لری پیج و سرگی برین مدیریت آلفابت را به ساندار پیچای واگذار کردند
بنیانگذاران گوگل، لری پیج و سرگی برین از چهار سال پیش که ساختار شرکت خود را بهطور کامل تغییر دادند، از صدر اخبار دور بودند. آنها امروز نامهای را بهصورت مشترک منتشر کردند و خبر از ترک مدیریت شرکت مادر گوگل، آلفابت دادند. طبق نامهی منتشرشده، مدیریت هولدینگ آلفابت به مدیرعامل کنونی گوگل، ساندار پیچای منتقل میشود. البته پیچ و برین بهعنوان کارمندان آلفابت به کار خود ادامه میدهند و در هیئتمدیرهی هولدینگ نیز باقی میمانند؛ اما آنها دیگر نظارت بر عملکرد امپراطوری تقریبا تریلیون دلاری خود را بر عهده نخواهند داشت. امپراطوری گوگل، ۲۰ سال پیش در خوابگاه دانشگاه استنفورد توسط این دو کارآفرین موفق راهاندازی شد.
در بخشی از نامهی برین و پیج میخوانیم:
اکنون آلفابت در وضعیت تثبیتشدهی مناسبی قرار دارد و گوگل و شرکتهای دیگر (موسوم به Other Bets) با استقلال کامل فعالیت میکنند. اکنون زمان سادهسازی فرایندهای مدیریتی فرا رسیده است. ما وقتی بدانیم که راه بهتری برای مدیریت فرایندهای اجرایی شرکت وجود دارد، هیچگاه خود را در جایگاههای مدیریتی تحمیل نمیکنیم. آلفابت و گوگل دیگر نیاز به دو مدیرعامل و یک مدیر کل ندارند. ساندار در ادامهی مسیر بهعنوان مدیرعامل هر دو شرکت گوگل و آلفابت فعالیت خواهد کرد.ساندار مسئولیت اجرایی و رهبری گوگل و همچنین مدیریت سرمایهگذاری آلفابت را در پورتفولیوی Other Bets بر عهده خواهد داشت. ما در بلندمدت تعهد کاملی به آلفابت و گوگل داریم و باز هم بهعنوان اعضای هیئتمدیره، سهامداران و بنیانگذاران حضوری فعال در زمینههای گوناگون خواهیم داشت. بهعلاوه ما به بحث و مشاوره با پیچای، خصوصا در حوزههایی که علاقهی شدید داریم، ادامه میدهیم.
ساندار پیچای نامهای به کارمندان گوگل نوشت که کمی بعد و تقریبا همزمان با نامهی پیج و برین منتشر شد. او در نامهی خود تأکید میکند که تغییر اخیر تقریبا هیچ تأثیری بر روال کارهای روزمرهی گوگل ندارد:
من بهصورت شفاف اعلام میکنم که این تغییر هیچ تأثیری روی ساختار آلفابت یا کارهای روزمرهی ما ندارد. من تمرکز بالای خود را روی گوگل معطوف خواهم کرد و فعالیتهایمان را در گسترش مرزهای پردازش و ساختن گوگلی بهتر برای تمام مردم مدیریت میکنم. بهعلاوه دربارهی مدیریت آلفابت و تمرکز بلندمدت برای رفع چالشهای جهانی بهکمک فناوری هیجانزده هستم.
اخبار جدید که شاید توسعهای شوکهکننده در مسیر آیندهی گوگل بهنظر برسد، برای افرادی که روند کاری برین و پیج را از سال ۲۰۱۵ دنبال میکنند، تعجبآور نیست. این دو نفر حضور عمومی جدی نداشتهاند و در جلسههای مشترک با سرمایهگذاران و رویدادهای مشابه، آنچنان دیده نمیشدند. در رویدادهای سالانهی رونمایی از محصول یا کنفرانس I/O گوگل نیز از سالها پیش خبری از بنیانگذارها نبود.
سرگی برین یک بار ویدئویی زنده را بهصورت یک دمو از گوگل گلس (پروژهی تقریبا مردهی گوگل) اجرا کرد. او اغلب فردی عاشق فناوری و نمایش بود و چهرهی شرکت در برنامههای بلندپروازانه محسوب میشد. درمقابل، پیج که پیش از انتخاب پیچای مدیرعامل شرکت بود، چهرهی اجرایی فرایندها را به خود میگرفت. بههرحال بنیانگذارهای گوگل از چند سال پیش و با تغییر ساختار شرکت، تقریبا از انظار عمومی محو شدهاند.
تأسیس هولدینگ آلفابت در سال ۲۰۱۵ بحثهای زیادی بههمراه داشت. هولدینگ مذکور نشاندهندهی یک ساختار سازمانی بیسابقه در سیلیکونولی بود. در آن زمان غولهای فناوری درحال جمعآوری قدرت از منابع گوناگون و تحکیم صنایع بودند. آلفابت بهنوعی با هدف تجزیهی گوگل به کسبوکارهای اصلی تأسیس شد. درواقع بخشهای موتور جستوجو و محصولات متعدد دیگر از هم جدا شدند. همچنین بازوهای دیگر مانند X lab (که قبلا بهنام Google X شناخته میشد) و زیرمجموعهی خودروهای خودران Waymo نیز به بازیگرانی مستقل تبدیل شدند.
راهاندازی آلفابت به پیج و برین امکان داد که از تمرکز اخبار عمومی خارج شوند و کنترل و مسئولیت را به پیچای واگذار کنند. پیج از آن زمان وقت بیشتری را به شرکتهای هواپیمای الکتریک همچون کیتی هاک در کالیفرنیا اختصاص داد. برین کمتر از دوست قدیمی خود در اخبار عمومی دیده میشد. او تنها در سال ۲۰۱۷ در اقدامی قابلتوجه در فرودگاه بینالمللی سانفرانسیسکو ظاهر شد و در تظاهرات علیه فرمان اجرایی ضدمهاجرت ترامپ شرکت کرد.
ساندار پیچای پس از به دست گرفتن کنترل گوگل، توسعهی آن را ادامه داد تا غول موتور جستوجو به پدیدهای عمومیتر و رایجتر در دنیای آنلاین تبدیل شود. او راهاندازی برند پیکسل و دیگر فعالیتهای سختافزاری را مدیریت کرد. بهعلاوه سرمایهگذاریهای عظیم شرکت در هوش مصنوعی و رایانش ابری تحت مدیریت پیچای انجام شد. ارزش سهام شرکت از زمان تأسیس آلفابت دوبرابر شده است و درآمد نیز رشد مشابهی را تجربه کرد. شرکت در اولین گزارش فصلی خود پس از راهاندازی آلفابت فروش ۱۸/۷ میلیارد دلاری را بیان کرد. آخرین گزارش فصلی آلفابت، فروش ۳۶/۳ میلیارد دلاری را نشان میدهد.
از زمان مدیریت پیچای، ارزش سهام و درآمد گوگل دوبرابر شده است
پیج و برین، عنوان مدیرعامل را نیز در دوران افزایش بررسیهای موشکافانه روی غولهای فناوری به پیچای منتقل کردند. فراموش نکنید که از زمان کنار رفتن بنیانگذارها، گوگل و زیرمجموعهاش یوتیوب، شاهد مجادلههای بسیاری بودهاند. چهار سال گذشته برای گوگل (مانند بزرگان دیگر همچون آمازون و فیسبوک) سالهای سختی بودهاند. مجموعهای از کارمندان فعال نیز در داخل شرکت ظاهر شدهاند که برای تغییر ساختارها تلاش میکنند. بهعلاوه انواع قانونگذاران، فعالان و تنظیمگران قانونی بهدنبال بررسی قدرت گوگل از خارج هستند.
