اپل چگونه ایرپاد پرو ۲ را به دستگاهی برای سلامت شنوایی تبدیل کرد؟
چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۰مطالعه 7 دقیقهاپل در بهروزرسانی نرمافزاری اخیر خود سه قابلیت جدید را به AirPods Pro 2 اضافه کرده که گامی بلند در راستای بهبود تجربهی شنیداری گروههای مختلف کاربران محسوب میشوند: محافظت از شنوایی در برابر صداهای بلند محیطی، امکان انجام تست شنوایی در خانه و قابلیت استفاده از ایرپاد بهعنوان سمعک برای افرادی که کمشنوایی خفیف تا متوسط را تجربه میکنند.
تمامی فرایندها و آزمایشهای علمی که به توسعهی این ویژگیهای جدید منجر شد، در آزمایشگاه صوتی اپل (Audio Lab) در کوپرتینو کالیفرنیا صورت گرفت. حالا اپل نیوزروم در گزارشی جدید، نمایی از برخی تجهیزات این آزمایشگاه مطالعاتی را برای علاقهمندان بهتصویر میکشد.
با ما همراه باشید تا در ادامه نگاهی کنیم به آنچه در آزمایشگاه آکوستیک اپل میگذرد.
در مرحلهی اول، مجریان اصلی پروژههای آزمایشگاه صوتی اپل، متخصصان و پزشکان متعددی هستند که تجربهی کاربران را در اتاقهای تخصصی ارزیابی میکنند. برای مثال ویژگیهای جدید هر محصول در اتاقکهای بدون انعکاس صدا که هر گونه بازتاب صوت را حذف و نویزهای خارجی را جدا میکند، بررسی شدهاند.
برخی اتاقهای لابراتوار هرگونه انعکاس صدا و نویز را کاملاً حذف میکند
جالب است بدانید که طراحی، اندازهگیری، تنظیم و اعتبارسنجی تمامی محصولات اپل که بهنوعی از میکروفون یا اسپیکر بهره میبرند، در این مرکز انجام میشود و ویژگیهای جدید ایرپاد پرو ۲ نیز تحت همکاری تیمهای مختلف در همین مکان توسعه یافتهاند: Hearing Test، Hearing Aid و Hearing Protection.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، حدود ۱٫۵ میلیارد نفر در سراسر جهان با مشکل کمشنوایی دستوپنجه نرم میکنند. دکتر شلی چادها، مسئول فنی شنوایی سازمان WHO میگوید:
کمشنوایی کیفیت زندگی انسانهای زیادی را در همهی مناطق و کشورهای جهان تحتتأثیر قرار میدهد، اما متأسفانه در اغلب موارد ناشناخته باقی میماند. شنوایی نهتنها یکی از عوامل مهم سلامت و تندرستی افراد محسوب میشود، بلکه یکی از اجزای اصلی شکلگیری ارتباطات بین افراد است. تکنولوژی میتواند نقش مهمی در افزایش آگاهی و ارائهی گزینههای واسطهای مثبت برای کسانی که از کمشنوایی آسیبدیدهاند ایفا کند.
دکتر سمبول دسای معاون بخش سلامت اپل در تأیید این اظهارات، انگیزهی اولیهی طراحی و افزودن ویژگیهای جدید را شرح میدهد:
قدرت شنوایی افراد مختلف با هم متفاوت است و بههمیندلیل ما تجربهی جدید و جامعی برای سلامت شنوایی در نظر گرفتیم که این تفاوتها را به روشی ساده و سازگار با نیازهای مختلف پوشش میدهد. بیایید این موضوع را در ذهن داشته باشیم که کاربران کمشنوا، سنین مختلفی دارند و آشنایی آنها با تکنولوژی نیز یکسان نیست.
به گفتهی دسای، اپل قصد داشت با ویژگی سمعک، چیزی آنقدر طبیعی بسازد که بهنوعی در امتداد حواس طبیعی بدن احساس شود. پزشکان و متخصصان شرکت بر این باور بودند که «نتیجهی کار میتواند در دنیای واقعی، زندگی افراد را تغییر دهد و دسترسی برابر به درمان ِمشکلی که بیشاز یک میلیارد نفر را درگیر کرده، فراهم کند.»
اما مهندسان برای توسعهی این ویژگیها از فضاهای بسیار تخصصی در آزمایشگاه اپل استفاده کردهاند. کوبا میزور، مهندس ارشد سلامت شنوایی اپل در بخش مهندسی آکوستیک میگوید:
از آرامترین صداهایی که میتوان برای ویژگی تست شنوایی امتحان کرد، تا صحبتکردن در یک رستوران پر سروصدا برای قابلیت سمعک و همچنین سطوح کنسرتهای موسیقی برای ویژگی محافظت شنوایی، ما میتوانیم با پخش چشماندازهای صوتی تنظیم شده از تمام جهان، دنیای واقعی را به تجهیزات آکوستیک خود وارد کنیم و به جایی برسیم که با فشار یک دکمه اندازهگیریهای دقیق صوتی انجام دهیم.
برای مثال اتاق Longwave بهصورت کاملا متفاوتی از سایر بخشهای آزمایشگاه ساخته شده است؛ بدینترتیب که روی پایهای بتنی، سیستمی از فنرهای صنعتی قرار گرفتهاند و محفظهی مخصوص تست بالای این سیستم قرار دارد. این طراحی و تمهیدات امکان سنجش دقیق صدا را بدون هیچگونه اختلال نویز یا ارتعاش فراهم میکند.
محفظهی Longwave با بلندگو و میکروفونهای سفارشی نحوهی تعامل صدا با بدن انسان را ارزیابی میکند
در محفظهی Longwave بلندگو و کمانی دایرهای شکل از میکروفونهای سفارشی جای گرفته که میتواند نحوهی تعامل صدا با بدن انسان را اندازهگیری کند. وجود هر دو آرایهی بلندگو و میکروفون در این محفظه، اتاقک را به فضایی منحصربهفرد تبدیل کرده که برای کاربردهای مختلفی مانند توسعهی ایرپادها، آیفون و هومپاد مورد استفاده قرار میگیرد.
میزور ادامه میدهد:
گوشهای شما آمپلیفایرهای طبیعی هستند که هرکدام شکلی منحصربهفرد و خاص دارند و معمولاً کمی نامتقارن بهنظر میرسند. هنگامیکه صدا ابتدا به یک گوش و سپس به گوش دیگر میرسد، این اختلاف زمانی بسیار کوتاه، نحوهی درک ما از صدا را تحتتاثیر قرار میدهد. برای ما مهم بود که تجربیاتی ایجاد کنیم که بهطور دقیق نمایانگر صداهای محیط اطراف باشند. به همین دلیل فرایند را در اتاقهای بیصدا و بدون اکو، با نشاندن فردی روی صندلی چرخان با ایرپاد پرو انجام میدهیم و صدا را ضبط میکنیم.
در سمت دیگر آزمایشگاه صوتی، ناحیهی تخصصی دیگری وجود دارد که به گفتهی اپل برای اطمینان از بالاترین کیفیت صدا در تمامی محصولات صوتی این شرکت طراحی شده است: فانتزیا لب (Fantasia Lab) از آرایهای کروی با ۵۰ بلندگو استفاده میکند تا صدها صحنهی صوتی واقعی مانند مرکز خرید، خیابانی شلوغ، یا سفر در هواپیما را در یک میدان صوتی با توزیع یکسان و کنترل شده؛ شبیهسازی کند.
گروه متنوعی از شرکتکنندگان با طیف گستردهای از سطوح شنوایی در تستهای مربوطبه ویژگی سمعک شرکت کردند
برای تنظیم دقیق و اعتبارسنجی ویژگی سمعک، گروه متنوعی از شرکتکنندگان در مطالعه با طیف گستردهای از سطوح شنوایی در این محیط کنترل شده قرار گرفتند تا تست «speech-in-noise» را تکمیل کنند.
در این آزمایش، یک شرکتکننده روی صندلیای در وسط اتاق مینشست و سناریوی صوتی پیچیدهای مانند رستورانی پرسروصدا در اطراف او شبیهسازی میشد. سپس شرکتکننده باید کلمات گویندهای خاص را از مکالمات پسزمینه تشخیص میداد و تکرار میکرد.
میزور ایدهی تست را چنین توضیح میدهد:
هدف آزمایشگاه اپل شبیهسازی واقعیت است، درست همانطور که کاربران در زندگی روزمره اتفاقاتی مانند عبور از مراکز خرید یا صرف شام با عزیزانشان را تجربه میکنند. به همین دلیل ما محیط بیرون را به داخل آزمایشگاه آوردیم تا ویژگیهایی را که روی ایرپادز توسعه میدهیم، مانند ویژگی سمعک، تقویت مکالمه و حالت شفافیت، بهدرستی و بادقت اعتبارسنجی و تنظیم کنیم.
