بیت کوین کمیابترین دارایی دنیا شد
شرکت تحلیل دادهی گلسنود (Glassnode) در جدیدترین گزارش هفتگی خود به بررسی تأثیر هاوینگ بر دنیای ارزهای دیجیتال پرداخته است. هاوینگ به رویداد دورهای بلاک چین بیت کوین گفته میشود که در آن، پاداش استخراج هر بلاک جدید به نصف کاهش پیدا میکند.
هاوینگ تقریباً هر چهار سال یکبار رخ میدهد و آخرین مورد آن چند روز پیش اتفاق افتاد. این چهارمین هاوینگ بیت کوین بود و پاداش استخراج بلاک را از ۶٫۲۵ بیت کوین به ۳٫۱۲۵ بیت کوین کاهش داد.
پاداشهایی که ماینرها برای ساخت بلاکهای شبکه دریافت میکنند، تنها راه برای تولید بیشتر این ارز دیجیتال هستند. یکی از ویژگیهای شبکه این است که فارغ از شرایط حاکم بر استخراج، این پاداشها با نرخی تقریباً ثابت توزیع میشوند. این امر بهلطف مفهومی به نام سختی (Difficulty) در بلاک چین امکانپذیر شده است و شبکه ازطریق این مفهوم، میزان سختی استخراج را برای ماینرها تنظیم میکند.
زمانیکه ماینرها قدرت محاسباتی بیشتری به شبکه تزریق میکنند، سرعت عملکردشان بالا میرود و بلاکهای بیشتری استخراج میکنند. از آنجاکه پاداشها باید با نرخ ثابت توزیع شوند، هنگام تنظیم بعدی سختیِ شبکه، این مقدار افزایش مییابد و بدینترتیب سرعت ماینرها به سطح مطلوب بازمیگردد.
یکی از پیامدهای سختی شبکه، رشد تقریباً ثابت عرضهی بیت کوین بین رویدادهای هاوینگ است. نمودار بالا نشان میدهد عرضهی بیت کوین در طول تاریخ چگونه تغییر کرده است. از آنجاکه عرضهی بین هاوینگها تقریباً ثابت است، نرخ تورم پادشاه رمزارزها در این بازهها بدونتغییر باقی میماند. به همین ترتیب، نرخ تورم در رویدادهای هاوینگ، همگام با عرضه، به نصف کاهش پیدا میکند.
بدیهی است که آنچه توصیف شد، در هاوینگ اخیر نیز رخ داد و نرخ تورم بیت کوین بار دیگر کاهش یافت. در دورهی گذشته، نرخ تورم سالانهی بیت کوین حدود ۱٫۷ درصد بود و در دورهی جدید به ۰٫۸۵ درصد رسیده است.
بهلطف تغییرات اعمالشده در سختی شبکهی بیت کوین، این رمزارز موفق شد درمقایسهبا طلا رکورد جدیدی ثبت کند. طبق دادههای گلسنود، برای اولینبار در تاریخ، نرخ انتشار پایدار بیت کوین (۰٫۸۳ درصد) از طلا (حدود ۲٫۳ درصد) پایینتر آمده که این رویداد، نشاندهندهی انتقال تاریخیِ عنوان «کمیابترین دارایی» به بیت کوین است.
این مقاله حاوی توصیهی اقتصادی زومیت نیست. خطر ازدستدادن سرمایه در هر سرمایهگذاری وجود دارد و سرمایهگذار باید پس از مطالعه و تحقیق، خودش تصمیم نهایی را اتخاذ کند و مسئولیت آن را برعهده بگیرد.