رمزارز بیت تورنت چیست؛ هر آنچه باید در مورد BTT بدانیم
بیت تورنت محلی برای تبادل محتوا در اینترنت است که هرچه تعداد کاربران در بیشتر باشد سرعت تبادل نیز افزایش پیدا خواهد کرد. رمزارز اختصاصی این پلتفرم، یعنی BTT، روی بلاک چین ترون (Tron) قرار دارد. کاربران با استفاده از آن، به تداوم حضور در پلتفرم و بالا نگهداشتن سرعت تبادل خود تشویق خواهند شد و حتی میتوانند از آن کسب درآمد کنند. این پروتکل با داشتن ۲۵۰ میلیون کاربر فعال، پتانسیل تبدیل شدن به پروژهای امیدوارکننده را دارد.
از مجموعه مقالات معرفی رمزارزها:توکن چیستاتریوم چیستدوج کوین چیستارز دیجیتال کاردانو چیستبایننس کوین چیست
- بیت تورنت چیست؟
- پروژه اطلس بلاک چین ترون چیست؟
- توکن بیت تورنت (BTT) چیست؟
- همکاری بیت تورنت و ترون
- عملکرد توکن بیت تورنت
- تأثیر BTT بر عملکرد پروتکل بیت تورنت
- افزایش سرعت انتقال و تبادل در پروتکل بیت تورنت
- کسب درآمد با به اشتراکگذاری محتوا
- قیمت بیت تورنت (BTT)
- کیف پول بیت تورنت
- عرضه و توزیع توکن بیت تورنت
- خرید توکن بیت تورنت
- آینده بیت تورنت
بیت تورنت چیست؟
بیت تورنت پروتکلی محبوب برای به اشتراکگذاری فایلهای ویدیویی، بازی، نرمافزار یا کتاب بر پایهی فناوری همتا به همتا است و در بین کاربرانی که از فناوری تورنت برای به اشتراگگذاری محتوا استفاده میکنند، شناخته شده است.
این پروتکل در سال ۱۳۸۰ (۲۰۰۱ میلادی) توسط شخصی به نام برام کوهن به وجود آمد و ماهانه ۲۵۰ میلیون کاربر دارد. برای استفاده از سرویس این پروتکل به کلاینت (نرمافزار) مخصوص آن نیاز دارید. یوتورنت (μTorrent) شناختهشدهترین کلاینت بیت تورنت است.
پروژه اطلس بلاک چین ترون چیست؟
بنیاد ترون استارتاپی است که هدفش ساخت اینترنتی کاملا غیرمتمرکز و توسعه دادن زیرساختهای لازم برای آن است. رمزارز مخصوص به این بلاک چین TRX و مؤسس آن یکی از اعضای سابق تیم ریپل است. این استارتاپ با خرید بیت تورنت به قیمت ۱۴۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۷ (۲۰۱۸ میلادی) و معرفی رمزارز بیت تورنت (BTT)، پروژهای با نام پروژهی اطلس را راهاندازی کرد. اهداف این پروژه عبارتاند از:
- بیت تورنت باید پلی میان تولیدکنندگان محتوا و مخاطبان آنها باشد: به نظر تیم توسعهدهندهی بیت تورنت، رمزارزها قابلیت حذف واسطه در خرید و فروش میان تولیدکنندهها و مصرفکنندهها را دارند. در همین راستا، کاربران میتوانند با استفاده از توکنهای BTT ارزشی تازه به منابع محاسباتی خود بدهند و در روند تراکنشها از پول سنتی یا فیات استفاده نکنند.
- فناوری ارز دیجیتال برای جامعهی کاربران تورنت شناخته شده است: چرا که این فناوری در به اشتراکگذاری، همکاری متقابل و ایستادگی در برابر سانسور سابقهای طولانی دارند. توکن بیت تورنت نقطه عطفی برای پلتفرمهای غیرمتمرکز آینده است که اهدافشان «ترویج صداقت، حذف سانسور و دریافت پاداش برای مشارکت» است. با توجه به اینکه کاربران پروتکل تورنت درک کاملی از این اهداف دارند و با آنها آشنا هستند، ترون برای وصل کردن کاربران این جامعه در سطحی جهانی، در نقش تأمینکنندهی زیرساخت این فناوری وارد عمل شد.
