجموعه‌های متعدد با کنترل مرکزی، شبکه‌ای از دفاتر وابسته‌ی خودکار ایجاد کرده بود که دقیقا شبیه به شعبه‌های فست‌فود عمل می‌کردند. هر شعبه توسط گروهی از افراد محلی اداره می‌شد که تنظیمات محصولات، استراتژی‌های قیمت‌گذاری و برنامه‌های تبلیغاتی را براساس مشخصات محل فعالیت خود پیاده می‌کردند.

جابه‌جایی مراکز مونتاژ منجر به کاهش هزینه‌ها شد

هر شعبه‌ی جهانی ایسر عموما تنها یک کارمند تایوانی داشت که ارتباطات بین سازمانی را بر عهده می‌گرفت. مدیریت فروش و بازاریابی به‌گونه‌ای بود که سیستم را کاملا مخالف با روندهای ساختاری سنتی تعریف می‌کرد که به یک دفتر مرکزی واحد گزارش می‌دادند. در ساختار ایسر، مجموعه‌ای از دفاتر با اهداف و ارزش‌های مشترک کار می‌کردند که نام، هویت و لوگوی مشترک، آن‌ها را متحد می‌کرد.

ایسر / Acer

ایسر اسپایر تایم‌لاین

استراتژی ایسر، به هر شعبه ظاهری شبیه به یک شرکت محلی می‌داد. تصویری که منافع زیادی برای هریک از آن‌ها به‌همراه داشت که از همه مهم‌تر می‌توان به قابلیت مخفی کردن ریشه‌های تایوانی ایسر اشاره کرد. در آن سال‌ها با وجود پیشرفت‌های متعدد تایوانی‌ها، هنوز عبارت «ساخت تایوان» تأثیری منفی در ذهن بسیاری از مشتریان می‌گذاشت. دراین‌میان استن به ریشه‌های شرکتش افتخار می‌کرد، اما اکثر شعبه‌ها مخفی کردن تایوانی بودن برند را منجر به افزایش بازدهی فروش می‌دانستند.

جهانی‌سازی برند

ظهور و گسترش جهانی برند ایسر با استراتژی شبیه به بازی چینی Go انجام شد. آن‌ها به‌جای ورود سریع به بازارهای بزرگ، ابتدا بازارهای اطراف کوچک را احاطه کردند. تایوانی‌ها پیش از ورود به آمریکا، بازارهای نزدیک را هدف قرار دادند. به‌عنوان مثال بازارهای کم‌رونق‌تر آمریکای لاتین، جنوب شرق آسیا و غرب آسیا، مقاصد اصلی ایسر بودند. تا سال ۱۹۹۵، ایسر به بزرگ‌ترین برند کامپیوتر در مکزیک، بولیوی، شیلی، پاناما، اروگوئه، تایلند و فیلیپین تبدیل شده بود. البته روشن است که تایوان نیز در این فهرست قرار داشت!

ایسر / Acer

ایسر اسپایر S3 اولین اولترابوک ایسر

روش‌های توسعه‌ی جهانی ایسر بازدهی خوب و سریعی داشتند و بسیاری از تصمیم‌های غلط گذشته را به فراموش سپردند. در سال ۱۹۹۹ رکورد سوددهی شرکت با ۷۵ میلیون دلار شکسته شد که ۴۳ درصد از آن به شرکت تولید DRAM اختصاص داشت. چنین فروشی، رکورد بالاترین سال بازدهی صنعت DRAM را به خود اختصاص داد. روند توسعه به‌‌حدی خوب پیش رفت که ایسر را از رتبه‌ی ۱۴ به ۹ برترین تولیدکننده‌های کامپیوتر در جهان رساند که اچ‌پی، دل و توشیبا را پشت سر گذاشت. در سال ۱۹۹۴ فروش کل شرکت به ۳/۲ میلیارد دلار رسید که سود ایسر را به ۲۰۵ میلیون دلار رساند. چنین پیشرفتی موجب ثبت اولین رکورد سوددهی ایسر آمریکا نیز شد.

