D1-lg

نگاهی به فرگشت در میان جانداران و بررسی آن از دید زیست‌ شناختی

پنج‌شنبه ۹ آذر ۱۳۹۶ - ۱۹:۳۰
مطالعه 15 دقیقه
دانشمندان برای اینکه اثبات کنند هم‌اکنون انتخاب طبیعی و تکامل در طبیعت و موجودات زنده ادامه دارد، دلایل و شواهدی متعددی ارائه می‌کنند.
تبلیغات
D4-mci

تکامل و انتخاب طبیعی یکی از بحث‌برانگیز‌ترین نظریه‌‌های علمی و پایه‌ای‌ترین نظریه‌ی دانش زیست‌شناسی است. انتخاب طبیعی یعنی اینکه اگر موجود زنده‌ای بتواند با ویژگی‌هایی که دارد خود را با محیط سازگار کند، باقی خواهد ماند و در نتیجه، صفات و ویژگی‌های خود را به نسل‌های بعدی منتقل خواهد کرد. تکامل یعنی اینکه صفات موجودات زنده از زمان تولد تا مرگ دائما در حال دگرگونی هستند. دلیل اصلی متنوع بودن موجودات زنده مثل باکتری، دلفین، نهنگ و درختان، تکامل است. زیست‌شناسان مثل کروی بودن زمین به تکامل هم باور دارند و برایشان یک واقعیت است.

تکامل یا برای موجودات زنده مضر است یا هیچ تأثیری ندارد؛ جهش‌های مفید به‌ندرت رخ می‌دهند

هرچند بسیاری از مردم به اینکه انتخاب طبیعی و تکامل هنوز هم در حال رخ دادن است، باور ندارند. چرا محققان زیست‌شناسی در مورد تکامل مطئمن هستند؟ آن‌ها چه دلایل و شواهدی برای اثبات نظریه‌ی خود دارند؟ آیا امکان دارد زیست‌شناسان خطا کنند؟ بسیاری از مردم برای سال‌ها تصور می‌کردند خورشید، ماه و سیاره‌ها به دور زمین می‌چرخند که به «نظریه‌ی زمین مرکزی» معروف است. این نظریه در آن زمان قوی بود و براساس آن پیش‌بینی‌های زیادی می‌شد که مورد تأیید جامعه‌ی علمی نیز بود. نظریه‌ی زمین مرکزی به اساس کیهان‌شناسی تبدیل شده بود؛ با اینکه این نظریه قادر بود به بسیاری از سوالات پاسخ دهد، اما نقص‌هایی نیز داشت.

برای مثال بعضی از پیش‌بینی‌ها درست اتفاق نمی‌افتاد و دانشمندان تلاش می‌کردن نقص‌های این نظریه را رفع کنند. این نظریه یا باید از سوی جامعه‌ی علمی رد یا اینکه تکمیل می‌شد. اما این نظریه به‌لطف کپرنیک و گالیله باطل شد. آن‌ها اثبات کردند که درست برعکس تصورات قبلی ما، زمین و سیاره‌ها هستند که به دور خورشید گردش می‌کنند. یکی از خصلت‌های علم این است که وقتی نظریه‌ای ارائه می‌شود، تا زمانی که این نظریه رد یا باطل نشود، طرفداران آن سعی می‌کنند با روش‌هایی از آن دفاع کنند. اگر هم نظریه‌ی جدیدی شواهد و دلایل قانع‌کننده‌ی بهتری را ارائه کند، آن نظریه خودبه‌خود جایگزین نظریه‌ی قبلی می‌شود. با این حال، آیا امکان دارد که نظریه‌ی انتخاب طبیعی و تکامل هم، چنین وضعیتی داشته باشند؟ زیست‌شناسان چه شواهدی برای اثبات این نظریه دارند؟

انتخاب طبیعی جانوران / Natural selection of animals

در واقع بنابه نظریه‌ی تکامل، هر موجود زنده‌ای، مقداری با والدین خود تفاوت دارد؛ این تفاوت گاهی به نفع آن موجود زنده است، یعنی اینکه قادر به تولید مثل باشد و در نتیجه زنده بماند؛ و گاهی به نفع آن موجود نیست. موجودات زنده برای به‌دست آوردن غذا و جفت با یکدیگر رقابت می‌کنند و آن‌هایی که برخی مزیت‌هایی نسبت به دیگر هم‌نوعان خود دارند، شانس زیادی برای تولید مثل و بقا، خواهند داشت؛ در نتیجه ویژگی‌های خوب و مفید یک جمعیت برای نسل بعدی انتقال می‌یابد. تغییر و تحول‌هایی که به مرور زمان ایجاد شده‌اند، باعث تغییر یک جمعیت می‌شود و این تغییرها می‌تواند به‌کلی صفات قبلی را عوض کند و ویژگی‌های جدیدی را از یک جمعیت، به وجود آورد.

موجودات زنده‌ای که بتوانند خود را با محیط سازگار کنند، شانس زیادی برای تولید مثل و بقا خواهند داشت

در واقع اگر تغییرات نسل یک جمعیت را بررسی کنید متوجه تغییرات کوچکی خواهید شد؛ به‌عنوان مثال اگر برای ۱۰۰ سال با جمعیت یک جانداران خداحافظی کنید و بعدا به دیدار آن‌ها بیایید، احتمالا با جانداران جدیدی روبه‌رو خواهید شد. در واقع طی میلیادرها سال، کرم‌ها به ماهی، ماهی ‌ها به جانداران خشکی‌زی، جانداران خشکی‌زی به پستانداران کوچک و پستانداران کوچک تبدیل به میمون‌ها شده‌اند. واژه‌ی تکامل همیشه به‌معنی کامل شدن نیست، و تنها یک فرآیند است که صفات موجودات زنده نسل‌به‌نسل تغییر می‌کند و در درازمدت تغییرات بزرگی را به وجود می‌آورد. کتاب «خاستگاه گونه‌ها» داروین، در سال ۱۸۹۵ چاپ شد.

