هند پس از ۷۰ سال صاحب چهار توله یوزپلنگ شد؛ اما سه قلاده از آنها را از دست داد
سه توله یوزپلنگی که ماه مارس در پارک ملی ایالت مادیا پرادش در مرکز هند به دنیا آمده بودند، هفتهی گذشته جان خود را از دست دادند. تلفشدن توله یوزها، شکست دیگری در مسیر تلاش تاریخی برای بازگرداندن این گونه به هند، ۷۰ سال پس از انقراض آنها در این کشور محسوب میشود.
بهگزارش سیانان، یوزپلنگ مادهای به نام سیایا که در سپتامبر گذشته بههمراه هفت یوزپلنگ دیگر از نامیبیا به پارک ملی کونو در هند منتقل شده بود، اواخر ماه مارس چهار توله به دنیا آورد. از این بین، سه توله یوز تلف شدند و تولهی آخر در وضعیت وخیمی بهسر میبرد.
جِیاس جاوهان، محیطبان ارشد ادارهی جنگلبانی ایالت مرکزی مادیا پرادش در مصاحبه با رسانههای محلی گفت: «اولین توله یوز صبح سهشنبه از دنیا رفت. بهگفتهی مقامها، درطول دو روز بعد، دو تولهی دیگر به دلیل گرما، ضعف و کمآبی جانشان را از دست دادند. چاوهاون گفت تولهی چهارم نجات یافت و برای نظارت به بیمارستان محلی منتقل شد. وی گفت:
وضعیت [توله چهارم] خیلی خوب نبود؛ اما پس از درمان، بسیار بهتر بهنظر میرسید. بااینحال توله کموزن و کمی ضعیف است. هم مادر و هم تولهی باقیماندهی او همچنان تحت نظر هستند.
دولت هند علت تلفشدن توله یوزها را اعلام نکرد؛ اما مرگ تولهی اول در یکی از گرمترین روزهای فصل بهار رقم خورد. روز سهشنبه دمای هوا در پارک ملی کونو به ۴۶ تا ۴۷ درجهی سانتیگراد رسید.
با درنظرگرفتن تازهترین تلفات، تعداد یوزپلنگهایی که از زمان ورود دوبارهی آنها به هند تلف شدند، به ۶ قلاده رسید.
سیایا بیش از ۷۰ سال پس از اعلام انقراض یوزپلنگ در هند، چهار تولهاش را به دنیا آورد. رساندن او و دیگر یوزپلنگها از غرب آفریقا به مرکز هند، به انجام سفری چندمرحلهای نیاز داشت. سپس در ماه فوریه، ۱۲ یوزپلنگ دیگر از آفریقای جنوبی به هند وارد شدند.
اما از آن زمان تاکنون، سه یوزپلنگ بالغ تلف شدند. یک یوزپلنگ آفریقای جنوبی درجریان تلاش برای جفتیابی و جفتگیری از دنیا رفت؛ یک یوزپلنگ نامیبیایی به دلیل بیماری کلیوی و یوزپلنگ دیگر آفریقای جنوبی به دلیل نارسایی قلبی جانشان را از دست دادند.
- یوزپلنگهای شناگر در رود خروشان؛ اثر شگفتانگیز مسابقه عکاسی حیاتوحش20 شهریور 00مطالعه '3
بهنقل از پارک ملی جانورشناسی اسمیتسونین در آمریکا، مرگمیر تولهها هم در طبیعت و هم در اسارت زیاد است. بهطور متوسط، ۳۰ درصد از تمام تولههای متولدشده تحت مراقبت انسان، درطول یک ماه اول تولد میمیرند. حتی در پارک ملی سرنگتی تانزانیا که یکی از زیستگاههای مشهور گونههای مختلف در آفریقا است، تقریبا ۹۰ درصد توله یوزها پیش از رسیدن به سه ماهگی تلف میشوند.
اردیبهشت ماه سال گذشته بود که ایران، یوزپلنگ ایرانی نیز با بهدنیاآوردن سه توله در پارک ملی توران، اولین زادآوری یوزپلنگ آسیایی را در اسارت رقم زد. بااینحال دو توله اندکی پس از تولد تلف شدند و تولهی سوم به نام پیروز نیز با وجود تلاشهای فراوان برای نجات، در اسفند سال گذشته از دنیا رفت.
یوزپلنگها در سال ۱۹۵۲ در هند منقرض شدند و تنها گوشتخوار بزرگ این کشور هستند که به چنین سرنوشتی دچار شدهاند.
براساس گزارش پارک ملی جانورشناسی، امروزه گربهسانان خالدار در کنیا و تانزانیا در شرق آفریقا و نامیبیا و بوتسوانا در جنوب آفریقا بیشترین پراکندگی را دارند. اما از نظر تاریخی، این گربههای درمعرض خطر انقراض، در گسترهی بسیار وسیعتری پرسه میزدند و سرتاسر خاورمیانه تا مرکز هند و همچنین بیشتر مناطق جنوب صحرای آفریقا، محل زیست آنها محسوب میشد.
ازدستدادن زیستگاه، شکار غیرقانونی و درگیری با انسانها، جمعیت یوزپلنگها را به شدت کاهش داده است. طبق گزارش صندوق حفاظت از یوز، اکنون یوزپلنگها تنها در ۹ درصد از محدودهی تاریخی خود یافت میشوند و کمتر از ۷۱۰۰ قلادهی بالغ و نابالغ از آنها در طبیعت باقی مانده است.
تصویر شاخص خبر تزئینی و متعلق به توله یوزهایی است که در سال ۲۰۲۰ در پارک ملی جانورشناسی اسمیتسونین متولد شدند.