قهوه بیشتری بنوشید تا بیشتر عمر کنید!
به راستی که حقیقتی اسرار آمیز در دل یک فنجان قهوه نهفته است! نوشیدن یک فنجان قهوه داغ در صبح، شما را برای مواجهه با یک روز پرمشغله آماده میکند، یک لیوان قهوه آیس شما را از حرارت طاقت فرسای عصرگاهی نجات میدهد و یک ماگ قهوه گرم، بعد از شام به شما آرامش میبخشد.
اغلب مردم مصرف قهوه را به علت ترس از اثرات مضر آن، محدود کردهاند. اما براساس پژوهشها، ترس از نوشیدن قهوه میتواند از بین برود. مطالعاتی که تعداد بیش از ۷۰۰ هزار نفر را شامل میشد، نشان داد که مصرف بیشتر قهوه احتمال مرگ زودرس ناشی از بیماریهایی از قبیل سرطان، دیابت و بیماری قلبی را کاهش میدهد. همچنین مشخص شده که مصرف قهوهی بدون کافئین نیز دارای همین فواید است.
قهوه بیشتر، احتمال مرگ و میر کمتر
محققان در مطالعهی دیگری با جامعه آماری بزرگتر شامل ۵۲۰ هزار نفر از ۱۰ کشور اروپایی و به طور میانگین در ۱۶.۴ سال، از مراکز تغذیه اطلاعاتی را جمعآوری کرده و دریافتند که مصرف قهوهی بیشتر، سبب کاهش احتمال بروز مرگومیر می شود. بیشتر از ۲۵ درصد مصرفکنندگان، روزانه ۳ یا تعداد بیشتری فنجان قهوه صرف کرده بودند.
خطر مرگ در مردها با مصرف روزانه قهوه، ۱۲ درصد کمتر از افرادی است که از نوشیدن آن امتناع می کنند و این نسبت در خانمها ۷ درصد گزارش شده است.
بهعلاوه مصرف قهوه احتمال مرگ ناشی از بیماریهای سیستم گوارشی و گردش خون را کاهش میدهد. در مردها نیز با مصرف قهوه خطر مرگ ناشی از خودکشی کاهش مییابد.
این مطالعات در آمریکا روی ۱۸۵٬۱۸۵ نفر در طی ۱۶ سال صورت گرفت و این بار نیز نتایج مشابهی در کاهش احتمال مرگ زودرس ناشی از بیماریهای قلبی، سرطان، تنفسی، سکته مغزی، دیابت و بیماریهای کلیوی به دست آمد. احتمال مرگ زودرس برای افراد با مصرف روزانه ۲ تا ۳ فنجان قهوه، ۱۸ درصد و برای افراد با مصرف روزانه یک فنجان قهوه، ۱۲ درصد کمتر است.
نوشیدن روزانه ۲ تا ۳ فنجان قهوه برای سلامتی مفید است و احتمال مرگ زودرس ناشی از بعضی بیماریها را کاهش میدهد
مطالعه اخیر از این جهت حائز اهمیت است که روی قشر گستردهای از آمریکاییها اعم از نژادهای سیاه، سفید، لاتین، ژاپنی و آمریکاییهاوایین صورت گرفته است. با همهی گفتههای فوق باید در نظر داشت که این مطالعات شهودی هستند و نمیتوان تنها با استناد به آنها چنین نتیجه گرفت که نوشیدن قهوه بهطور کامل موجب افزایش طول عمر میشود. محققان در طی پژوهشهای خود تلاش کردند که عواملی مانند رژیم غذایی، چاقی و استعمال دخانیات را کنترل کنند؛ با این حال امکان دارد افرادی که قهوهی بیشتری مینوشند به طریقی دیگر از سلامت بیشتری برخوردار باشند که در این مطالعات در نظر گرفته نشده است.
گفتنی است که این اولین مطالعه در راستای تایید نقش مصرف قهوه در کمک بهبود سلامتی کمک نیست. مطالعهی قبلی که در این زمینه صورت گرفته بود نیز تایید میکرد که مصرف قهوه در بهبود عملکرد کبد، سطح فشار خون و کاهش التهاب میتواند مفید باشد.
از آن جایی که مصرف قهوه بدون کافئین نیز موجب افزایش طول عمر میشود، در نتیجه میتوان چنین برداشت کرد که کافئین عاملی مؤثر در فواید قهوه محسوب نمیشود؛ هرچند که اغلب ما قهوه را به علت کافئین آن مینوشیم.
گروهی از محققان اظهار داشتند که فواید قهوه ممکن است متأثر از بقیهی ترکیبات آن و بهخصوص آنتیاکسیدان پلیفنل باشد؛ همان مادهای که به هنگام آمادهسازی قهوه از آن آزاد می شود. البته باید اشاره کنیم که کافئین نیز ممکن است دارای فواید مختص به خود باشد.
در کل یافتههای جدید بیانگر این موضوع هستند که حتی اگر ما با قطعیت نتوانیم ثابت کنیم که نوشیدن قهوه سبب افزایش طول عمر میشود، باز هم نباید احساس بدی نسبت به مصرف قهوه داشته باشیم؛ زیر این ماده در کل دارای فوایدی برای بدن ما است.
نوشیدن بیش از حد قهوه حاوی کافئین، شما را در معرض خطر جدی قرار میدهد اما مصرف حدود پنج فنجان از آن در طی روز مشکلی ایجاد نمیکند.