برای کاهش هزینه‌ها، مراکز تولیدی در نقاط گوناگون جهان تأسیس شدند

از میانه‌های دهه‌ی ۱۹۹۰، توسعه‌ی جهانی علاوه‌بر مونتاژ، در تولید نیز خلاصه می‌شد. در سال ۱۹۹۴ یک مرکز تولید کیبورد و ماوس در مالزی تأسیس شد. از مقاصد دیگر تایوانی ها می‌توان به فیلیپین اشاره کرد که میزبان کارخانه‌ی تولید سی‌دی رام و مادربورد ایسوس شد. آن‌ها قصد داشتند تا در سال‌های بعد مراکزی را در آرژانتین، شیلی، تایلند، دوبی، آفریقای جنوبی، برزیل، هند، چین و شوروی سابق نیز تأسیس کنند.

ایسر / Acer

ایسر اسپایر S5 باریک‌ترین لپ‌تاپ سال ۲۰۱۲

استن شیه در سال ۱۹۹۴ ایده‌ی بلندپروازانه و انقلابی دیگری را برای شرکتش بیان کرد. او می‌خواست ایسر را به ۲۱ کسب‌وکار کوچک‌تر با ساختار سهامی عام تقسیم کند که Acer Inc بین ۱۹ تا ۴۰ درصد از سهام هریک از آن‌ها را در اختیار داشته باشد. هدف از این تصمیم، ایجاد حس استقلال در زیرمجموعه‌ها بود تا رقابت سالم و روحیه‌ی کارآفرینی در آن‌ها تقویت شود. به‌علاوه بهبود تحقیق و توسعه و همچنین جذب سرمایه ازطریق ارائه‌ی سهام شرکت‌ها نیز جزو اهداف شیه بودند.

مایکل زیمرمن، نویسنده پی‌سی ویک در مقاله‌‌ای در سال ۱۹۹۴ به بررسی دلایل تصمیم استن شیه پرداخت. او علاوه‌بر موارد بالا، دلیلی به‌نام «۲۱ در ۲۱» را برای تصمیم تجزیه‌ی ایسر بیان می‌کرد. زیمرمن در مقاله‌ی خود نوشت:

تجزیه‌ی زیرمجموعه‌ها، فرصت را برای بازنشستگی شیه فراهم می‌کند. با چنین تصمیمی، او میراث خود را دست‌نخورده رها می‌کند و ترس تصاحب شرکتش توسط یکی از زیرمجموعه‌ها را نخواهد داشت.

شیه در همان زمان به پی‌سی ویک اعلام کرده بود که در سال ۱۹۹۹ از ایسر و دنیای کسب‌وکار خداحافظی خواهد کرد.

در سال ۱۹۹۴ سهام Acer Computer International به‌عنوان زیرمجموعه‌ی توزیع آسیا-اقیانوسیه انجام شد. سپس نوبت به مجموعه‌های دیگر همچون Acer Peripherals، تولیدکننده‌ی لوازم جانبی همچون کیبورد و ماوس، Acer Sertek توزیع‌کنننده‌ی منطقه‌ی تایوان و ایسر آمریکا و آمریکای لاتین رسید که تا سال ۱۹۹۷ انجام شد.

ایسر / Acer

 ایسر Predator

درآمد ایسر در سال ۱۹۹۴ از ۳/۲ میلیارد دلار به ۵/۷ میلیارد دلار رسید که رشد ۷۵ درصدی را نشان می‌داد. دراین‌میان شیه امید داشت تا درآمد تا سال ۱۹۹۹ و به‌خاطر توسعه‌ی فعالیت در محصولات مخصوص مصرف‌کننده همچون تلویزیون و دستگاه فاکس، به ۱۵ میلیارد دار برسد. فروش جهانی در اثر استراتژی‌های او بهبود یافت، اما بازار آمریکا به‌خاطر حضور رقبای قدرتمند و برندهای شناخته‌شده، آن‌چنان برای ایسر موفقیت‌آمیز نبود.

زیرساخت‌های ایسر آمریکا در سال‌های ۱۹۹۶ و ۱۹۹۷ مورد بازطراحی و بازنگری قرار گرفت تا خسارت‌های وارده جبران شوند. در سال ۱۹۹۷ خسارت این بخش به ۱۴۱ میلیون دلار رسید. چنین خسارتی به شرکت اصلی هم ضربه وارد کرد، چرا که در آن زمان یک سوم از فعالیت‌های اصلی ایسر در آمریکای شمالی انجام می‌شد. کامپیوترهای برند ایسر در رتبه‌ی ۹ پرفروش‌ترین کامپیوترهای آمریکا قرار داشتند. در همان سال، خرید بسیار مهمی انجام شد و کسب‌وکار لپ‌تاپ تگزاس اینسترومنتس به زیرمجموعه‌ی ایسر آمریکا پیوست.

تگزاس اینسترومنتس، خرید مهم ایسر در صنعت لپ‌تاپ بود

همان‌طور که گفته شد ایسر در ابعاد جهانی موفقیت‌های خوبی داشت. سود خالص آن‌ها در سال ۱۹۹۷ به ۱۱۵ میلیون دلار رسید که رشد ۲۲ درصدی را به‌همراه داشت. در همان سال مذاکراتی با شرکت‌هایی همچون IBM و اپل انجام شد تا همکاری در ساخت کامپیوترهای شخصی صورت بگیرد. در آن زمان ایسر ۳۷ مرکز مونتاژ در سرتاسر جهان داشت، اما همه‌ی مراکز تولیدی در داخل آسیا بودند. در ادامه‌ی سال، اولین مرکز تولیدی ایسر در مکزیک تأسیس شد تا هزینه‌های جابه‌جایی به بازارهای آمریکای لاتین کاهش پیدا کند. تا پایان سال ۱۹۹۸، ایسر به بزرگ‌ترین برند آفریقای جنوبی، مکزیک و بسیاری بازارهای درحال‌رشد تبدیل شده بود.

ایسر / Acer

ایسر Predator

با وجود تمام موفقیت‌ها در بازارهای درحال‌توسعه، روند پیشرفت در کشورهای بزرگ همچون اروپا و کشورهای آمریکایی مورد پسند مدیران نبود. در آمریکا، سهم ایسر از ۵/۴ درصد در سال ۱۹۹۵ به ۳/۲ درصد در سال ۱۹۹۸ رسیده است. دراین‌میان زیرمجموعه‌ی آمریکا تصمیم گرفت تا محصولات ساده‌تر را در دستور کار تولید و مونتاژ قرار دهد. به‌همین‌دلیل تا مدتب بعد، کامپیوترهای برند تایوانی تنها در مدارس، مراکز دولتی و کسب‌وکارهای آمریکا دیده می‌شدند.

ایسر در سال ۱۹۹۸ بار دیگر تغییرات مدیریتی را در دستور کار قرار داد. آن‌ها فعالیت‌های خود را به پنج گروه تقسیم کردند:

  • Acer International Service Group
  • Acer Sertek Service Group
  • Acer Semiconductor Group
  • Acer Information Products Group
  • Acer Peripherals Group
  • دو سال پس از دسته‌بندی پنج‌گانه‌ی ایسر، بازخورد آن‌چنان بالایی به دست نیامد. ارزش سهام باز هم روند سقوطی گرفت و مشتریان تاحدودی از روند شرکت ناراضی بودند. شیه باز هم تصمیم به تغییر زیرساخت‌ها گرفت و این بار تلاش کرد تا شکایت‌های مشتریان را مبنی بر رقابت زیرمجموعه‌های ایسر با خودشان، در نظر بگیرد. به‌علاوه او تلاش می‌کرد تا ماهیت رقابتی زیربرندها حفظ شود و درنهایت کسب‌وکار پیمانکاری ایسر را جدا کرد. شرکت جدید به‌نام Wistron Corporation به کار خود ادامه داد.

    ایسر / Acer

    مانیتور گیمینگ ایسر Predator

    تغییر ساختار ایسر در آستانه‌ی قرن ۲۱ منجر به تشکیل برندهای مجزا برای کسب‌وکارهای پیمانکاری و فروش شرکت شد. به‌علاوه بسیاری از فعالیت‌های کوچک‌تر شرکت نیز تجزیه شدند که ازاین‌میان می‌توان به طراحی نیمه‌هادی‌ها، تجهیزات الکترونیکی مخصوص مصرف‌کننده و نمایشگرهای LCD اشاره کرد.

    نشانه‌های اولیه حاکی از موفقیت تغییر ساختار ایسر بود. خصوصا در اروپا شواهدی مبنی بر افزایش شهرت ایسر به‌عنوان یک برند کامپیوتری به چشم می‌خورد. در سال ۲۰۰۳، فروش شرکت افزایش ۴۸ درصدی داشت و به ۴/۶ میلیارد دلار رسید. در همان سال، ایسر با پشت سر گذاشتن رقبای ژاپنی یعنی توشیبا و NEC به‌عنوان پنجمین تولیدکننده‌ی بزرگ کامپیوتر در جهان به کار خود ادامه داد.

    فرایندهای فروش و توزیع نیز بر اثر تغییرات ساختاری جدید دچار تحول شدند. شرکت از ابتدای قرن ۲۱ تصمیم گرفت تا فرایندهای فروش و توزیع را ساده‌سازی کرده و فروش مستقیم را از سیاست‌های خود حذف کند. ارتباط نزدیک‌تر با فروشنده‌ها و توزیع‌کننده‌ها هم در دستور کار تایوانی‌ها قرار گرفت تا فرایندها با نظم بیشتر انجام شوند.به‌علاوه فروش با تمرکز روی شرکت‌های بزرگ و ازطریق توزیع‌کننده‌های واسط نیز جزو برنامه‌های اصلی تایوانی‌ها شد.

    ایسر آیکونیا تاک اس

    ایسر آیکونیا، برند گوشی هوشمند و تبلت ایسر

    فروش متمرکز بر کانال در اروپا، نتایج مثبتی برای ایسر به‌همراه داشت. به‌همین دلیل آن‌ها تصمیم گرفتند تا استراتژی مذکور را در آمریکا هم پیاده کنند که به‌مرور منجر به افزایش فروش شد. درنهایت در سال ۲۰۰۴ ایسر آمریکا به فروش سربه‌سری نزدیک شد. زیرمجموعه‌ی آمریکا علاوه‌بر افزایش فروش، در آن سال‌ها افزایش تمرکز روی خدمات مشتریان را نیز در دستور کار قرار داده بود.

    سال ۲۰۰۴ در مجموع با نتایج مثبتی برای ایسر همراه بود. آن‌ها جایگاه خود را در بازارهای اروپایی و آمریکا پیدا کرده بودند و به‌مرور به شهرت برند تایوانی افزوده می‌شد. در برخی بازارها، ایسر به‌عنوان بزرگ‌ترین برند لپ‌تاپ یا کامپیوترهای دسکتاپ فعالیت می‌کرد. در همان سال، تغییرات مدیریتی در ایسر انجام شد و جیاتفرانکو لانچی به‌عنوان مدیر ایسر آمریکا شروع به کار کرد. او سپس به‌عنوان مدیر اجرایی ایسر مشغول به کار شد و جی‌تی وانگ که تا آن زمان مدیر بود، به سمت مدیرعامل رسید. استن شیه هم بالاخره از موقعیتش استعفا داد. او اعتقاد داشت اداره‌ی شرکتش را به دستان قابلی سپرده است.

    ایسر در ابتدای قرن ۲۱ برند محبوب بسیاری از کشورها بود

    مدیران ایسر برای سال ۲۰۰۵، افزایش فروش ۳۰ تا ۴۰ درصد را در سرتاسر جهان پیش‌بینی می‌کردند. آن‌ها تصمیم داشتند تا به سومین تولیدکننده‌ی کامپیوترهای شخصی تبدیل شوند. برند تایوانی برای رسیدن به این هدف، توسعه‌ی کامپیوترهای دسکتاپ را افزایش داد. در آن زمان فروش لپ‌تاپ، ۵۸ درصد از درآمد ایسر را به خود اختصاص می‌داد. به‌هرحال در میانه‌ی دهه‌ی ۲۰۰۰، ایسر در موقعیت خوبی خصوصا در آسیا و اروپا قرار داشت و برای رقابت شدیدتر در چین و آمریکا آماده می‌شد.

    ایسر پردتور اکس ۳۵

    جدیدترین نمایشگرهای Predator

    سال‌های اخیر و وضعیت کنونی برند ایسر

    در میانه‌های دهه‌ی ۲۰۰۰، لپ‌تاپ‌های مخصوص مصرف‌کننده سهم عمده‌ای از بازار کامپیوترهای شخصی را به خود اختصاص می دادند و نیروی محرکه‌ی اصلی صنعت بودند. ایسر استراتژی‌های موفقی در این بخش از بازار داشت و از روند ایجاد شده فواید زیادی برد. آن‌ها با بهره‌گیری از همان کانال‌های توزیع سنتی و ارتباط نزدیک‌تر با ‌خرده‌فروش‌ها، توانستند سهم مناسبی از بازار را به دست بیاورند. درواقع ایسر با روند رایج آن سال‌ها مبنی بر فروش آنلاین و مشتریان تجاری همراه نشد که به موفقیت در فروش انجامید.