- تبدیل بلاک چینها به فناوری اصلی: توکن بیت تورنت با تبدیل بلاک چینها به فناوری اصلی در جهان برای گسترش سطح دسترسی میلیونها کاربر جدید به بلاک چین و کمک به پذیرش آن مفید خواهد بود.
- اساسیترین وظیفهی پروژهی بیت تورنت ارائهی انگیزههای بازار محور به کاربران برای کمک به ارتقای همکاری آنها است. منظور از این همکاری بهینهسازی و افزایش طول عمر گروههای اشتراکگذارنده در پروتکل بیت تورنت است.
- توکن بیت تورنت میتواند باعث افزایش سرعت به اشتراکگذاری در پروتکل آن شود. با استفاده از مدل معرفی شدهی بیت تورنت اسپید (BitTorrent Speed)، کاربران در قبال پرداخت توکن، به سرعت بیشتر در هنگام دانلود، دسترسی پیدا خواهند کرد. توکنها به پشتوانهی صرافیهای غیرمتمرکز برای مبادله با رمزارز ترون (TRX) در ولتی اختصاصی ذخیره میشوند.
توکن بیت تورنت (BTT) چیست؟
توکن بیت تورنت، رمزارزی است که با هدف ایجاد انگیزه برای مشارکت در سیستم بیت تورنت و انجام تراکنشهای خدماتی در آن ایجاد شده است. این رمزارز مبتنی بر توکن TRC-10 است که در سال ۱۳۹۸ (۲۰۱۹ میلادی) در بلاک چین ترون (Tron) راه اندازی شد. هزینهی تراکنشها در بلاک چین ترون بسیار کم است، بنابراین تراکنشها با قیمت پایین هم در آن بهصرفه خواهند بود.
همکاری بیت تورنت و ترون
به لحاظ فنی هدف اصلی ایجاد توکن بیت تورنت، ترکیب نقاط قوت پروتکل آن و توکن ترون است. نقطه مشترک این دو، تمرکزشان بر فناوری همتا به همتا (P2P) است.
در نگاهی کلی شبکههای همتا به همتا بسته به موقعیت مکانی، ۴۳ تا ۷۰ درصد از کل ترافیک اینترنت را تشکیل میدهند. پروتکل بیت تورنت مدتهاست خود را به عنوان بستری مناسب برای توزیع فایلهای بزرگ مانند نمایشهای تلویزیونی، فیلمها، فایلهای صوتی، بازیها و ... ثابت کرده است.
فعالیت ترون نیز بر شبکه همتا به همتا متمرکز است و هدف آن تبدیل شدن به سیستم عاملی جهانی برای دانلود و آپلود بدون محدودیت از هر نوع (از جمله محتوای صوتی و تصویری) است. از آنجا که در حال حاضر پروتکل بیت تورنت تکیهگاهی برای این نوع محتوا محسوب میشود، جاستین سان، بنیانگذار ترون و مدیرعامل بیت تورنت، این وحدت هدف و فناوری را اینگونه توصیف میکند:
ترون و بیت تورنت مکمل یکدیگرند و برای ایجاد اقتصاد اینترنتی غیرمتمرکز، به هردوی آنها نیاز داریم. ما به هدف ایجاد مکانی برای داد و ستد نوآوریها و برنامهها در سراسر فضای اینترنت، روی بیت تورنت سرمایهگذاری کردیم.
عملکرد توکن بیت تورنت
هنگام استفاده از پروتکل بیت تورنت، فایل به اشتراک گذاشته شده به قسمتهای کوچکی تقسیم میشود و کاربر با دانلود هر قسمت، آن را در اختیار دیگر کاربران قرار میدهد. تبادل این قسمتهای دانلودی بدون نیاز به حضور سرور بین همه کاربران بهطور موازی انجام میشود.
پروتکل بیت تورنت دستههای مختلف ارائهدهندهی خدمات آنلاین را دور هم جمع کرده است. این دستهها شامل موارد زیر هستند:
- سایتهای تورنت، که متادادههای فایلهای به اشتراک گذاشته شده را ردیابی میکنند و درگاهی برای تورنتها به شمار میروند.
- ردیابها (tracker) یا سرورهایی کاربران تورنت را به هم متصل میکنند.
