دانشمندان روش جدیدی برای پیشبینی طوفان تگرگ طراحی کردهاند
تگرگ عارضهی طبیعی نامطلوبی است که هزینههای زیادی برای مردم در پی دارد و هر سال با آسیب زدن به سقف خانهها و محصولات کشاوری، میلیاردها دلار به مردم ایالات متحده خسارت وارد میکند. اکنون دانشمندان روش جدیدی برای پیشبینی طوفان تگرگ طراحی کردهاند. پژوهشگران گزارش این روش جدید را در مقالهای در نشریهی Geophysical Research Letters منتشر کردند.
ویکتور جنیسینی، پژوهشگر پیشبینی آب و هوایی از دانشگاه ایلینوی شمالی، به همراه همکارش جان آلن از دانشگاه میشیگان این روش جدید را طراحی کردهاند. این پژوهشگران الگوهای رودبادها یا جریانهای جتی (Jet stream)، اقیانوس آرام و اطلاعات آب و هوایی مربوط به بارش تگرگ بین سالهای ۱۹۷۹ تا ۲۰۱۶ را با شاخص جهانی باد (GWO) مقایسه کردهاند. شاخص جهانی باد، هسته اصلی همهی اطلاعات آب و هوایی است که دانشمندان برای بررسی رطوبت گرمسیری و انرژی جو زمین از آن بهره میبرند. ترکیبی از این عوامل احتمالا در پدید آمدن گردباد هم دخیل است. پژوهشگران دریافتند که چهار مرحله از هشت مرحلهای که در این شاخص حضور دارند، عوامل مؤثری هستند که موجب افزایش بارش تگرگ در فصلهای طوفانی میشوند.
جان آلن در یک نشست خبری گفت:
رابطهی قوی بین شاخص جهانی باد و طوفان تگرگ در ایالات متحده وجود دارد. این رابطه کمک میکند تا تغییرپذیری تگرگ را درک کنیم که توضیح مناسبی در مورد دورههای فعال و غیر فعال بارش تگرگ طی فصلهای بهار و پاییز در اختیار ما میگذارد.
بر اساس گزارش آزمایشگاه ملی طوفان شدید (NSSL)، پیشبینی بارش تگرگ بسیار دشوار است؛ چرا که معمولا تفاوت آشکاری بین توفانی که موجب بارش تگرگ میشوند و دیگر طوفانها قابل تشخیص نیست. اما پژوهشگران تلاشهای مداومی را برای طراحی روشی جدید برای پیشبینی تگرگ با استفاده از اطلاعات رادار دوقطبی داشتهاند. روشی که جنیسینی و آلن طراحی کردهاند، امیدوارکننده است؛ اما برای اثبات کارایی این روش باید تا تابستان آینده صبر کرد، یعنی زمان که شاخص جهانی باد به علت فرایندهای هواشناسی در مقیاس کوچک کمتر قابل اتکا است. این پژوهشگران هم برنامههایی را برای تعیین دقت پیشبینیهای آب و هوایی خود در بهار در نظر گرفتهاند