مجلس نمایندگان آمریکا از لایحههای گسترده ضد انحصار پرده برداشت
مدتی است غولهای فناوری زیر ذرهبین دستگاههای نظارتی قرار گرفتهاند. چهار شرکت گوگل، فیسبوک، آمازون و اپل معروف به Big Tech، بیش از هر شرکتی مورد توجه دادگستری ایالات متحده و کمیتههای ضد انحصار (آنتیتراست) قرار گرفتهاند. مردادماه سال گذشته، بعد از ماهها تحقیق و بررسی، هر چهار شرکت در جلسهی مجلس سنای ایالات متحده حاضر شدند و در پاسخ به اتهامهای وارده، دفاعیهی خود را ارائه دادند و چندی پیش مشخص شد که چهار درخواست و پروندهی جدید علیه فیسبوک و گوگل تنظیم شده است تا بهصورت دقیق و موشکافانهای آنها را مورد بازجویی قرار بدهد.
اکنون مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا پا را فراتر گذاشته است و قصد دارد با وضع قوانین جدید، غولهای فناوری را با چالشهای متعددی مواجه کند. بسته قانونی جدید همسو با گزارش تحقیق چندماهه کمیتهی قضایی مجلس نمایندگان تهیه شده است که شیوههای تجاری شرکتهای بزرگی مانند اپل، آمازون، فیسبوک و گوگل را زیر نظر داشت. به گزارش واشنگتن پست، روز گذشته مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا از پنج طرح رونمایی کرده است که برخی از شیوههای تجاری ضد رقابتی را هدف قرار میدهد.
نماینده دیوید سیسیلین، رئیس کمیته ضد انحصار مجلس نمایندگان ایالات متحده، میگوید: «در حال حاضر انحصار فناوری کنترل نشده قدرت زیادی در کنترل اقتصاد ما دارند.» برخی از این لایحهها شامل قانون پایان دادن به انحصار در بسترهای نرمافزاری است که به موجب آن، فعالیتهای شرکتهای فناوری که سبب ایجاد تضاد منافع میشوند، غیر قانونی شمرده میشوند. بهعنوان مثال، این لایحه میتواند آمازون را هدف قرار بدهد که یک بازار آنلاین را اداره میکند؛ اما محصولات خود را نیز در پلتفرمش به فروش میرساند.
قانون رقابت و فرصت، یکی دیگر از لایحههای جدید است که شرکتهای فناوری را از تصاحب روزافزون رقبا منع میکند. قانون مذکور باعث میشود مصرفکنندگان از خدمات و فناوریهای رقیب بهرهمند شوند و از جابهجایی راحت بین پلتفرمها برخوردار باشند. بخش دیگری از این لایحهها هزینههای تشکیل پرونده را بهروز میکند و بودجه بیشتری به کمیسیون تجارت فدرال و وزارت دادگستری، عالیترین سازمانهای اجرای قانون ضد انحصار در ایالات متحده ارائه میدهد. نماینده سیسیلین دراینباره میگوید:
غولهای فناوری در موقعیت منحصربهفردی برای انتخاب برندگان و بازندگان، از بین بردن مشاغل کوچک، افزایش قیمت برای مصرفکنندگان و بیکار کردن افراد قرار دارند. دستورالعمل ما زمینههای تقابل را مساوی میکند و اطمینان مییابد که ثروتمندترین و قدرتمندترین شرکتهای انحصارطلب فناوری از قوانین یکسانی پیروی خواهند کرد.
قطعا قوانین جدید به مذاق غولهای فناوری خوش نخواهد آمد و احتمالا با این قوانین مخالفت خواهند کرد که میتواند کل چشمانداز صنعت فناوری را تغییر بدهد. کارل سازو از نتچویس (NetChoice)، سازمانی که نمایندگی آمازون، گوگل، فیسبوک و سایر شرکتهای فناوری را بر عهده دارد، میگوید: «این قوانین میتواند شرکتهای آمریکایی و نوآوری را تضعیف کند. در مقطعی که کنگره در تلاش است نوآوری و امنیت سایبری ایالات متحده را تقویت کند، قانونگذاران نباید قانونی تصویب کنند که زمینه را برای رقبای خارجی فراهم کند و دادههای آمریکایی را برای بازیگران خطرناک و غیر قابل اعتماد باز میکند.»
این لایحهها ماهیت دوحزبی دارند و حداقل توسط یک جمهوریخواه و یکی از دموکراتها امضاء شدهاند. هر دو حزب دلایل مختلفی برای وضع قوانین یادشده دارند. برای مثال، قانونگذاران دموکرات بر مبارزه با تجمع ثروت پایبند هستند؛ درحالیکه کانون توجه جمهوریخواهان به مسائل آزادی بیان معطوف است.
طبق تحقیقی که ۱۶ ماه به طول انجامید و مدیران شرکتهای بزرگ فناوری نظیر تیم کوک را وادار به شهادت دادن کرد، مجلس نمایندگان ایالات متحده به این نتیجه رسید که قدرت بیگتک کاملا انحصارطلبانه است. مجلس در اوایل سال ۲۰۲۱ جلسهای برای بحث در مورد راههای احتمالی تغییر وضعیت آغاز کرد. افزون بر این، سنای ایالات متحده مقررات ضد انحصار خود را دنبال میکند و در آوریل ۲۰۲۱ (فروردین ۱۴۰۰) جلسه استماعی برای مباحث مربوطه برگزار کرد. در جلسه استماع، نمایندگان شرکتهایی مانند اسپاتیفای، مَچ گروپ و تیندر قدرت اپل را انحصارطلبانه خواندند.
اعتقاد بر این است که افزایش احتمالی پروندههای قضایی نشاندهندهی نگرانی سیاستمداران از رفتارها و انحصارطلبی شرکتهای فناوری است. این نوع پروندهها میتواند به مقامات ضد انحصار جسارت بدهد تا بدون نگرانی در مورد فشارهای سیاسی، شرکتها را بررسی و بازخواست کنند.