ویروسهای خونآشام برای تکثیر خود ویروسهای دیگر را شکار میکنند
ویروسها، سلولهای ارگانیسمهای میزبان خود مانند حیوانات، گیاهان و حتی باکتریها را آلوده میکنند، اما قبلا هرگز مشاهده نشده بود خود را به ویروسهای دیگر متصل کنند.
دانشمندان در مطالعهای جدید، ویروسهای ماهوارهای را شناسایی کردند که بهطور پیوسته به ویروسهای کمککننده خود متصل بودند. ویروس ماهوارهای برای بقای خود به ویروس کمککننده نیاز داشت.
بهنوشتهی نیواطلس، کشف جدید بهعنوان بخشی از پروژه دانشجویی آغاز شد که در آن باکتریوفاژها (ویروسهایی که باکتریها را آلوده میکنند) از نمونههای محیطی جدا و برای تعیین توالی به آزمایشگاهها فرستاده شدند. در یک نمونه، دیانای ویروسی به نام «مایند فلایر» شناسایی شد، اما تجزیهوتحلیل حاکی از آلودگی دیانای بود. آزمایشهای مکرر همین نتایج را تایید کرد. پژوهشگران برای کشف آنچه درحال رخ دادن بود، نمونهها را با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری بررسی کردند. فاژ مایند فلایر دارای ویروس ماهوارهای کوچکی (به نام مینی فلایر) بود که به قسمت گردن آن متصل بود.
اتصال دو ویروس پدیدهای بیتکرار نبود؛ ۸۰ درصد از فاژهای مشاهدهشده دارای فاژ ماهوارهای متصل بودند. حتی در میان ویروسهایی که فاژ ماهوارهای متصل نداشتند، برخی همچنان آثاری داشتند که نشان میداد در گذشته به آنها متصل بودهاند. دانشمندان تابهحال متصلشدن ویروسها را مشاهده نکرده بودند.
- اولین ویروس کشفشده چه بود؟28 مهر 02مطالعه '3
- کشف ویروسهای عجیبی که دم و بازو دارند13 مرداد 02مطالعه '3
تیم پژوهشی با تجزیهوتحلیل ژنوم ویروس ماهوارهای و کمککننده و همچنین میزبان، دریافتند که برخلاف سایر ویروسهای ماهوارهای شناختهشده، مایند فلایر فاقد ژنی بود که به آن کمک میکند در دیانای میزبان ادغام شود. بنابراین، ویروس مایند فلایر برای تکثیر درون سلول میزبان باید کنار کمککننده خود بماند.
برای بررسی این موضوع که آیا توضیح فوق توضیح درستی برای مکانیسم اتصال ویروسها است و اینکه این پدیده چقدر ممکن است در بین ویروسهای دیگر شایع باشد، به آزمایشهای بیشتری نیاز است.
پژوهش جدید در مجلهی Journal of the International Society of Microbial Ecology منتشر شده است.
نظرات