اینتل برای شکستخوردن بیش از اندازه بزرگ است؛ سیاستمداران آمریکا بهدنبال نجات آبیها
اینتل ممکن است آنقدر نقش پررنگی در اقتصاد آمریکا داشته باشد که سقوطش به آمریکاییها آسیب جدی وارد کند؛ به همین دلیل، سیاستگذاران واشنگتن در حال بررسی راهکارهایی برای نجات این شرکت تولیدکنندهی تراشه هستند.
بنابر گزارش SemaFor، مقامات آمریکایی در حال بررسی گزینههایی هستند که در صورت وخیمتر شدن وضعیت مالی اینتل، بتوانند به آن کمک کنند. گزینهها شامل بستهای حمایتی است که فراتر از قانون CHIPS خواهد بود.
قانون CHIPS که با هدف تقویت تولید تراشه در ایالات متحده و رقابت با چین تصویب شد، از اینتل بهعنوان یکی از بزرگترین دریافتکنندگان حمایتهای مالی یاد میکند. این شرکت قرار است بالغ بر ۸٫۵ میلیارد دلار کمک مالی و ۱۱ میلیارد دلار وام کمبهره دریافت کند؛ بااینحال، حتی کمکهای یادشده هم احتمالاً برای حل مشکلات اینتل کافی نباشند و نیاز به اقدامات بیشتری حس میشود.
تلاش برای نجات اینتل، نشان میدهد که واشنگتن چقدر برای اینتل ارزش قائل است، بهویژه در رقابت ایالات متحده با چین برای تسلط بر فناوریهای پیشرفته. اگرچه AMD و Nvidia نیز شرکتهای بزرگی در صنعت نیمهرسانای آمریکا محسوب میشوند، اما سخنگوی اینتل دربارهی اهمیت این شرکت برای بازار آمریکا گفت: «اینتل تنها شرکت آمریکایی محسوب میشود که تراشههای پیشرفته طراحی و تولید میکند و نقش مهمی در ایجاد یک اکوسیستم رقابتی در صنعت نیمهرسانا در ایالات متحده ایفا میکند.»
در صورت شکست اینتل، ایالات متحده مجبور خواهد شد برای تولید پیشرفتهترین تراشههای خود به TSMC و سامسونگ متکی باشد. اگرچه هر دو این شرکتها کارخانههایی در ایالات متحده دارند، اما تنها بخشی از تولید آنها را به آمریکا اختصاص میدهند. علاوهبراین، هرچند مقر هر دو شرکت در کشورهای متحد آمریکا یعنی کره جنوبی و تایوان قرار دارد، اما بهدلیل نزدیکی به چین، برای اقتصاد آمریکا چالشبرانگیز خواهند بود.
دلیل دیگری که کنگره و کاخ سفید نمیخواهند اینتل شکست بخورد این است که شرکت مذکور یکی از بزرگترین صادرکنندگان آمریکا محسوب میشود و درآمد صادراتی آن در سال ۲۰۲۳ بیش از ۴۰ میلیارد دلار برآورد میشود.
علاوهبراین، اینتل با برنامهی Secure Enclave پنتاگون همکاری دارد تا تراشههای پیشرفتهای برای ارتش تولید کند و ازاینرو برای اقتصاد و امنیت آمریکا بسیار مهم است. تیم آبی همچنین یک کارآفرین بزرگ محسوب میشود که با وجود اخراج حدود ۱۶٬۰۰۰ نفر، همچنان ۱۲۰٬۰۰۰ کارمند دارد.
منابع میگویند که سیاستگذاران آمریکا از ارائه کمکهای مالی کلان مانند آنچه در سال ۲۰۰۸ به کرایسلر و جنرال موتورز داده شد، خودداری میکنند. در عوض، یکی از راهکارهای آنها، تشویق بخش خصوصی برای ادغام با شرکتهای رقیب اینتل مانند AMD یا Marvell است. قبلاً شایعاتی مبنیبر علاقهی آرم و کوالکام برای خرید یک بخش یا تمام اینتل وجود داشت، اما برخی کارشناسان معتقدند که تجزیهی اینتل به نفع هیچکس نیست.
در نهایت، موفقیت یا شکست اینتل تأثیرات بزرگی بر آیندهی صنعت فناوری آمریکا خواهد داشت. حفظ و حمایت از شرکتهایی مانند اینتل میتواند به حفظ رهبری فناوری آمریکا در جهان کمک کند و به ایجاد فرصتهای شغلی و اقتصادی بیشتری منجر شود. این موضوع نشاندهندهی اهمیت راهبردی صنعت تراشهسازی و نیاز به سیاستهای حمایتی مؤثر برای حفظ و تقویت آن است.