تایید بیخطر بودن قرص مردانه پیشگیری از بارداری
مدتها است دانشمندان درحال تلاش برای توسعهی نوعی از قرص ایمن و مؤثر برای مردان بودهاند و داروی جدید کاندیدایی برای این روش پیشگیری از بارداری است که سالها است بهدنبال آن بودهاند. بهتازگی، دانشمندان آمریکایی اعلام کردهاند که یک داروی تجویزی خوراکی آزمایشی به نام beta-MNTDC11 توسعه دادهاند که بهنظر میرسد ایمن و قابل تحمل باشد. این نتایج براساس یک آزمایش بالینی مرحلهی اول که شامل ۴۰ مرد میشد، بهدست آمده است. کریستینا وانگ از مؤسسهی پژوهشی زیستپزشکی لسآنجلس میگوید:
نتایج ما نشان میدهد این قرص که دو فعالیت هورمونی را با هم ترکیب میکند، در عین حال که میل جنسی را حفظ میکند، باعث کاهش میزان تولید اسپرم میشود.مقالهی مرتبط:چالشهای مغزی در دوران بارداری: پدیدهای ثابت شده ازلحاظ علمی
در این آزمایش بالینی، ۴۰ مرد سالم شرکت کردند. بهمدت ۲۸ روز، ۳۰ تن از این شرکتکنندگان از دوزهای پایین و بالای قرص beta-MNTDC11 استفاده کردند. به ۱۰ شرکتکنندهی دیگر، یک دارونما داده شد. قرص beta-MNTDC11 یک فرم اصلاحشده از تستوسترون است که ویژگیهای پروژسترونی (مهارکنندگی اسپرم) و آندروژنیک (برقراری تعادل هورمونی) دارد. استفانی پیج از دانشگاه واشنگتن توضیح میدهد:
از آنجایی که تولید تستوسترون در بیضهها متوقف میشود، عمل آندروژن خصوصیات مردانگی در قسمتهای دیگر بدن را حفظ میکند و از صفاتی مانند الگوی موی مردانه، صدای مردانه، میل و عملکرد جنسی و ترکیب تودهی بدنی حمایت میکند.
نتایج این پژوهش در کنفرانس سالانهی انجمن اندوکراین ارائه شد. در اولین آزمایش بالینی نشان داده شد که ظاهرا این دارو درحالی که روی کاهش تولید اسپرم تاثیر دارد، بیخطر است. اگرچه باید بر این نکته تاکید کرد که اینها تنها دادههای مقدماتی هستند.
شرکتکنندگانی که از قرص beta-MNTDC11 استفاده میکردند، دچار عوارض جانبی جدید یا مشکلات بالینی قابلتوجهی نشدند اما سطح دو هورمون مورد نیاز برای تولید اسپرم یعنی LH و FSH در آنها بهمیزان قابلتوجهی کم شد.
اگرچه این آزمایش ۲۸ روزه بیشتر درحال بررسی بیخطر بودن beta-MNTDC11 بود و نه اثرات ضد بارداری آن، اما نتایج اولیه مثبت بوده و نشان میدهند که میتوان این اثرات را در مطالعات آینده نشان داد. قبل از رسیدن به آن نقطه، باید نشان دهیم مصرف این قرص بیخطر است. البته بهنظر میرسد این قرص بیخطر باشد. تعداد کمی از مردان دچار برخی عوارض جانبی شدند. برخی از شرکتکنندگان عوارضی نظیر خستگی، سردرد و اکنه را در طول دوری آزمایش گزارش کردند. ازلحاظ اثرات جنسی، ۵ مرد میگفتند که آنها تغییرات خفیفی را در میل جنسی خود احساس کردند و ۲ نفر نیز ازنظر نعوظ دچار مشکل خفیفی شدند. بااینحال، پژوهشگران برای یک داروی مبتنی بر هورمون که به ناچار دارای برخی عوارض جانبی است، این اثرات را اثرات ملایمی درنظر میگیرند.
با وجود نتایج امیدبخش این مطالعه، پژوهشگران میگویند قبل از اینکه دارویی نظیر beta-MNTDC11 بتواند در دسترس مردان قرار گیرد، قدری زمان لازم است. پژوهشگران اکنون در حال برنامهریزی برای انجام آزمایشهای پیگیری برای beta-MNTDC11 و یک ترکیب شیمیایی مشابه به نام DMAU هستند. بسته به اینکه آزمایشها آینده به چه شکلی ادامه پیدا کنند، این پژوهشگران میگویند که یک قرص هورمونی مردانه باید طی یک دورهی ده ساله وارد بازار شود. این زمان شاید بهنظر طولانی بیاید اما پژوهشگران بر این نکته تاکید میکنند که لازم است اطمینان حاصل شود این داروهای آزمایشی فقط ایمن نبوده بلکه ازلحاظ عملکردی نیز قادر به مهار تولید اسپرم هستند تا حدی که بتوانند از بارداری پیشگیری کنند. وانگ گفت:
این مطالعه بسیار کوتاه است و ما برای مطالعه تاثیر آن در ارتباط با توقف تولید اسپرم به سه ماه یا بیشتر زمان نیاز داریم. تمام چیزی که ما تاکنون نشان دادهایم این است که این قرص تولید هورمونهایی را که عملکرد بیضهها را کنترل میکنند، متوقف میکند.