D1-lg

حیواناتی که بلایای طبیعی را تشخیص می‌دهند

دوشنبه ۹ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۹:۰۰
مطالعه 13 دقیقه
هزاران سال، مردم سراسر جهان رفتار وحشت‌زده حیوانات را در آستانه بلایای طبیعی گزارش کرده‌اند. آیا می‌توان از این سیگنال‌ها برای آگاه شدن از فاجعه‌های قریب‌الوقوع استفاده کرد؟
تبلیغات
D4-mci

در سال ۲۰۰۴، سونامی که براثر زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۹/۱ ریشتر در حوالی سواحل اندونزی رخ داد، جوامع ساحلی اطراف اقیانوس هند را به نابودی کشید و حداقل ۲۲۵ هزار نفر را در چندین کشور کشت. تلفات عظیم این فاجعه تاحدودی ناشی از این واقعیت بود که بسیاری از جوامع هیچ هشداری دریافت نکردند.

سیستم‌های هشدار زودهنگام محلی مانند حسگرهای زمین‌لرزه و جزرومد نتوانستند هشدار واضحی تولید کنند. بسیاری از حسگرها به دلیل مشکلات نگه‌داری و تعمیر از کار افتاده بودند، درحالی‌که بسیاری از مناطق ساحلی فاقد هرگونه سیستم آژیر هشداردهنده سونامی بودند. اطلاع‌رسانی بی‌برنامه نیز در ارائه هشدار ناکام ماند، زیرا بسیاری از پیام‌های متنی در مناطق تهدیدشده به دست دریافت‌کنندگان نرسید یا خوانده نشد.

با‌این‌حال، در دقایق و ساعت‌ها قبل از برخورد دیواره آبی ۹ متری به خطوط ساحلی، به‌نظر می‌رسید که برخی از حیوانات خطر قریب‌الوقوع را احساس کرده و سعی می‌کردند فرار کنند. به‌گفته‌ی شاهدان عینی، فیل‌ها به سمت زمین‌های بلندتر دویدند، فلامینگوها مناطق آشیانه‌سازی کم‌ارتفاع را ترک کردند و سگ‌ها از بیرون رفتن خودداری کردند.

مردم محلی دهکده ساحلی بنگ کویی در تایلند گزارش کردند که گله‌ای گاومیش در کنار ساحل به‌طور ناگهانی گوش‌هایشان را سیخ کردند، به دریا خیره شدند و چند دقیقه پیش از وقوع سونامی از تپه‌ای که در آن نزدیکی بود، بالا رفتند.

ایرینا رافلیانا، که قبلا عضو گروه مشورتی استراتژی بین‌المللی سازمان ملل متحد درخصوص کاهش بلایا (UNISDR) بود و اکنون پژوهشگر مؤسسه توسعه آلمان است، می‌گوید:

بازماندگان همچنین مشاهده‌ی حیواناتی مانند گاو، بز، گربه و پرندگان را گزارش کردند که عمدا کمی پس از زمین‌لرزه و پیش از وقوع سونامی به سمت داخل خشکی می‌آمدند. بسیاری از کسانی که زنده ماندند، همراه با این حیوانات یا بلافاصله بعد از آن‌ها از سواحل دور شده بودند.
فیل / elephant

به‌گفته‌ی شاهدان عینی، فیل‌ها پیش از سونامی سال ۲۰۰۴ اقیانوس هند به سمت زمین مرتفع‌تر می‌دویدند

رافلیانا داستان‌های مشابهی را بازگو می‌کند که مربوط به مطالعات میدانی‌اش درمورد بلایای دیگر است. یکی از این موارد، سونامی است که در سال ۲۰۱۰ براثر زمین‌لرزه زیردریایی در نزدیکی سوماترا رخ داد و حدود ۵۰۰ نفر را در جزایر منتاوی کشت. در این‌جا نیز، گزارش شده بود که حیواناتی مانند فیل‌ها به گونه‌ای واکنش نشان داده بودند که گویی از وقوع رویداد خبر دارند. لاک‌پشتی که تازه آزاد شده بود، نیز دو روز پیش از فوران آتشفشانی ژانویه تونگا، به‌طور ناگهانی حرکت چرخشی U شکلی انجام داده بود.

سیستم‌های هشدار زودهنگام در بسیاری از مناطقی که در آنجا مرتبا بلایای طبیعی رخ می‌دهد، وجود ندارد. در سال ۲۰۱۷، سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرد که حدود صد کشور هنوز فاقد سیستم‌های هشدار زودهنگام برای بلایای طبیعی هستند که درمعرض آن قرار دارند.

گزارش‌هایی که درمورد رفتار حیوانات پیش از وقوع بلایا وجود دارد، برخی از پژوهشگران را برآن داشته است تا به این تئوری بپردازند که حیوانات ممکن است سیستم‌های درونی داشته باشند که به آن‌ها درمورد بلایای طبیعی قریب‌الوقوع هشدار ‌می‌دهد. این موضوع سؤال جالبی را ایجاد می‌کند: آیا حیوانات می‌توانند به‌عنوان سیستم‌های هشدار زودهنگام طبیعی برای انسان‌ها عمل کنند؟

قدیمی‌ترین نمونه‌ای که در تاریخ درمورد رفتار غیرعادی حیوانات قبل از فاجعه‌ای طبیعی ثبت شده است، به سال ۳۷۳ پیش از میلاد برمی‌گردد. در آن زمان، توسیدید، تاریخ‌نگار یونانی گزارش کرد که موش‌های صحرایی، سگ‌ها، مارها و راسوها در روزهای پیش از وقوع زلزله‌ا‌ی فاجعه،‌ شهر هلیس را ترک کردند.

