تاثیر چشمگیر تغییرات اقلیمی بر اقلیم شهرهای جهان تا سال ۲۰۵۰
جهان در آستانهی تجربهی تحول بزرگی است و شهرهای مختلف جهان اقلیمی را تجربه خواهند کرد که صدها کیلومتر با آنها فاصله دارد. دانشمندان میگویند تا سال ۲۰۵۰، بیش از سهچهارم شهرهای جهان دچار تغییراتی در سیستم اقلیمی خواهند شد. ۲۰ درصد از شهرها شرایطی را تجربه خواهند کرد که در حال حاضر در هیچکدام از مناطق جهان دیده نمیشود.
البته این اولینبار نیست که دانشمندان به ما میگویند چنین تغییرات باورنکردنی و شگرفی در حال وقوع هستند. مطالعهای که چندین ماه پیش منتشر شد، نشان داد که تا سال ۲۰۸۰، اقلیم شهرهای آمریکای شمالی به اقلیم مناطقی شباهت پیدا خواهد کرد که ۸۰۰ کیلومتر از آنها دورتر از هستند و این تغییر در بیشتر موارد درجهت گرما و رطوبت بیشتر است؛ گویی کل کشور آمریکا به آمریکای جنوبی منتقل شده باشد. اما پژوهش جدید با همان رویکرد گام را فراتر میگذارد. دانشمندان آزمایشگاه کروثر در مؤسسهی فناوری فدرال زوریخ برای نخستین بار اندازهی این تغییرات را در مقیاس جهانی پیشبینی کردند و سرنوشت اقلیمی ۵۲۰ شهر بزرگ جهان را طی سه دهه به تصویر کشیدند.
شهرهای جهان و تغییرات اقلیمی پیشبینی شده
پژوهشگران برای این پیشبینیها از دادههای مبتنی بر سناریوی RCP 4.5 مجمع بینالمللی تغییرات اقلیمی استفاده کردند. این سناریو بهطور کلی چشماندازی خوشبینانه درنظر گرفته میشود که طبق آن میزان انتشارات کربنی در اواسط قرن جاری به اوج خود میرسد. نویسندگان در مقالهی خود توضیح میدهند:
این سناریو، یک سناریوی تثبییت است که در آن تثبیت واداشت تابشی تا قبل از ۲۱۰۰ و توسعهی فناوریها و راهبردهای جدید درجهت کاهش انتشارات گازهای گلخانهای درنظر گرفته میشود. با استفاده از این سناریوی خوشبینانهی تغییرات اقلیمی، ما تغییرات محافظهکارانهای را در شرایط اقلیمی نشان دادیم که حتی اگر روند تغییرات اقلیمی بهشدت کند شود، احتمال اتفاق افتادن آنها وجود دارد.
حتی در این مدل خوشبینانه نیز تغییرات اقلیمی در راه است و سیستم اقلیمی شهرها تغییر خواهد کرد و هرکدام مشابه شهری دیگر در نقطهای دور روی کرهی زمین خواهد شد. پژوهشگران میگویند تا سال ۲۰۵۰، ازلحاظ اقلیمی شهر لندن شبیه بارسلونای امروزی خواهد شد. سیاتل مانند سانفرانسیسکو و استکهلم همچون بوداپست خواهد شد. پاریس کانبرای جدید خواهد شد و ریکیاویک در ایسلند مانند ولینگتون در نیوزلند خواهد شد.
از آنجایی که جهان بهسوی شرایط نیمهگرمسیری پیش میرود، بیشتر این تغییرات به این مفهوم خواهد بود که هوا بهخصوص در نیمکرهی شمالی گرمتر و مرطوبتر خواهد شد. پژوهشگران توضیح میدهند که برای مثال در سرتاسر اروپا هم تابستانها و هم زمستانها گرمتر خواهند شد و متوسط دمای این فصول بهترتیب ۳/۵ و ۴/۷ درجهی سانتیگراد بالاتر خواهد رفت. این تغییرات معادل یک جابهجایی هزار کیلومتری به سمت جنوب و مناطق زیرگرمسیری خواهد بود. شما میتوانید وضعیت آیندهی شهرهای مختلف جهان را در این لینک ببینید.
طبق گفتهی پژوهشگران ۷۷ درصد از ۵۲۰ شهر مورد مطالعه، تا سال ۲۰۵۰، تغییر قابل ملاحظهای را ازنظر شرایط اقلیمی تجربه خواهند کرد که موجب میشود آنها شبیه شهر دیگری در دنیای امروز شوند. البته همهی شهرها ازنظر اقلیمی همتایی روی زمین نخواهند داشت. نتایج تجزیهوتحلیل نشان میدهد که ۲۲ درصد از شهرهای کنونی جهان احتمالا در آینده دارای سیستم اقلیمی پیشبینینشدهای شوند که امروزه روی زمین وجود ندارد. تام کروثر، اکولوژیست و پژوهشگر این مطالعه در مصاحبه با گاردین گفت:
اینها شرایط محیطی هستند که در حال حاضر در هیچ جای سیارهی زمین دیده نمیشوند. این بدان معنا است که چالشهای سیاسی جدید و چالشهای زیرساختی جدیدی پیش خواهد آمد که قبلا با آنها مواجه نبودهایم. ما مطلقا برای چنین وضعیتی آماده نیستیم.
این موضوع وحشتناکی است. این موضوعی است که ما از فکر کردن درمورد آن هراس داریم ولی باید درمورد آن فکر کنیم. پژوهشگران میگویند نکتهی مهم مطالعهی حاضر، آن است که فاصلهی بین درک عمومی و علمی از تغییرات اقلیمی حذف شود و مردم با تصور تغییراتی که با تجربههای واقعی آنها ارتباط دارد، نسبتبه آنچه در این بحران اقلیمی در حال وقوع است، آگاه شوند. سپس، با درک آنچه که ما با آن مواجه هستیم، امید میرود اقدامات موثری درجهت مبارزه با این تغییرات خطرناک شکل گیرد. دانشمندان میگویند:
تاریخ بارها به ما نشان داده است که دادهها و حقایق بهتنهایی موجب نمیشوند انسانها باورها یا اعمال خود را تغییر دهند. نتایج پژوهشهای زیادی نشان میدهد ایجاد یک تصویر ذهنی از مشکل، موثرترین رویکرد برای ایجاد انگیزهای درجهت تغییر رفتار است.
یافتههای این پژوهش در نشریهی PLOS One منتشر شده است.
نظرات