داروین در این کتاب به مخاطب‌های خود می‌گوید، اگر باغچه‌ی خانه‌ی خود را تصور کنید به‌راحتی می‌توانید ببینید که چطور جانورانی مانند خروس و مرغ، صفات‌شان را به فرزندان خود انتقال می‌دهند و همیشه فرزندان نسل اول، دوم و... اندکی از پدر و مادرشان متفاوت خواهند بود. او در این کتاب توضیح می‌دهد که چگونه کشاورزان و دامداران در طول چندین نسل توانستند محصولات بیشتر و دام‌هایی پربازده‌تر، پرورش دهند در حالی‌که دامدارن از نظریه‌ی انتخاب طبیعی و تکامل اطلاع نداشتند اما کاری که انجام می‌دادند باعث می‌شد تکامل در دام و گوشت آن‌ها، اتفاق بیافتد. مثلا اگر آن‌ها می‌خواستند مرغ‌هایشان تخم زیادی بگذارند، مرغ‌هایی را که تخم زیادی می‌گذاشتند انتخاب و جوجه‌هایشان را جدا می‌کردند تا با یکدیگر تولید مثل کنند.

اهلی کردن مرغ جنگلی / domesticating Forest Chicken

در مرحله‌ی بعد وقتی که جوجه‌ها بزرگ می‌شدند دوباره آن‌هایی را که زیاد تخم می‌گذاشتند، جدا می‌کردند تا با یکدیگر تولید مثل کنند. بعد از اینکه چندین نسل گذشت، جمعیت‌های جدید مرغ‌ها، تخم‌های زیادی می‌گذاشتند. هزاران سال قبل، انسان مرغ‌ها را اهلی کرد؛ مرغ‌های وحشی جنگلی، سالانه فقط ۳۰ تخم می‌گذارند اما مرغ‌های امروزی ۳۰۰ تخم در یک سال، می‌گذارند. چون در آن‌ زمان غذای اصلی انسان‌ها مرغ بود، تنها آن مرغ‌هایی توانستند با انسان زندگی کنند که تخم‌های بیشتری می‌گذاشتند. یکی جوجه در خیلی موارد، شبیه والدین خود است و او کاملا یک جوجه است نه مثلا یک مورچه‌خوار؛ در واقع در مقایسه با جوجه‌های دیگر به والدینش، شبیه‌تر است؛ هرچند کپی آن‌ها نیست.

روند تکامل بسیار آهسته است و برای اینکه قابل ملموس باشد، باید مدت زمان بسیار زیادی صبر کنیم

به‌گفته‌ی استیو جونز (Steve Jones)، تکامل یعنی اشتباهاتی که روی هم جمع می‌شوند. داروین اعتقاد داشت که تنازع برای بقا، تنها مبارزه و شاخ‌به‌‌شاخ شدن دو جانور نیست؛ بلکه مبارزه با عوامل ناسازگار محیط، مثلا زندگی یک گیاه در حاشیه‌ی کویر، نیز نوعی تنازع برای بقا است. در بین گله‌ی ببرها، آن ببر نری موفق به بقای بیشتر می‌شد که جثه‌ی بزرگ‌تری داشت و در شکار موفق‌تر بود و ابزارهایی مثل دندان‌های برنده‌تر را از نیاکان خود، به ارث برده بود. این ببر نر، نه‌تنها در رقابت با دیگر ببرهای نر، آن‌ها را شکست می‌داد، بلکه در فراهم کردن غذا برای فرزندان خود و زنده نگه‌داشتن ژن‌های خود در نسل‌های بعد، از طریق این فرزندان، موفق تر بوده است.

 چون این ببر، به‌وسیله‌ی ماده‌های بیشتری انتخاب و در آمیزش با تعداد بیشتری از ماده‌ها، موفق می‌شد و همچنین فرزندان این ببر نر با احتمال بالاتری نسبت به زاده‌های سایر ببرهای نر، زنده می‌مانده‌اند، توزیع ژنتیکی نسل‌های بعدی ببرها به نفع ژن‌های این ببر بود. داروین به انتخاب دیگری نیز اعتقاد داشت و آن انتخاب جنسی بود. او ظهور برخی از صفات را در بین حیوانات نمی‌توانست به انتخاب طبیعی نسبت دهد. به عنوان مثال پر و بال و نقش‌‌های زیبا در جنس نر برخی از پرنده‌ها مثل طاووس را نمی‌توانست نتیجه‌ی برتری آن‌ها در امر مبارزه‌ی طبیعی تلقی کند.

چارلز داروین / Charles Darwin

او عقیده داشت که جنس ماده‌ی این نوع جانداران در انتخاب جفت، برای طاووس‌هایی که این نوع مزایا را داشتند، ارجحیت و تمایل بیشتری قائل می‌شدند و همین برتری و انتخاب، باعث می‌شد این نوع صفات تقویت شوند. ممکن است تصور کنید که این تغییرات متوقف شود اما داروین در این مورد می‌گوید:

هیچ مدرکی برای اینکه نشان دهد تغییرات جانداران در نسل‌های مختلف، متوقف می‌شود، وجود ندارد و گیاهان قدیمی‌ای که برای کشاورزی کاشته‌ایم مانند گندم، هنوز هم در هر نسل دچار تغییرات متعددی می‌شوند؛ حتی جانورانی را که اهلی کرده‌ایم تغییرات چشمگیری کرده‌اند.

