پیش نویس سیاستنامه رمزارزها توسط بانک مرکزی منتشر شد
بانک مرکزی ساعاتی پیش، سندی را با عنوان الزامات و ضوابط فعالیت در حوزهی رمزارزها در کشور منتشر کرد. براساس اطلاعات ارائهشده، این سند بهمنظور انتظامبخشی به فعالیتهای در جریان و فراهمآوردن امکان برنامهریزی برای فعالان حوزهی رمزارزها آماده شده است. این پیشنویس با هدف کسب نظر کارشناسان و صاحبنظران منتشر شده است؛ بهطوریکه متخصصان این حوزه میتوانند در یک ماه آینده، دیدگاههایشان را دربارهی این پیشنویس ازطریق آدرس ایمیل cryptocurrency@cbi.ir منتشر کنند.
بانک مرکزی در این سند ۱۳ صفحهای، انواع رمزارزها و مفاهیم ارزهای دیجیتال را تعریف کرده است. براساس آنچه در این سند گفته شده، باتوجهبه گسترش استفاده از رمزارزها و تأثیر بالقوهی این پدیده بر سیاستهای پولی و ارزی کشور، لزوم تبیین سیاستهایی در این حوزه احساس شده است؛ چراکه بهاعتقاد بانک مرکزی، رمزارزها علاوهبر ایجاد فرصتها، تهدیدهایی نیز متوجه عموم مردم و سازمانهای استفادهکننده از آن میکنند. در این سند چهار تعریف کلی به شرح زیر بررسی شده است:
- رمزارز
- کیف پول رمزارزی
- صرافی رمزارزی
- استخراج
بانک مرکزی رمزارزها را در چهار دسته طبقهبندی کرده است: رمزارزهای جهانروا، رمزارز بانک مرکزی (ملی)، رمزارز منطقهای و رمزارز حاصل از عرصهی اولیهی سکه یا توکن. بانک مرکزی با اشاره به اینکه اختیار رمزارزهای جهانروا برعهدهی توسعهدهندگان آن است، دراینباره هیچ مسئولیت و نقشی نمیپذیرد. ازجمله رمزارزهای جهانروا براساس تعریف بانک مرکزی، به اغلب ارزهای دیجیتال ازقبیل بیتکوین و اتریوم است که به مرز جغرافیایی محدود نیست و توسعهدهندگان این رمزارزها آنها را کنترل میکنند. بانک مرکزی استفاده از رمزارزهای دیجیتال بهعنوان ابزار پرداخت در کشور را نیز ممنوع اعلام کرده است.
یکی از نکات مهم در این پیشنویس، بیمانعبودن توسعهی کیفِپول رمزارزها است. در پیشنویس مذکور، بهصورت گسترده به رمزارز ملی نیز پرداخته شده است. ضمنا بانک ملی به حوزهی استخراج نیز در این پیشنویس اشاره کرده است. براساس اطلاعات موجود در این پیشنویس، استخراج رمزارزها در کشور صنعت بهشمار میرود؛ ازاینرو قانونگذاری در این حوزه از حیطهی وظایف بانک مرکزی خارج است.
نسخهی کامل پیشنویس سیاستنامهی بانک مرکزی دربارهی رمزارزها را در وبسایت بانک مرکزی میتوانید مطالعه کنید.