- افرادی که فایلی را بهطور کامل دانلود کردهاند (seed) یا افرادی که قسمتهایی از رونوشت فایلهای مدنظر را در اختیار دارند.
تیم توسعهدهندهی بیت تورنت قرار است تمام تخصص موجود در زیرساخت پروتکل آن را در عملکرد سیستم مبتنی بر توکن خود اعمال کند و از بیت تورنت به عنوان پلی برای تراکنشهای بین کاربران، ارائه دهندگان خدمات و درخواستکنندگان استفاده کند.
تمام تراکنشهای مربوط به خدمات مختلف اکوسیستم پروتکل تورنت در آینده با توکنهای بیت تورنت انجام خواهد شد، هدف از این کار امکان تقسیم پذیری توکنها تا حد ممکن، برای انجام پرداختهای مختلف است.
با اینکه استفاده از رمزارز بیت تورنت هنوز در حد حدس و گمان و پیش بینی است، تیم توسعهدهندهی آن معتقد است که اکوسیستم آن کشش استفادهی همزمان یک میلیارد کاربر را خواهد داشت و قیمت آیندهی توکن خود را برابر ۹۹۰ توکن به ازای هر کاربر تخمین زده است.
مقداری از توکنها به عنوان ایردراپ (اهدای رایگان توکن به کاربران) به صورت ماهانه توسط تیم ترون تحویل داده میشوند. این اقدام از اواخر سال ۱۳۹۷ (فوریه ۲۰۱۹) شروع شده است، تا ۶ سال ادامه خواهد داشت و برای تشویق سرمایهگذاران رمزارز ترون، هر ساله به مقدار آن افزوده خواهد شد.
تأثیر BTT بر عملکرد پروتکل بیت تورنت
در دنیای فناوری تورنت، در دسترس قرار دادن فایلهای کاربران (سیدینگ) یکی از موارد مهم در حفظ سلامت اکوسیستم است. دریافت رمزارز بیت تورنت به عنوان پاداش میتواند انگیزهای برای فعالیت سالم کاربران و در نتیجه بهبود اکوسیستم موجود باشد.
ترک کردن سیستم پس از دانلود فایل مورد نظر، مشکل اصلی پروتکل بیت تورنت است. این اتفاق باعث کاهش سرعت و ناپایداری آن میشود. دلیل این امر، نبود الزامی برای آپلود و به اشتراکگذاری یکسان فایل در حال دانلود است. کاربران میتوانند بدون هیچ جریمهای سیستم را ترک کنند و با این کار به طول عمر و کیفیت فایلهای اشتراکی صدمه بزنند.
توکنهای BTT میتوانند به عنوان انگیزهای برای ماندن کاربران در سیستم به کار روند.
این توکنها نه از طریق ماینینگ بلکه با میزان منابعی که کاربران فراهم میکنند، به دست آمده و مبادله میشوند. تراکنشهای توکن BTT در بلاک چین ترون صورت میگیرد و باعث پیشرفت اکوسیستم آن نیز خواهد شد. با این حال، الزامی به استفاده از توکن BTT وجود ندارد و کاربران عادی میتوانند بدون هیچ محدودیتی محتوای اشتراکی کاربرانی را که از توکن BTT استفاده میکنند، دانلود کنند.
در این سیستم و با این عملکرد، سرعت دانلود یا آپلود قسمتهای فایلها، اهمیتی ویژهای پیدا خواهد کرد.
افزایش سرعت انتقال و تبادل در پروتکل بیت تورنت
بسته به تعداد کاربران درگیر در اشتراکگذاری یک فایل، سرعت تبادل متغیر خواهد بود و با افزایش تعداد کاربران سرعت دانلود یا آپلود نیز افزایش پیدا میکند.
برای افزایش کاربران درگیر در این تبادل و ماندگاری آنها، مکانیزمی به نام بیت تورنت اسپید (BitTorrent Speed) به وجود آمد که با استفاده از آن کاربران میتوانند در ازای پرداخت توکن BTT کاربران دیگر را مجاب کنند که حتی بعد از اتمام دانلود فایل مورد نظرشان، همچنان فایل را در سیستم نگه دارند.
برای استفاده از مکانیزم BitTorrent Speed تنها کافی است با استفاده از یکی از کلاینتهای بیت تورنت، ولت ترون خود را به آن متصل و تراکنشهای درونبرنامهای بیت تورنت خود را در آن ذخیره کنید.
کسب درآمد با به اشتراکگذاری محتوا
دریافت یا پرداخت توکن BTT در ازای تبادل محتوا برای کاربران عادی با منابعی محدود یا سیستمهای رده پایین آنچنان چشمگیر نخواهد بود، اما از آنجا که این روش کسب درآمد، نیازی به صرف هزینهی زیادی ندارد و تنها با داشتن کیف پول دیجیتال و ثبتنامی ساده امکانپذیر است، میتواند برای ایجاد انگیزه برای ماندن کاربران ثمربخش باشد.
اما این سیستم میتواند برای شرکتهای بزرگی مانند شرکتهای ارائه دهندهی خدمات ذخیرهسازی ابری یا هاستینگ درآمد زیادی ایجاد کند.
قیمت بیت تورنت (BTT)
توکن بیت تورنت در ۱۶ فروردین ماه ۱۴۰۰ (پنجم آوریل ۲۰۲۱)، در بازار گاوی این سال، با صعودی ناگهانی به بالاترین قیمت خود یعنی ۰٬۰۱۳ دلار رسید و بعد از کاهش قیمت و نوسانات قیمتش در بیستم تیرماه ۱۴۰۰ (۱۱ جولای ۲۰۲۱) به ثباتی نسبی (۰٬۰۰۲۵ دلار) رسید.
کیف پول بیت تورنت
پس از خرید ارز دیجیتال برای نگهداری از آن به کیف پول سازگار با آن رمزارز احتیاج دارید. توکن بیت تورنت مبتنی بر توکن TRC-10 است، از شبکهی ترون استفاده میکند و میتوان آن را در هر ولتی که از TRX پشتیبانی میکند، ذخیره کرد. قبل از انتخاب کیف پول بیت تورنت (BTT) باید تعیین کنید که کدام یک از انواع از ولتهای سختافزاری، نرمافزاری مورد نظرتان است. در تصویر زیر به هر کدام از این نوع ولتها و ویژگی آنها اشاره شده است.
بهترین ولتهای موجود برای توکن بیت تورنت عبارتاند از:
- ولت اندرویدی ترون (TRON Android Wallet) ولتی برای موبایلها با سیستم عامل اندروید است و علاوه بر ارائهی یادیاری ۲۴ کلمهای (mnemonic) برای بازیابی اطلاعات در صورت فراموشی، قابلیت همگامسازی با ولتهای سختافزاری را نیز دارد. این ولت را از طریق لینک گوگل پلی میتوانید دریافت کنید.
- ولت وب ترون (TRON Web Wallet) ولتی آنلاین است و تحت وب است که از طریق آن دسترسی سریع به اطلاعات تراکنشها، مانده حساب و … خواهید داشت. این ولت از طریق وبسایت ترون در دسترس است.
- ولت افزونهی کروم (TRON Chrome Extension Wallet) یکی از بهترین ولتهای بیت تورنت محسوب میشود و افزونهی برای مرورگر کروم است که مراحل دانلود و نصب سریع و آسانی دارد. افزونهی مخصوص این ولت را از این لینک میتوانید دریافت کنید.
- ولت iOS ترون (TRON iOS Wallet) ولتی با رابط کاربری ساده برای کاربران آیفون است و توسط بنیاد ترون پشتیبانی میشود. این ولت از طریق اپ استور قابل دریافت است.
- اتمیک ولت (Atomic Wallet) از چندین ارز دیجیتال مانند بیت کوین، اتریوم، ترون، بیت تورنت و … پشتیبانی میکند. با ارائهی یادیاری ۱۲ کلمهای برای بازیابی اطلاعات از امنیت بالایی برخوردار است. اتمیک ولت، ولتی چندپلتفرمی است و برای سیستمهای عامل مبتنی بر موبایل (اندروید و iOS) و همچنین سیستمهای عامل مک، ویندوز و لینوکس در دسترس است. در این ولت امکان تبدیل ارزها با Atomic Swap وجود دارد. این ولت را از طریق وبسایت رسمی اتمیک ولت میتوانید دریافت کنید.
