تیبا و ساینا با پیشرانه جدید سایپا، از استاندارد آلایندگی یورو ۵ پیروی خواهند کرد
آلودگی هوا مشکل همه روزهی شهروندان ساکن شهرهای بزرگ کشورمان است که حل آن از اصلیترین خواستههای مردم است. به همین دلیل هم حل مشکل آلودگی هوا، از مهمترین شعارهای انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری سالهای اخیر بوده است.
حالا چند وقتی است که سازمان ملی استاندارد، وزارت نفت (شرکت بهینه سازی مصرف سوخت) و سازمان حفاظت از محیط زیست به خود آمده و اقداماتی در جهت حل این مشکل انجام دادهاند. از جمله این اقدامات تغییر و ارتقا سطح استانداردهای زیست محیطی موتور خودروها و همچنین کاهش میزان استاندارد مصرف سوخت خودروهاست.
در حالیکه خودروسازان موظف هستند از قوانین جدید پیروی کنند و ظاهرا چارهای جز این ندارند، برای رساندن خود به سطح استانداردهای جدید کمتر از دو سال مهلت دارند.
خودروسازان خصوصی که همگی خودروهای خارجی و عمدتا چینی را مونتاژ میکنند، از این قوانین پیروی کرده و جز دو سه مدل، باقی محصولات را با استاندارد یورو ۵ تولید میکنند. اما دو خودروساز بزرگ یعنی سایپا و ایرانخودرو فعلا عمده محصولات خود (خودروهای ایرانی و پرتیراژ و زیر ۵۰ میلیون تومان) را با استاندارد یورو ۴ به تولید میرسانند.
چندی پیش ایرانخودرو اعلام کرد که توانایی عرضه تمامی محصولات خود، با سطح استاندارد آلایندگی یورو ۵ را دارد و در صورت عرضهی بنزین مناسب، سریعا محصولات تولیدی خود را ارتقا خواهد داد (ایرانخودرو، محصولات صادراتی به کشورهای اوراسیا و آذربایجان را با استاندارد آلایندگی یورو ۵ تولید و عرضه میکند).
اخیرا و در حاشیهی سیزدهمین نمایشگاه قطعات، لوازم و مجموعههای خودرو که در تهران برگزار شد، شرکت مگاموتور به عنوان شرکت تولیدکننده پیشرانه، جعبهدنده و اکسل سایپا، از پروژهی ارتقای موتور تیبا پرده برداشت که در ادامه به معرفی آن میپردازیم.
سال ۱۳۷۷، پروژهی S81 توسط سایپا بر پایهی پلتفرم پراید تعریف شد. این خودرو که ابتدا مینیاتور و سپس تیبا نامیده شد، برای عرضه در سال ۱۳۸۱ برنامهریزی شده بود. اما سال ۱۳۸۱ سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) دستور توقف پروژه را داد که البته از سوی سایپا مورد قبول واقع نشد. کشمکش تا سال ۱۳۸۳ ادامه یافت، تا در نهایت این پروژه تعطیل شد. در سال ۱۳۸۷ پروژهی تیبا دوباره از سر گرفته شد و با اعمال تغییرات زیادی در پیشرانه، جعبهدنده، سیستم تعلیق و نمای عقب خودرو در سال ۱۳۸۸ به بازار آمد.
سال ۱۳۹۳، سایپا از مدل هاچبک تیبا با شعار تیبا، رویای جوانی رونمایی کرد. تیبا در هردو مدل از پیشرانهی چهار سیلندر M15GS و حجم دقیق ۱۵۰۳ سیسی (گفتهی مگاموتور ۱۴۹۷ سیسی) بهره میبرد.
اما پیشرانهی جدید مگاموتور M15GSI نام دارد که تغییراتی گستردهای را به خود دیده است. از جمله میتوان به تغییرات زیاد سرسیلندر شامل تجهیز به ۱۶ سوپاپ، استفاده از دو میلسوپاپ ((Double Overhead Camshaft (DOHC)، افزودهشدن سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها و یکپارچه شدن سرسیلندر اشاره کرد.
به گفتهی سایپا قدرت و گشتاور موتور نیز بهبود یافته است؛ نسبت تراکم از ۹.۷ به ۱۰.۵ ارتقا یافته و قدرت خروجی از ۸۲ به حدود ۸۸ تا ۹۱ اسببخار افزایش یافته و گشتاور نیز از ۱۲۷ نیوتنمتر به بازهی ۱۳۵ تا ۱۴۲ نیوتنمتر رسیده است. اما مهمترین تغییر این پیشرانه مربوط به استاندارد آلایندگی آن است که اکنون از یورو ۴ به یورو ۵ ارتقا یافته است که البته شرایط بهبود آن به استاندارد یورو ۶ نیز موجود است.
به گفتهی مهندس مجتبی احمدیراد، مدیر بخش محاسبات مهندسی شرکت مگاموتور، کار طراحی و ساخت موتور M15GSI تا سال آینده به اتمام رسیده و به تولید انبوه خواهد رسید و در تمام محصولات پلتفرم X200 (خودروهای تیبا، تیبا ۲، ساینا و کوئیک) نصب شده و جایگزین نمونهی فعلی میشود.
نظرات