احتمال افزایش قیمت کارت گرافیک به دلیل گرانی حافظه GDDR6
برای مدتی است که اخباری در مورد احتمال افزایش قیمت قطعات سختافزاری کامپیوترهای شخصی، انواع لپتاپها و گجتهای هوشمند به گوش میرسد. درواقع علت آن نیز به کمبود قطعات نیمهرسانا بازمیگردد که باعث شده برخی از محصولات در بازار نایاب شوند و رونمایی یا عرضهی محصولات دیگر نیز به آینده موکول شود.
چندی پیش حتی خبری منتشر شد که AMD معرفی ریزمعماری RDNA3 برای پردازندههای گرافیکی و Zen 4 برای پردازندههای مرکزی خود را به اواخر سال ۲۰۲۲ موکول کرده است تا بتواند تمرکز بیشتری روی تولید محصولات فعلی خود داشته باشد و درواقع پیامدها و اتفاقات ناشی از کمبود قطعات نیمهرسانا را پشت سر بگذارد.
در این بین TechSpot خبر میدهد که احتمالا قیمت حافظههای DRAM (حافظه تصادفی پویا) بین ۸ تا ۱۳ درصد تا پایان سال ۲۰۲۱ افزایش خواهد یافت. چنین خبری بهطور خلاصهتر بدین معنی خواهد بود که قیمت کارتهای گرافیکی نیز افزایش مییابد. در گزارش به دلایل افزایش قیمت حافظههای DRAM نیز اشاره شده است که در ادامه به آنها میپردازیم.
دلیل اول گرانتر شدن حافظههای DRAM افزایش قابل توجه تقاضا برای کارتهای گرافیکی است. درواقع بعد از خانهنشینی مردم در سراسر دنیا به خاطر شیوع بیماری کرونا، بسیاری از کاربران مانند کارمندان کسب و کارهای بزرگ و کوچک، دانشآموزان، دانشجویان، صاحبان مشاغل و موارد دیگر برای ادامهی فعالیت خود به تجهیزات مختلف نیازمند شدند. همین امر باعث شد که میزان تقاضا برای قطعات و لوازم جانبی کامپیوتر، لپتاپها، گجتهای هوشمند مانند تبلت و تلفن هوشمند با افزایش قابل توجهی همراه شود.
افزایش تقاضا در حال حاضر باعث شده است تا شرکتهای مختلف با مشکل کمبود قطعات نیمهرسانا مواجه شوند و برخی از محصولات که وابسته به چنین قطعاتی هستند در بازار کمیاب یا حتی نایاب شوند؛ برای مثال میتوان به مشکل پیشآمده برای کنسولهای خانگی نسل نهمی اشاره کرد. از طرفی ماینرهای رمزارز نیز علاقهی بسیاری به کارتهای گرافیکی دارند. آمارها نشان میدهد بخش قابل توجهی از کارتهای گرافیکی توسط ماینرها خریداری میشود.
از طرفی انویدیا نیز تأثیر بسیاری روی افزایش قیمت حافظههای DRAM دارد. انویدیا یکی از بزرگترین مشتریان شرکتهایی است که حافظههایی از نوع GDDR6 و GDDR6X میسازند. همین امر سبب میشود که شرکتهای سازنده، سفارشهای انویدیا را در اولویت قرار دهند و طبیعتا با کمبود قطعات نیمهرسانا، سهم کمتری از تولیدات حافظهها در اختیار شرکتهای کوچکتر قرار میگیرد. تمامی موارد دست به دست هم میدهند که ظرفیت تولید شرکتهای کوچکتر کاهش یابد و چنین شرکتهایی برای دوام در بازار مجبور شوند که قیمت محصولاتشان را افزایش دهند.
کنسولهای خانگی نسل نهمی را نیز نباید نادیده گرفت. میزان تقاضا برای ایکس باکس سری ایکس و پلی استیشن ۵ به حدی است که در برخی از بازارها نمیتوان کنسول نسل نهمی یافت. فشار وارد شده از سوی مایکروسافت و سونی برای تأمین موجودی مورد نیاز نیز سبب میشود که شرکتهای تولیدکنندهی حافظهی DRAM، تولید حافظههای GDDR6 مورد نیاز برای کنسولهای نسل نهمی را اولویت قرار دهند.
در گزارش منتشر شده نیز با در کنار هم قرار دادن وضعیت بازارهای مختلف، میزان تقاضا و همچنین تخمین ظرفیت محدود تولید حافظههای DRAM برآورد شده که تا انتهای سال ۲۰۲۱ قیمت چنین حافظههایی بهصورت تدریجی افزایش یابد و درنتیجه به گرانتر شدن محصولات مختلف در بازار ختم شود. TrendForce در گزارش خود میگوید که شرکتهای تولیدکننده تنها قادر به برآوردهساختن ۳۰ درصد از قراردادهای خود هستند و همچنین هزینهی تولید حافظههای DRAM نیز نسبت به آنچه در گذشته برآورد میشود، رشد ۲۰۰ درصدی داشته است.
در این بین، محصولاتی که جدیدتر هستند با کمبود مواجه شدهاند؛ اما در محصولات قدیمیتر که از حافظههای GDDR5 استفاده میکنند، مشکلی در تولید یا توزیع مشاهده نمیشود. هر دو شرکت AMD و انویدیا وعده دادهاند که میزان تولید کارتهای گرافیکی در سهماهه سوم سال ۲۰۲۱ افزایش یابد تا پاسخگوی نیاز بازار باشند. از طرفی با کاهش ارزش ارزرمزها تقاضا تا حدودی برای خرید کارتهای گرافیکی کاهش یافته است که میتواند به کنترل هرچه بهتر بازار و بازگشت آن به تعادل کمک کند. بسیاری از تحلیلگران و افراد بلندمرتبه در شرکتهای فناوری مانند اینتل معتقد هستند که بازار قطعات و تجهیزات مرتبط با فناوری تا سال ۲۰۲۳ به شرایط عادی باز نخواهد گشت.
نظرات