دلایل اجرا نشدن بازی در ویندوز + راه حل کاربردی
بازی کردن روی کامپیوتر و سیستمعامل ویندوز به کاربران آزادی عمل بیشتری نسبت به کنسولهای بازی از جمله ایکس باکس سری ایکس و پلی استیشن ۵ میدهد اما بهدلیل پیچیدگی بیشتر کامپیوترها، ممکن است عوامل مختلفی باعث بروز خطا هنگام بازی کردن شوند.
تمام یا بیشتر ارورهایی که دریافت میکنید یا اتفاقهای غیرمعقولی که رخ میدهند معمولاً در دستههای مشخصی قرار میگیرند؛ بنابراین با زومیت همراه باشید تا نگاهی به رایجترین مشکلات اجرا نشدن بازی در ویندوز بیندازیم.
اجرا نشدن بازی در ویندوز ۱۱
اشکالات گرافیکی
گاهی اوقات ممکن است آیتمها و المانهای بازی را بهصورت هندسهای از دست رفته یا تغییر شکل یافته، بافتهای نامرتب، عناصر سوسوزن، بریدگی تصویر و موارد مشابه ببینید. از آن جایی که کارت گرافیک شما وظیفه پردازش تصاویر و ارسال آنها به نمایشگر را برعهده دارد، مشکلات این چنینی ریشه در GPU دارند.
برای برطرف کردن چنین مشکلاتی سعی کنید مراحلی که در ادامه خواهیم گفت را بهترتیب دنبال کنید.
۱. ابتدا سعی کنید کارت گرافیک خود را به جدیدترین نسخه آپدیت کنید. قبلاً در زومیت آموزش آپدیت کارت گرافیک انویدیا و نحوه آپدیت کارت گرافیک AMD را کاملاً توضیح دادیم. همچنین اگر نتوانستید این کار انجام دهید میتوانید با مقاله آموزش رفع مشکلات آپدیت کارت گرافیک، مشکلات مربوط به نصب نسخه جدید را تا حد زیادی برطرف کنید.
۲. اگر هنوز مشکل حل نشده است، سعی کنید با نصب برنامههای سنجش سیستم از دمای کارت گرافیک مطلع شوید. معمولاً دما در حالتی که بازی نمیکنید باید بین ۴۰ تا ۵۰ درجه سانتیگراد باشد و هنگام بازی نیز از ۶۰ تا ۸۵ درجه متغیر است. اگر دما بیش از این مقدار بود حتماً سعی کنید نسبت به گردگیری فنهای کارت خود اقدام کنید.
۳. در صورتی که باز هم مشکل پابرجا بود، سعی کنید با نرمافزارهای مربوطه از کارت خود تست استرس بگیرید تا در چندین ثانیه فشار کاری را روی کارت افزایش دهد. اگر در حین انجام این کار تصویر دچار بریدگی شد متاسفانه باید برای تعمیر کارت گرافیک خود اقدام کنید. البته گاهی نیز پیش میآید که برخی نسخههای خاص از بازیها باعث بروز چنین مشکلاتی نیز میشوند؛ اما در تست استرس همه چیز مشخص میشود.
تأخیر بسیار شدید در بازیهای آنلاین
تأخیر در بازیهای آنلاین یا همان بالا بودن پینگ، به ارتباط سیستم شما و سرور آن بازی مربوط میشود، درست زمانی که شما به حریف خود تیر میزنید اما میبینید که تیر به دیوار پشتی حریف برخورد میکند. این اتفاق به این دلیل است که پینگ بازیکن حریف از شما کمتر است و ارتباط قویتری با سرور دارد. برای رفع این مشکل مراحل زیر را دنبال کنید.
۱. سعی کنید به جای اتصال Wi-Fi از اتصال سیمی LAN استفاده کنید.
۲. قبل از اجرای بازی تمام جریانهای اینترنتی از جمله شبکههای اجتماعی را ببندید و بارگیری ویدئوها و تصاویر را متوقف کنید.
۳. از آن جایی که ارتباط برخی شرکتهای بازیسازی با بعضی کشورها از جمله ایران خوب نیست سعی کنید از DNSهای مجاز داخلی مانند شکن و الکترو برای دور زدن تحریمهای آنها استفاده کنید.