اما تنها موردی که خیلی از مردم به تکامل باور ندارند این است که روند تکامل بسیار آهسته اتفاق می‌افتد و برای اینکه قابل لمس باشد، باید زمان بسیار زیادی صبر کرد. این زمان از طول عمر یک انسان نیز بیشتر و در ابعاد گسترده، بیشتر از طول عمر انسان هوشمند است و تنها مدرک آن را باید در فسیل‌ها، جستجو کرد. بیشتر لایه‌‌های فسیلی از سنگ‌های رسوبی به‌دست آمده‌اند؛ سنگ رسوبی سنگی است که از رسوباتی نظیر ماسه، گل و تکه‌های کوچک سنگ تشکیل شده است. پس از گذشت دوره‌های زمانی طولانی، این ذرات کوچک متراکم شده‌اند. 

با مرگ جاندار، بخش‌های نرم به سرعت تجزیه می‌شوند ولی بخش‌های سخت که مقاومت بیشتری دارند با لایه‌های رسوبی پوشیده می‌شوند و با گذشت زمان به‌صورت سنگ‌های رسوبی در می‌آیند. سنگ‌‌های رسوبی با جابه‌جایی ورقه‌های سنگ‌کره به نزدیک سطح زمین می‌رسند. یادآوری می‌شود که در یک فسیل، هیچ استخوانی در داخل وجود ندارد. فسیل‌ها در واقع نقشی از بدن جاندارن روی سنگ‌ها هستند. دیرینه‌شناسی شاخه‌ای از زیست‌شناسی است که اشکال حیاتی را که پیشتر در دوره‌‌های زمین‌شناسی وجود داشته است، مطالعه می‌کند. لایه‌های رسوبی که فسیل‌های مشابه دارند، در یک زمان ته‌نشین شده‌اند و می‌توان گفت هم‌سن هستند.

کروموزم / Chromosome

همچنین با توجه به نوع سنگواره‌ها می‌توان ترتیب لایه‌‌ها را مشخص کرد؛ چون فسیل‌‌های جدیدتر در لایه‌های بالاتر قرار می‌گیرند. با بررسی فسیل‌ها متوجه خواهیم شد که زندگی در دوران مختلف، متفاوت بوده است. فسیل‌های قدیمی متعلق به موجودات تک‌سلولی مانند باکتری‌ها هستند و موجودات پیچیده‌تر مثل حیوانات و گیاهان بعد از تک‌سلولی‌ها و در لایه‌های بالاتر شکل گرفتند. در میان جانوران، فسیل ماهی‌ها قدیمی‌تر از پرندگان، دوزیستان و پستانداران است و فسیل نخستی‌های مثل میمون را در لایه‌های اولیه می‌توان پیدا کرد. جونز می‌گوید:

فسیل‌ها بهترین شاهد برای اثبات تکامل هستند و تقریبا یک‌ششم کتاب خاستگاه گونه‌ها، به بررسی فسیل‌ها پرداخته است.

دانشمندان توانستند با بررسی دقیق فسیل‌ها، گونه‌های امروزی را به گونه‌های منقرض شده، ربط دهند و مشخص شد که نوادگان کدام گونه‌ها، منقرض شده‌اند. به‌‌عنوان مثال در تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ انجام شد، مشخص شد یک گونه از گوشتخواران به‌نام سگ دورمال (Dormaalocyon) که ۵۵ میلیون سال قدمت دارد، جد مشترک خرس، شیر و ببر است. آن‌ها با استفاده از دندان‌های این حیوان، به این موضوع پی بردند و دندان‌های ببر، شیر و خرس شباهت زیادی به این جانور منقرض شده، داشت. شاید پیش خود بپرسید که آیا شباهت دندان‌ها به این معنی است که آن‌ها جد مشترک داشتند و چگونه می‌توان فهمید که یک گونه‌ به گونه‌ی دیگر تبدیل شده است؟

فسیل / fossil

جونز می‌گوید:

اگر به مطالعه‌های فسیلی نگاه بکنید متوجه خواهید شد که شکل نوعی از فسیل، بسیار بیشتر نسبت به بقیه، یافت می‌شود که نشان‌ می‌دهد یک گونه‌ی غالب در منطقه وجود دارد. در ادامه‌ی جستجو، فسیلی را پیدا می‌کنید که نسبت به فسیل قبلی‌ که مدت زمان طولانی وجود داشت، متفاوت است. زمانی که فسیل‌هایی بیشتری را مورد بررسی قرار می‌دادیم، به فسیل‌های گذر زمان، برخورد می‌کردیم

. در سال ۲۰۰۰، تیمی از آکادمی علوم چین، دایناسور کوچکی را به‌نام مایکرو راپتور (Microraptor)، که یک گونه‌ی میانی بود، کشف کردند. با اینکه این دایناسور همانند پرندگان امروزی صاحب پر بودند، اما قادر به پرواز نبودند. ریچارد لنسکی در حال آزمایش طولانی‌ترین آزمایش تکامل است. وی از سال ۱۹۸۸، ۱۲ جمعیت از اشریشیاکلی را در آزمایشگاه خود مورد بررسی قرار داده است.

بعد از ۳۱ هزار نسل تکثیر، یکی از ۱۲ جمعیت باکتری اشریشیاکلی توانست سیترات را هضم کند

او همیشه باکتری‌هایی را که زیر دستگاه قرار دارند، تغذیه می‌کند و هر از گاهی نمونه‌برداری و سپس آن‌ها را فریز می‌کند. به‌گفته‌ی لنسکی باکتری‌های سال ۱۹۸۸ با باکتری امروزی تفاوت اساسی دارد؛ در همه‌ی ۱۲ جمعیت، باکتری‌ها نسبت به اجداد ۲۷ سال خود، سریع‌تر تکثیر می‌شوند؛ بعد از این همه مدت، باکتری‌ها ۸۰ درصد سریع‌تر رشد می‌کنند. در واقع آن‌ها با موادی مغذی و شیمیایی که در آزمایشگاه تغذیه می‌کردند، سازگار شده‌اند. او در ادامه می‌گوید که این شاهد و مدرک معتبری برای تأیید نظریه‌ی داروین است. در سال ۲۰۰۸، لنسکی و همکارانش گفتند که باکتری‌ها جهش بزرگی پیدا کرده‌اند؛ محیط کشت باکتری حاوی ماده‌ای به‌نام «سیترات» است که اشریشیاکلی قادر به هضم آن نیست.