گزارش‌های تاریخی پراکنده دیگری نیز وجود دارد. دقایقی پیش از زلزله ناپل در سال ۱۸۰۵، گاوها، گوسفندها، سگ‌ها و غازها شروع به تولید صداهای هشداردهنده‌ای کردند. همچنین، گفته شده است که اسب‌ها درست پیش از زلزله سانفرانسیسکو در سال ۱۹۰۶، با وحشت فرار کردند.

حتی با فناوری‌های پیشرفته، تشخیص بسیاری از انواع بلایای طبیعی قریب‌الوقوع می‌تواند دشوار باشد. برای مثال، درمورد زمین‌لرزه‌ها، حسگرهای لرزه‌ای تنها زمانی به نوسان درمی‌آیند که تکان‌های لرزاننده زمین واقعا آغاز شده باشد. انجام پیش‌بینی‌های قابل اعتماد به سیگنال‌های پیشگام نیاز دارد و هنوز دانشمندان سیگنالی را پیدا نکرده‌اند که همیشه پیش از زلزله‌های بزرگ رخ دهد. از‌این‌رو، برخی دانشمندان به‌دنبال بررسی سیگنال‌های هشداردهنده غیرعادی‌تر مانند رفتار حیوانات هستند.

شارلوت فرانچسیا، رهبر تیم پرنده‌شناسی در دفتر تنوع زیستی فرانسه و بخشی از پروژه کیوی کوآکا (Kivi Kuaka) که بررسی می‌کند چگونه پرندگان مهاجر که از اقیانوس آرام می‌گذرند، می‌توانند از طوفان‌ها و خطرها دیگر اجتناب کنند، می‌گوید: «حتی با تمام فناوری‌هایی که امروزه دردسترس قرار دارد، نمی‌توانیم زمین‌لرزه‌ها یا بیشتر بلایای طبیعی را به‌خوبی پیش‌بینی کنیم.»

اسب / horse

گفته شده است که اسب‌ها پیش از زلزله سانفرانسیسکو در سال ۱۹۰۶، وحشت‌زده پا به فرار گذاشتند.

یکی از مهم‌ترین پژوهش‌ها درمورد اینکه حیوانات چگونه می‌توانند بلایا را پیش‌بینی کنند، پنج سال پیش توسط تیمی به سرپرستی مارتین ویکلسکی از مؤسسه رفتارشناسی حیوانات ماکس پلانک در آلمان انجام شد.

این مطالعه شامل ثبت الگوهای حرکت حیوانات مختلف (گاو، گوسفند و سگ) در مزرعه‌ای در منطقه‌ی زلزله‌خیزی در مرکز ایتالیا بود. به هریک از این حیوانات، قلاده‌هایی همراه با تراشه‌هایی متصل بود که داده‌های مربوط به حرکت آن‌ها را هر چند دقیقه یک بار از اکتبر ۲۰۱۶ تا آوریل ۲۰۱۷ به کامپیوتر مرکزی ارسال می‌کرد.

طبق آمار رسمی، در این مدت، بیش از ۱۸ هزار زمین‌لرزه در این منطقه ثبت شد که شامل لرزه‌های کوچکی که اندازه‌ی آن‌ها فقط ۰/۴ ریشتر بود تا چندین زمین‌لرزه حدود ۴ ریشتر و بالاتر می‌شد. زلزله ویرانگر نورچا به بزرگی ۶/۶ ریشتر نیز در این مدت اتفاق افتاد.

پژوهشگران شواهدی پیدا کردند که نشان می‌داد رفتار حیوانات مزرعه تا ۲۰ ساعت پیش از زلزله تغییر پیدا می‌کرد. هر زمان که حیوانات تحت نظارت به مدت بیش از ۴۵ دقیقه، درمجموع ۵۰ درصد فعال‌تر بودند، پژوهشگران وقوع زلزله‌ای بزرگ‌تر از ۴ ریشتر را پیش‌بینی می‌کردند. از هر هشت مورد زلزله بزرگ، هفت مورد به‌درستی به این روش پیش‌بینی شد. ویکلسکی در سال ۲۰۲۰ هنگام انتشار مطالعه گفت:

هرچه حیوانات به مرکز زمین‌لرزه نزدیک‌تر بودند، رفتارشان زودتر تغییر می‌کرد. این همان چیزی است که با توجه به این موضوع که تغییرات فیزیکی با فراوانی بیشتری در مرکز زمین‌لرزه قریب‌الوقوع رخ می‌دهد و با افزایش فاصله ضعیف‌تر می‌شود، مورد انتظار است.

مطالعه دیگری که توسط ویکلسکی انجام شد و بر حرکات بزهای دارای برچسب در دامنه‌های آتشفشانی کوه اتنا در سیسیل نظارت داشت، نشان داد که ظاهراً این حیوانات نیز فوران کوه اتنا را زودتر از وقوع احساس کردند.

بزهای علامت گذاری شده / goats

مارتین ویکلسکی، بزها را علامت‌گذاری کرد تا ببیند که آیا می‌توانند فوران‌های آتشفشانی کوه اتنا در سیسیل را تشخیص دهند

در آمریکای جنوبی، راشل گرانت، بوم‌شناس رفتاری نتایج مشابهی پیدا کرده است. او الگوهای حرکت حیوانات را با استفاده از دوربین‌هایی که نسبت‌به حرکت حساس هستند، در پارک ملی یاناچاگا در پرو در طول دوره‌ای که شامل زلزله ۷ ریشتری کنتامانا در سال ۲۰۱۱ می‌شد، بررسی کرد.

