هواوی برای ورشکستهشدن بیشازحد بزرگ شده است
هواوی شرکتی بزرگ و چندملیتی است که با برخی از مهمترین کسبوکارهای حوزهی مخابرات و فناوری مراودات مالی دارد. بهعلاوه، بازیگری مهم در شتاب بهسمت 5G است که نسل بعدی شبکههای بیسیم بهشمار میرود. چنین نفوذی ایالات متحده را برای متوقفکردن هواوی با دشواری مضاعف روبهرو میسازد. ماه گذشته، کاخسفید شرکتهای آمریکایی را از استفاده از تجهیزات مخابراتی چینی منع کرد؛ خاستگاهی که مدتها است واشنگتن بهعنوان تهدیدی بر امنیت ملی لحاظ کرده است. علاوهبراین، دولت آمریکا شرکتهای آمریکایی را از فروش فناوری به هواوی بدون اخذ مجوز منع کرد و درمقابل، هواوی نیز هرگونه تهدید امنیت ملی این کشور را تکذیب کرد.
در مجمع G20 که در ژاپن برگزار شد، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحدهی آمریکا، موضع خود را در پی دیدار با ژی جینپینگ، همتای چینی خود، تا حدودی تعدیل کرد. ترامپ اعلام کرد به شرکتهای آمریکایی اجازه میدهد به هواوی تجهیزات بفروشند؛ اما تصریح کرد مشاجره بر سر این شرکت چینی، تنها در آخرین مراحل مذاکرات تجاری آمریکا با چین حل خواهد شد. ممکن است اعطای این امتیاز انعکاسی از اهمیت چشمگیر هواوی در بین اپراتورهای مخابراتی جهان و تأمینکنندگان آمریکایی باشد.
پائولو ترایولو، مدیر سیاستگذاری فناوری جهانی در گروه اوراسیا، چنین اظهار کرد:
هواوی شرکتی ۱۱۰ میلیارد دلاری است که برای اینکه با چنین برخوردی نابود شود، بیشازحد بزرگ است؛ چراکه با زنجیرهی تأمین و استانداردها و زیرساخت حیاتی جهان بهشدت درهمتنیده شده است.
5G و زیرساخت بیسیم
هواوی بزرگترین عرضهکنندهی تجهیزات مخابراتی در دنیا است که دومیلیارد دلار روی تحقیقوتوسعهی محصولات 5G سرمایهگذاری کرده است. علاوهبراین، هواوی اعلام کرده در حوزهی فناوری 5G، تاکنون ۵۰ قرارداد تجاری در ۳۰ کشور دنیا امضا کرده است.
دولت آمریکا میخواهد هواوی را از جایگاه مطلوب خود بیرون براند؛ زیرا میترسد سرویس امنیت چین از تجهیزات هواوی برای جاسوسی سایر کشورها استفاده کند؛ ادعایی که هواوی تکذیب کرده است. همچنین، آمریکا به متحدانش اصرار میکند آنها نیز همین اقدامات را پیش گیرند تا از رسیدن هواوی به بلندپروازیهای خود جلوگیری کنند. این در حالی است که برای شرکتهایی که پیشازاین از هواوی استفاده میکردند، رویآوردن به تأمینکنندهی دیگر آسان نیست.
تجهیزات هواوی همین حالا زیرساخت 4G بسیاری از حاملهای بیسیم در اروپا و سایر بخشهای دنیا را تشکیل میدهند که انتقال به 5G را سریعتر و ارزانتر میکند. طبق تخمینهای GSMA که گروه لابیگر اپراتور موبایل است، ناتوانی در استفاده از تجهیزات هواوی فقط در اروپا، ممکن است به قیمت ۶۲ میلیارد دلار و تأخیر ۱۸ ماهه در بهرهبرداری از 5G تمام شود.
نبود هواوی در اروپا و سایر بازارهای توسعهیافته، شکافی عظیم در بازار بهجا خواهد گذاشت. ترایولو بر این باور است که این شکاف بهحدی عظیم خواهد بود که بعید است رقبای هواوی بتوانند ظرفیت خود را بهسرعت افزایش دهند و آن را پر کنند:
اگر اروپاییها به هر دلیلی نتوانند روی حضور هواوی حساب کنند، باید تمام ایستگاههای پایهی مخابراتی خود را از ریشه بیرون بکشند. باید هزینههای جایگزینکردن سایرین با هواوی و افزایش قیمتها را نیز در نظر گرفت؛ چراکه سایر رقبا گرانتر از هواوی خواهند بود.
ترایولو معتقد است بهدلیل هزینهها، بدترین سناریو پیش رو این است که هیچگاه به 5G دست نخواهیم یافت.