اما بعد از ۳۱ هزار و ۵۰۰ نسل، از ۱۲ جمعیت اشریشیاکلی، یکی از آن‌ها توانست سیترات را هضم کند. در حالی‌که سیترات همیشه در موادی مغذی که به آن‌ها داده می‌شود وجود داشت، تنها یکی از این جمعیت توانست آن را هضم کند. گروه لنسکی می‌توانست نمونه‌های فریز شده را بررسی و فرآیند تکامل را مشاهده کنند. لنسکی در این بررسی از ابزار ژنتیک استفاده کرد که در زمان داروین هنوز کشف نشده بود. ژن‌های تمام موجودات زنده در داخل مولکول DNA قرار دارند. در واقع یک ژن بخشی از DNA است و به تمام ژن‌های ۴۶ کروموزوم انسانی، ژنوم می‌گویند. این ژن‌ها که از والدین به فرزندان به ارث می‌رسند، حای اطلاعاتی هستند که مسئولیت رشد و نمو را بر عهده دارند؛ وقتی یک مرغی تخم‌ می‌گذارد این ژن‌ها از این طریق به فرزندانش منتقل می‌کند.

اشریشاکلی / Escherichia coli

در دهه‌های اخیر ژنوم بسیاری از گونه‌ها توالی‌یابی شده‌ است. نحوه‌ی ذخیره‌ی اطلاعات در موجودات زنده فرق می‌کند و این اطلاعات با روش‌های مختلفی در DNA (رمزهای ژنتیکی ATCG) ذخیره می‌شوند. بسیاری از ژن‌های DNAی موجودات زنده مانند باکتری‌ها، گیاهان و انسان، مشترک هستند و بیش از ۹۹ درصد اطلاعات ژنتیکی ما مشابه انسان‌های دیگر روی کره‌ی زمین است. ولی به علت همین اطلاعات ژنتیکی یک درصد است که مسائل مهیج پیش می‌آید. همچنین ژن‌های انسان امروزی در ۹۶ درصد به انسان‌های اولیه شباهت دارد که در مقایسه با بقیه‌ی موجودات زنده، شباهت بیشتری دارد.

در واقع می‌توان گفت که تمام موجودات زنده از یک جد مشترک، آخرین جد مشترک همه‌ی موجودات زنده (LUCA)، تکامل پیدا کرده‌اند. کریس استرینگر، مسئول موزه‌ی تاریخی‌ طبیعی لندن در این رابطه می‌گوید:

فکر نمی‌کنم این ژن‌های مشترک را جز اینکه تمام موجودات از یک نیای مشترک منشا گرفته‌اند و دچار تغییر و تحول‌های مختلفی شده‌اند، توجیه کرد. با بررسی این ژن‌ها می‌توان مسیر تکاملی را توصیف کرد.

 نانسی مورن استاد دانشگاه تگزاس می‌گوید:

شما با مقایسه‌ی باکتری‌های مختلف می‌توانید ژن‌های مشترک آن‌ها را پیدا کنید و بعد از شناسایی این ژن‌ها می‌توان از نحوه‌ی سیر تکاملی جمعیت‌های گوناگون مطلع شد.

لنسکی با بررسی باکتری‌های فریز شده، متوجه شد DNA باکتری‌هایی که قادر به هضم سیترات بودند، تغییر زیادی کرده بود که در سایر باکتری‌ها این تغییرات دیده نمی‌شد؛ این تغییرات را «جهش ژنتیکی» می‌نامند. این جهش مربوط به یک ژن خاص نبود بلکه چندین جهش‌ ژنتیکی متعددی در آن دخیل بودند. این جهش‌های ژنتیکی پیچیده‌، به خوبی بیان می‌کند که چرا از ۱۲ جمعیت باکتری‌ها، تنها یک جمعیت توانایی هضم سیترات را کسب کرد. این عامل نکته‌ی بسیار مهمی را در رابطه با تکامل نشان می‌دهد؛ اگر تعداد موجودات زنده در یک گونه بیشتر باشد در نهایت یکی از آن‌ها می‌تواند با محیط خود سازگار شود و به اصطلاح تکامل پیدا کند. آزمایش لنسکی نشان می‌دهد که موجودات می‌تواند طی تکامل توانایی‌های جدیدی کسب کنند اما تکامل همیشه به معنی مفید بودن آن نیست.

ریچارد لنسکی / Richard Lenski

ماهی‌هایی که طی چندین نسل در غارها زندگی می‌کردند چشم‌های خود را طی تکامل از دست می‌دادند

جهش‌های مثبت و مفیدی که به نغع موجودات زنده باشد، به ندرت رخ می‌دهند. اکثر جهش‌های ژنتیکی یا تأثیری در زندگی جانداران ندارند یا اینکه برای جاندارن مضر هستند. زمانی که باکتری‌ها در یک محیط بسته‌ی آزمایشگاهی قرار می‌گیرند دچار جهش‌های منفی می‌شوند که در درازمدت می‌تواند جمعیت آن‌ها را به‌کلی از بین ببرد. تکامل بعضی وقت‌ها می‌تواند مخرب باشد و همیشه به معنی سازگار شدن با محیط نیست و همچنین می‌تواند باعث از دست رفتن قابلیت‌ها و توانایی‌های یک موجود زنده شود. به عنوان مثال جانورانی که طی چندین نسل در غارها زندگی می‌کنند چشم‌های خود را از دست می‌دهند.

شاید این تعجب‌انگیز باشد؛ زیرا تصور ما از تکامل این بود که موجودات زنده در طی نسل‌ها بهتر، قوی‌تر و پیچیده‌تر می‌شوند اما این تصور دور از واقعیت است. ژان باپتیست لامارک (Jean-Baptiste Lamarck) دانشمند فرانسوی، اولین کسی بود که نظریه‌ی تکامل را قبل از داروین ارائه داد که بعدا پیش‌زمینه‌ای برای نظریه‌ی انقلابی داروین شد. لامارک عقیده داشتند در صورتی که از یک اندام زیاد استفاده شود، آن اندام به‌مرور تقویت می‌شود و شکل جدیدی از آن حاصل می‌شود. طبق عقیده‌ی لامارک، دراز شدن گردن و پاهای زرافه به همین روش صورت گرفته‌ است؛ چون آن‌ها برای خوردن برگ‌های درختان گردن خود را دراز می‌کردند، گردن زرافه‌های امروزی دراز شده است.

غار ماهی / Cave fish

امروزه می‌دانیم که صفات اکتسابی به ارث نمی‌رسند، زیرا ناشی از اثرات محیط و رشد جاندارند، نه اثرات ژن‌های جاندار. فقط صفات وابسته به ژن‌ها می‌توانند از نسلی به نسل بعد منتقل شوند، آن‌هم به شرطی که ژن‌های کنترل‌کننده‌ی آن صفات در سلول‌های جنسی وجود داشته باشند. نیاکان یکی از زرافه‌های امروزی را تصور کنید که شبیه گوزن یا بزکوهی بودند؛ اگر این جانور در محیطی زندگی می‌کرد که درختان بلند داشت و می‌توانست از این درختان تغذیه و تولید مثل بیشتری کند، بقای خود را تضمین می‌کرد و نسل‌های بعدی این زرافه‌ها گردن بلندتری در مقایسه با نسل‌های قبل داشتند.

زیرا زرافه‌هایی که گردن کوتاه‌تر داشتند از شانس کمتری برای تولید مثل برخوردار بودند و ژن‌هایشان به نسل‌های بعدی انتقال پیدا نمی‌کرد. این روند تا امروز ادامه دارد و زرافه‌های امروزی گردن بلندتری نسبت به اجداد خود دارند. جهش‌های ژنتیکی، هم برای بلند شدن گردن‌ها و هم برای کوتاه شدن گردن رخ داده است؛ اما در نهایت آن‌هایی که گردن بلندتر داشتند باقی می‌مانند و آن‌هایی که گردن کوتاه داشتند از رقابت حذف می‌شدند. زرافه‌ها امروزی در مکان‌هایی زندگی می‌کنند که برگ‌های درختان در ارتفاع بیشتری قرار دارند به همین دلیل گردن بلند، یک ابزار برای تغذیه از این برگ‌ها به حساب می‌آید.

تکامل گردن زرافه ها / Giraffe neck evolution

دانشمندان در حال حاضر تمام شواهد و مدارک را برای اثبات اینکه تکامل در حال روی دادن است، دارند. جهش‌های ژنتیکی که به‌طور تصادفی رخ می‌دهند باعث ایجاد صفات جدید و در نتیجه این صفات جدید با تغییرات گوناگون در طول زمان باعث ایجاد گونه‌های جدید، می‌شوند. این تغییرات همراه با انتخاب طبیعی اکثرا موجودات زنده‌ای را که برای محیط مناسب نیست، حذف و نابود می‌کند. دانشمندان بر این باورند که انسان هوشمند در قاره‌ی آفریقا پیدا شد و آن‌ها به نقاط مختلف کره‌ی زمین مهاجرت کردند. نخستین انسان بعد از مهاجرت از آفریقا، با سایر گونه‌های انسانی مانند نئاندرتال‌ها، تولید مثل کرد. به همین دلیل مردم اروپا و آسیا ژن‌های نئاندرتال‌ها را به ارث برده‌اند اما آفریقایی‌ها این ژن‌ها را ندارند.

جهش‌های ژنتیکی تصادفی، باعث ایجاد صفات جدید و این صفات طی میلیون‌ها سال، گونه‌های جدیدی را به وجود می‌آورند

این رویدادها هزاران سال پیش اتفاق افتاد و در حال حاضر تکامل همچنان ادامه دارد. یک پزشک انگلیسی به‌نام آنتونی آلیسون در ۱۹۵۰، بیماری ژنتیکی‌ کم خونی داسی شکل را مورد بررسی قرار داد. این اختلال ژنتیکی در بین مردم آفریقا بسیار معروف است. گلبول‌های فرمز این بیماران سفت و داسی شکل است که نمی‌توانند از رگ‌های خونی عبور کنند و اکسیژن را به مغز برسانند. کم‌ خونی داسی شکل حاصل یک جهش ژنی می‌باشد که طی آن یک نوکلئوتید با باز آلی تیمین (Thymine) جای خود را با یک نوکلئوتید دیگر با باز آلی آدنین (Adenine) عوض می‌کند. دکتر آلیسون متوجه شد مردمی که در مناطق پست‌تر شرق آفریقا زندگی می‌کردند، بیشتر به این بیماری دچار شده بودند. در واقع افرادی که به این بیماری مبتلا بودند، یک برتری‌‌ نسبت به دیگران داشتند.

جهش ژنتیکی / genetic mutation

اختلال ژنتیکی کم خونی داسی شکل، آن‌ها را از بیماری مالاریا محافظت می‌کرد که در مناطق پست این بیماری رایج است. طبیعت از بین بیماری کم خونی داسی شکل و بیماری مالاریا، کم خونی داسی شکل را برای مردم مناطق پست، انتخاب کرده است. اما مردمی که در مناطق مرتفع زندگی می‌کردند به مالاریا دچار نشده‌ بودند و بیماری کم خونی داسی شکل نیز برای آن‌ها برتری به حساب نمی‌آمد. سوالات زیادی در مورد تکامل هست که هنوز دانشمندان نتوانسته‌اند به آن‌ها پاسخ کامل دهند اما با پیشرفت علم ژنتیک و دیرینه‌شناسی، در آینده می‌توان به تمام این سوالات پاسخ داد. 