۴. در آخر نیز اگر باز هم پینگ بازی پایین نیامد، سعی کنید در تنظیمات بازی گزینه VSync را خاموش کنید که مربوط به تنظیمات گرافیکی بازی است و گاهی اوقات باعث بروز چنین مشکلاتی میشود.
بازیها فریز میشوند یا هنگ میکنند
مسلماً روان اجرا نشدن بازیها میتواند حوصلهسربر باشد که یکی از دلایل این اتفاق، ایجاد گلوگاه در سیستم است. برای عیبیابی چنین مشکلاتی میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید.
۱. ابتدا در یکی از سایتهای زیر مشخصات سیستم خود را وارد کرده و سپس بازی مورد نظر را انتخاب کنید تا ببینید آیا سیستم شما توانایی اجرای درست بازی را دارد یا خیر!
۲. در مرحله بعد سعی کنید سایر برنامههای باز را روی سیستم ببندید تا از ظرفیت رم کامپیوتر و پردازنده استفاده نکنند. همچنین مطمئن شوید که فضای ذخیرهسازی شما چه HDD چه SSD تا حدی خالی باشد که بازی به درستی اجرا شود و جا برای برخی فایلهایی که در طول بازی ساخته میشوند وجود داشته باشد.
۳. بهعنوان آخرین راهحل برای چنین مشکلاتی سعی کنید تنظیمات گرافیکی بازیها را پایین بیاورید تا شاید عملکرد و سرعت آنها بهتر شود. در غیر این صورت راهی ندارید جز این که سختافزار خود را برای آن بازی ارتقا دهید.
پارگی تصاویر
ما قبلاً در مورد مشکلات گرافیکی حرف زدیم اما پارگی تصویر موردی خاص است. این مشکل بصری زمانی رخ میدهد که صفحه شما چندین فریم از یک بازی را در یک زمان نشان میدهد که به دو یا چند قسمت تقسیم شده و به درستی تراز نمیشوند.
برخلاف سایر مشکلاتی که تاکنون بررسی کردیم، این مورد هیچ ارتباطی با سختافزار شما ندارد و تنها به ارتباط نادرست میان نمایشگر و کارت گرافیک برمیگردد. پاره شدن صفحه زمانی اتفاق میافتد که کارت گرافیک به درستی با نرخ تازهسازی نمایشگر همگام نشود. در واقع، قبل از اینکه مانیتور آخرین فریم را نشان دهد کارت گرافیک فریم جدیدی ارسال میکند؛ بنابراین تصویری شکسته حاوی هر دو فریم را میبینید.
برای رفع این مشکل اکثر بازیها دارای قابلیتی به نام VSync هستند که نرخ فریم کارت گرافیک و مانیتور را هماهنگ میکند؛ یعنی تا زمانی که مانتیور نمایش فریم قبلی را تمام نکرده، کارت گرافیک فریم جدیدی تولید نمیکند که البته استفاده از این قابلیت میتواند نتیجه عکس داشته باشد.
همانطور که پیشتر گفتیم در بازیهای مولتی پلیر شوتر و سرعتی استفاده از VSync توصیه نمیشود اما در بازیهای آفلاین و تکنفره، شاید قابلیت یادشده بتواند تصاویر صاف و روانی به نمایش بگذارد. بسته به کارت گرافیک خود میتوانید از یکی از حالتهای FreeSync و G-Sync که نسخههای بهبودیافته VSync هستند استفاده کنید.
بسته شدن بازیها
تمام مشکلاتی که تاکنون گفتیم حداقل باعث بسته شدن (Crash) بازی نمیشوند. بیرون انداختن شما از بازی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد از جمله آپدیت نبودن کارت گرافیک و نداشتن سختافزار مورد نیاز برای اجرای بازی که پیشتر به آنها اشاره کردیم.
گاهی اوقات چنین مشکلاتی از سمت خود بازی است؛ مثلا بارها برای گیمرها پیش آمده که یک مرحله خاص از بازی دارای اختلال است و باعث بسته شدن بازی میشود. در این صورت بهتر است با جستجوی بازی در اینترنت و آن مرحله خاص، به دنبال فایلهای پیکربندی و رفع اختلال باشید.
همچنین برنامههایی بیرون از بازی نیز میتوانند در درست اجرا شدن آن نقش داشته باشند. مثلا آنتی ویروس ویندوزهای ۱۰ و ۱۱ بهطور خودکار برخی فایلهای نصبی بازیها را ویروس تشخیص میدهد؛ بنابراین بهتر است قبل از نصب بازی آن را غیرفعال و سپس پوشه بازی را در بخش Excluded آنتیویروس قرار دهید تا بعداً نیز آن را اسکن نکند.
ارورهای رایج هنگام نصب و اجرای بازیها در ویندوز
ممکن است هنگام نصب یا اجرای بازیها با ارورهای مختلفی روبرو شوید که در اینجا به آموزش حل تعدادی از معروفترین آنها خواهیم پرداخت.
ارورهای mss64.dll و msvcp110.dll و msvcp120.dll و msvcr100.dll
چنین ارورهایی مربوط به نبودن برخی فایلهای DLL در سیستم شما میشود که با نصب آخرین نسخه از نرمافزار Microsoft Visual C++ Runtime برطرف خواهند شد.
ارور Isdone.dll
ممکن است فضا برای استخراج و نصب بازیهایی که بیش از اندازه فشرده شدهاند وجود نداشته باشد. سعی کنید ابتدا آنتیویروس را غیرفعال کنید، سپس سایر برنامهها را ببندید و در طول نصب کار دیگری انجام ندهید. همچنین از وجود فضای خالی در درایو مورد نظر اطمینان حاصل کنید.
ارورهای openall32 و openal32.dll
چنین ارورهایی مربوط به نصب نبودن نرمافزار OpenAL هستند که با نصب آن برطرف خواهند شد.
ارورهای Direct3D9 و X3daudio1_7.dll و d3dx9 و D3dx.dll و VCOMP100.dll و XINPUT1_3.dll
اگر هنگام نصب یا اجرای بازی چنین ارورهایی را مشاهده کردید احتمالاً آخرین نسخه از DirectX روی سیستمتان نصب نیست و با نصب آن ارورهای یادشده هم برطرف خواهند شد.
ارورهای OpenGL و 0xe0434352
چنین اروری مربوط به آپدیت نبودن درایور کارت گرافیک و DirectX است.
ارور nvidia physx
اگر ارور nvidia physx را دریافت کردید احتمالاً نیاز دارید تا درایور کارت گرافیک خود را آپدیت یا دوباره نصب کنید یا در قسمت Set PhysX Configuration در تنظیمات انویدیا، nvidia physx را فعال کنید.
خطاهای framework
ویندوزهای ۱۰ و ۱۱ معمولاً به صورت خودکار از طریق بخش آپدیت خود برنامه Net Framework. را نصب میکنند و نباید چنین اروری را در این ویندوزها دریافت کنید اما اگر این چنین است، سعی کنید به صورت دستی آخرین نسخه Net Framework. را نصب کنید.
دیسک اصلی را در دستگاه قرار دهید (Please insert the original disk)
اگر چنین اروری یا مشابه آن مانند Orginal disk not found را دریافت کردید، باید کرک بازی را دوباره نصب کنید.
ارور ignore
ارور ignore هنگام نصب بازی و کپی کردن فایلها رخ میدهد. در صورت دریافت چنین اروری سعی کنید بازی را از منبع دیگری دریافت و نصب کنید.
ارور Xbit
احتمالاً ویندوز شما ۳۲ بیتی است و بازی برای اجرا در ویندوز ۶۴ بیتی توسعه یافته است.
ارور Not enough Space
درایوی که در حال نصب بازی در آن هستید از ظرفیت کافی برخوردار نیست؛ بنابراین سعی کنید برخی فایلهایی که نیاز ندارید را حذف و دوباره تلاش کنید.
ارور steam_api.dll
بازی به درستی کرک یا نصب نشده است. سعی کنید آن را حذف و دوباره نصب کنید یا با کرک دیگری امتحان کنید.
در این مقاله به بیان برخی از رایجترین مشکلات کامپیوتری هنگام نصب و اجرای بازیها پرداختیم و روشهای احتمالی برای حل آنها را آموزش دادیم. اگر شما هم هنگام بازی کردن با ارور خاصی مواجه شدید، خوشحال میشویم که با بیان آن در بخش نظرات به بهتر شدن مقاله کمک کنید.