مایکروسافت با ۶۸٫۷ میلیارد دلار بهجای اکتیویژن چه چیزهای دیگری میتوانست بخرد؟
چند روز پیش، مایکروسافت در اقدامی غیرمنتظره، از خرید مجموعهی بزرگ اکتیویژن بلیزارد، ناشر پرحاشیهی عناوین محبوبی همچون وارکرفت و دیابلو و کال آو دیوتی، با قراردادی به مبلغ ۶۸٫۷ میلیارد دلار خبر داد تا پس از نهاییشدن قرارداد تا سال ۲۰۲۳، «به سومین شرکت درآمدزای صنعت بازی پس از تنسنت و سونی» تبدیل شود.
اکتیویژن بلیزارد نهتنها بزرگترین و گرانقیمتترین خرید ردموندیها است و باعث شد تصاحب ۲۶ میلیارد دلاری لینکدین در سال ۲۰۱۶ به ردیف دوم سقوط کند؛ بلکه یکی از معاملات بزرگ در کل صنعت بازیهای ویدئویی بهشمار میرود و جامعهی گیمرها را چند روزی است متحیر کرده است.
برای اینکه به عظمت مبلغ این قرارداد بهتر پی ببرید، در این مقاله فهرستی از چیزهای دیگری را ذکر کردیم که مایکروسافت میتوانست آنها را بهجای شرکتی بخرد که ماهها درگیر اتهامات آزار و اذیت جنسی بوده است. شما فکر میکنید ردموندیها با این پول بهتر بود چه کارهای دیگری انجام دهند؟
۱. اشتراک گیمپس تقریباً برای همهی افراد روی زمین
سرویس اشتراک گیمپس مایکروسافت برای دسترسی به بازیهای ایکس باکس یا پیسی ۹٫۹۹ دلار در ماه هزینه دارد و جمعیت انسانهای روی زمین درحالحاضر حدود ۷/۹ میلیارد نفر تخمین زده میشود؛ درنتیجه، اگر مایکروسافت میخواست به تمام انسانهای زندهی روی زمین یک اشتراک یکماههی گیمپس بدهد، حدود ۷۸ میلیارد دلار برایش تمام میشد. البته این کمی از رقم قرارداد مایکروسافت با اکتیویژن بلیزارد بیشتر است؛ اما احتمالاً افرادی هستند که به بازیهای ویدئویی علاقهای ندارند و اشتراک گیمپس به کارشان نمیآید.
۲. بیش از ۲۲۹ میلیون کنسول ایکس باکس سری اس
ایکس باکس سری اس درحالحاضر ارزانترین کنسول ایکس باکس است و ۲۹۹ دلار قیمت دارد. با این قیمت، میتوان دقیقاً ۲۲۹،۷۶۵،۸۸۶ کنسول سری اس را تا ارزش ۶۸٫۷ میلیارد دلاری خرید اکتیویژن بلیزارد تهیه کرد. البته با این خرید، ۸۶ دلار هم ته جیب مایکروسافت باقی میماند که میتوان با آن یکیدو بازی خرید.
۳. پرداخت ۳ درصد از بدهی وامهای دانشجویی
دانشجویان آمریکایی آنقدر بدهی وام دارند که شخصیت الیوت آلدرسون در سریال آقای ربات تصمیم گرفت با هککردن شرکت بزرگ «ای کورپ»، بدهی بسیاری از آنها را تصفیه کند. طبق تخمین بانک مرکزی آمریکا، در سهماههی دوم سال ۲۰۲۱، آمریکاییها مجموعاً ۱/۷۳ تریلیون دلار وام دانشجویی بدهکار بودند. البته ۶۸٫۷ میلیارد دلار قرارداد تصاحب اکتیویژن بلیزارد فرق چندانی در این حجم از بدهی ایجاد نخواهد کرد؛ اما ۳ درصد هم میتواند مشکل بسیاری از دانشجویان مقروض را حل کند.
۴. بیش از ۱٫۷ میلیارد نسخه از بازی Nier: Automata
اگر قرار باشد کل جمعیت دنیا فقط یک بازی ویدئویی را تجربه کنند، حتی آنهایی که هیچ علاقهای به بازی ندارند، این بازی عنوانی نیست جز Nier: Automata. اصلا اگر از ما بپرسید: درصورتیکه قرار باشد تا آخر عمرت فقط یک بازی انجام دهیم، آن بازی کدام است؟ بدون هیچ تعللی Nier: Automata را انتخاب خواهیم کرد و تجربهی آن را به همه پیشنهاد میدهیم.
با قیمت ۳۹٫۹۹ دلار، مایکروسافت میتوانست حدود ۲ میلیارد نسخه از این بازی را دراختیار مردم دنیا قرار دهد؛ اما اگر بهجایش تصمیم میگرفت به همه اشتراک گیم پس یکماهه هدیه دهد، آن وقت تمام مردم دنیا یک ماه فرصت داشتند این بازی بینظیر را ازطریق کتابخانهی گیم پس بهرایگان تجربه کنند.
راستی اگر خرید شرکتهای ژاپنی بهدست شرکتهای غیرژاپنی منع قانونی نداشت، مایکروسافت میتوانست احتمالاً با یکدهم مبلغ قراردادش با اکتیویژن بلیزارد، استودیو سازندهی Nier: Automata، یعنی Square Enix را بخرد؛ هرچند سونی برای خرید اسکوئر انیکس در جایگاه محتملتری قرار دارد.
