D1-lg

تحول در بازیافت: ابداع پلاستیکی که بدون ردپای مضر در آب شور ناپدید می‌شود

چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۸:۲۵
مطالعه 3 دقیقه
ورق نمونه از پلاستیک زیست تخریب پذیر جدید روی برگ‌های گیاه
دانشمندان ژاپنی پلاستیکی ساخته‌اند که مانند نمونه‌های رایج مستحکم است، اما در آب شور تجزیه می‌شود و هیچ اثری از میکروپلاستیک مضر برجای نمی‌گذارد.
تبلیغات
D4-mci

پلاستیک‌ها به دلیل استحکام و دوام بالا، در بسیاری از محصولات روزمره استفاده می‌شوند. این ویژگی پلاستیک باعث می‌شود گه کارایی مناسبی داشته باشد، اما پس از دور انداختن، به چالشی بزرگ برای محیط‌زیست تبدیل شود. زباله‌های پلاستیکی سال‌ها و حتی قرن‌ها، در طبیعت باقی می‌مانند و به‌سختی تجزیه می‌شوند.

اما دانشمندان مؤسسه‌ی ریکن در ژاپن، نوعی پلاستیک جدید ساخته‌اند که همان استحکام و دوام پلاستیک‌های رایج را دارد، اما در آب شور به‌سرعت حل می‌شود و ترکیباتی بی‌خطر بر جای می‌گذارد. این نوآوری می‌تواند به‌عنوان راهکاری برای کاهش ماندگاری زباله‌های پلاستیکی در طبیعت، به انقلابی زیست‌محیطی تبدیل شود.

پلاستیک‌ها به دلیل پیوندهای شیمیایی قوی بین مولکول‌هایشان، مقاومت بسیار بالایی دارند. این ویژگی، پلاستیک‌ها را برای تولید بسته‌بندی، اسباب‌بازی و بسیاری از وسایل دیگر ایده‌آل ساخته است. اما همین خاصیت باعث می‌شود که پس از مصرف، برای طولانی مدت در محیط باقی بمانند. میکروپلاستیک‌های حاصل تجزیه‌ی این مواد، اکنون در آب، خاک و حتی در بدن انسان یافت شده‌اند.

بنابراین، پژوهشگران ریکن برای مقابله با چالش میکروپلاستیک‌ها، پلاستیکی ساختند که با حفظ استحکام و دوام، به‌سرعت در شرایط مناسب تجزیه شود. این پلاستیک از پلیمرهای خاصی به نام «پلیمر سوپرامولکولی (فرامولکولی)» ساخته شده است. پیوندهای میان مولکول‌های آن برگشت‌پذیر هستند و مانند چسب‌هایی عمل می‌کنند که می‌توان آن‌ها را به‌راحتی جدا و دوباره متصل کرد.

پلاستیک حل‌شونده استحکام و تجزیه‌پذیری را به‌طور هم‌زمان در بر دارد

طراحی پلاستیک حل‌شونده به‌گونه‌ای است که استحکام و تجزیه‌پذیری را به‌طور هم‌زمان در بردارد. دانشمندان برای ساخت این پلاستیک به دنبال ماده‌ای بودند که برای استفاده‌ی معمول، به‌اندازه‌ی پلاستیک‌های رایج مقاوم باشد، اما در شرایط مناسب و بدون تولید مواد مضر، تجزیه شود. پس از آزمایش ترکیبات مختلف، دو ماده انتخاب شد: «سدیم هگزامتافسفات» که افزودنی غذایی رایج است، و ترکیباتی بر پایه‌ی «گوآنیدینیوم» که در کودهای شیمیایی به کار می‌رود. ترکیب این دو ماده در آب، ماده‌ای چسبناک ایجاد می‌کند که پس از خشک‌شدن، به پلاستیک تبدیل می‌شود.

در ساختار پلاستیک ابداعی، پیوندهای قوی میان مولکول‌ها که «پل‌های نمکی» نامیده می‌شوند، نقشی کلیدی در استحکام و انعطاف‌پذیری آن دارند. این ویژگی باعث می‌شود که ماده‌ای مشابه پلاستیک‌های رایج از نظر عملکردی ایجاد شود، اما در مجاورت آب شور، الکترولیت‌های موجود در آب، پیوندها را از بین برده و باعث حل‌شدن کامل ماده شوند.

آزمایش‌ها نشان دادند که ماده‌ی پلاستیک در استفاده‌های معمول، مستحکم و مقاوم و درعین‌حال، اشتعال‌ناپذیر، بی‌رنگ و شفاف است. بااین‌وجود، به محض قرارگیری در آب شور، در مدت زمانی کمتر از ۹ ساعت به‌طور کامل حل می‌شود.

