رولزرویس به حوزهی تولید راکتورهای هستهای کوچک وارد میشود
شرکت رولزرویس که از گذشته یکی از خودروسازان لوکس مورد علاقهی میلیاردرهای قدیمی و بزرگان موسیقی رپ بوده است، احتمالا بهزودی در حوزهی راکتورهای هستهای کوچک نیز نامی برای خود دستوپا خواهد کرد. هولدینگ بریتانیایی رولزرویس، سازندهی مشهور محصولات مرتبط با هوافضا و انرژی، این هفته اعلام کرد تقریبا ۶۰۰ میلیون دلار بودجهی عمومی و خصوصی برای توسعهی تجارت خود در زمینهی ساخت راکتورهای هستهای کوچک ماژولار دریافت کرده است.
ابتدا کمی درمورد بخش خودروسازی این شرکت توضیح خواهیم داد. شرکت بیامو در اواخر دههی ۱۹۹۰ میلادی، بخش خودروسازی رولزرویس را از هلدینگ رولزرویس خریداری کرد. بهعبارت دیگر، بیامو که اکنون خودروهای تمام الکتریکی با قیمتی در حدود ۴۰۰ هزار دلار بهفروش میرساند، بهدنبال بمبهای هستهای کوچک نیست، اما با توجهبه اینکه هولدینگ رولزرویس در زمینههایی مثل ساخت موتور هواپیما فعالیت دارد و از اوایل دههی ۱۹۵۰ روی راکتورهای هستهای مخصوص زیردریاییهای بریتانیا کر کرده است، فعالیت در زمینهی ساخت راکتورهای هستهای کوچک برای این شرکت موضوع جدیدی نیست. بااینحال، این اقدام برای هولدینگ مذکور جهش مالی خوبی محسوب میشود. رولزرویس نیز اعلام کرده که اکنون علاقهی مشتریان بینالمللی به راکتورهای کوچکِ ماژولار بیسابقه است.
به گزارش گیزمودو، بخشی از هزینههای این سرمایهگذاری جدید هستهای، از شرکت بزرگ آمریکایی بهنام اکسلون (Exelon) تأمین شده است؛ بزرگترین شرکت برق در ایالات متحده و تولیدکنندهی بزرگ در حوزهی انرژی هستهای که با شرکت فرانسوی BNF Resources همکاری خواهد کرد تا ۲۶۰ میلیون دلار برای تأمین مالی سرمایهگذاری جدید خود، پرداخت کند.
دولت بریتانیا نیز طی سه سال آینده، بخش مهمی از هزینههای سرمایهگذاری این پروژه را تأمین خواهد کرد و در واقع ۲۸۰ میلیون دلار را بهعنوان بخشی از طرح این کشور برای شروع سرمایهگذاری در انرژیهای سبز در اختیار رولزرویس قرار خواهد داد. هولدینگ رولزرویس نیز ۷۰ میلیون دلار باقیمانده را در این پروژه سرمایهگذاری خواهد کرد. این شرکت اعلام کرده است همچنان بهدنبال جذب سرمایهگذاریهای جدید در این پروژه است.
براساس بیانیهی مطبوعاتی منتشرشده توسط رولزرویس، یکی از ۱۶ راکتوری که این شرکت قصد دارد بسازد، ابعادی در حدود دو زمین فوتبال خواهد داشت که تقریبا یکدهم راکتورهای معمولی است. این راکتور کوچک قادر خواهد بود انرژی کافی برای یک میلیون خانه را تأمین کند. طبق بیانیهی مطبوعاتی رولزرویس، این شرکت اکنون وارد مراحل اولیهی شروع تولید خواهد شد که از جمله اقدامات این مراحل میتوان به شناسایی کارخانههای تولیدکنندهی ماژولهایی مونتاژ راکتورها در محل، اشاره کرد.
راکتورهای هستهای، معمولا پروژههای زیرساختی عظیم، پیچیده و البته گرانقیمتی محسوب میشوند. راکتورهای کوچکتر، مثل نمونههایی که رولزرویس قصد دارد تولید کند، این مزیت را دارند که با قطعاتی سخته شوند که امکان مونتاژ آنها در کارخانهها وجود دارد و سپس این قطعات با کامیون، به سایتهای ساختوساز منتقل خواهد شد که این ویژگی، مراحل ساخت پروژه را آسانتر و سریعتر خواهد کرد. هزینهی ساخت راکتورهای کوچک ماژولار مثل مدلهای پیشنهادی رولزرویس، نسبت به نیروگاههای سنتی بسیار کمتر است. قیمت هر مدل از راکتورهای رولزرویس ۲٫۷ میلیارد دلار خواهد بود. شاید این رقم زیاد بهنظر برسد، اما برای یک راکتورهستهای، قیمت مناسبی محسوب میشود. در مقابل، کارخانهی Hinkley Point C که در سال ۲۰۱۲ مجوز فعالیت خود را دریافت کرده است طی سه سال گذشته در سامرست انگلستان در دست ساخت بوده است و مجموعا ۳۱ میلیارد دلار ارزش دارد؛ کارخانهای که درنهایت قادر خواهد بود انرژی کافی برای ۶ میلیون خانه را فراهم کند.
بااینحال، ابعاد کوچکتر راکتورهای پیشنهادی رولزرویس لزوما برای این شرکت روشی سریع یا ارزان محسوب محسوب نمیشود. راکتورها تا اوایل دههی ۲۰۳۰ آمادهی تولید نخواهد بود. این شرکت احتمالا قبل از اینکه هریک از ساختوسازها را انجام دهد، بخش زیادی از بودجهی پروژه را مصرف خواهد کرد. علاوهبر زمان مورد نیاز برای توسعهی این پروژه، دولت همچنین باید مجوزهایی برای مکانیابی و ساخت این تأسیسات صادر کند و بههمین دلیل احتمالا چندسال دیگر به جدول زمانی راهاندازی این کارخانه اضافه خواهد شد. انرژی هستهای، انرژی بدون کربن است و همین ویژگی از مهمترین مزیتهای آن محسوب میشود. اما مدت زمان مورد نیاز برای استقرار این نوع پروژهها باعث شده است برخی از منتقدان بهدلیل نیاز فوری به کاهش آلودگی کربن و سرمایهگذاری عاقلانه در فناوریهای مناسب با سریعترین هزینه، ابراز نگرانی کنند.
پل دورفمن، رئیس هیئت مدیرهی سازمان انرژی هستهای گفت:
اگر انرژی هستهای، همهی مواردی که بهدنبال آن هستیم را از بین ببرد، هزینهی کافی برای کارهایی که باید انجام دهیم و میدانیم از نظر عملی و فنی قادر به انجام آن هستیم را در اختیار نخواهیم داشت.
باوجود چالشهای بزرگ و غیرقابل انکار پیشرو، مقامات بریتانیا از اینکه این اعلامیه میتواند برای انرژی پاک این کشور مفید باشد، همچنان ابراز خرسندی کردند.
نظرات