۵. بیش از ۸ میلیارد سیخ کباب شیشلیک
با ۶۸٫۷ میلیارد دلار میتوان بیش از ۸ میلیارد سیخ کباب شیشلیک ۲۴۰ هزار تومانی (۸ دلار) خرید و کل جمعیت کرهی زمین را به صرف یک وعده ناهار مجانی مهمان کرد. با یک سیخ کباب شیشلیک مشکل گرسنگی جهانی حل نخواهد شد؛ اما بهنظر نمیرسد درحالحاضر هیچیک از میلیاردرهای دنیا برنامهای برای حل این معضل داشته باشند.
۶. استخدام گروه رولینگ استونز برای هر شب اجرا بهمدت ۲۳ سال
اگر ساتیا نادلا از طرفداران موسیقی راک کلاسیک بود، شاید بهجای صرف ۶۸٫۷ میلیارد دلار برای خرید اکتیویژن بلیزارد، یکی از بهترین گروههای موسیقی تمام دوران را استخدام میکرد تا هر شب بهمدت ۲۳ سال برای کارمندانش اجرا کند. محض اطلاع، گروه رولینگ استونز برای هر شب اجرا ۸٫۱ میلیون دلار دریافت میکند و گرانقیمتترین گروه موسیقی دنیا بهشمار میرود.
۷. تقریباً کل شرکت فاکس قرن ۲۱
والت دیزنی شرکت 21st Century Fox را در سال ۲۰۱۹ به ارزش ۷۱٫۳ میلیارد دلار خرید. این مبلغ کمی بیشتر از ۶۸٫۷ میلیارد دلاری است که مایکروسافت برای خرید اکتیویژن بلیزارد پرداخت؛ اما مطمئنم اگر ساتیا نادلا کمی زیر بالشهای مبلش را جستوجو میکرد، آنقدری پول خُرد پیدا میکرد تا چندمیلیارد دلار باقیمانده را هم پرداخت کند و بهراحتی صاحب یکی از شرکتهای بزرگ صنعت فیلمسازی شود. حالا که نتفلیکس بهدنبال ورود به دنیای بازیها است، شاید خرید بزرگ بعدی ردموندیها در حوزهی فیلمسازی باشد.
۸. خرید تمام تیمهای NBA
درست است که ارزش تیمهای NBA در سالهای اخیر سر به فلک کشیده است، اگر مایکروسافت به بسکتبال علاقه داشت، میتوانست تمام ۳۰ تیم حاضر در این لیگ را بخرد. اگر ارزش هر تیم NBA را بهطور میانگین ۲٫۴۸ میلیارد دلار در نظر بگیریم، آنوقت مایکروسافت برای خرید کل لیگ، چندمیلیارد دلار بیشتر از ارزش قراردادش با اکتیویژن بلیزارد نیاز داشت؛ اما شاید خرید یکجای تمام تیمهای NBA شامل تخفیف میشد یا اگر مایکروسافت نتوانست از زیر بالش مبلهایش چندمیلیارد دلار اضافه پیدا کند، میتوانست کلا از خرید یک تیم صرفنظر کند.
۹. بخشی از ایستگاه فضایی بینالمللی
از ایستگاه فضایی بینالمللی اغلب بهعنوان گرانقیمتترین سازهی ساخت بشر یاد میشود که با نگاهی به هزینهی ساخت و نگهداری ۱۵۰ میلیارد دلاری آن تا سال ۲۰۱۰، حرف چندان بیراهی بهنظر نمیرسد. مایکروسافت با ۶۸٫۷ میلیارد دلار نمیتواند مخارج کل این ایستگاه را تأمین کند؛ اما احتمالاً این میزان از سرمایه بتواند خرید چند ماژول این ایستگاه را پوشش دهد.
حالا که قرار است پروژهی ساخت اولین استودیو فیلمسازی در ایستگاه فضایی بینالمللی تا دسامبر ۲۰۲۴ آغاز شود، تصور اینکه روزی مایکروسافت بخواهد در فضا استودیو بازیسازی راه بیندازد یا بهعبارت بهتر، این استودیو را بخرد، چندان دور از ذهن بهنظر نمیرسد.
در همین زمینه، مایکروسافت میتوانست با مبلغ قراردادش با اکتیویژن، هزینهی نگهداری و عملیاتی ایستگاه فضایی بینالمللی را تا ۱۷ سال بهعهده بگیرد. محض اطلاع، نگهداری از ایستگاه فضایی بینالمللی سالانه حدود ۴ میلیارد دلار روی دست ناسا و دیگر سازمانهای فضایی دخیل در این پروژه میگذارد.
تصاحب ۶۸٫۷ میلیارد دلاری اکتیویژن بلیزارد بخش بزرگی از ذخیرهی نقدی ۱۳۰ میلیادر دلاری مایکروسافت را به خود اختصاص داده و چیزی معادل ۱۸ برابر درآمد اکتیویژن در سال ۲۰۲۱ و پرهزینهتر از خرید مجموع ۱۵ استودیو بازیسازی گرانقیمت دنیا بوده است.
مایکروسافت هنگام اعلام خبر تصاحب اکتیویژن بلیزارد روی سرویس اشتراکی گیم پس تمرکز کرد که درحالحاضر بیش از ۲۵ میلیون کاربر ماهانه دارد و بهنظر میرسد بازیهای ساخت استودیوهای مختلف اکتیویژن بلیزارد به کتابخانهی بزرگ و در حال رشد ایکس باکس اضافه شود.
در این صورت، درست است که کاربران از دریافت اشتراک گیمپس یکماهه یا کنسول سری اس رایگان محروم ماندند، دسترسی کمهزینه به بازیهای بسیار محبوب اکتیویژن بلیزارد همچون وارکرفت و کال آو دیوتی ازطریق اشتراک گیم پس، احتمالاً بسیاری از گیمرها را هیجانزده خواهد کرد.
نظرات