چالش اصلی پلاستیک‌های تجزیه‌پذیر، امکان تخریب زودهنگام در شرایط نامطلوب است. اگر مواد به‌کار‌رفته قبل از زمان موردنظر در معرض عوامل تجزیه قرار بگیرند، ممکن است کارایی خود را از دست بدهند. به‌عنوان مثال، در صورتی که لیوان پلاستیکی با برخی مایعات واکنش نشان داده و حل شود، کارایی خود را از دست خواهد داد.

دانشمندان برای حل مشکلات، پوششی آب‌گریز را روی پلاستیک ایجاد کردند تا از تجزیه‌ی زودهنگام جلوگیری شود. این پوشش مانع از نفوذ آب در شرایط عادی می‌شود، اما در هنگام دفع، ایجاد خراشی کوچک روی سطح کافی است تا آب شور وارد شده و پلاستیک را با همان سرعت نمونه‌های بدون پوشش تجزیه کند.

یکی از نگرانی‌های زیست‌محیطی در مورد پلاستیک‌های تجزیه‌پذیر، احتمال باقی‌ماندن میکروپلاستیک‌های مضر پس از تجزیه است. ماده‌ی جدید این مشکل را ندارد و در نهایت به نیتروژن و فسفر تبدیل می‌شود؛ موادی که برای رشد گیاهان و میکروب‌ها مفید هستند.

البته، مقدار بیش‌ازحد این عناصر نیز می‌تواند مشکلاتی برای زیست‌بوم‌ها ایجاد کند. به همین دلیل، پژوهشگران پیشنهاد می‌کنند که این پلاستیک‌ها در تأسیسات بازیافت ویژه تجزیه شوند تا عناصر حاصل از آن‌ها جمع‌آوری و مجدداً استفاده شوند.

در نهایت، حتی در صورتی که مقداری از این پلاستیک وارد محیط طبیعی یا دریا شود، در مقایسه با زباله‌های پلاستیکی متداول، آسیب بسیار کمتری خواهد داشت و ممکن است حتی به‌نوعی برای محیط زیست سودمند نیز باشد.

پژوهش در نشریه ساینس منتشر شده است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
والپیپر ۵۰ سالگی مایکروسافت
مایکروسافت به مناسبت ۵۰ سالگی‌اش والپیپرهایی چشم‌نوار منتشر کرد [دانلود]

نیم‌قرن نوآوری و طراحی و خاطره‌سازی؛ مایکروسافت با شگفتانه‌ای ویژه برای طرف‌دارانش جشن ۵۰ سالگی خود را برگزار کرد.

36
یک روز پیش
نمایشگر گلکسی A55
آپدیت One UI 7 برای گلکسی A55 منتشر شد؛ اما به‌صورت آزمایشی

انتشار نسخه‌‌ی آزمایشی رابط کاربری One UI 7.0 برای گلکسی A55 سامسونگ آغاز شد.

96
14 ساعت پیش
نمای جلو و عقب خودروهای جنسیس X Gran Coupe و X Gran Convertible
خودرو لوکس و باشکوه جنسیس G90 در مدل‌های کوپه و کانورتیبل به‌نمایش درآمد

جنسیس با خودروهای مفهومی چشم‌نوازش در نمایشگاه خودرو سئول، نگاه‌ها را خیره کرد.

19
2 روز پیش
تلویزیون براویا سونی در حال نمایش رنگ در سالن پذیرایی خانه
«پادشاه تلویزیون‌ها» نونوار شد؛ رونمایی تلویزیون‌های ۲۰۲۵ سونی با مشخصات جذاب

سونی نسل جدید تلویزیون‌های ۲۰۲۵ خود را با ویژگی‌های ارتقایافته معرفی کرد.

36
2 روز پیش
چگونه نام کاربری اینستاگرام خود را تغییر دهیم؟

خوشبختانه امکان تغییر نام کاربری در اینستاگرام وجود دارد و می‌توانید با روش زیر برای تغییر آیدی اینستاگرام اقدام کنید.

11
13 ساعت پیش
لوگو اپل Apple روی فروشگاه حضوری آسمان تاریک
مهندس کارکشته اپل آمریکا را ترک کرد و حالا می‌خواهد به صنعت تراشه چین کمک کند

چین در مسیر خودکفایی تراشه‌سازی گام برمی‌دارد و حالا مهندس برجسته‌ی اپل تصمیم گرفته است در این مسیر نقش‌آفرینی کند.

69
2 روز پیش
آنر ۴۰۰ لایت در رنگ مشکی
آنر ۴۰۰ لایت معرفی شد؛ نمایشگر ۱۲۰ هرتز، دوربین ۱۰۸ مگاپیکسلی و قابلیت‌های هوش مصنوعی

جدیدترین گوشی آنر با تراشه‌ی مدیاتک و سیستم‌عامل اندروید ۱۵ از راه رسید.

43
یک روز پیش
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

تبلیغات
D7-zoomitproduct
D7-B6Snappshop
پخش از رسانه
coming soon...

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات