یوان دیجیتالی؛ ارز دیجیتال چین برای جایگزینی با یوان کاغذی
عدهی زیادی از مردم مدتها است ازطریق سرویسهایی دیجیتالی مثل پیپال و اسکریل، هزینهی کالا و خدمات را پرداخت میکنند؛ اما این موضوع بدینمعنی نیست که همه سراغ استفاده از رمزارز میروند. بهنوشتهی تکاسپات، چین برنامه دارد واحد پول رسمیاش، یعنی یوان را کاملا با نسخهی دیجیتالی جایگزین کند.
یوان دیجیتالی همانطورکه از نامش پیدا است، ارزی دیجیتالی محسوب میشود. یوان دیجیتالی بهجای زیرساخت غیرمتمرکز و ناشناس که رمزارزهایی مثل بیت کوین بر آن متکی هستند، برپایهی سیستمی متمرکز طراحی و ازطریق بانک خلق چین کنترل میشود. در این سیستم، دولت چین میتواند تکتک تراکنشهای یوان دیجیتالی را پایش کند تا بفهمد مردم چگونه از ارز دیجیتالی رسمی این کشور استفاده میکنند.
یوان دیجیتالی عملکردی شبیه به دیگر سیستمهای مجازی پرداخت خواهد داشت. کاربران میتوانند عملیاتهای پرداخت را در داخل اپلیکیشن یا ازطریق کارتی خاص بدون نیاز به اتصال آنلاین انجام دهند. طبق آمار، اپلیکیشن مربوط به یوان دیجیتالی تاکنون بیش از صدهزار بار دانلود شده است.
کسانی که پیش از بقیه از سرویس استفاده کردهاند، مقدار اندکی یوان دیجیتالی دریافت کردهاند تا سیستم را آزمایش کنند. چینیها یوان دیجیتالی را در فروشگاههایی مثل استارباکس و مکدونالد آزمایشی میتوانند خرج کنند. کارشناسان میگویند روزی فرامیرسد که یوان دیجیتالی کاملا جایگزین یوان کاغذی و در ازای صدور هر یوان دیجیتالی، چاپ یک یوان کاغذی لغو شود. این یعنی چین بهشدت میخواهد از واردشدن پول کاغذی بیشتر به بازار جلوگیری کند.
گفته میشود چین قصد دارد ارز دیجیتالی اختصاصیاش را به کشورهای دیگر نیز گسترش دهد تا کسبوکارها و افراد عادی چینی بتوانند پرداختهای بینالمللی را سریعتر و ارزانتر انجام دهند. از سال ۲۰۱۴، بانک خلق چین فرایند توسعهی یوان دیجیتالی را آغاز کرد؛ یعنی در دورانی که ارزش بیت کوین به کمتر از هزار دلار میرسید.
چین، تنها کشوری نیست که ارز دیجیتالی توسعه میدهد و براساس آمار، درحالحاضر بیش از ۶۰ کشور در سراسر دنیا در حال توسعهی ارز دیجیتالی هستند یا مطالعاتی را آغاز کردهاند تا شاید ارز دیجیتالی رسمی معرفی کنند. برای مثال، سوئد از مدتی پیش آزمایش کرون دیجیتالی را آغاز و باهاما ارزی دیجیتالی با نام دلار شنی معرفی کرده است که دردسترس تمامی شهروندان قرار دارد.
جنت یلن، وزیر خزانهداری ایالات متحدهی آمریکا، میگوید منطقی است بانکهای مرکزی نگاهی به دیجیتالیکردن دلار بیندازند. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو در ایالات متحدهی آمریکا، نیز دراینباره معتقد است دیجیتالیکردن دلار پروژهی مهمی برای آنها محسوب میشود.
نظرات