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
پنل پشت و جلو و رنگ‌بندی گوشی آنر Play 60
گوشی‌های اقتصادی آنر Play 60 و 60m با باتری پرظرفیت و تراشه دیمنسیتی ۶۳۰۰ معرفی شدند

آنر دو گوشی اقتصادی Play 60 و 60m را با تراشه‌ی مدیاتک و باتری پرظرفیت در چین رونمایی کرد.

18
یک روز پیش
نمای جلو و عقب خودروهای جنسیس X Gran Coupe و X Gran Convertible
خودرو لوکس و باشکوه جنسیس G90 در مدل‌های کوپه و کانورتیبل به‌نمایش درآمد

جنسیس با خودروهای مفهومی چشم‌نوازش در نمایشگاه خودرو سئول، نگاه‌ها را خیره کرد.

19
2 روز پیش
نمایشگر گلکسی A55
آپدیت One UI 7 برای گلکسی A55 منتشر شد؛ اما به‌صورت آزمایشی

انتشار نسخه‌‌ی آزمایشی رابط کاربری One UI 7.0 برای گلکسی A55 سامسونگ آغاز شد.

104
یک روز پیش
چگونه نام کاربری اینستاگرام خود را تغییر دهیم؟

خوشبختانه امکان تغییر نام کاربری در اینستاگرام وجود دارد و می‌توانید با روش زیر برای تغییر آیدی اینستاگرام اقدام کنید.

11
21 ساعت پیش
والپیپر ۵۰ سالگی مایکروسافت
مایکروسافت به مناسبت ۵۰ سالگی‌اش والپیپرهایی چشم‌نوار منتشر کرد [دانلود]

نیم‌قرن نوآوری و طراحی و خاطره‌سازی؛ مایکروسافت با شگفتانه‌ای ویژه برای طرف‌دارانش جشن ۵۰ سالگی خود را برگزار کرد.

38
2 روز پیش
آنر ۴۰۰ لایت در رنگ مشکی
آنر ۴۰۰ لایت معرفی شد؛ نمایشگر ۱۲۰ هرتز، دوربین ۱۰۸ مگاپیکسلی و قابلیت‌های هوش مصنوعی

جدیدترین گوشی آنر با تراشه‌ی مدیاتک و سیستم‌عامل اندروید ۱۵ از راه رسید.

43
2 روز پیش
پست تصویر در اینستاگرام دسکتاپ در مرورگر سافاری مک‌بوک
چطور با کامپیوتر در اینستاگرام پست بگذاریم؟

می‌خواهید با روش‌های پست گذاشتن در اینستاگرام از طریق کامپیوتر آشنا شوید؟ در این مقاله شما را قدم به قدم راهنمایی می‌کنیم.