    ایسر در سال ۲۰۰۷ شرکت‌های Gateway در آمریکا و Packard Bell در اروپا را خریداری کرد. خرید این شرکت‌ها، برند تایوانی را به سومین عرضه‌کننده‌ی کامپیوتر و دومین عرضه‌کننده‌ی لپ‌تاپ در جهان تبدیل کرد که سوددهی مناسبی را هم به‌همراه داشت. تایوانی‌ها در آن زمان به فکر توسعه‌ی کسب‌وکار برای تبدیل شدن به بزرگ‌ترین عرضه‌کننده‌ی کامپیوترهای شخصی بودند. البته تمرکز بر بازار حجیم و کم‌ارزش PC در آن سال‌ها، درنهایت به نفع ایسر پایان نیافت. 

    با شروع دهه‌ی ۲۰۱۰، چالش‌های ایسر در فروش کامپیوترهای شخصی خصوصا از نوع دسکتاپ افزایش یافت. چالش‌ها منجر به کاهش درآمد شرکت شدند که درنهایت با استعفای مدیرعامل و مدیر کل یعنی جی‌تی ونگ و جیم وونگ در سال ۲۰۱۳ همراه شد. در آن زمان استن شیه بار دیگر به ایسر بازگشت تا به‌عنوان رئیس هیئت مدیره و مدیر موقت مشغول به کار شود.

    ایسر / Acer

    مرکز مدیریت ایسر در آمریکا

    استن شیه به محض بازگشت به ایسر به‌دنبال جایگزینی در بخش مدیریت بود و درنهایت جیسون چن را به‌عنوان مدیر کل و مدیرعامل انتخاب کرد. چن قبلا به‌عنوان معاون ارشد فروش و بازاریابی جهانی شرکت TSMC فعالیت می‌کرد. او درحال‌حاضر نیز مدیرعامل ایسر است. ایسر اکنون نزدیک به هشت هزار کارمند در سرتاسر جهان دارد . آخرین آمارها، درآمد آن‌ها را حدود ۷/۵ میلیارد دلار بیان می‌کنند.

    زیرمجموعه‌ها

    ایسر برای توسعه‌ی بین‌المللی برند خود، زیرمجموعه‌های متعددی را در کشورهای گوناگون جهان تأسیس کرد. آن‌ها ۹۵ هزار مرکز خرده‌فروشی در بیش از ۱۶۰ کشور جهان دارند. به‌علاوه، دفاتر مدیریتی منطقه‌ای نیز در کشورهای بزرگ جهان تأسیس شده‌اند.

    ایسر استرالیا در سال ۱۹۹۰ تأسیس شد و امروز به‌عنوان سومین عرضه‌کننده‌ی کامپیوترهای شخصی در آن منطقه پس از هیولت پکارد و دل قرار دارد. البته در بازار لپ‌تاپ و تبلت، زیرمجموعه‌ی ایسر حرف اول را در آسیا و نیوزیلند می‌زند. به‌علاوه سازمان‌های دولتی و آموزشی نیز بیشتر از محصولات برند تایوانی استفاده می‌کنند. مرکز تعمیر، مونتاژ و تولید ایسر استرالیا در سیدنی قرار دارد.

    ایسر / Acer

    جدیدترین لپ‌تاپ‌های گیمینگ ایسر

    مرکز مدیریت ایسر برای منطقه‌ی اروپا، غرب آسیا و آفریقا در لوگانو سوئیس قرار دارد. کشورهای متعدد اروپایی همچون هلند و آلمان نیز میزبان مراکز تولیدی ایسر هستند. فعالیت برند تایوانی در هند نیز از سال ۱۹۹۹ شروع شد که عموما بر تولید محصولاتی با هدف آموزش و بازارهای پایین رده فعالیت می‌کند.