پیچای پس از پیج و برین به چهرهی اصلی شرکت تبدیل شد که کنار آمدن با طوفانهای متعدد از سوی منتقدان را بر عهده گرفت. او رخدادهای عظیمی همچون اخراج جیمز دامور، منتقد تنوع نیروی کاری و همکاری شرکت در پروژهی ساخت پهپاد با وزارت دفاع آمریکا و برنامههایی برای راهاندازی موتور جستوجوی مخصوص کشور چین را مدیریت کرد.
ساندار پیچای و مدیرعامل یوتیوب، سوزان وویچیتسکی علاوه بر چالشهای بالا باید با چالشهای پلتفرم اشتراک ویدئو نیز دستوپنجه نرم میکردند. انتشار برخی محتوای ویدئویی در یوتیوب، انتقادهای فراوانی را برای آنها بههمراه داشت. بهعلاوه گوگل در اروپا و آمریکا هدف بررسیهای موشکافانه در حوزهی مبارزه با انحصارگرایی بود. برخی از آن چالشها هنوز ادامه دارند و جریمههای چندین میلیارد دلاری برای غول موتور جستوجو بههمراه داشتهاند.
آزار و اذیت جنسی و چالش اتحادیههای کارمندی، اکنون بزرگترین مشکلات پیش روی مدیریت گوگل هستند. چندی پیش تأیید شد که برین و پیج برای خروج اندی رابین (همبنیانگذار اندروید که تحت اتهامهای شدید جنسی قرار داشت)، هزینهی ۹۰ میلیون دلاری پرداخت کردهاند. کارمندان در اعتراض به رویکرد انجامشده بزرگترین حرکت اعتراضی کارمندی را در تاریخ شرکت برگزار کردند که به Google Walkout مشهور شد. ۲۰ هزار کارمند گوگل در سرتاسر جهان در حرکت اعتراضی شرکت کردند.
رهبران گوگل پس از تظاهرات بزرگ کارمندان، به اقدامهای تلافیجویانه علیه رهبران معترض و دیگر فعالیتهای اعتراضی محکوم شدند. گوگل اکنون پروندهای حقوقی را بهخاطر اخراج تعداد زیادی از کارمندان خود در جریان دارد که هماهنگی اعتراضها را برعهده داشتند. بهعلاوه یک بازرسی داخلی نیز درحال انجام در شرکت است که روندهای مدیریت آزار و اذیت جنسی و اتهامهای مشابه را بررسی میکند.
با تغییرات جدید مشخص نیست که پیج و برین چگونه با پیچای همکاری میکنند. درواقع این سؤال مطرح میشود که آیا آنها بهجز صحبتهای مرسوم، دخالت بیشتری در رویکردهای شرکت خواهند داشت؟ آیا بنیانگذارها در مدیریت چالشهای پیشرو همچون پروندههای حقوقی، نگرانیهای تنظیمگران قانونی و چالشهای اخلاقی داخلی شرکت میکنند؟ بهعلاوه مشخص نیست که بنیانگذارهای ثروتمند گوگل با ثروت هنگفت خود چه کارهایی انجام میدهند. هر دو نفر با درنظرگرفتن ثروت حاصل از سهام آلفابت، ثروتی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار دارند و هیچیک از آنها فعالیت خیریه یا تأسیس مؤسسهی غیرانتفاعی انجام ندادهاند. بههرحال کاربران و کارشناسان متعدد، پیج و برین را بهخاطر صحبت نکردن یا انجام عمل خاص در حوزهی خیریه، به باد انتقاد میگیرند.
پیج و برین در پایان نامهی خود نوشتند:
ما واقعا خوشحال هستیم که یک پروژهی تحقیقاتی کوچک به منبع دانش و اطلاعات و توانمندسازی برای میلیاردها نفر تبدیل شد؛ تلاشی که ما دو نفر در زمان دانشجویی در استنفورد انجام دادیم و به تولد مجموعهای از فناوریهای دیگر انجامید. ما در سال ۱۹۹۸ و زمانیکه سرورها را از خوابگاه به یک گاراژ منتقل کردیم، هیچگاه تصور چنین آیندهای را برای ایدهی خود نداشتیم.