بیت کوین برای غولهایی همچون ویزا و پی پال هم خطرناک است؟
همه میدانیم بیتکوین و دیگر انواع رمزارز حداقل تا آیندهی نزدیک، جای روشهای پرداختی همچون پیپال و کارتهای اعتباری را نخواهند گرفت. البته، توسعهی آنها بهگونهای پیش میرود که میتوان خطر ساختارشکنی را برای آن روشهای باسابقه هم در نظر گرفت. لیزا الیس، تحلیلگر مالی مؤسسهی MoffetNathanson، یکی از افرادی است که آیندهی ارز دیجیتال را در ساختارشکنی حوزههای مالی شناختهشده ترسیم میکند. او میگوید:
سیستمهای مبتنی بر رمزارز، همچون بیتکوین و اتریوم و ریپل، برای سیستمهای پرداخت خصوصی هم ساختارشکن محسوب میشوند. مشخصات طراحی هستهای آنها که بر پایهی آزادیهای مالی تعیین شدهاند، دقیقا درمقابل ساختارهای سیستمهای پرداخت سنّتی قرار دارد.
الیس اعتقاد دارد رمزارز میتواند به تهدیدی جدی برای ویزا و مسترکارت و پیپال تبدیل شود و دلیل آن نیز، ظرفیتهای فراوان ساختارشکنی آن فناوریها است. البته او هم اعتقاد دارد ساختارشکنی مدنظر در آیندهی نزدیک رخ نخواهد داد. بههرحال او میگوید ساختارهای سنّتی باید از رمزارزها استقبال کنند یا منتظر باشند نمونههایی همچون ریپل و Veem با هدف جایگزینی سیستمهای پرداخت بینالمللی بازار آنها را تصاحب کنند.
مدیرعامل پیپال، دن شولمن، قبلا در اظهارنظری، از اجرای وسیع بیتکوین در حوزههای تجارت انتقاد کرده بود. او آیندهی موردانتظار برای این همکاریها را تاحدودی مبهم خواند و در خلال اجلاس ژانویهی داوس گفت:
هنوز خُردهفروشان زیادی را نمیبینیم که هیچ رمزارزی بپذیرند؛ اما تصور میکنم فناوری زیرساختی آنها جذاب باشد.
شولمن روی شک و تردید دربارهی آیندهی ارز دیجیتال پافشاری کرد و از همه مهمتر گفت مصرفکنندگان در آیندهی نزدیک منتظر صرافی یا قابلیت تبادل رمزارز در سرویس پرداخت موبایلی پیپال، یعنی Venmo نباشند. او بیثباتی در ارزش بیتکوین را یکی از دلایل مهم خود برای حرکتنکردن بهسمت بازار رمزارز میداند:
نوسانات بیتکوین از تبدیل آن به ارزی واقعی جلوگیری میکنند و درنتیجه، خردهفروشان نمیتوانند آن را بپذیرند. خردهفروشان در بازارهای مختلف، حاشیهی سود کمی دارند. درنتیجه وقتی بیتکوین در طول یک هفته نوسانی ۱۵ درصدی را تجربه میکند، وضعیت آنها از سود به ضرر و برعکس تغییر خواهد کرد.
کریس برندلر، مدیر تحقیقات مالی مؤسسهی Bucjingham Research، نیز با شولمن همعقیده است. او میگوید رمزارزها هم برای مصرفکنندگان و هم برای خردهفروشان و تاجران انتخابهای مناسبی نیستند:
این فناوری روش پربازدهی برای جابهجایی ارزش نیست. فرایندها نیز نه برای مصرفکننده و نه برای فروشنده راحت نیستند.
درمقابل اظهارنظرهای مخالف مذکور، بزرگانی همچون جک دورسی و پیتر ثیل، همبنیانگذار پیپال حضور دارند که دیدگاهی مثبت دربارهی آیندهی رمزارزها بیان میکنند. ثیل بیتکوین را با لقب «طلای دیجیتال» میشناسد که دربرابر فروپاشی درحالوقوع جهان مقاومت میکند. جکدورسی هم در مارس سال گذشته، اعلام کرد بیتکوین درنهایت به ارز واحد جهان تبدیل خواهد شد.
استیو وزنیاک، همبنیانگذار اپل، یکی دیگر از بزرگان دنیای فناوری است که دیدگاه مثبتی دربارهی آیندهی بیتکوین بیان میکند. او اخیرا پشتیبانی خود از ارز دیجیتال را باردیگر رسانهای کرد و گفت آیندهی پرباری در انتظار آن خواهد بود. او بیتکوین را بهدلیل خلق ارزش فراوان تحسین میکند و وضعیت «زمستان رمزارز» هم نظرش را تغییر نداد که در ماههای گذشته رخ داد.