0
2 ساعت پیش
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

تبلیغات
D7-zoomitproduct
D7-B6Snappshop
آخرین ویدیوها
پخش از رسانه
تبلت یا لپ‌تاپ؛ کدوم برای شما مناسب‌تره؟ 🏆
تبلت یا لپ‌تاپ؛ کدوم برای شما مناسب‌تره؟ 🏆
00:26:47
با Kling AI ویدیو بساز
آموزش جامع ساخت ویدیو و عکس با هوش مصنوعی Kling AI
00:31:26
آموزش کامل و جامع نصب ویندوز ۱۱ + پارتیشن‌بندی و ...
آموزش کامل و جامع نصب ویندوز ۱۱ + پارتیشن‌بندی و ...
00:38:14
LG QNED86 TV
بهترین انتخاب برای گیم و فیلم! بررسی تلویزیون ۸۶ اینچی ال‌جی
00:12:39
عکس ابزارهای ذخیره‌سازی فایل از قدیم تا جدید
سفر شگفت‌انگیز دنیای ذخیره‌سازی اطلاعات؛ از گذشته تا امروز!
00:14:56
عکس وان‌پلاس ۱۳ رنگ مشکی در دست
وان پلاس ۱۳؛ ارزشمندتر از گلکسی اس ۲۵ اولترا؟
00:16:13
عکس لوح نقره‌ای یوتیوب زومیت در ابعاد جدید
آنباکس لوح نقره‌ای یوتیوب زومیت به بهانه نوروز ۱۴۰۴
00:23:39
عکس یخچال MoodUp ال‌جی
این یخچال با روح و روانت بازی می‌کنه 🧊
00:05:48
بررسی هدفون سونی WF-1000XM5
بررسی هدفون توگوشی XM5 سونی
00:10:23
عکس گوشی ردمی نوت ۱۴ پرو و ردمی نوت ۱۴ پرو پلاس
بررسی ردمی نوت ۱۴ پرو و ۱۴ پرو پلاس 5G
00:13:31
زومکست با مدیرعامل جاباما
گفتگو با مدیرعامل جاباما؛ فرصتی برای دیدن ناشناخته‌های ایران
00:38:48
دیگه گلس نخر در حال شکستن یک گلس
شیشه‌های ضد خش گوشی چطوری ساخته می‌شن؟
00:13:15
نگاه نزدیک به ردمی نوت ۱۴ پرو پلاس و ردمی نوت ۱۴ پرو شیائومی
نگاه نزدیک به ردمی نوت ۱۴ پرو پلاس و ردمی نوت ۱۴ پرو شیائومی
00:14:33
عکس بهزاد مرعشیان و امیر خاوران در کنار هم
سرویس تحقیقات بازار دیجی‌کالا چیه؟
00:30:05
موشک استارشیپ روی سکوی پرتاب در تاسیسات استاربیس
پخش زنده پرتاب آزمایشی هشتم موشک استارشیپ
02:00:00
عکس مهرداد با قطعات داخلی آل این وان gt624 گرین
بررسی آل این وان گرین مدل GT624
00:35:45
عکس گوشی پوکو X7 پرو در دست
بررسی گوشی پوکو X7 پرو
00:10:50
عکس مسعود یوسف‌نژاد در کنار بهزاد اکبری
عقب‌گرد اکوسیستم استارتاپی بر اثر فیلترینگ
00:36:29
عکس گوشی‌های پوکو ایکس ۶ پرو و داریا باند ۲ در کنار هم
مقایسه گوشی داریا باند ۲ با پوکو X6 Pro
00:11:29
عکس گلکسی اس ۲۵ اولترا و آیفون ۱۶ پرومکس در کنار هم و مقایسه دوربین
مقایسه دوربین گلکسی S25 اولترا و آیفون 16 پرو مکس
00:47:42
عکس ری‌برندینگ همراه اول و ساین جدید این اپراتور
مراسم ری‌برندینگ همراه اول؛ هویت جدید چه فرقی کرده؟
00:07:27
زومیت چطور بررسی می‌کنه؟
محصولات چطور تو زومیت بررسی می‌شن؟ 🔍📦
00:10:48
پشت پرده بزرگ‌ترین هک تاریخ کریپتو
پشت پرده بزرگ‌ترین هک تاریخ کریپتو
00:06:49
عکس مسعود یوسف نژاد و پشوتن پورپزشک درکنارهم و موضوع فیلترینگ اینستاگرام
شکست ۳ ساله فیلترینگ اینستاگرام؛ رشد ۳ برابری فروش ایرانی‌ها
00:32:59
آیفون ۱۶ ای و بی معنا
جایگزین آیفون اس ای معرفی شد؛ قلبی جدید با قیمت بالا 🔻
00:09:24
تصویر شادان با مکبوک و لوگو نرم افزارهایی که روی مک نصب می شوند و نمیشوند
قبل از خرید مک‌بوک این ویدیو رو ببین!
00:13:44
عکس بهزاد با میکروفون زومیت در دست و ماشین لباس‌شویی پاکشوما
برند پاکشوما در تولد ۵۰ سالگی خودش، ری‌برند شد
00:12:44
نسل دوم انحصار؟ 📦 آنباکس داریا باند ۲
نسل دوم انحصار؟ 📦 آنباکس داریا باند ۲
00:17:09
عکس آقای مصحفی با دو تا ماه در دست و زمین در پشت سر او
چی می‌شد اگه زمین ۲ تا ماه داشت؟
00:06:23
آموزش نصب لینوکس روی اندروید
آموزش نصب لینوکس روی گوشی‌های اندروید
00:30:39
عکس گوشی گلکسی اس ۲۵ و اس ۲۵ پلاس در کنار هم
بررسی گلکسی اس ۲۵ و اس ۲۵ پلاس
00:13:47
هوش مصنوعی سامسونگ
بررسی قابلیت‌های هوش مصنوعی سامسونگ در اس ۲۵
00:20:23
آینده تکنولوژی با ترامپ چطور خواهد شد؟
ترامپ با آینده تکنولوژی چی کار می‌کنه؟
01:14:29
عکس کاور خبرنگار زومیت و مدیرعامل زرپاد
قبل از خرید طلای آنلاین این ویدیو رو تماشا کنید!
00:01:12
همه چیز درباره دیپ سیک
دیپ سیک؛ انقلاب هوش مصنوعی از چین 🇨🇳⚡💻
00:23:37
بررسی گلکسی اس ۲۵ اولترا سامسونگ
بررسی گلکسی اس ۲۵ اولترا سامسونگ؛ چاقوی کند سامسونگ 🔪🔥
00:19:41
گوشی اشتراکی
گوشی اشتراکی؟! دیگه گوشیت مال خودت نیست! 😳📱
00:09:55
عکس پلتفرم ابرآمد در رویداد ابری‌گپ
گزارش زومیت از رویداد «ابری‌گپ»
00:08:39
عکس امیرمحمد سلیمانی و میکروفون زومیت در دستانش
پشت صحنه اولین دورهمی حضوری زومیت
00:16:35
چیزایی که سامسونگ توی رویداد آنپکد بهتون نگفت!
چیزایی که سامسونگ توی رویداد آنپکد بهتون نگفت!
00:07:56
اولین گردهمایی زومیت و پوشش زنده‌ی رویداد آنپکد سامسونگ
نسخه آفلاین پوشش زنده دورهمی زومیت
03:04:03
عکس سری گلکسی اس ۲۵ سامسونگ در دست بهزاد
نگاه نزدیک زومیت به خانواده گلکسی اس ۲۵
00:08:52
۴ مرد جوان در کاور مراسم رونمایی گلکسی اس ۲۵
پوشش زنده دورهمی زومیت؛ مراسم معرفی سری گلکسی اس ۲۵ سامسونگ
03:00:00
انتظارات از رویداد معرفی گلکسی اس ۲۵ سامسونگ و دورهمی زومیت
انتظارات از رویداد معرفی سری اس ۲۵ سامسونگ و دورهمی زومیت
00:11:31
عکس بهزاد در ماشین پرنده و لوگو CES
۱۰ فناوری برتر امسال که آینده رو تغییر می‌دن
00:11:52
کاور دورهمی زومیت
اولین دورهمی حضوری زومیت؛ گردهمایی بزرگ عاشقان فناوری 🎉
00:01:04
انتظارات زومیت از دوربین گلکسی اس ۲۵ اولترا سامسونگ
گلکسی اس ۲۵ اولترا تو راهه؛ از دوربین این گوشی چی می‌دونیم؟
00:09:51
عکس بهزاد و هادی با جعبه‌های دیجی‌کالا و لوگوی بیسوس
آنباکس ۴۰ میلیونی کالاهای متنوع بیسوس
01:13:38
کامپیوترهای کوانتومی و جهان های موازی
همه چیز درباره کامپیوترهای کوانتومی
00:13:43
عکس کاور دیجی پی
گزارش غرفه‌ی دیجی‌پی در نمایشگاه بین‌المللی ریتیل شو تهران
00:08:40
coming soon...

