دانشمندان راسوی پاسیاه در معرض خطر را شبیهسازی کردند
پژوهشگران در ایالات متحده با استفاده از سلولهایی که بیش از سه دهه پیش منجمد شده بود، گونهی راسوی بهشدت در معرض خطر انقراض را شبیهسازی کردند. راسوی حاصل از شبیهسازی که «الیزابت آن» نام گرفته، گونهای از راسوی پاسیاه، یکی از پستانداران آمریکای شمالی است که بهشدت در معرض خطر انقراض قرار دارد.
براساس بیانیهی سازمان خدمات شیلات و حیاتوحش ایالات متحده (USFWS) که در شبیهسازی مشارکت داشت، الیزابت آن که در ۱۰ دسامبر ۲۰۲۰ متولد شد، با استفاده از سلولهای ویلا (راسوی پاسیاه وحشی که در سال ۱۹۸۸ مرد و سلولهای او برای نگهداری منجمد شد)، ایجاد شد. براساس این بیانیه، اولین بار است که گونهی در معرض خطری در ایالات متحده شبیهسازی میشود.
پژوهشگران امیدوار هستند الیزابت آن به افزایش تنوع ژنتیکی جمعیت راسوی پاسیاه کمک کند که امروزه فقط از نسل هفت راسو و تمام اعضای زنده گونه، اساسا خواهر و برادر ناتنی همدیگر هستند. ریان فلان، مدیر اجرایی سازمان حفاظت از محیط زیست Revive & Restore که در این شبیهسازی دخیل بود، میگوید: «این تعهدی برای دیدن بقای این گونه بود که موجب تولد موفقیتآمیز الیزابت آن شد. این راسو یک پیروزی برای تنوع زیستی و نجات ژنتیکی بهشمار میرود.»
زمانی تصور میشد راسوهای پاسیاه منقرض شدهاند؛ اما دانشمندان در سال ۱۹۸۱ جمعیت کوچکی از آنها را پیدا کردند که به متخصصان حفاظت از محیط زیست این امکان را داد تا برنامههای تولید مثل در اسارت را برای این گونه اجرا کنند. به گفتهی سازمان Revive & Restore، حدود ۲۵۰ تا ۳۵۰ راسو در اسارت و ۳۰۰ راسوی دیگر در مکانهای آزادسازی مجدد این جانوران در حیات وحش زندگی میکنند.
تنوع ژنتیکی محدود این گونه بازیابی آن را با مشکل روبهرو کرده و موجب شده است این موجودات دربرابر اختلالات سلامتی و عفونتهای خاص آسیبپذیر باشند. از آنجا که ویلا یکی از هفت بنیانگذار جمعیت راسوها نبود، ژنهای او (که اکنون الیزابت آن حامل آنها است) میتواند موجب افزایش تنوع ژنتیکی جمعیت شود. پروژهی شبیهسازی راسوی پاسیاه در سال ۲۰۱۳ آغاز شد و نتیجهی همکاری مراکز مختلفی بود.
تاکنون چندین حیوان در معرض خطر دیگر مناطق دنیا شبیهسازی شدهاند؛ از جمله گاو وحشی در سال ۲۰۰۱، بز وحشی در سال ۲۰۰۹ و کایوت وحشی در سال ۲۰۱۲.
نظرات