    Predator حاصل تلاش ایسر برای حضور جدی در بازار گیمینگ است

    مرکز مدیریت ایسر در آمریکا در سن‌خوزه‌ی کالیفرنیا قرار دارد. تمامی فعالیت‌های مهندسی، تولید، بازاریابی و تحقیق و توسعه‌ی برند تایوانی در همین مرکز مدیریت می‌شود که بازارهای ایالات متحده و کانادا را پوشش می‌دهد. ایسر آمریکا ابتدا در سال ۱۹۸۵ و با سه کارمند با نام مولتی‌تک الکترونیکس در مانتین ویو شروع به کار کرد و یک سال بعد به سن‌خوزه منتقل شد.

    برندهای محصولات

    ایسر محصولات دسته‌های گوناگون خود را با برند‌های مجزا به فروش می‌رساند. برخی از برندهای آن‌ها نیز حتی نام ایسر را هم یدک نمی‌کشند و بیشتر به‌عنوان برندی مستقل شناخته می‌شوند. از مشهورترین زیربرندهای ایسر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    Acer Extensa

    ایسر اکستنزا مجموعه‌ی لپ‌تاپ‌های صنعتی و تجاری شرکت تایوانی را پوشش می‌دهد. این برند به‌نوعی با محصولات دل ووسترو، دل لتیتیود و لنوو تینک‌پد رقابت می‌کند. برند اکستنزا ابتدا به شرکت تگزاس اینسترومنتس تعلق داشت که در سال ۱۹۹۷ کسب‌وکار لپ‌تاپ و موبایل خود را به ایسر فروخت.

    ایسر / Acer

    نمایشگر جدید گیمینگ ایسر

    Acer Iconia

    بازار داغ تبلت‌ها در آستانه‌ی دهه‌ی ۲۰۱۰، برند تایوانی را نیز مجبور به ورود کرد. آیکونیا در سال ۲۰۱۰ و در یک کنفرانس خبری در نیویورک معرفی شد که خانواده‌ی تبلت‌های ایسر را پوشش می‌دهد. تایوانی‌ها گوشی‌های هوشمند خود را نیز با همین برند عرضه می‌کنند که از میان آن‌ها می‌توان به Iconia Smart اشاره کرد. 

    Acer Aspire

    اسپایر را می‌توان مشهورترین زیربرند ایسر نامید که اکثر کاربران خانگی با آن آشنایی دارند. تایوانی‌ها این برند را برای پوشش خانواده‌ی محصولات حرفه‌ای مخصوص مصرف‌کننده معرفی کردند. اسپایر خانواده‌ای بزرگ از محصولات ایسر را پوشش می‌دهد که کامپیوترهای شخصی و لپ‌تاپ، همگی در آن قرار دارند. اولین محصول اسپایر در سال ۱۹۹۹ به نام Aspie 1151 به بازار عرضه شد و بعدها به‌عنوان جایگزین زیربند AcerPower به کار خود ادامه داد.

    ایسر دسته‌ای به‌نام اسپایر وان هم دارد که از سال ۲۰۰۸ به بازار معرفی شدند. اولین نمونه‌های اسپایر وان با تمرکز بر بازار پایین‌رده و استفاده از پردازنده‌های اتم معرفی شدند، اما در سال‌های بعد نمونه‌های حرفه‌ای‌تر نیز به بازار آمدند.

    Acer TravelMate X313

    نمونه‌ای از لپ‌تاپ‌های تراول‌میت

    Acer TravelMate

    تراول‌میت دسته‌ی دیگر لپ‌تاپ‌های تجاری ایسر است که ابتدا به تگزاس اینسترومنتس تعلق داشت. لپ‌تاپ‌های این دسته عموما دستگاه‌های سبک با کاربری تجاری هستند که مقاومت مناسب برای کارهای روزمره‌ی زیاد را دارند. درواقع آن‌ها را نیز می‌توان به‌عنوان رقبای لپ‌تاپ‌های صنعتی برندهای دیگر نام برد.

    Acer Predator

    ایسر از سال ۲۰۰۸ به‌صورت جدی وارد بازار بازی‌های ویدئویی شد. آن‌ها ابتدا زیربرند اسپایر پردیتور را معرفی کردند که بعدا به پردیتور تغییر نام داد. امروزه پردیتور به‌عنوان برندی مشهور در دنیای گیمینگ شناخته می‌شود و محصولات متنوعی از این برند در بازار وجود دارد. 

    مقاله رو دوست داشتی؟
    نظرت چیه؟
    داغ‌ترین مطالب روز
    تبلیغات

    نظرات