گرانت در مقاله خود که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد، گفت: «تعداد حیوانات ثبت‌شده در دوربین‌های تله‌ای حدود ۲۳ روز پیش از وقوع زمین‌لرزه شروع به کاهش کرد و این کاهش ۸ روز پیش از زمین‌لرزه شتاب بیشتری گرفت. در روزها ۱۰، ۶، ۵، ۳ و ۲ قبل از زمین‌لرزه و در روز زلزله، هیچ حرکتی ثبت نشده بود که بسیار غیرعادی است.»

گرانت همچنین شواهدی از آنچه ممکن است باعث ایجاد تغییر در رفتار حیوانات محلی شده باشد، پیدا کرد: آشفتگی‌های شدید چند دقیقه یک بار در بارهای الکتریکی جوی محلی که دو هفته پیش از وقوع زمین‌لرزه آغاز شده بود. مخصوصا، نوسان بزرگی حدود هشت روز قبل از زلزله کنتامانا ثبت شد که با آغاز مرحله دوم ناپدیدشدن حیوانات از چشم‌انداز هم‌زمان بود.

دانشمندان درحال بررسی این موضوع هستند که آیا آشفتگی‌های الکترومغناطیسی در جو پیش از وقوع زلزله می‌تواند علامت هشداردهنده‌ای از لرزه‌های قریب‌الوقوع باشد که ممکن است حیوانات آن‌ها را احساس کنند.

همیشه پیش از زمین‌لرزه‌ها دوره‌ای وجود دارد که در آن تنش‌های شدیدی در سنگ‌های اعماق زمین ایجاد می‌شود. این تنش‌ها باعث ایجاد بارهای الکتریکی به نام «حفره‌های مثبت» می‌شوند. این حامل‌های بارهای الکتریکی بسیار متحرک می‌توانند به‌سرعت از پوسته به سطح زمین جریان پیدا کنند و مولکول‌های هوا را یونیزه می‌کنند.

چنین یونیزه شدنی قبل از زمین‌لرزه‌ها در سراسر جهان مشاهده شده است. همان‌طور که این حفره‌های مثبت جریان پیدا می‌کنند، امواج الکترومغناطیسی با فرکانس بسیار پایین تولید می‌کنند و سیگنالی را ایجاد می‌کنند که برخی حیوانات ممکن است آن را احساس کنند.

متیو بلکت، دانشیار جغرافیای فیزیکی و خطرها طبیعی در دانشگاه کاونتری می‌گوید سیگنال‌هایی که پیش از زمین‌لرزه ایجاد می‌شوند، ازنظر علمی به‌خوبی مستند نشده‌اند؛ اما برخی دانشمندان این تئوری را مطرح می‌کنند که حیوانات ممکن است طی تکامل مکانیسمی را به دست آورده باشند که نسبت به ارتعاشات زمین‌لرزه حساس شده و با حس کردن آن فرار کنند.

شاید آن‌ها امواج فشار را قبل از رسیدن زمین‌لرزه تشخیص می‌دهند. شاید هم هنگام فشرده‌شدن سنگ‌ها، تغییرات میدان مغناطیسی تشخیص می‌دهند. حیوانات حاوی مقدار زیادی آهن هستند که به خاصیت مغناطیسی و میدان الکتریکی حساس است.

حفره‌های مثبت همچنین می‌توانند موجب تولید برخی از مواد شیمیایی سمی پیش از زمین‌لرزه شوند. به‌عنوان مثال، اگر آن‌ها با آب در تماس قرار بگیرند، می‌توانند موجب آغاز واکنش‌های اکسیداسیون شوند که حاصل آن تولید عامل سفیدکننده آب‌اکسیژنه (هیدروژن پراکسید) است. واکنش‌های شیمیایی بین حامل‌های بار و مواد آلی درون خاک می‌تواند باعث ایجاد محصولات ناخوشایند دیگری مانند اوزون شود.

همچنین، چند روز پیش از زمین‌لرزه ۷/۷ ریشتری گجرات هند در سال ۲۰۰۱، افزایش ناگهانی در سطوح کربن‌مونوکسید توسط ماهواره‌ها در منطقه‌ای به وسعت ۱۰۰ کیلومتر مربع با مرکزیت ناحیه‌ای که درنهایت مرکز زمین‌لرزه نهایی شد، تشخیص داده شد. دانشمندان می‌گویند گاز کربن‌مونوکسید ممکن است هم‌زمان با وقوع فشار زمین‌لرزه به علت تنش جمع‌شده در سنگ‌ها به خارج از زمین فوران کند.

البته بسیاری از حیوانات به دستگاه‌های حسی بسیار پیشرفته‌ای مجهز هستند که می‌توانند مجموعه‌ای از سیگنال‌های طبیعی را که زندگی آن‌ها ممکن است به آن‌ها بستگی داشته باشند، احساس کنند. بنابراین، این امکان وجود دارد که برخی از حیوانات بتوانند نشانه‌های پیش از زمین‌لرزه را درک کنند. مواد شیمیایی ناخوشایند را می‌توان بو کشید، امواج با فرکانس پایین را می‌توان احساس کرد و هوای یونیزه‌شده را می‌توان به کمک پرها یا خز احساس کرد.

هلیکوپتر نیروی دریایی آمریکا / helicopter

هلیکوپتر نیروی دریایی آمریکا پس از سونامی سال ۲۰۰۴ بر فراز سوماترای اندونزی پرواز می‌کند

با توجه به اینکه پیش‌بینی زمین‌لرزه‌ها بسیار دشوار است، یافته‌های توضیح داده‌شده موجب طرح این سؤال می‌شود: آیا انسان‌ها می‌توانند با رصدکردن حیوانات زمین‌لرزه‌ها پیش‌بینی کنند و به مردم درمورد وقوع زمین‌لرزه هشدار بدهند؟

در مقاله‌ای در سال ۲۰۲۰، ویکلسکی و همکارانش نمونه اولیه سیستم هشدار زودهنگام زلزله را با استفاده از محوطه‌های نظارت بر فعالیت حیوانات ارائه دادند. طبق برآورد او، حیواناتی که بالای نقطه مبدا زلزله قریب‌الوقوع قرار داشتند که به‌نوعی می‌توانستند آن را درک کنند، ۱۸ ساعت پیش از وقوع آن فعالیت نشان می‌دادند.

حیواناتی که در ۱۰ کیلومتری کانون زمین‌لرزه قرار دارند، باید علائم هشداردهنده را هشت ساعت بعد نشان دهند و پس از آن حیواناتی که در مزارعی قرار دارند که ۲۰ کیلومتر دورتر است، هشت ساعت بعدتر این علائم هشداردهنده را نشان خواهد داد. ویکلسکی می‌گوید: «اگر این یافته‌ها درست باشد، افزایش فعالیت حیوانات نشانگر وقوع زمین‌لرزه طی دو ساعت آینده خواهد بود.»

قبل از اینکه بتوان از حیوانات برای پیش‌بینی زمین‌لرزه استفاده کرد، پژوهشگران باید تعداد بیشتری از حیوانات را در دوره‌های زمانی طولانی‌تر در مناطق مختلف جهان رصد کنند. به این منظور، ویکلسکی و همکارانش به سیستم جهانی ICARUS در ایستگاه فضایی بین‌المللی روی آورده‌اند تا داده‌های حرکت حیوانات را در سطح جهان جمع‌آوری کنند.

ایکاروس (همکاری بین‌المللی به‌منظور پژوهش روی حیوانات با استفاده از فضا) ابتکاری است که توسط گروهی بین‌المللی از دانشمندان در سال ۲۰۰۲ راه‌اندازی شد. هدف این ابتکار فراهم کردن سیستم رصد جهانی دقیق برای مجموعه‌ای از حیوانات کوچک برچسب‌گذاری‌شده (ازجمله پرندگان) به‌منظور به دست آوردن داده‌ها و سرنخ‌هایی درمورد تعاملات میان حیات جانوری و سیستم‌های فیزیکی زمین است.

چین قبلا سیستم هشدار زلزله‌ای را در نان‌نینگ ایجاد کرده است که رفتار حیوانات بسیار نزدیک به زمین (خصوصا مارهای مزارعِ واقع‌شده در مناطق زلزله‌خیز) را تحت‌نظارت دارد.

مارها دارای مکانیسم‌های حسی متعددی هستند که می‌توانند تغییرات اندک در جنبه‌های محیطی خود را تشخیص دهند. تغییر ناگهانی در رفتار مارها و حیوانات دیگر یکی از دلایلی بود که مقامات شهر هایچنگ، این شهر را در سال ۱۹۷۵، درست پیش از وقوع زمین‌لرزه بزرگی خالی کردند. این اقدام جان افراد زیادی را نجات داد. جیانگ ویسونگ که در آن زمان مدیر دفتر نان‌نینگ بود، در سال ۲۰۰۶ به روزنامه چاینا دیلی گفت:

از میان تمام موجودات روی زمین، مارها شاید حساس‌ترین آن‌ها به زمین‌لرزه باشند. زمانی که زمین‌لرزه‌ای در شرف وقوع است، مارها حتی در سرمای زمستان از لانه‌های خود بیرون می‌آیند.
مار / snake

جیانگ ویسونگ، مدیر دفتر زلزله در نانینگ چین، یکی از مارهایی را در دست دارد که فکر می‌کند ممکن است به پیش‌بینی زلزله کمک کند

زمین‌لرزه تنها خطر زیست‌محیطی نیست که به‌نظر می‌رسد حیوانات زودتر متوجه آن می‌شوند. به‌نظر می‌رسد که پرندگان سایر خطرها طبیعی درحال وقوع را تشخیص دهند. در سال ۲۰۱۴، دانشمندانی که درحال ردیابی سسک‌های بال طلایی در ایالات متحده بودند، نمونه شگفت‌انگیزی از پدیده‌ای را که باعنوان «مهاجرت تخلیه» شناخته می‌شود، ثبت کردند.

پرندگان به‌طور ناگهانی از سرزمین‌های تولیدمثلی خود در کوه‌های کامبرلند در شرق تنسی به پرواز درآمدند و تا ۷۰۰ کیلومتر دورتر پرواز کردند (بااین‌که تازه ۵ هزار کیلومتر پرواز کرده بودند و از آمریکای جنوبی آمده بودند). مدت کوتاهی پس از خروج پرندگان، مجموعه‌ی وحشتناکی از بیش از ۸۰ تورنادو به سمت منطقه روانه شد و ۳۵ نفر را کشت و بیش از یک میلیارد دلار خسارت وارد کرد.

پرندگان به‌نحوی این گردبادها را که از فاصله بیشتر از ۴۰۰ کیلومتری درحال نزدیک‌شدن بودند، حس کردند. درمورد چگونگی آن، تمرکز اولیه بر «فروصوت» است که صداهای پس‌زمینه با فرکانس بسیار پایین هستند که برای انسان‌ها غیرقابل شنیدن بوده؛ اما درسراسر محیط طبیعی وجود دارد. در آن زمان، هنری استربی، زیست‌شناس حیات‌وحش در دانشگاه کالیفرنیا گفت: «هواشناسان و فیزیکدانان برای دهه‌ها می‌دانستند که طوفان‌های تورنادو امواج فروصوت قدرتمندی را ایجاد می‌کنند که می‌توانند تا هزاران کیلومتر دورتر از طوفان حرکت کنند.» وی همچنین خاطرنشان کرد که امواج فروصوت ناشی از طوفان‌های شدید با فرکانسی حرکت می‌کنند که پرندگان به‌خوبی برای شنیدن آن‌ها سازگار شده‌اند.

پرنده / bird

پروژه کیوی کوآکا پرندگان را با ردیاب‌های GPS مجهز می‌کند تا نحوه واکنش آن‌ها را دربرابر خطرها طبیعی رصد کند

تصور می‌شود تشخیص تغییر در امواج فروصوت مکانیسمی است که طی آن پرندگان مهاجر می‌توانند حین عبور از اقیانوس‌ها از طوفان‌ها دوری کنند. این ایده، توسط پژوهشگران پروژه کیوی کوآکا در اقیانوس آرام درحال آزمایش است.

مطالعه‌ی مذکور از برنامه‌ای رادیویی الهام گرفت که جروم شاردون، افسر نیروی دریایی فرانسه در آن درمورد پرنده‌ای به نام گیلانشاه حنایی شنیده بود که هر سال ۱۴ هزار کیلومتر را بین نیوزیلند و آلاسکا مهاجرت می‌کند. شاردون به‌عنوان هماهنگ‌کننده‌ی باتجربه عملیات نجات در آسیای جنوب شرقی و پلی‌نزی فرانسه، می‌دانست این سفر چقدر می‌تواند خطرناک باشد. طوفان‌های سهمگین به‌طور مکرر اقیانوس آرام و جوامع جزایر دورافتاده‌ی آن را مورد هجوم قرار می‌دهند. بنابراین، چگونه این پرندگان می‌توانند بدون گیر افتادن در طوفان‌ها سفر سالانه‌ی خود را انجام دهند؟

پروژه کیوی کوآکا که در ژانویه ۲۰۲۱ راه‌اندازی شد، شامل تیمی از پژوهشگران موزه تاریخ طبیعی فرانسه می‌شود که ۵۶ پرنده از پنج گونه مختلف را به ردیاب‌های GPS مجهز کرده‌اند تا مسیرهایی را که آن‌ها در اقیانوس طی می‌کنند، دنبال کنند.

ایستگاه فضایی بین‌المللی کار نظارت، دریافت سیگنال‌ها از پرندگان هنگام پرواز و رصد نحوه پاسخ آن‌ها به خطرها طبیعی را طی مسیر فراهم می‌کند. برچسب‌های نصب‌شده روی پرندگان همچنین داده‌های هواشناسی را جمع‌آوری می‌کند که به بهبود مدل‌سازی اقلیمی و پیش‌بینی آب‌و‌هو در سراسر اقیانوس آرام کمک خواهد کرد.

پژوهشگران پروژه کیوی کوآکا / Kivi Kuaka project

پروژه کیوی کوآکا حرکت پرندگان را دنبال می‌کند تا درک کند که آیا رفتار آن‌ها می‌تواند درمورد خطراتی مانند سونامی هشدار دهد

کیوی کوآکا همچنین به بررسی این موضوع خواهد پرداخت که آیا رفتار پرندگان می‌تواند درمورد خطرها کم‌تکرارتری مانند سونامی هشدار دهد. سونامی الگوهای فروصوت متمایزی را تولید می‌کند که جلوتر از موج واقعی حرکت می‌کند.

پژوهشگران اکنون درحال بازیابی برچسب‌های GPS روی گیلانشاه‌های نوک‌خمیده هستند تا بررسی کنند که آیا آن‌ها به موج فروصوتی که چند ساعت پس از فوران آتشفشان اخیر تونگا در اقیانوس آرام توسط بالون‌های هواشناسی فرانسه ثبت شده است، واکنش نشان داده‌اند.

سامانتا پاتریک، زیست‌شناس دریا در دانشگاه لیورپول نیز درحال بررسی امواج فروصوت به‌عنوان روشی است که پرندگان به‌وسیله‌ی آن می‌توانند خطرها طبیعی را تشخیص دهند و از آن اجتناب کنند. او می‌گوید: «این امکان وجود دارد که پرندگان بتوانند تغییرات فروصوت را احساس کنند.» پاتریک به‌دنبال بررسی این موضوع است که آیا برای آلباتروس‌ها، فروصوت پایین با فروصوت بالا متفاوت است، اگرچه این تجزیه‌و‌تحلیل هنوز کامل نشده است.

همه کارشناسان فکر نمی‌کنند که سیستم‌های هشدار زودهنگام حیوانات گزینه مناسبی برای پیش‌بینی بلایا باشند. حتی اگر این‌طور باشد، بعید است که حرکت حیوانات به‌تنهایی کافی باشد و برای پیش‌بینی صحیح، به ترکیبی از سیگنال‌های هشداردهنده اولیه نیاز است. اگرچه، درحالی‌که هنوز نمی‌توانیم‌ با حیوانات حرف بزنیم، شاید زمان آن رسیده باشد که به هشدارهای آن‌ها بیشتر توجه کنیم.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
برنامه پی دی اف ساز برای آیفون
۱۰ برنامه پی دی اف ساز برای آیفون، رایگان و کاربردی

با بهترین برنامه‌ پی دی اف ساز برای ایفون، اسناد کاغذی را در چند ثانیه دیجیتالی کنید. تجربه‌ای حرفه‌ای و سریع در انتظار شماست.

1
2 روز پیش
آیفون ۱۶ در برابر آیفون ۱۳
اکنون همه گوشی‌های آیفون رجیستر می‌شوند

طبق مصوبه‌ی ۳۰ دی ماه، هیئت دولت همه گوشی‌های آیفون ۱۴ و ۱۵ و ۱۶ امکان رجیستر شدن دارند.

93
2 روز پیش
بهترین کنترلر برای بازی برای کامپیوتر
بهترین دسته بازی برای کامپیوتر [دی ۱۴۰۳]

اگر ترجیح می‌دهید برای بازی روی کامپیوتر، به‌جای ماوس و کیبورد از کنترلر استفاده کنید، راهنمای خرید پیش رو برای شما است.

56
2 روز پیش
پیام متنی تلگرام با قابلیت اسپویلر فعال
قابلیت اسپویلر تلگرام چیست و چگونه می‌توان از آن استفاده کرد؟

ارسال پیام‌های دارای اسپویلر تلگرام به‌خصوص در کانال‌های عمومی برای مخفی‌کردن بخشی از متن یا حتی تصاویر، کاربرد دارد.

13
یک روز پیش
اپلیکیشن Edits متا
اینستاگرام اپلیکیشن ویرایش و تدوین ویدیوی Edits را برای رقابت با کپ‌کات معرفی کرد

ظاهراً متا قبل‌ از ممنوعیت بایت‌دنس و کپ‌کات در آمریکا دست به‌ کار شده است تا اپلیکیشن ویرایش ویدیو جدید خود را جایگزین آن کند.

21
یک روز پیش
جن سون هوانگ / Jensen Huang / مدیرعامل انویدیا درحال سخنرانی با لباس مشکی
ضیافت تریلیون‌دلاری؛ مدیرعامل انویدیا بزرگان صنعت نیمه‌هادی تایوان را به‌ صرف ناهار دعوت کرد

مدیرعامل انویدیا با سفر به تایوان، میزبان ضیافتی باشکوه برای بیش از ۳۵ مدیرعامل و رهبر صنعت نیمه‌هادی این کشور بود.

18
2 روز پیش
اپلیکیشن جعلی کریپتو
شرایط باز شدن درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارزی اعلام شد

بانک مرکزی در نامه‌ای کارگزاری‌های رمزارزی را موظف کرد که ۱۰ ردیف اطلاعات خاص را در اختیار شاپرک قرار دهند تا درگاه‌های پرداختشان باز شود.

