با بهترین میانبرهای کاربردی کیبورد در مک آشنا شوید
استفاده از میانبرها حین کار با کامپیوتر چه در سیستمعامل ویندوز، چه مکاواس و چه در هر توزیعی از لینوکس باشد، باعث میشود بهرهوری کاربر افزایش یابد و انجام برخی دستورات را چندمرحله جلو بیندازد. هنوز در تنظیمات کیبورد آیفون یا هر گوشی دیگری نمیتوان چنین ویژگی را فعال یا تنظیم کرد ولی شاید برای آینده دور از ذهن نباشد.
مرسومترین میانبرهای کاربردی مک نیز مانند ویندوز مربوط به میانبر کپی/چسباندن است. کاربران مک، با کمک میانبرهای Command + C یا Command + V میتوانند فرایند کپیکردن و چسباندن متن یا انواع دیگر اسناد را انجام دهند. در ادامه تعدادی از میانبرهای کاربردی مک را معرفی میکنیم، مثل همیشه همراه زومیت باشید.
میانبرهای کاربردی مک
در این فهرست سراغ میانبرهای کاربردی مک میرویم؛ بنابراین، فرض بر این است که میانبرهای پایه مثل میانبر کپی یا عملکرد کلید Esc را میشناسید.
اگر میخواهید امکان شخصیسازی بیشتری روی کیبورد و آن را با تنظیمات دلخواهتان تغییر دهید و حتی برخی از این میانبرهای کاربردی را در دکمههای آن بگنجانید پیشنهاد میکنیم برای خرید کیبورد اقدام کنید.
میانبر Control + Command + Q
با استفاده از این میانبر میتوانید خیلی سریع مک خود را قفل کنید. این میانبر زمانی کاربرد دارد که در محل کار میخواهید برای چند لحظه از سیستم دور شوید و بهجای اینکه در نوار منو روی منوی اپل بزنید و روی Lock Screen کلیک کنید، کافی است با کلیدهای ترکیبی Control + Command + Q خیلی سریع سیستم را قفل کنید.
میانبر Option + Command + Esc
کلید Esc کاربردهای در سیستمعاملهای مختلف کاربرد تقریباً یکسانی دارد و هر فرایندی را که درحال اجرا باشد فوراً متوقف میکند. این کلید تکی در بسیاری از موارد شما را از شرایط گرفتاری رها میکند.
اگر در میانهی اجرای یک دستور با چالش روبهرو شوید و سیستمعامل واکنش نداشته باشد، با کلید Esc عملیات را متوقف میکنید. مثلاً سعی دارید از صفحه دسکتاپ اسکرینشات بگیرید و در میانهی راه متوجه میشوید تمام شرایط مدنظرتان برای ثبت اسکرینشات آماده نیست، با زدن کلید Esc از روی کیبورد فرایند اسکرین شات گرفتن در مک متوقف میشود.
کلید میانبر Option + Command + Esc کاربری فراتری دارد و بهجای توقف آخرین دستور پردازشی، منوی Force Quit را باز میکند تا کاربر به انتخاب خود برنامهای را بهطور کامل ببندد. در حالت عادی برای بستن یک برنامه در مکاواس میتوانید روی آیکون آن در داک یکبار کلیک کنید و نگه دارید و روی دکمهی Quit بزنید که نمایش داده میشود.
گاهی شرایطی پیش میآید که امکان بستن برنامه ازطریق حالت عادی روی داک وجود ندارد و باید از Force Quit کمک بگیرید. برای دسترسی به Force Quit در مک کلیدهای ترکیبی میانبر Option + Command + Esc بزنید تا فهرستی از برنامههای فعال نمایش داده شود.
در مقابل برنامهای که با مشکل مواجه شده است، برچسب not responding مشاهده میشود، آن برنامه را انتخاب کنید، سپس روی دکمهی Force Quit در گوشه پایین بزنید.
میانبر Option + Shift + Command + Delete
حذفکردن فایل در مک با کشیدن و رهاکردن فایل در Trash بهآسانی انجام میشود؛ اما منتقل شدن فایل حذفی به Trash به حذف کامل فایل منجر نمیشود و کاربر باید Trash را نیز خالی کند تا بدینترتیب فایل بهطور کامل از روی سیستم حذف شود.
برای حذف کامل فایل در مک بعد از اینکه فایل را به Trash منتقل کردید، کلیدهای ترکیبی میانبر Option + Shift + Command + Delete را فشار دهید تا فایلهای درون Trash بهطور دائم حذف شوند. دقت کنید که این میانبر نیاز به تأیید مجدد ندارد و سریعاً فایلها را حذف میکند.
میانبر Shift + Command + R
آسانترین راه برای انتقال فایل بین آیفون و مک استفاده از قابلیت ایردراپ اپل محسوب میشود؛ اما ازآنجاکه این قابلیت در مکاواس بهطور همیشگی فعال نیست باید قبل از استفاده آن را بهصورت دستی روشن کنید. روشن کردن ایردراپ در مک مراحل زیادی دارد، پس بهتر است از میانبر Shift + Command + R برای روشن کردن آن کمک بگیرید.
با فشردن کلیدهای ترکیبی Shift + Command + R در مک بلافاصله Airdrop اجرا میشود و میتوانید تنظیمات دسترسیپذیری آن را تغییر دهید، فایلها را ارسال یا دریافت کنید. این میانبر برای افرادی که مدام درحال نقلوانتقال فایل بین آیفون و مک هستند بسیار کارآمد خواهد بود.
میانبر Control + Command + D
اگر حین کار با فایل متنی باشید که بتوانید کلمات داخل آن را انتخاب کنید، در زمان برخورد با کلمهای جدید که معنای آن را نمیدانید با فشردن کلیدهای ترکیبی میانبر Control + Command + D خیلی سریع دیکشنری باز میشود و توضیحات و مترادفهایی را برای کلمهی انتخابشده نمایش میدهد.
میانبر Shift + Command + Z
یکی از میانبرهای مرسوم و کاربردی برای بازگرداندن یک فرایند به حالت قبلی Command + Z است که خیلی وقتها نقش یک نجاتدهنده را ایفا میکند. فرض کنید درحال کار با فایل متنی هستید و ناگهان بهجای انتخاب یک جمله برای حذف، تمام متن را انتخاب میکنید و فوراً حذف میکنید. در چنین شرایطی Command + Z به دادتان میرسد و فایل را برمیگرداند.
میانبر دیگری که میخواهیم اینجا به آن بپردازیم برای انجام دوبارهی یک فرایند کاربرد دارد. فرض کنید چندینبار از میانبر Undo در مک استفاده میکنید تا به فرایندی که قبلاً انجامشده برسید؛ اما بهدلیل حواسپرتی آن فرایند را نیز Undo میکنید. با میانبر Shift + Command + Z در مک امکان انجام مجدد فرایند بازگردانیشده وجود دارد و میتوانید بدون نگرانی آن فرایند را Redo کنید.
میانبر Command + Space bar
بخش Spotlight از یک دههی پیش تاکنون اولین محل برای جستوجوی فایل، مدیا، نتایج وب و هرچیزی محسوب میشود که کاربر به دنبال آن میگردد. روشهای زیادی از نوار کلیدهای فانکشن گرفته تا نوار منو برای راهاندازی جستوجوی Spotlight وجود دارد؛ اما سریعترین روش همیشه میانبر است.
با فشردن کلیدهای ترکیبی میانبر Command + Space bar میتوانید خیلی سریع به بخش Spotlight دست پیدا کنید و هرچه را میخواهید بدون برداشتن دست از روی کیبورد جستوجو کنید.
اگر از ورودی چندین زبان روی کیبورد مک استفاده میکنید، با فشردن میانبر Command + Space bar، بهجای بازشدن Spotlight فرایند تغییر زبان کیبورد در مک بوک انجام میشود.