مقایسه قیمت و مشخصات 🛒

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ ارغوانی / Samsung Galaxy A36پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ ارغوانی / Samsung Galaxy A36
3.9
گلکسی A36 سامسونگ

از29,999,900تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A56 سامسونگ زیتونی / Samsung Galaxy A56پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A56 سامسونگ زیتونی / Samsung Galaxy A56
3.9
گلکسی A56 سامسونگ

از36,866,600تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7
3.7
پوکو X7 شیائومی

از26,930,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 پرو شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 پرو شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7 Pro
4.7
پوکو X7 پرو شیائومی

از28,880,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 25 سامسونگ سرمه ای / Samsung Galaxy S25پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 25 سامسونگ سرمه ای / Samsung Galaxy S25
4.4
گلکسی اس 25 سامسونگ

از76,499,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 اپل آبی / Apple iPhone 16پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 اپل آبی / Apple iPhone 16
3.5
آیفون 16 اپل

از76,000,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو مکس اپل مشکی / Apple iPhone 16 Pro Maxپنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو مکس اپل مشکی / Apple iPhone 16 Pro Max
3.8
آیفون 16 پرو مکس اپل

از123,350,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو اپل بژ / Apple iPhone 16 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو اپل بژ / Apple iPhone 16 Pro
4.4
آیفون 16 پرو اپل

از107,000,000تومان

کنسول بازی پلی استیشن 5 پرو سونی / Sony PlayStation 5 Proکنسول بازی پلی استیشن 5 پرو سونی / Sony PlayStation 5 Pro
4
اپل ایرپادز 4 به همراه کیساپل ایرپادز 4 به همراه کیس
3
اپل ایرپاد 4

از13,500,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A55 سامسونگ آبی روشن / Samsung Galaxy A55پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A55 سامسونگ آبی روشن / Samsung Galaxy A55
4.2
گلکسی A55 سامسونگ

از27,791,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A15 سامسونگ سرمه ای تیره / Samsung Galaxy A15پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A15 سامسونگ سرمه ای تیره / Samsung Galaxy A15
4.4
گلکسی A15 سامسونگ

از12,399,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco X6 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco X6 Pro
4.3
پوکو X6 پرو شیائومی

از27,999,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 شیائومی سفید / Xiaomi Poco X6پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 شیائومی سفید / Xiaomi Poco X6
4
پوکو X6 شیائومی

از27,999,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو F6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco F6 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو F6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco F6 Pro
4.5
پوکو F6 پرو شیائومی

از42,966,600تومان

گوشی موبایل گلکسی زد فولد 6 سامسونگ صورتی / Samsung Galaxy Z Fold6گوشی موبایل گلکسی زد فولد 6 سامسونگ صورتی / Samsung Galaxy Z Fold6
4.1
پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A35 سامسونگ بنفش روشن / Samsung Galaxy A35پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A35 سامسونگ بنفش روشن / Samsung Galaxy A35
4.3
گلکسی A35 سامسونگ

از23,756,000تومان

پنل جلو و پشت تبلت آیپد پرو 13 اپل نسخه 2024 مشکی / Apple iPad Pro 13 2024پنل جلو و پشت تبلت آیپد پرو 13 اپل نسخه 2024 مشکی / Apple iPad Pro 13 2024
3.8
موبایل آیفون 13 اپل / Apple iPhone 13موبایل آیفون 13 اپل / Apple iPhone 13
4.1
آیفون 13 اپل

از52,400,000تومان

گوشی موبایل ردمی نوت 13 پرو شیائومی / Xiaomi Redmi Note 13 Pro سفیدگوشی موبایل ردمی نوت 13 پرو شیائومی / Xiaomi Redmi Note 13 Pro سفید
4.4
پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 24 سامسونگ زرد / Samsung Galaxy S24پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 24 سامسونگ زرد / Samsung Galaxy S24
4.4
گلکسی اس 24 سامسونگ

از93,733,300تومان

موبایل آیفون 13 پرو مکس اپل آبی / APPLE IPHONE 13 PRO MAX Sierra blueموبایل آیفون 13 پرو مکس اپل آبی / APPLE IPHONE 13 PRO MAX Sierra blue
3.5
آیفون 13 پرو مکس اپل

از80,630,000تومان

گوشی موبایل آیفون 13 پرو اپل / Apple iPhone 13 Pro آبیگوشی موبایل آیفون 13 پرو اپل / Apple iPhone 13 Pro آبی
4
آیفون 13 پرو اپل

از73,000,000تومان

Xiaomi Poco X4 Pro 5G / گوشی موبایل پوکو X4 پرو شیائومی 5G خاکستریXiaomi Poco X4 Pro 5G / گوشی موبایل پوکو X4 پرو شیائومی 5G خاکستری
3.7
پوکو X4 پرو شیائومی 5G

از20,599,000تومان

گوشی موبایل آیفون 15 اپل / Apple iPhone 15 مشکیگوشی موبایل آیفون 15 اپل / Apple iPhone 15 مشکی
4.1
آیفون 15 اپل

از64,300,000تومان

گوشی موبایل آیفون 15 پرو اپل / Apple iPhone 15 Pro تیتانیومگوشی موبایل آیفون 15 پرو اپل / Apple iPhone 15 Pro تیتانیوم
4.1
آیفون 15 پرو مکس اپل

از129,750,000تومان

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات