مغز انسان برای صداهای شنیدهشده از سمت چپ اولویت عجیبی قائل است
دفعهی بعد که قصد دارید جملات قشنگی را در گوش کسی زمزمه کنید، ممکن است گوش چپ او را ترجیح دهید. دانشمندان علوم اعصاب در موسسهی فناوری فدرال سوئیس لوزان (EPFL)، دانشگاه لوزان و بیمارستان این دانشگاه، به کشف جالبی دست یافتهاند. براساس یافتههای این گروه، انسانها تعصب عجیبی روی درک صداهای خوشایند از خود نشان میدهند.
بهگزارش ساینس آلرت، اسکن مغز ۱۳ بزرگسال نشان میدهد که صداهای مثبت انسانی مانند خنده، زمانیکه از سمت چپ شنیده میشوند فعالیت عصبی قویتری را در سیستم شنوایی مغز ایجاد میکنند. این یافته ثابت میکند که قشر شنوایی انسان بهطور خاص برای صداهای شادیآور تنظیم شده است.
دلیل وجود چنین ترجیحی هنوز مشخص نیست و آزمایشها صرفا روی تغییرات ایجادشده در فعالیت قشر شنوایی متمرکز بودهاند. نحوهی تاثیر این تغییرات روی درک افراد از صداهای شنیدهشده نیز ناشناخته است و باید در تحقیقات آتی مورد بررسی قرار گیرد.
با وجود تمام ابهامات موجود در این زمینه، مطالعات قبلی نشان میدهند که گوش چپ بهراحتی میتواند لحن احساسی صدای افراد را تشخیص دهد. این موضوع، به برخی فرایندهای خاص نهفته اشاره دارد.
باتوجه به اینکه گوش چپ ما اطلاعات را ابتدا به نیمکرهی راست قشر شنوایی ارسال میکند، تاکنون فرض بر این بوده است که سمت راست مغز باید در پردازش احساسات بهتر از نیمکرهی چپ عمل کند؛ اما یافتهی اخیر این فرضیه را زیر سوال میبرد و این احتمال را مطرح میکند که فرضیهی قبلی اشتباه باشد.
- نیمکره چپ و راست مغز چه وظایفی دارند؟23 بهمن 01مطالعه '5
- شنوایی چگونه تحتتأثیر چشم قرار میگیرد؟23 آذر 99مطالعه '3
- شنوایی انسان در زیر آب بهتر از چیزی است که قبلاً تصور میشد11 تیر 01مطالعه '4
هنگامیکه شرکتکنندگان در مطالعه از هر سه جهت راست، چپ و مرکز به صداهای شاد انسان گوش دادند، هر دو طرف قشر شنوایی آنها فعال شد؛ اما بااینوجود صداهایی که تنها در سمت چپ شنیده میشدند واکنش عصبی بسیار قویتری را بهدنبال داشتند.
ساندرا دا کوستا، عصبشناس از دانشگاه اکول پلیتکنیک فدرال در لوزان میگوید: «وقتی صداهای مثبت از سمت مقابل یا راست پخش میشدند چنین اتفاقی رخ نمیداد. علاوه بر این، آزمایشها نشان دادند که صداهایی با ظرفیت عاطفی خنثی یا منفی مانند صداهای بیمعنا، جیغهای ترسناک یا صداهایی غیر از صدای انسان، چنین ارتباطی با سمت چپ ندارند.»
جهت یک صدا بهوضوح میتواند روی کیفیت صدا و حتی درک ما از آن تاثیر بگذارد. برای درک بهتر این موضوع بهتر است به صدای آمبولانسی فکر کنید که به سمت شما در حرکت است و سپس از شما دور میشود.
مطالعات قبلی نشان دادهاند که صداهای بلند اغلب دلهرهآورتر و تحریککنندهتر از صداهای ضعیف تلقی میشوند. شواهد حاکی از آن است که وقتی صدایی از پشتسر میآید، فرد راحتتر برانگیخته میشود.
حساسیت شدید به صداهای مشخصی که از جهتهای خاص بهگوش میرسند، مفهوم تکاملی گستردهای دارد. بدون شک بقای انسان در هزارههای گذشته، به مشکوکبودن بیشازحد به صداهایی که مخفیانه از پشتسر نزدیک میشدند، بستگی داشته است؛ اما سوگیری سمت چپ نسبت به احساسات موجود در صدای انسان بهراحتی قابل توضیح نیست.
براساس یافتههای قبلی محققان، برخی از عملکردهای مغز بیشتر در سمت چپ قرار دارند و بالعکس؛ اما در این مورد خاص، بهنظر نمیرسد که یافتههای گذشته بتوانند توضیح قانعکنندهای برای کشف اخیر ارائه دهند.
در آزمایش اخیر، نیمکرهی راست قشر شنوایی پاسخ قویتری به صدای شاد انسان در ناحیهای به نام L3 نشان داد؛ اما هر دو طرف مغز پس از شنیدن صداهای پخششده در آزمایش فعال شدند.
استفانی کلارک، متخصص علوم اعصاب در مورد آزمایش میگوید: «درحالحاضر مشخص نیست که ترجیح قشر شنوایی برای صداهای مثبت انسانی از سمت چپ، درطول رشد انسان ظاهر میشود یا یک ویژگی منحصربهفرد انسانی است. بعد از یافتن پاسخ، میتوانیم پیشبینی کنیم که آیا این موضوع به ترجیح استفاده از یک دست یا آرایش نامتقارن اندامهای داخلی نیز مربوط میشود یا نه.»
مطالعهی اخیر در نشریهی Frontiers in Neuroscience منتشر شده است.