آینده درخشان واقعیت مجازی و واقعیت افزوده با فناوری micro-LED
براساس نتایج بهدستآمدهی MIT از تحقیقات اخیر در حوزه فناوری microLED، این فناوری ممکن است به تحول عظیم و بهبود چشمگیر عینکهای واقعیت افزوده و هدستهای واقعیت مجازی در آینده منجر شود.
گزارشی جدید ادعا میکند که انباشت عمودی میتواند تولید پیکسلهایی میکروسکوپی را امکانپذیر کند که تنها در اندازهی ۴ میکرونی رنگ کامل را نمایش دهند.
نمایشگرهای سربند (Head-mounted Display) تاکنون به همان صفحهنمایشی متکی بودهاند که در گوشی هوشمند و تبلت و لپتاپها وجود دارد؛ اما نمایشگرهای انباشتهشده از میکرو LEDها میتوانند نحوهی ساخت هدستهای واقعیت مجازی و عینکهای واقعیت افزوده را در آینده دگرگون کنند و جلوههای بصری مسحورکنندهی آنها را تا حد زیادی گسترش دهند. نمایشگرهای سربند دستگاههای مجهز به نمایشگری هستند که روی سر قرار میگیرند؛ مثل هدستهای واقعیت مجازی.
همچنین، میکرو LEDهای انباشته میتوانند وضوح را درمقایسهبا روش فعلی افزایش چشمگیری دهند؛ روشی که در آن سابپیکسلهای قرمز و سبز و آبی برای ایجاد هر پیکسل تمامرنگ درکنار یکدیگر قرار میگیرند.
درواقع، صفحهنمایش microLED بهدستآمده ازنظر تئوری میتواند تراکم پیکسل ۵٬۰۰۰ پیکسل در هر اینچ (Pixel per Inch) را ممکن کند. این میزان ۱۰ برابر بزرگتر از تراکم پیکسلی موجود در نمایشگر گوشیهای هوشمند امروزی است. برای مثال، جدیدترین پرچمدار سامسونگ، گلکسی اس ۲۳ اولترا، تراکم پیکسلی ۵۰۰ پیکسلبراینچ را ارائه میکند.
ناگفته نماند تراکم پیکسلی زیاد در نمایشگرهایی که در فاصله ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتری از چشم نگه داشته میشوند، کاربردی ندارد؛ اما برای نمایشگرهایی که در فاصله ۲ تا ۳ سانتیمتری چشم قرار میگیرند (مانند هدست VR و عینک AR)، میتواند بسیار کارآمد باشد و کیفیت را بهبود ببخشد. نمایشگرهای VR اغلب از اثر Screen Door (دیدهشدن خطوط تیره و باریک بین پیکسلها روی نمایشگر) بهره میبرند؛ بنابراین، افزایش تراکم میتواند این مشکل را نیز برطرف کند.
علاوهبراین، نمایشگرهای micro-LED درمقایسهبا پنلهای LCD که به نور پسزمینه نیاز دارند، از بهرهوری بیشتر و کنتراست بهتری برخوردار خواهند بود. حتی نور پسزمینهی نمایشگرهای mini-LED با میکرو LED مقایسهشدنی نیست؛ زیرا منبع نور حدود صد برابر بزرگتر است. ازاینرو، گاه در نمایشگرهای مینیالایدی لکهی نوری در اطراف مناطق با کنتراست زیاد دیده میشود.
تنها فناوریای که میتواند تا حدودی ازنظر تراکم و کنتراست سایهبهسایه میکرو الایدی قدم بردارد، OLED است که البته با گذشت زمان، سریعتر خراب میشود و دوامی ندارد.
محققان MIT در نمایشگرهای میکرو الایدی انباشتهشده عمودی به پیشرفتهای خوبی رسیدهاند و توانستهاند خروجی قابلارجاعی بگیرند. همچنین، آنان فرایند تولیدی طراحی کردند که بهواسطهی آن ضایعات را با وجود مشکلات کار در چنین مقیاس کوچکی کاهش دهند.
دراینمیان، مانع بعدی توسعهی سیستمی است که بتواند جداگانه مجموعهی وسیعی از این میکرو الایدیهای تمامرنگ را کنترل کند. درپایان، باید بگوییم که پیشبینی انتقال فناوری بهدستآمده از آزمایشگاه به تولید تقریباً غیرممکن است؛ اما بیشک این خبر خوشی برای آیندهی عینکهای واقعیت افزوده و هدستهای واقعیت مجازی بهحساب میآید.