ماهی خوکی رنگ پوست خود را بدون دیدن مستقیم آن تشخیص می‌دهد

پنج‌شنبه ۱۶ شهریور ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۰
مطالعه 2 دقیقه
گرازماهی، نوعی عقرب ماهی دریایی
ماهی خوکی ممکن است اولین نمونه‌ی یک مهره‌دار با سلول‌های تخصصی تشخیص نور باشد که در خارج از سیستم عصبی مرکزی قرار دارند.
تبلیغات

ماهی‌های خوکی (Hogfish)، آفتاب‌پرستان اقيانوس اطلس هستند. این حیوانات می‌توانند بر اساس تغییرات محیطی، به‌طور یک‌دست رنگ پوست خود را تغییر بدهند. علاوه‌بر توانایی دگرگونی خارق‌العاده، این ساکنان صخره‌های زیردریایی می‌توانند با کمک سلول‌های ویژه‌ی حساس به نور، از طریق پوست خودشان را ببینند. عملکرد این مهارت عجیب حتی تا پس از مرگ ماهی خوکی نیز ادامه دارد.

به‌گزارش لایوساینس، بر اساس مطالعه‌ای که سه‌شنبه ۲۲ اوت (۳۱ مرداد) در نشریه نیچر کامیونیکیشنز منتشر شد، لورین شوایکرت استادیار دپارتمان زیست‌شناسی و زیست‌شناسی دریا در دانشگاه ویلمینگتون کارولینای شمالی که بسیار به ماهیگیری علاقمند است، در طی یک سفر اکتشافی ماهیگیری در فلوریدا از نزدیک شاهد پدیده‌ی تغییر رنگ یک ماهی خوکی (Lachnolaimus maximus) بود. شوایکرت از نزدیک مشاهده کرد که ماهی خوکی رنگ پوست خودش را تغییر داد تا با الگوی سفید طرح‌دار عرشه‌ی قایق ماهیگیران هماهنگ شود.

شوایکرت که نویسنده‌ی اصلی مطالعه‌ی منتشر شده است، می‌گوید: «تصور کنید باید صبح لباس بپوشید، اما آینه ندارید. در حالی‌که این امر برای انسان‌ها ناراحت‌کننده است، برای ماهی، زندگی یا مرگ است.»

ماهی خوکی آگاهانه رنگ پوست خودش را تغییر می‌دهد تا با محیط اطرافش هماهنگ شود

ماهی‌های خوکی که شعبده‌بازان ماهری هستند، معمولاً در صخره‌های مرجانی یافت می‌شوند. بر اساس داده‌های آکواریوم جورجیا ماهی‌های خوکی از نظر جنسی هرمافرودیت پروتوژنی یا «نرماده» هستند، یعنی ماده به دنیا می‌آیند و در بزرگسالی می‌توانند جنسیت خود را از ماده‌ی بدو تولد به نر تغییر بدهند.

اکنون شوایکرت و همکارانش معتقدند که از طریق شناسایی سلول‌های پیشرفته‌ی حساس به نور که در زیر لایه‌ای از سلول‌های تغییر رنگ در پوست ماهی خوکی قرار دارد، چگونگی عملکرد مهارت جادویی تغییر رنگ ماهی‌های خوکی را کشف کرده‌اند. براساس مطالعه، این سیستم آنها را قادر می‌سازد تا تغییر رنگ پوست خود را مشاهده و آن را مطابق با محیط اطراف خود تنظیم کنند.

یافته‌های مطالعه‌ی فعلی به دنبال نتایج مطالعه‌ی دیگری که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، به دست آمده است. در مطالعه‌ی پیشین شوایکرت و همکارانش در پوست ماهی خوکی پروتئین‌های تشخیص نور را شناسایی کردند. این پروتئین‌ها که «اوپسین SWS1» یا رنگ‌دانه‌ی مخروطی نامیده می‌شود، به ‌طور ویژه به نور آبی حساس است و در شبکیه چشم انسان نیز یافت می‌شود. تیم محققان با استفاده از یک تکنیک بیوشیمیایی به نام رنگ‌آمیزی ایمونولوژیک، محل دقیق پروتئین‌ها را در نمونه‌های پوست ماهی خوکی مشخص کردند.

محققان در مطالعه‌ی جدید اوپسین‌های حساس به نور در ماهی خوکی را به «فیلم پولاروید داخلی» تشبیه کردند، زیرا تغییراتی از نور را ثبت می‌کند که ماهی خوکی می‌تواند از طریق سلول‌های خود فیلتر کند.

سونکه جانسن، استاد زیست‌شناسی در دانشگاه دوک و یکی از نویسندگان مقاله در بیانیه‌ای گفت: «این حیوانات واقعاً می‌توانند از درون خود از پوستشان عکس بگیرند. به نحوی که حیوان می‌تواند بفهمد پوستش چگونه به نظر می‌رسد، چون نمی‌تواند خم شود تا به پوست خودش نگاهی بیندازد.»

با این حال، محققان تأکید می‌کنند که ماهی خوکی در واقع نمی‌تواند با پوستش مثل چشمانش ببیند، زیرا چشم‌ها کاری بیشتر از تشخیص نور انجام می‌دهند. چشم‌ها اطلاعات لازم برای آشکارسازی تصاویر را از مغز دریافت می‌کنند.

همچنین، شوایکرت برای شفاف‌سازی بیشتر در بیانیه افزود: «بحث این نیست که پوست ماهی خوکی مانند چشم عمل می‌کند. ما هیچ مدرکی نداریم که نشان دهد فرآیندی مانند دیدن با چشم در پوست ماهی‌های خوکی اتفاق می‌افتد.»

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات