برای اولین بار در دنیا؛ گزارش مرگ خرس قطبی براثر آنفلوانزای پرندگان

پنج‌شنبه ۱۴ دی ۱۴۰۲ - ۱۷:۰۰
مطالعه 2 دقیقه
خرس قطبی در سواحل آلاسکا قدم می‌زند
گزارش‌ها حاکی از آن است که آنفلوانزای فوق‌حاد پرندگان همچنان در جوامع حیات‌وحش در گردش است و برای اولین بار در دنیا، باعث مرگ یک خرس قطبی شده است.
تبلیغات

خرس‌های قطبی (Ursus maritimus) در دور‌دست‌ترین و نامعتدل‌ترین شرایط زیست‌محیطی دنیا زندگی می‌کنند؛ اما این محیط خشن همچنان از خرس‌ها در برابر بیماری‌های خطرناکی که هزاران کیلومتر گسترش می‌یابد، محافظت نمی‌کند. اکنون، گزارش‌ها حاکی از آن است که بیماری واگیردار آنفلوانزای فوق‌حاد پرندگان (HPAI) یا آنفلوانزای پرندگان H5N1 به بخش نورث اسلوپ در نزدیکی یوتکیاجویک، یکی از شمالی‌ترین مجامع آلاسکا رسیده و برای اولین‌بار، باعث مرگ یک خرس قطبی شده است.

لاشه‌ی خرس قطبی در ماه اکتبر کشف شد و علت مرگ در ماه دسامبر توسط سازمان حفاظت از محیط‌زیست آلاسکا تأیید شد. دکتر باب گرلاخ، دامپزشک ایالتی آلاسکا به آلاسکا‌بیکن گفت: «این اولین مورد گزارش‌شده از ابتلای خرس‌های قطبی به این ویروس در هر نقطه‌ای از دنیا است.» مقامات مسئول بدن این حیوان را در تاریخ شش دسامبر مورد آزمایش قرار دادند و تأیید کردند که در روز مرگش به ویروس مبتلا شده بود.

خطر ابتلا به ویروس آنفلوانزای پرندگان در انسان بسیار پایین است

خطر ابتلا به ویروس آنفلوانزای پرندگان در انسان بسیار پایین است، اما این بیماری علت مرگ میلیون‌ها پرنده، از جمله پرندگان وحشی و طیور اهلی، در سرتاسر آمریکای شمالی است. اولین گزارش از آنفلوانزای فوق‌حاد پرندگان در ایالات متحده در ژانویه ۲۰۲۲ ثبت شد؛ اکنون گفته می‌شود که این بیماری در اروپا و آسیا نیز در حال گسترش است.

در سال ۲۰۲۲، یک توله خرس سیاه آمریکایی در پارک ملی گلیشر در ایالت مونتانای آمریکا به این بیماری مبتلا و در نهایت، پس از گسترش بیماری و حمله‌ی تشنج، معدوم شد. تا به حال سه روباه و یک خرس سیاه نیز بر اثر این بیماری تلف شده‌اند.

تصور می‌شود که این خرس قطبی به دلیل خوردن گوشت آلوده از لاشه‌ی پرندگان مرده به بیماری مبتلا شده باشد. به‌نقل از دکتر گرلاخ، ویروس در شرایط سرما می‌تواند تا مدتی پس از مرگ میزبان در بدن او باقی بماند. او می‌افزاید: «اگر پرنده‌ای در اثر این ویروس بمیرد، به ویژه اگر در محیط سرد نگهداری شود، ویروس برای مدتی در محیط محفوظ می‌ماند.»

گرلاخ گمان می‌کند که آمار مرگ‌و‌میر خرس‌های قطبی بر اثر این ویروس بیشتر از یک مورد است، اما خرس‌های قطبی در مکان‌های دور‌افتاده‌ای زندگی می‌کنند؛ ممکن است لاشه‌ی آن‌ها هرگز کشف نشود.

جمعیت جهانی خرس‌های قطبی در فهرست سرخ گونه‌های در معرض خطر اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت به‌عنوان آسیب‌پذیر فهرست شده و این خرس، جزء اولین گونه از حیواناتی است که در فهرست گونه‌های در معرض خطر انقراض ایالات متحده، بر اثر آنفلوانزای پرندگان مرده‌ است.

خرس‌های قطبی عمدتاً در معرض خطر آب‌شدن یخ‌های دریا دراثر تغییرات اقلیمی قرار دارند، اما اتفاق اخیر نشانگر وجود خطر بزرگی دیگر برای تمامی جمعیت‌های این گونه در سرتاسر دنیا است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات