چین ساخت بزرگترین سد برقآبی جهان با ظرفیت تولید سه برابر سد سهدره را تایید کرد
چین مجوز ساخت سازهای را صادر کرده که قرار است به بزرگترین مجتمع سد و نیروگاه جهان تبدیل شود. توان تولید برق این سد درمقایسه با رکورددار کنونی، یعنی سد معروف سهدره، تقریباً سه برابر بیشتر خواهد بود.
پروژهی سد و نیروگاه جدید چین روی رودخانه یارلونگ سانگپو در تبت در نزدیکی مرز هند و با هزینهای در حدود ۱۳۷ میلیارد دلار ساخته خواهد شد. این پروژه بخشی از برنامه پنج ساله چین برای تسریع استفادهی بیشتر از انرژیهای تجدیدپذیر و مبارزه با آلودگی است.
مکان سد پیشنهادی در موقعیت شیبدار رودخانه، بهرهبرداری حداکثری از انرژی آبی و تولید نزدیک به ۳۰۰ میلیارد کیلوواتساعت برق در سال را فراهم خواهد کرد. این مقدار معادل ۳۰۰ تراوات ساعت (TWh) برق است و میتواند برق موردنیاز حدود ۳۰۰ میلیون نفر را در چین تامین کند.
سد سهدره که روی رودخانه یانگتسه در چین ساخته شده است، درحالحاضر بیشترین ظرفیت نصبشده و تولید سالانهی برق آبی در جهان را دارد و هر سال بین ۹۵ تا ۱۱۲ تراوات ساعت برق تولید میکند. اگر سد یارلونگ سانگپو تکمیل شود، تولید برق آن تقریبا سه برابر بیشتر از تولید برق سد سهدره خواهد بود.
بزرگترین سد برق آبی در ایالات متحده سد گرند کولی است که روی رودخانه کلمبیا در ایالت واشینگتن ساخته شده است. این سد یکی از بزرگترین سازههای بتنی در جهان است و سالانه حدود ۲۰ تراوات ساعت برق تولید میکند. درمقابل، سد هوور که در مرز نوادا و آریزونا قرار دارد، فقط ۴٫۲ تراوات ساعت برق تولید میکند.
رودخانه یارلونگ سانگپو که در ادامهی مسیر خود وارد هند و در آنجا به رودخانه براهماپوترا تبدیل میشود، یکی از طولانیترین رودخانههای جهان است. این رود از یخچال طبیعی انگسی سرچشمه میگیرد که در منطقه خودمختار تبت قرار دارد.
رودخانه یارلونگ سانگپو یکی از عوامل موثر در شکلگیری دره بزرگ یارلونگ سانگپو بوده است. فعالیتهای طبیعی دیگری نیز در ایجاد این دره نقش داشتهاند. این منطقه روی صفحات تکتونیکی قرار دارد و به همین دلیل بهطور مکرر زلزلههایی در آنجا رخ میدهد.
عمق دره یارلونگ سانگپو که از عمیقترین درههای جهان است، در برخی نقاط به ۶۰۰۹ متر میرسد. این دره همچنین با طول ۵۰۴٫۶ کیلومتر، از دره گرند کنیون در آمریکا نیز طولانیتر است.
- چرا اروپا در حال تخریب سدهای خود است؟17 اسفند 02مطالعه '10
- چین در آستانه ساخت نخستین ابَرسد جهان است25 بهمن 02مطالعه '3
رودخانه یارلونگ سانگپو از بالاترین نقطهی خود در چین تا حدود ۷۶۶۷ متری در هند پایین میآید. شیب زیاد موجب میشود این رودخانه یکی از بهترین رودخانهها برای تولید انرژی برق آبی باشد. در بخشی از رودخانه یارلونگ سانگپو که در نزدیکی کوه نامچا باروا قرار دارد، رودخانه حدود ۲۰۰۰ متر پایین میآید. کاهش ارتفاع باعث میشود این ناحیه برای ساخت سد برق آبی بسیار مناسب باشد.
برای ساخت سد روی یارلونگ سانگپو، باید چند تونل ۲۰ کیلومتری ساخته شود تا مسیر رودخانه تغییر پیدا کند. دبی این رودخانه حدود ۲۰۰۰ متر مکعب در ثانیه است و در هر ثانیه میتواند حدود سه استخر شنای المپیک را پر کند.
مقامات کشور هند که در پاییندست پروژه ساخت سد قرار دارند، نگران این موضوع هستند که چین جریان آب رودخانه را کنترل کند و این تغییر جریان آب بر هند تاثیر بگذارد. مقامات چینی ادعا میکنند پژوهشهای زیادی روی منطقه که زلزلههای فراوانی در آن رخ میدهد، انجام دادهاند و فکر میکنند ساخت سد در این منطقه خطری ندارد. درحالحاضر تاریخ دقیق آغاز عملیات ساخت سد اعلام نشده است.