جدی ترین تهدیدهای سلامتی در ۱۰ سال آینده از نظر بیل گیتس
بیل و ملیندا گیتس اولین گزارش سالانهی موسوم به گل کیپرز را منتشر کردهاند. این گزارش از کلیدیترین معیارهای سنجش سلامت عمومی و بررسی مشکلات تأثیرگذار بر حوزهی سلامت حکایت میکند. آنها اعلام کردند که کاهش چشمگیر مرگ و میر در کودکان و سرایت ایدز از دستاوردها و مسائل تنظیم خانواده و احقاق حقوق زنان از فعالیتهای روبهپیشرفت بوده است. در یکی از نشستهای خبری اخیر، بیل گیتس از بیماریهای عفونی و مزمن بهعنوان بزرگترین نگرانی حوزهی سلامت در دههی پیش رو یاد کرد. وی گفت:
مشکل بزرگ ما، پیشرفت دائمی بیماریهایی مانند دیابت، آلزایمر و بیماریهای عصبی است؛ حال آنکه بسیاری از کشورهای درحالتوسعه با بیماریهای عفونی مانند مالاریا، اسهال عفونی، ذاتالریه، سل و ایدز نیز دستوپنجه نرم میکنند.
خاستگاه بیشتر این بیماریهای خاص و مزمن، کشورهای پیشرفته یا درحالتوسعه بودهاند که ریشهی آن را باید در فاکتورهای زیستمحیطی و شرایط زندگی مردم جستجو کرد؛ با این وجود هنوز اطلاعات ناچیزی در خصوص این علل در دست است.
برای مثال در کشورهای پیشرفته، میزان آلزایمر و زوال عقل در طی سالیان همواره رو به افزایش بوده است؛ بهطوری که مرکز کنترل بیماریهای ایالات متحده آمریکا تخمین زده است تعداد این بیماران تا سال ۲۰۵۰ سه برابر خواهد شد. دانشمندان برخی از علل این افزایش را عوامل ژنتیکی، رژیم غذایی و شرایط اجتماعی تشخیص دادهاند.
برخی دیگر از بیماریها تأثیر سریعتری میگذارند. بزرگترین عوامل مرگومیر در آمریکا بیماریهای قلبی و سرطان هستند که سالانه سبب مرگ ۱.۲ میلیون نفر میشوند. گیتس خاطرنشان کرد پولی که در این کشورها صرف تحقیق و ساخت داروهای جدید میشود، از اصلیترین هزینههای این کشورها بهحساب میآید.
تاکنون محققان بیشتر به دنبال راههای هوشمندتر و دقیقتری برای تشخیص بیماری سرطان بودهاند. بعضی از آزمایشگاهها در آمریکا از تست خون استفاده میکنند که میتواند بیماری را ماهها زودتر از بهترین روشهای رایج دیگر تشخیص دهد. بیل گیتس افزود:
فکر میکنم میتوانیم امیدوار باشیم؛ چرا که پیشرفتهای بزرگی در راه است.
بیماریهای عفونی نحوهی شیوع دیگری دارند. مالاریا که توسط نوعی حشره در مردمی که در معرض آب آلوده، وضعیت بهداشتی نامناسب و دارای روابط جنسی ناسالم هستند شیوع مییابد، بزرگترین سردمدار این نوع بیماریها است. گیتس گفت:
اصلیترین کاری که مسئولین و خیریهها (همچون بنیاد بیل و ملیندا گیتس) باید انجام دهند، کمکرسانی برای بهبود شرایط در کشورهای درحالتوسعه و همزمان اجرای راههای درمانی پایدار مانند واکسیناسیون است؛ زیرا تهیهی دارو در آن کشورها بهآسانی کشورهای پیشرفته صورت نمیگیرد.
در نتیجه، کشورهای درحالتوسعهی شرق آفریقای و آمریکای مرکزی، وابستگی بیشتری به امداد مردمی و کمکرسانی از خارج دارند.
یکی از بزرگترین نگرانیهای بیل گیتس در گذشته مربوط به ایدز بود. در ۱۵ سال اخیر فعالیتهای مهمی برای کاهش رشد جهانی ایدز انجام شده؛ اما بودجهی این فعالیتها به دلیل هزینههای سرسامآور رو به اتمام است.در گزارش گیتس از نگرانی وی درباره جامعهی رو به رشد آفریقا نوشته شده است که روند فوق میتواند تعداد بیماران قربانی اچآیوی را بهسرعت افزایش دهد. وی نوشته است:
این یک چشمانداز وحشتآور از آینده است. ما بدون سرمایهگذاری در حوزهی تحقیقات نمیتوانیم از شیوع اچآیوی جلوگیری کنیم.
نظرات