- تراست ولت (Trust Wallet) یکی از مطرحترین ولتهای گرم دنیای رمزارزها شناخته میشود و امنیت بالایی دارد. این ولت از دو سیستم عامل اندروید و iOS پشتیبانی میکند و با فعال کردن هشدار نوسانات قیمت در آن میتوان در صورت بالا رفتن یا پایین آمدن زیاد قیمتها نوتیفیکیشن دریافت کرد. برنامهی تراست ولت را میتوان از وبسایت رسمی آن دریافت کرد.
- ولت کوینمی (Coinomi Wallet) از قدیمیترین ولتهای ارزهای دیجیتال است که بیش از ۲٬۵ میلیون کاربر دارد و از پلتفرمهای مختلف پشتیبانی میکند. این ولت برای سیستم عامل اندروید، iOS، ویندوز و لینوکس در دسترس است و قابلیت خروجی گرفتن از کلید خصوصی را دارد و از طریق این لینک قابل دریافت است.
- ولت لجر نانو اس (Ledger Nano S) ولتی سختافزاری است و در صورت دزدیده شدن یا خراب شدن از طریق یادیاری قابلیت بازیابی وجوه کاربر را دارد. این ولت سختافزاری علاوه بر توکن بیت تورنت از رمزارزهای زیادی پشتیبانی میکند و برای افزایش امنیت از عبارت یادیاری ۲۴ کلمهای استفاده میکند. ولت لجر نانو اس دارای نمایشگری کوچک روی دستگاه برای خواندن آدرس مقصد دارد و علاوه بر کامپیوتر و لپ تاپ میتوان از طریق اتصال کابل OTG به موبایل نیز به رمزارزها دسترسی پیدا کرد (برای این کار نیاز به دانلود و نصب اپلیکیشن Ledger Live خواهید داشت). برای خرید این ولت سختافزاری در ایران میتوانید از طریق وبسایت ایرانلجر اقدام کنید.
عرضه و توزیع توکن بیت تورنت
تا سال ۱۴۰۷، در مجموع، ۹۹۰ میلیارد توکن BTT در بازار عرضه خواهد شد. که از این تعداد حدود ۱۷۰ میلیارد به فروش خواهد رسید، ۲۰۰ میلیارد به صورت ایردراپ عرضه خواهد شد، ۲۰۰ میلیارد به بنیاد ترون اختصاص داده میشود و باقی آن سهم بنیاد بیت تورنت و تیم توسعه آن خواهد بود.
خرید توکن بیت تورنت
مراحل خرید بیت تورنت همانند رمزارزهای دیگر است و در صرافیهای زیادی مانند بایننس، هیوبی، بیتفینکس و بیتمکس ازطریق خرید تتر معامله میشود. توکن BTT از طریق ولتهایی که از رمزارز ترون پشتیبانی میکنند نیز قابل دسترسی است.
آینده بیت تورنت
با اینکه پروتکل بیت تورنت کاربران زیادی دارد و در بین آنها شناخته شده است اما ارز دیجیتال این پروتکل هنوز در ابتدای راه است و تنها کاربرانی که پیش از این از سیستم آن استفاده میکردند با آن آشنایی دارند. تیم توسعهی آن با هدف ارتقای توکن BTT، ثبتنام کاربران جدید و معرفی امکانات پروتکل آن، از چند مؤسسهی مالی و سرمایهگذاری درخواست کمک کرده است. بیت تورنت در صورت همکاری با پلتفرمهای بزرگ رسانهای قادر به حفظ امنیت محتوای آنها خواهد بود و در ازای آن به شناختهتر شدن خود نیز کمک خواهد کرد. اگر اخبار مبنی بر امکان همکاری این پروتکل با پلتفرمهای بزرگ مانند اسپاتیفای (Spotify) حقیقت داشته باشد، میتوان رشد چشمگیری برای رمزارز آن انتظار داشت.
این مقاله حاوی توصیه یا پیشنهاد اقتصادی زومیت نیست. خطر از دست دادن سرمایه در هر سرمایهگذاری وجود دارد و سرمایهگذار باید پس از مطالعه و تحقیق، تصمیم نهایی را خود اتخاذ کند و مسئولیت تبعات آن را بر عهده بگیرد.
نظرات