روشهای علمی برای وفادار کردن مشتریهای برند
فرآیند جذب مشتری و تلاش برای برگرداندن آنها بسیار سخت و طاقتفرسا است. از طرفی کارآفرینان معمولا افراد صبوری نیستند و نمیتوانند زمان زیادی برای انجام این کار بگذارند. پس چگونه میتوان تعداد مشتریهای وفادار برند را افزایش داد؟ متیو لیبرمن (Matthew D. Lieberman)، نویسنده و استاد دانشگاه UCLA معتقد است که یک برند برای افزایش تعداد مشتریهای وفادار خود باید از روانشناسی انسانها کمک بگیرد. طبق گفتههای این استاد، نیاز انسانها برای برقراری ارتباط با یکدیگر از نیازشان به غذا و سرپناه نیز بیشتر است. بنابراین اولین کار برای افزایش وفاداری مشتریها، ساختن یک اجتماع است. لیبرمن میگوید: «بهترین وسیله برای پیشبینی اندازهی مغز، در نظر گرفتن گروههای اجتماعی آن است. ما مغزهای بزرگی داریم و باید از آن برای برقراری ارتباط استفاده کنیم.» شما با ساختن یک اجتماع در اطراف برندتان، در حال رسیدگی به این نیاز انسان هستید بنابراین نتیجهی آن میتواند برقراری یک ارتباط قوی و وفادارانه با برند باشد. ۶ روش زیر نیز به شما در انجام این کار کمک می کنند.
۱- رویداد برگزار کنید
آیا برای روبهرو کردن مشتریها با یکدیگر و برقراری ارتباط حضوری آنها فکری کردهاید؟ اگر پاسختان منفی است بهتر است که به انجام آن فکر کنید. برای برگزاری یک رویداد برنامهریزی کنید و از مشتریها یا مخاطبین خود بخواهید که در آن حضور پیدا کنند. نیازی به برنامهریزی گسترده و خرج هزینههای زیاد برای انجام این کار نیست. یک رویداد کوچک ترتیب دهید و پذیرایی ساده داشته باشید. خلاقیت نشان دهید و به این فکر کنید که چگونه میتوانید برنامهی بهتری برای مشتریهای خود داشته باشید.
۲- گروه فیسبوکی مرتبط با کسبوکار خود راهاندازی کنید
فیسبوک به طور عمومی اعلام کرده است که یکی از اهداف اصلی آن در آینده تمرکز روی راههایی برای آموزش جامعه است. این بدان معنا است که اصلیترین ابزار این سرویس برای ساختن اجتماع (گروههای فیسبوک) بیشتر از قبل کاربردی خواهد شد. بنابراین برای شروع، یک گروه فیسبوکی با هدف ارزش آفرینی برای مشتریهایتان راهاندازی کنید.
نکتهی مهم: نیازی نیست که گروهها، صد درصد به کسبوکارتان مرتبط باشند. بهعنوان مثال اگر یک کافیشاپ در شهر دارید، میتوانید یک گروه فیسبوکی راهاندازی کرده و نام آن را عاشقان قهوه بگذارید.
کمی زمان بگذارید و ببینید مخاطبانتان بیشتر در کدام شبکههای اجتماعی فعالیت میکنند. سپس گروه مورد نظر خود را در آنجا تشکیل داده و از مشتریها بخواهید که در آن عضو شوند.
۳- به اعضای گروه نام یا عنوان بدهید
دادن عناوین مناسب و جالب به مخاطبان مانند «نِرد به معنی آدم زحمتکش» یا دیگر اسمهای مشابه، نام برند را در ذهن مخاطبان ماندگار میکند. همچنین این دیدگاه را در مشتریها به وجود میآورد که آنها تنها محصول شما را خریداری نکردهاند بلکه عضوی از جامعهی شما شدهاند و این جامعه در آینده اهداف بزرگتری برای آنها دارد. پس همین حالا به این موضوع فکر کنید و ببیند که چه کلمهای برای توصیف مشتریهایتان مناسبتر است.
۴- تجربهای از بازی برای مشتریها فراهم کنید
معنی لغتی گیمیفیکیشن عبارت است از: «اپلیکیشنی متشکل از عناصر معمول در بازی، مانند در نظر گرفتن قوانین بازی، امتیاز جمع کردن و مسابقه دادن با دیگران. درواقع گیمیفیکیشن تکنیکی برای بازاریابی آنلاین است که میزان درگیری مخاطب با محصول یا خدمات را افزایش میدهد.»
از بارزترین مثالهای گیمیفیکیشن میتوان به برنامههایی برای افزایش میزان وفاداری اشاره کرد. به این صورت که یک مشتری بعد از هر بار تعامل با برند، امتیاز میگیرد و به مرحلهی بعد میرود. در این روش شما در ازای وفاداری مشتری، به او امتیاز میدهید و وفاداری آنها را نسب به برند افزایش میدهید. بهعنوان مثال استارباکس، برندی است که گیمیفیکیشنهای آن همیشه مثال زدنی بوده است. این برند گیمیفیکیشن خود را در سال ۲۰۰۹ راهاندازی کرد و امروزه بیش از ۱۲ میلیون کاربر فعال در آمریکا دارد و هر سال تعداد آنها ۲ برابر میشود. این برنامه کاربران را همیشه درگیر نگه میدارد و کاری میکند که باز هم به این برند مراجعه کنند.
۵- با خدمات جالب خود آنها را شگفت زده کنید
اصل روابط متقابل یکی از ۶ اصل متقاعد کنندهی رابرت چالدینی (Robert Cialdini) است. این اصل میگوید انسانها زمانی که در حقشان لطف شود، تمایل بیشتری به جبران کردن آن لطف دارند. هرچقدر خدمات بیشتری با هدف اجتماع سازی انجام دهید، احتمال اینکه مشتریها در آینده بازگردند و پول بیشتری برای خرید محصول یا خدمات شما بپردازند را افزایش میدهید. بهعنوان مثال چندین وقت پیش یک فست فود آمریکایی به دلیل کاری که در این زمینه انجام داد در اینترنت بر سر زبانها افتاد. ماجرا از این قرار بود که یکی از مدیران این رستوران به یکی از مشتریهای خود کمک کرد تا چرخ پنچر شدهی ماشین خود را عوض کند.
۶- اجازه دهید کاربران محتوا تولید کنند
انسانها معمولا به گفتار یکدیگر اعتماد بیشتری دارند. بنابراین کلام هم نوع خودشان را بیشتر برای تعریف یک برند قبول دارند تا صحبتهای خود برند. به همین دلیل قبل از اینکه سراغ برند جدید بروند نام آن را در اینترنت جستجو کرده و نظر دیگران را در مورد آن جویا میشوند. درواقع میخواهند ببینند که همنوعانشان چه نظری در مورد برند داشتهاند. بنابراین از مشتریها یا کاربران خود بخواهید که در مورد برند شما محتوا تولید کنند. سپس این محتوا را در شبکههای اجتماعی منتشر کنید. این کار به دیگر افراد علاقهمند نشان میدهد که مشتریهای قبلی از شما راضی بودهاند و برند شما را دوست داشتهاند. در نتیجه اعتماد مشتریهای جدید به برند افزایش پیدا میکند.