میانبر Shift + Command + 5
با روشهای مختلفی در مک میتوان اسکرینشات گرفت که سریعترین روش آن بدون شک استفاده از میانبر با فشردن کلیدهای ترکیبی است.
میانبر Shift + Command + 5 گزینههایی را برای اسکرینشات گرفتن از صفحه برای کاربر فراهم میکند که شامل اسکرینشات تمامصفحه، اسکرینشات از پنجرهی انتخابشده و اسکرینشات از بخش انتخابشده از صفحه میشود. حتی میتوانید بهجای اسکرینشات معمولی شروع به ضبط ویدئو از صفحهنمایش کنید.
بعداز اسکرینشات گرفتن با میانبر Shift + Command + 5 فایل تصویر در گوشه پایین سمت راست صفحهنمایش ظاهر میشود و میتوانید آن را کپی کنید، علامت بزنید یا با دیگر دستگاهها اشتراکگذاری کنید.
فراموش نکنید که میانبر Shift + Command + 4 بهشما امکان میدهد با کشیدن کادر در هر بخش از صفحهنمایش خیلی سریع اسکرینشات بگیرید.
میانبر Shift + Option + Command + V
تاکنون حتماً این تجربه را داشتهاید که بخشی از یک متن را کپی میکنید تا در دل متن دیگری قرار دهید و بلافاصله بعد از چسباندن (Paste)، کل متن نامرتب میشود و همهچیز جابهجا میشود. برای جلوگیری از این اتفاق میتوانید در مک از یک میانبر کمک بگیرید.
با میانبر Shift + Option + Command + V میتوانید متنی را در دل متن دیگری بچسبانید بدون اینکه نگران بهمریختگی و خرابشدن چینش متن باشید. در حالت عادی اکثر افراد از میانبر Command + V استفاده میکنند که باعث می شود فرمت متن کپیشده حفظ شود و فرمت متن مقصد را خراب کند.
میانبر Control + (number)
یکی از قابلیتهای مکاواس که خیلی از کاربران از آن غافل هستند، استفاده از چندین دسکتاپ بهجای بازکردن انواع برنامهها و پنجرهها در یک فضای دسکتاپ است. در محیط مک این قابلیت با نام Space شناخته میشود و در صورت بازکردن چندین Space با کشیدن چهار انگشت همزمان روی ترکپد میتوانید بین آنها جابهجا شوید.
برای جابهجایی بین Spaceها در نسخههای قدیمیتر مکاواس و مک اواس ایکس میتوانید بهجای ترکپد از میانبر Control + (number)) کمک بگیرید که بهجای شمارهی داخل پرانتز باید شمارهی Space دلخواه را فشار دهید. در جدیدترین نسخههای مکاواس بهجای میانبر قبلی باید از میانبر Control + Left Arrow یا Control + Right Arrow در جهت چپ یا راست بین Spaceها حرکت کنید.
استفاده از نیمفاصله در نگارش فارسی یکی از اصولی است که باید رعایت کرد. برای نیمفاصله در کیبورد مک باید از کلیدهای ترکیبی میانبر Shift + Space استفاده کنید. علاوهبراین، برای ویرگول در کیبورد فارسی مک باید از کلیدهای ترکیبی Shift + 7 استفاده کنید.
در ادامه بهطور خلاصه به چند میانبر کاربردی دیگر میپردازیم:
- میانبر Command + W: این میانبر برای بستن پنجرههای باز استفاده میشود. برای بستن تمامی پنجرههای یک اپلیکیشن در حال اجرا باید از میانبر Option + Command + W استفاده کنید.
- میانبر Command + Y: برای نمایش Quick Look از فایلهای انتخابشده بهکار میرود.
- (,) + Command: در هنگام کار با هر اپلیکیشنی، میتوانید بخش Preferences اپلیکیشن را با فشاردادن کلیدهای Command و کاما (,) باز کنید.
- Command + G: اغلب کاربران مک با میانبر Command + F برای پیدا کردن کلمات در اسناد و صفحات وب آشنا هستند. میانبر Command + G راهکار جایگزینی برای میانبر مذکور است که اجازه میدهد بین نتایج جابهجا شوید. برای بازگشت به کلمهی قبلی میتوانید از کلیدهای Shift + Command + G استفاده کنید.
- Command + M: این میانبر پنجرهی اپلیکیشن جلویی روی دسکتاپ را کوچک و به داک منتقل میکند. با میانبر Command + Option + M نیز میتوانید همهی پنجرههای متعلق به یک اپلیکیشن را کوچک کنید.
- Shift + Command + D: نمایش پوشهی Desktop.
- Shift + Command + H: نمایش پوشهی Home حساب کاربری فعلی.
- Shift + Command + I: بازکردن iCloud Drive.
- Command + Tab: برای جابهجایی رفتن به اپلیکیشن قبلی این میانبر کاربرد دارد.
- Option + Command + D: برای نمایش یا مخفیکردن داک در هر اپلیکیشنی کاربرد دارد.
- Fn بههمراه کلیدهای جهت: برای اسکرول به بالای صفحه کلید Fn را همراه با جهت بالا فشار دهید، برای اسکرول بهپایین جهت پایین. با فشردن کلید Fn و جهت چپ در یک سند به ابتدای سند و با فشردن جهت راست به انتهای سند میروید.
- Option + Mission Control: تنظیمات Mission Control را باز میکند.
- Command + Grave accent: با فشردن دکمه Command و (`) میتوانید به پنجرهی بعدی یک اپلیکیشن در مک بروید و با Shift + Command + Grave accent به پنجرهی قبلی بازگردید.
- Control + Command + Space bar: برای نمایش Character Viewer کاربرد دارد تا به ایموجیها و نمادها دسترسی داشته باشید.
- اسکرینشات از تاچ بار مکبوک پرو: برای اسکرینشات گرفتن از تاچبار در مکبوک پرو از Command + Shift + 6 استفاده میشود. اگر کلید Control را هم به این ترکیب اضافه کنید، عکس ثبتشده در کلیپبورد کپی میشود و میتوانید آن را در هر فایلی بچسبانید.
میانبرهای کاربردی سافاری
در مرورگر سافاری ترکیبهای کاربردی زیادی از کلیدهای کیبورد وجود دارند که بهرهوری استفاده از آن را افزایش میدهند:
- Control + Tab: برای جابهجایی بین تبهای باز کاربرد دارد؛ همچنین میتوانید از ترکیب کلیدهای Shift + Command + ] یا Shift + Command + [ استفاده کنید.
- Shift + Command + \: برای دیدن همهی تبهای باز سافاری در یک پنجره بهکار میرود.
- Command + L: برای جستوجوی سریع یا مرور یک وبسایت جدید در سافاری استفاده میشود. با فشردن کلیدها، نوار آدرس مرورگر انتخاب میشود و میتوانید در صفحهی فعلی جستوجو یا آدرس صفحهی وب هدف خود را وارد کنید.
- Space bar: با هربار زدن کلید فاصله از روی کیبورد در حالی که صفحهی وب در حال نمایش باشد، بهاندازهی یک صفحه بهسمت پایین اسکرول میشود. برای اسکرول در جهت مخالف و بهسمت بالا باید از Shift + Space bar استفاده کنید.
- Shift + Command + T: برای بازکردن آخرین تب بستهشده بهکار میرود.
میانبرهای کاربردی مک شامل مواردی میشود که طیکردن چندین مرحله را در فشردن چند کلید کیبورد خلاصه میکند و در نتیجه باعث افزایش بهرهوی میشود. اکنون نوبت شما کاربران عزیز زومیت است که به ما بگویید پراستفادهترین یا کاربردیترین میانبر مک از دیدگاه شما چیست؟
این مقاله را مهدی زارع سریزدی در مرداد ۱۳۹۹ نوشت و مصطفی اصلاحی آن را در مرداد ۱۴۰۳ بهروزرسانی کرد.