27
2 روز پیش
تبلیغات
DN-Snap

نظرات

تبلیغات
D7-bmsd
D7-zoomitproduct
آخرین ویدیوها
پخش از رسانه
انتظارات از رویداد معرفی گلکسی اس ۲۵ سامسونگ و دورهمی زومیت
انتظارات از رویداد معرفی سری اس ۲۵ سامسونگ و دورهمی زومیت
00:11:31
عکس بهزاد در ماشین پرنده و لوگو CES
۱۰ فناوری برتر امسال که آینده رو تغییر می‌دن
00:11:52
کاور دورهمی زومیت
اولین دورهمی حضوری زومیت؛ گردهمایی بزرگ عاشقان فناوری 🎉
00:01:04
انتظارات زومیت از دوربین گلکسی اس ۲۵ اولترا سامسونگ
گلکسی اس ۲۵ اولترا تو راهه؛ از دوربین این گوشی چی می‌دونیم؟
00:09:51
عکس بهزاد و هادی با جعبه‌های دیجی‌کالا و لوگوی بیسوس
آنباکس ۴۰ میلیونی کالاهای متنوع بیسوس
01:13:38
کامپیوترهای کوانتومی و جهان های موازی
همه چیز درباره کامپیوترهای کوانتومی
00:13:43
عکس کاور دیجی پی
گزارش غرفه‌ی دیجی‌پی در نمایشگاه بین‌المللی ریتیل شو تهران
00:08:40
گلکسی اس ۲۴ اولترا نه، اس ۲۵ اولترا خوبه
اس۲۴ اولترا نخر؛ اس۲۵ اولترا داره میاد!!! 🤯
00:08:54
کیس خوب چه ویژگی‌هایی داره؟
قبل از خرید کیس کامپیوتر به این نکات توجه کنید ⚠️
00:07:56
بررسی کاور فر تو کار ال جی
معرفی فر تو کار ال‌جی؛ مدل ۷۶ لیتری LG InstaView
00:04:55
کاور ویدئو بررسی لپ تاپ Stealth GS77 ام اس آی / MSI Stealth GS77 Review
بررسی لپ تاپ Stealth GS77 ام اس آی / MSI Stealth GS77 Review
00:09:22
کاور ویدئو بررسی لپ تاپ ROG Zephyrus G14 ایسوس / ASUS ROG Zephyrus G14 Review
بررسی لپ تاپ ROG Zephyrus G14 ایسوس / Zephyrus G14 Review
00:10:58
کاور ویدئو برررسی شیائومی 12T و 12T پرو / Xiaomi 12T & 12T Pro Review
برررسی شیائومی 12T و 12T پرو / Xiaomi 12T & 12T Pro Review
00:09:07
کاور ویدئو بررسی سرفیس پرو 9 مایکروسافت / Surface Pro 9 Review
بررسی سرفیس پرو 9 مایکروسافت / Surface Pro 9 Review
00:11:32
کاور ویدئو بررسی کیس اسمبل شده MEG Aegis Ti5 ام اس آی / MSI MEG Aegis Ti5 Review
بررسی کیس اسمبل شده MEG Aegis Ti5 ام اس آی / MEG Aegis Ti5
00:09:54
کاور ویدئو بررسی لپ تاپ Spectre x360 اچ پی | HP Spectre x360 Review
بررسی لپ تاپ Spectre x360 اچ پی | HP Spectre x360 Review
00:13:00
کاور ویدئو بررسی گلکسی تب اس 8 اولترا سامسونگ / Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Review
بررسی گلکسی تب اس 8 اولترا سامسونگ / Tab S8 Ultra Review
00:12:44
کاور ویدئو بررسی اندروید باکس نت باکس شاین / NETBOX Shine Review
بررسی اندروید باکس نت باکس شاین / NETBOX Shine Review
00:10:48
کاور ویدئو بررسی لپ تاپ ROG FLOW Z13 ایسوس / ASUS ROG FLOW Z13 Review
بررسی لپ تاپ ROG FLOW Z13 ایسوس / ASUS ROG FLOW Z13 Review
00:08:43
کاور ویدئو بررسی آنر 70 / HONOR 70 Review
بررسی آنر 70 / HONOR 70 Review
00:09:37
کاور ویدئو جعبه‌گشایی پیکسل 7 پرو گوگل / Google Pixel 7 Pro Unboxing
جعبه‌گشایی پیکسل 7 پرو گوگل / Google Pixel 7 Pro Unboxing
00:05:58
کاور ویدئو بررسی پیکسل 7 پرو گوگل / Google Pixel 7 Pro Review
بررسی پیکسل 7 پرو گوگل / Google Pixel 7 Pro Review
00:11:47
کاور ویدئو مقایسه دوربین 14 پرو مکس، اس 22 اولترا و پیکسل 7 پرو / Google Pixel 7 Pro vs Samsung Galaxy S22 Ultra 5G vs Apple iPhone 14 Pro Max Camera Test
مقایسه دوربین 14 پرو مکس، اس 22 اولترا و پیکسل 7 پرو
00:09:00
کاور ویدئو مقایسه دوربین گلکسی اس 23 و اس 22 اولترا و آیفون 14 پرو مکس
مقایسه دوربین گلکسی اس 23 و اس 22 اولترا و آیفون 14 پرو مکس
00:12:34
کاور ویدئو بررسی گلکسی اس 23 اولترا سامسونگ / Galaxy S23 Ultra Review
بررسی گلکسی اس 23 اولترا سامسونگ / Galaxy S23 Ultra Review
00:18:17
کاور ویدئو آنباکس و نگاه نزدیک زومیت به گلکسی اس 23 اولترا / Samsung Galaxy S23 Ultra Unboxing
آنباکس و نگاه نزدیک زومیت به گلکسی اس 23 اولترا
00:13:10
کاور ویدئو مقایسه عملکرد آیفون 14 پرو مکس اپل و گلکسی اس 23 اولترا / Samsung Galaxy S23 Ultra vs Apple iPhone 14 Pro Max Performance Comparison
مقایسه عملکرد آیفون 14 پرو مکس اپل و گلکسی اس 23 اولترا
00:09:42
کاور ویدئو بررسی گوشی وان پلاس 11 / OnePlus 11 Review
بررسی گوشی وان پلاس 11 / OnePlus 11 Review
00:10:19
کاور ویدئو نگاه نزدیک و آنباکس گلکسی A14 سامسونگ / Samsung Galaxy A14 Unboxing
نگاه نزدیک و آنباکس گلکسی A14 سامسونگ / Galaxy A14 Unboxing
00:07:55
کاور ویدئو بررسی و مقایسه گلکسی S23 و S23 پلاس / Samsung Galaxy S23 & S23 Plus Review
بررسی و مقایسه گلکسی اس ۲۳ و اس ۲۳ پلاس سامسونگ
00:13:54
کاور ویدئو بررسی گلکسی A14 سامسونگ / Samsung Galaxy A14 Review
بررسی گلکسی A14 سامسونگ / Samsung Galaxy A14 Review
00:05:57
کاور ویدئو آنباکس و نگاه نزدیک گلکسی A54 و A34 سامسونگ / Samsung Galaxy A54 And A34 Unboxing
آنباکس و نگاه نزدیک گلکسی A54 و A34 سامسونگ
00:07:10
کاور ویدئو بررسی گلکسی A54 سامسونگ / Samsung Galaxy A54 Review
بررسی گلکسی A54 سامسونگ / Samsung Galaxy A54 Review
00:09:07
کاور ویدئو بررسی گلکسی A34 سامسونگ / Samsung Galaxy A34 Review
بررسی گلکسی A34 سامسونگ / Samsung Galaxy A34 Review
00:06:20
کاور ویدئو بررسی تبلت آیپد پرو اپل 2022 / Apple iPad Pro M2 2022 Review
بررسی تبلت آیپد پرو اپل 2022 / Apple iPad Pro M2 2022 Review
00:09:52
کاور ویدئو آنباکس لپ تاپ ROG Strix G16 ایسوس / ASUS ROG Strix G16 Unboxing
آنباکس لپ تاپ ROG Strix G16 ایسوس / ASUS ROG Strix G16 Unbox
00:05:55
کاور ویدئو بررسی هدست واقعیت مجازی پلی استیشن VR2 سونی / PSVR2 Review
بررسی هدست واقعیت مجازی پلی استیشن VR2 سونی / PSVR2 Review
00:12:59
کاور ویدئو بررسی لپ تاپ ROG Strix G16 ایسوس / Asus Strix G16 Review
بررسی لپ تاپ ROG Strix G16 ایسوس / Asus Strix G16 Review
00:09:19
عکس بهزاد و لوگوی اوپن ای آی در کنار اکانت‌های پلاس و رایگان چت‌جی‌پی‌تی
مقایسه کامل چت‌جی‌پی‌تی پولی و رایگان
00:44:10
کاور ویدئو آشنایی با بهترین هدفون‌های بی‌سیم؛ از ۵۰۰ هزار تومن به بالا
آشنایی با بهترین هدفون‌های بی‌سیم؛ از ۵۰۰ هزار تومن به بالا
00:10:02
کاور ویدئو مقایسه گلکسی A54، گلکسی A73 و S21 FE سامسونگ
مقایسه گلکسی A54، گلکسی A73 و S21 FE سامسونگ
00:11:07
کاور ویدئو مقایسه دوربین پرچم‌دار و میان‌رده؛ گلکسی اس 23 اولترا درمقابل گلکسی A54 سامسونگ
مقایسه دوربین گلکسی اس 23 اولترا درمقابل گلکسی A54 سامسونگ
00:04:51
کاور ویدئو آنباکس پوکو F5 شیائومی / Xiaomi Poco F5 Unboxing
آنباکس پوکو F5 شیائومی / Xiaomi Poco F5 Unboxing
00:04:26
کاور ویدئو آنباکس شیائومی 13 لایت / Xiaomi 13 Lite Unboxing
آنباکس شیائومی 13 لایت / Xiaomi 13 Lite Unboxing
00:08:17
کاور ویدئو بررسی شیائومی 13 لایت / Xiaomi 13 Lite Review
بررسی شیائومی 13 لایت / Xiaomi 13 Lite Review
00:10:17
کاور ویدئو بررسی پوکو F5 شیائومی / Xiaomi Poco F5 Review
بررسی پوکو F5 شیائومی / Xiaomi Poco F5 Review
00:11:42
کاور ویدئو مقایسه گلکسی A54 سامسونگ و شیائومی 13 لایت / Samsung Galaxy A54 vs Xiaomi 13 Lite
مقایسه گلکسی A54 سامسونگ و شیائومی 13 لایت
00:12:33
کاور ویدئو آنباکس تلویزیون QNED96 ال جی / LG 8K QNED96 Unboxing
آنباکس تلویزیون QNED96 ال جی / LG 8K QNED96 Unboxing
00:05:10
کاور ویدئو بررسی ساعت هوشمند W1 جی پلاس / Gplus W1 Review
بررسی ساعت هوشمند W1 جی پلاس / Gplus W1 Review
00:09:35
کاور ویدئو بررسی مانیتور Optix MAG321QR-QD ام اس آی / MSI Optix MAG321QR-QD Review
بررسی مانیتور Optix MAG321QR-QD ام اس آی
00:06:39
55 مطلب
لوگوی اندروید
ترفند ها و آموزش های اندروید در مجموعه مطالعاتی آموزش اندروید با برترین و کاربردی‌ ترین ترفند های اندروید آشنا خواهید شد و صفر تا صد تبلت و گوشی اندرویدی خود را آموزش می‌بینید.
18 مطلب
پیکان زرد در کنار کنسول گیم‌بوی و نوکیا 6600
ماشین زمان با مقالات «ماشین زمان» به گذشته دنیای فناوری سفر کنید و همراه ما محصولات و تکنولوژی‌های نوستالژیک را مرور کنید.
44 مطلب
کره لاس وگاس درکنار شاتل فضایی
مهندسی بی‌نهایت داستان ساخت پیچیده‌ترین و خلاقانه‌ترین سازه‌های مهندسی دنیا، از آسمان‌خراش‌های بلند تا شاتل‌های فضایی را در بخش مهندسی بی‌نهایت دنبال کنید.
14 مطلب
طرح مفهومی سخت‌افزار
شیرجه در سخت افزار با مقالات سخت‌افزاری زومیت در دریای هیجان‌انگیز سخت‌افزار از CPU و GPU تا هوش مصنوعی و شرکت‌های فناوری پیشرو شیرجه بزنید.
41 مطلب
کالکشن بیوگرافی
بیوگرافی بزرگان علم و فناوری با زندگی و دستاوردهای استادان نوآوری و شکل‌دهندگان دنیای علم و تکنولوژی آشنا شوید.

مقایسه قیمت و مشخصات 🛒

3.6
پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 اپل آبی / Apple iPhone 16
آیفون 16 اپل

از61,850,000تومان

3.8
پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو مکس اپل مشکی / Apple iPhone 16 Pro Max
آیفون 16 پرو مکس اپل

از104,600,000تومان

4.3
پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو اپل بژ / Apple iPhone 16 Pro
آیفون 16 پرو اپل

از96,420,000تومان

4
کنسول بازی پلی استیشن 5 پرو سونی / Sony PlayStation 5 Pro
3
اپل ایرپادز 4 به همراه کیس
اپل ایرپاد 4

از9,250,000تومان

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات