۱۲ ماه گذشته گرمترین دوران ثبتشده در تاریخ سیاره بوده است
در ۱۲ ماه گذشته، بین ماههای نوامبر ۲۰۲۲ (آبان ۱۴۰۱) و اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) دنیا شاهد افزایش میانگین دمای جهانی به میزان ۱٫۳۲ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین دوران پیشاصنعتی بود؛ یعنی ۰٫۰۳ درجه سانتیگراد بیشتر از رکورد قبلی که بین ماههای اکتبر ۲۰۱۵ (مهر ۱۳۹۴) و سپتامبر ۲۰۱۶ (شهریور ۱۳۹۵) ثبت شد. محققان میگویند این گرمترین دمایی است که سیاره در حدود ۱۲۵ هزار سال گذشته تجربه کرده است.
گروهی از محققان بر اساس دادههای دمای سطحی از مرکز اروپایی پیشبینی میانمدت وضع هوا، میانگین دمای هوا را تجزیه و تحلیل کردند. آنها دریافتند که محرک اصلی این گرمای جهانی، گرمایش زمین دراثر افزایش غلظت گازهای گلخانهای در جَو است.
این گرمترین دمایی است که سیاره در حدود ۱۲۵ هزار سال گذشته تجربه کرده است
نسبتدادن مقدار دقیق گرمایش به عوامل مختلف چالشبرانگیز است. بهگزارش نیوساینتیست، محققان میگویند حدود ۱٫۲۸ درجهی سانتیگراد از افزایش میانگین دما را میتوان به تغییرات اقلیمی نسبت داد. آنها همچنین دریافتند که بیشتر گرمای باقیمانده از این مقدار را میتوان به تغییرات الگوی آبوهوای گرم رویداد النینو در اقیانوس آرام در ماه ژوئن نسبت داد. تنها بخش بسیار کوچکی از این ۱٫۳۲ درجه سانتیگراد به دلیل تغییرپذیری طبیعی به وجود آمده است.
همچنین، محققان برای مقایسهی احتمال گرمای شدید مشاهدهشده در کشورهای مختلف سراسر جهان، بدون احتساب و با احتساب تأثیر تغییرات اقلیمی ناشیاز انسان، از مدلهای اقلیمی استفاده کردند. آنها دریافتند که در طول دورهی مورد مطالعه حدود ۹۰ درصد از جمعیت جهان حداقل ۱۰ روز در معرض گرمای شدید قرار گرفتند که بهطور قابلتوجهی به دلیل تغییرات اقلیمی بیشتر شده بود. نزدیک به دو میلیارد نفر حداقل یک دورهی پنج روزه از درجه حرارت شدید را تجربه کردند که احتمالاً حداقل دو برابر ناشیاز تغییرات اقلیمی بود.
جویس کیموتای از سازمان هواشناسی کنیا میگوید: «این گرمای شدید واقعاً بر هر انسانی در این سیاره تأثیر میگذارد و آسیبپذیرترین افراد را بیشتر تحتتأثیر قرار میدهد.»
- هشدار دانشمندان: تغییرات اقلیمی جان یک میلیارد نفر را خواهد گرفت10 شهریور 02مطالعه '2
علاوهبر مطالعهی کنونی، مجموعهای از مطالعاتی که در سال گذشته انجام شد نیز نشان میدهد که میتوان بیشتر رویدادهای شدید آبوهوایی را که در سرتاسر جهان دیده میشود، تا حدودی به تغییرات اقلیمی نسبت داد: از آتشسوزیهای جنگلی در کانادا گرفته تا خشکسالی در شرق آفریقا.
انتظار نمیرود که رویداد النینوی درحال توسعه تا چندین ماه آینده به اوج قدرت خود برسد، اما محققان خاطرنشان میکنند که احتمالاً ۱۲ ماه آینده حتی گرمتر هم خواهد بود؛ احتمالاً میانگین دمای هوا به بیشاز ۱٫۴ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین دما پیشاز توسعه صنعتی خواهد رسید. پیشبینیهای قبلی حاکی از آن بود که در سال ۲۰۲۴ میانگین دمای جهانی حتی از ۱٫۵ درجه سانتیگراد نیز بیشتر میشود.
نظرات