رکوردشکنی اتیوپی در کاشت بیشترین درخت در یک روز
آبی احمد، نخستوزیر اتیوپی این تابستان آستینهای خود را برای درختکاری بالا زد و طی همین هفته، بخش عظیمی از مردم به او پیوستند. دانشآموزان، کشاورزان، متخصصان شهری، مقامات خارجی، حامیان محیط زیست و مقامات دولتی در روز دوشنبه در اقدامی که بهگفتهی دولت، بزرگترین تلاش درختکاری یک روزه در تاریخ بود، میلیونها نهال درخت کاشتند. این عملیات بخشی از تلاش احمد آبی برای کاشت ۴ میلیارد درخت در اتیوپی تا قبل از پاییز درجهت مبارزه با جنگلزدایی و گرمایش جهانی بود. از آنجایی که دانشآموزان و کارمندان دولت در این کار مشارکت داشتند، بسیاری از مدارس و دفاتر دولتی در آن روز تعطیل بود. چندین گروه بینالمللی نیز حامی این عملیات بودند. هدف اولیه این بود که حداقل ۲۰۰ میلیون نهال طی یک روز کاشته شود و در پایان روز مقامات دولتی گفتند که بیش از ۳۵۰ میلیون درخت کاشته شده است.
اتیوپی قصد دارد تا پاییز چهار میلیارد درخت بکارد
اگرچه امکان بررسی ارقام اشارهشده وجود ندارد؛ اما آنها بسیار فراتر از رکورد قبلی هستند. رکورد قبلی در اختیار ایالت اوتار پرادش هند بود که در سال ۲۰۱۶ بیش از ۵۰ میلیون درخت در یک روز کاشته شد. هرچند جنگلهای زمین همچنان با سرعت نگران کنندهای درحال کاهش هستند، اما تلاشهای احیای جنگل در سرتاسر جهان رونق گرفته است و بهعنوان ابزار قدرتمندی برای مبارزه با تغییرات اقلیمی، از بین رفتن زیستگاه و فرسایش به رسمیت شناخته شده است.
چین بهدنبال از دست دادن بخش زیادی از پوشش جنگلی خود، تبدیل به رهبر جهانی گسترش جنگل شده است و بیشتر کشورهای دیگر نیز تصمیم گرفتهاند در فعالیتهای درختکاری گستردهای مشارکت کنند. شبکه روز زمین یک فراخوان را برای روز زمین سال آینده اعلام کرده است که در آن بهازای هر فرد زنده روی زمین یک درخت کاشته شود (یعنی ۷/۸ میلیارد درخت).
براساس نتایج مطالعهای که اخیرا بهوسیلهی پژوهشگران مؤسسه فناوری فدرال زوریخ منتشر شده است، در سرتاسر جهان حدود ۹۰۰ میلیون هکتار زمین (تقریبا معادل مساحت کشور آمریکا) وجود دارد که انسان از آنها استفاده نکرده و میتواند به جنگل تبدیل شود. پژوهشگران میگویند اگر این منطقه درختکاری شده بود، میتوانست در هنگام بلوغ دو سوم کربن حاصل از اثر فعالیتهای انسانی را در خود ذخیره کنند.
براساس برآوردهای تاریخی، در اوایل قرن بیستم، حدود یک سوم از اتیوپی پوشیده از جنگل بود؛ اما این رقم تا سال ۲۰۰۰ به ۴ درصد رسید. علت آن است که جمعیت این کشور به بیش از ۱۰۰ میلیون نفر رسیده است (حدود ۵ برابر جمعیت سال ۱۹۶۰) و این رشد جمعیت موجب افزایش تقاضا برای زمینهای زراعی و الوار و تخریب جنگلها شده است.
طبق گزارش آژانس غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد، از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵ اتیوپی ۲/۶ میلیون هکتار از جنگلهای خود را از دست داده است. اتیوپی ازجمله کشورهایی است که در تلاشهای چندین سالهی سازمان ملل علیه جنگلزدایی مشارکت میکند. سازمانهایی نظیر مزرعه آفریقا درزمینهی مدیریت جنگلها به مردم اتیوپی و دیگر کشورها که برای معیشت خود به جنگلها وابسته هستند، کمک کرده است. مزرعه آفریقا از کشاورزان استان بیل در زمینهی توسعهی مشاغل سازگار با جنگل مانند زنبورداری، تولید اسانس، ساخت مبلمان بامبو و استفاده از اجاقهای دارای بازده سوخت بالاتر برای کاهش وابستگی به هیزم حمایت کرده است.