علاوهبر این، سه اتاقک ادیومتری با کیفیت کلینیکی و استانداردهای پزشکی، مانند اتاقهایی که بیماران در طول آزمایشهای شنوایی در مطبهای شنواییسنجی میبینند، بهصورت دائمی در آزمایشگاه صوتی نصب شدهاند.
اتاقکهای ادیومتری لابراتوار اپل مطابق با استانداردهای روز پزشکی عمل میکنند
به گفتهی اپل در آزمایشهای داخلی، تیم مهندسی شرکت با کارشناسان شنواییسنجی در این اتاقها همکاری میکرد تا هزاران آزمایش شنوایی در سطوح بالینی و همچنین آزمایشهای نرمافزاری شنوایی را قبل از انتقال ویژگی جدید Hearing Test به مطالعات اعتبارسنجی بالینی انجام دهد.
اپل همیشه میگوید نقش طراحی در تجربهی کاربری را بسیار مهم میداند و حالا در آزمایش کاربری ویژگیهای جدید نیز تمرکز خاصی روی طراحی داشته است.
ویژگی تست شنوایی به شیوهای طراحی شد که درک نتایج آن برای عموم مردم ساده باشد
شاید مهمترین تجربهی کلیدی انجام خود آزمایش بود: تیم باید رویکردهایی را برای طراحی شناسایی میکرد که تست شنوایی و راهاندازی سمعک را سادهتر کند. بهعلاوه کاربران باید نتایج تست خانگی را راحتتر از سری اعدادی که در ویزیت دکتر دریافت میکنند، بفهمند.
هدر دنیل یکی از تولیدکنندگان استودیو طراحی اپل که در حوزهی مدیریت امور طراحی ویژگیهای مربوط به سلامتی فعالیت دارد، میگوید:
ما در بخش ویژگیهای سلامتی، عمدتاً روی شفافیت و همراهی با کاربران در جایی که نیاز دارند، تمرکز میکنیم. مثلاً ویژگی تست شنوایی را در نظر بگیرید؛ ما متوجه بودیم که احتمالاً برای بسیاری از کاربران، این اولینباری خواهد بود که خودشان چنین آزمایشی انجام میدهند، پس باید آن را تا حد ممکن روان و ساده و بینقص طراحی میکردیم.
به گفتهی دنیل، سادهسازی این تجربهها نیازمند همکاری تیمهای مختلف اپل در هر مرحله از مسیر بود تا نرمافزار را با الزامات آزمایشهای بالینی تطبیق دهند و بهترین محصول ممکن را برای مشتریان فراهم کنند. میزور هم اهمیت این همکاریها را چنین توصیف میکند:
به میزان نوآوریهای ضروری فکر کنید، به تراکم فناوریهایی که در ایرپادها به کار رفت و به تلاش و توجهی که به جزئیات شد تا این ویژگیهای نرمافزاری پیچیده ساخته شوند. تیمهای زیادی (از جمله مهندسی نرمافزار و سختافزار، طراحی، سلامت، دسترسیپذیری، عملیات بالینی، نظارتی، و تیم مهندسی عوامل انسانی) گرد هم آمدند تا بهترین کیفیت و تجربه را تضمین کنند.
اپل توسعهی تجربهی جامع سلامت شنوایی در ایرپادز پرو ۲ را نمودی از تعهد این شرکت به تولید محصولات و نرمافزارهایی میداند که با ارتقای فناوری و افزایش دسترسیپذیری، به بهبود کیفیت زندگی افراد کمک میکند.
به گفتهی مهندس ارشد سلامت اپل وقتی کاربران با پوشیدن ایرپادهای خود راه بروند، میتوانند در کنسرتها از شنوایی خود محافظت کنند و در طول زمان با استفاده از این ویژگیها دیدگاه بهتری دربارهی سلامت شنوایی خود بهدست آورند.
البته برخی از این ویژگیها هنوز در همهی مناطق جهان دردسترس نیستند (برای مثال درحالحاضر قابلیت Hearing Protection فقط در آمریکا و کانادا عمل میکند).
در نهایت موفقیت این پروژه به میزان استقبال کاربران و کیفیت پاسخگویی ویژگیهای آن بستگی خواهد داشت. آیا این رویکرد اپل در تلفیق فناوری مصرفی و مراقبتهای سلامتی، راه را برای توسعهی نرمافزارهای مشابه باز میکند؟ پاسخ این سؤال در دست بازخورد کاربران خواهد بود.
نظرات