هواوی با وجود تحریم، بیشترین اختراعهای سال ۲۰۲۳ را ثبت کرد
دادههای سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) حاکی است که هواوی، سامسونگ و کوالکام برترین شرکتهای ثبتکنندهی پتنت در سال ۲۰۲۳ بودهاند. از طرفی شرکتهای چینی گوی رقابت را از سایر رقبای خود در کرهی جنوبی و ایالات متحده ربودهاند.
با وجود اینکه تحریمهای سنگین ایالات متحده بر توانایی هواوی برای عملکرد در بازارهای جهانی تأثیر گذاشتهاند، این شرکت با اختلاف پیشتاز بیشترین تعداد پتنت در سراسر جهان است.
شرکتهای چینی از نظر تعداد کل پتنت، رکوردار هستند. مجموع پتنتهای ثبتشده در سطح جهان در سال ۲۰۲۳ به ۲۷۲٬۶۰۰ مورد رسید که نسبت به سال ۲۰۲۲ حدود ۱٫۸ درصد کاهش داشت، اما چین با ۶۹٬۶۱۰ پتنت در صدر باقی ماند و بهراحتی از ایالاتمتحده با ۵۸٬۸۲۳ مورد پیشی گرفت.
WIPO تعداد درخواستهای ثبتشده توسط یک نهاد را از طریق سیستمی به نام قرارداد همکاری ثبت پتنت (PCT) تعیین میکند.
PCT توسط نهادهایی ثبت میشود که مایل به محافظت از پتنتهای خود در چندین کشور هستند. این محافظت با یک درخواست ثبت پتنت بینالمللی انجام میشود.
برخی از شرکتها همهی پتنتهای خود را با PCT ثبت نمیکنند؛ بنابراین اگرچه رتبهبندی WIPO مهم است، اما منعکسکنندهی همهی پتنتهای ثبتشدهی کشورها نیست.
هواوی با ثبت ۶٬۴۹۴ پتنت رتبهی اول ثبت پتنت در جهان را از آن خود کرده است. سامسونگ الکترونیکس و کوالکام به ترتیب با ثبت ۳٬۹۲۴ و ۳٬۴۱۰ پتنت جایگاه دوم و سوم را به خود اختصاص دادهاند.
میتسوبیشی الکتریک و شرکت BOE بهترتیب با ثبت ۲٬۱۵۲ و ۱٬۹۸۸ پتنت در میان پنج شرکت برتر قرار گرفتند.
درحالحاضر ۵۰ پرونده ثبتشده با PCT در اختیار شرکتهایی است که با فناوری پیشرفته به تولید و توسعهی سختافزار، فناوریهای مخابراتی و نرمافزار مشغول هستند. غولهایی مانند اپل، گوگل، مایکروسافت و متا حتی در ۱۵ رتبهی اول جایی ندارند. در سال ۲۰۲۲ شرکتهایی همچون اوپو و ویوو جلوتر از اپل و مایکروسافت قرار داشتند. از طرفی ایامدی و انویدیا غایب این رقابت بودند.
در رابطه با رتبهبندی کشورها، چین با ثبت ۶۹٬۶۱۰ درخواست پتنت در سال ۲۰۲۳ (کاهش ۰٫۸ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲) همچنان پیشتاز رتبهبندی PCT است و ایالات متحده با ثبت ۵۵٬۶۷۸ درخواست (کاهش ۵٫۳ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲) در جایگاه دوم قرار دارد. ژاپن، کرهی جنوبی و آلمان در جایگاههای بعدی، پنج کشور برتر ثبت پتنت با PCT را تکمیل میکنند.
هند با افزایش ۴۴٫۶ درصدی در ثبت پتنتها با PCT نسبت به سال قبل، نقش مهمی در ثبت پتنت بازی کرد. براساس گزارش WIPO این پیشرفت به دنبال تقویت، گسترش و رشد ۲۵٫۹ درصدی اکوسیستم نوآوری در هند به دست آمده است.
بهطور مشابه ترکیه در سال ۲۰۲۳ رشد ۸٫۵ درصدی در پروندههای PCT تجربه کرد. همچنین کشورهایی مثل هلند، فرانسه و کرهی جنوبی به ترتیب رشد ۵٫۸، ۲ و ۱٫۲ درصدی داشتهاند.
دارن تانگ، مدیرکل WIPO، میگوید: «کشورهای آسیایی درحالحاضر ۵۵٫۷ درصد از درخواستهای ثبت پتنت ازطریق WIPO را به خود اختصاص دادهاند که در مقایسه با یک دهه پیش ۴۰٫۵ درصد رشد داشته است.»
حوزههایی که بیشترین درخواست ثبت پتنت با PCT را به خود اختصاص دادهاند عبارتاند از فناوری کامپیوتر، مخابرات، ماشینآلات الکتریکی، فناوری پزشکی و داروسازی. این حوزهها حدود دو-پنجم از تمام برنامههای PCT در سال ۲۰۲۳ را تشکیل میدهند. نسبت به سایر حوزهها، ماشینآلات الکتریکی و حملونقل سریعترین نرخ رشد را داشتهاند.
سال گذشته غولهای صنعتی همچون هواوی، کوالکام، سامسونگ، اریکسون و نوکیا بیشترین درخواست ثبت پتنت با PCT در زمینهی مخابرات را ارائه کردهاند؛ بسیاری از این درخواستها برای توسعهی فناوریهای 5G و WiFi بودند.
نظرات