در ایالات متحده، تجهیزات هواوی به شبکههای بسیار اندکی سرویس میدهند. بنابر اعلام انجمن بیسیم روستایی، گروهی بازرگانی برای حاملهای کوچک، مشتریان هواوی شبکههای کوچکی هستند که دولت فدرال آنها را در هزینههای خود یاری میکند و تجهیزات هواوی را بدیندلیل انتخاب کردهاند که از محصولات سایر رقبا ۴۰ درصد ارزانتر است. مطابق تخمینهای این گروه، ممکن است جایگزینکردن هواوی در این بازارها به قیمت یکمیلیارد دلار تمام شود. ویلیام لوی، یکی از اعضای هیئتمدیره انجمن بیسیم روستایی، نایبرئیس فروش هواوی در ایالات متحدهی آمریکا نیز محسوب میشود.
با اینکه سیاست منع خرید از هواوی بهطورموقت برای حاملهای آمریکایی روستایی برداشته شد، بازهم آنها را با سرگشتگی در پیداکردن جایگزینی برای این شرکت چینی رها کرد. سایر شرکتها مثل نوکیا صحبتهایی مبنیبر آمادگی برای جایگزینی هواوی در آمریکا و سایر نقاط را مطرح کردهاند؛ اما نوکیا از هواوی کوچکتر است و خودش اعلام کرده مشکلاتی در این مسیر وجود دارند.
تامی یوئیتو، رئیس شبکههای موبایلی نوکیا، در واکنش به وضعیت سیاستزده فعلی که تأمینکنندگان چینی را احاطه کرده، چنین میگوید:
بهطورکلی، بلاتکلیفی برای کسبوکار خوب نیست و ممکن است برخی از مشتریان ما تصمیمگیریهایشان را بهتأخیر بیندازند. اگر اپراتوری دارید که گزینههای وی نوکیا و تأمینکنندهای چینی هستند، این وضعیت شاید تصمیمگیریهای آنها را بهتأخیر بیندازد.
آسیب به شرکتهای آمریکایی
شرکتهای آمریکایی روی هواوی بهعنوان مشتری حساب ویژهای بازکردهاند. در سال ۲۰۱۸، هواوی ۱۱ میلیارد دلار کالای آمریکایی نظیر چیپ از اینتل و مایکرون و نرمافزار از گوگل خریده است. قبل از منع صادرات، هواوی مشتری شمارهیک مایکرون بود؛ بهطوریکه در نیمهی اول سال مالی ۲۰۱۹، ۱۳ درصد از درآمد مایکرون حاصل از فروش به هواوی بوده است. این محدودیتها درآمد مایکرون را کاهش دادهاند. این آماری است که مایکرون در گزارش سهماههی سوم خود اعلام کرده است.
سانجای مهروتا، مدیرعامل مایکرون، دربارهی درآمدهای این شرکت برای تحلیلگران اینگونه توضیح داد:
تحریمها بر فروش ما تأثیر گذاشت؛ چرا ک در آن مقطع، نتوانستیم هیچ محصولی از محمولهی ۲۰۰ میلیون دلاری خود را برای آنان [هواوی] ارسال کنیم.
از آن زمان تاکنون، میکرون راههایی برای تجارت با هواوی یافته است. این شرکت اعلام کرده ارسال چندین محصول به هواوی را از سر گرفته که ممنوعیتهای صادراتی را مشمول نمیشوند.
نیویورکتایمز نیز در گزارش این هفتهی خود اعلام کرد اینتل نیز بعد از یافتن راهحلی قانونی که محصولات خود را از برچسب «ساخت آمریکا» معاف میکند، فروش خود به هواوی را از سر گرفته است. البته، اینتل از ارائهی توضیحات به سیانان بیزنس خودداری کرده است.
شرکتهای چیپسازی آمریکایی از این موضوع ترسیدهاند که نتوانند با هواوی همکاری و بازار را به تأمینکنندگان خارجی واگذار کنند. علاوهبراین، اگر شرکتهای آمریکایی به فروش به هواوی مجاز نباشند، ممکن است اعتماد سایر مشتریان خارجی خود را نیز از دست دهند.
از دیدگاه ترایولو، تمامی شرکتهای چینی که مدارهای پیچیده خود را براساس فناوری آمریکایی طراحی میکنند، باید برنامهی راهبردی ۵ تا ۱۰ سال آتی خود را باردیگر بازبینی کنند. وی اذعان کرد این بدینمعنا است که شرکتهای چینی نباید از چیپهای آمریکایی در طراحیهای خود استفاده کنند.
نظرات