خندیدن واقعا میتواند انسان را شادتر کند
پژوهشگران دانشگاه تنسی واقع در ناکسویل و دانشگاه A&M تگزاس، دادههای مربوطبه آزمایشهای ۵۰ سال اخیر را بررسی کردند تا بتوانند بفهمند حالتهای چهره میتوانند به بُروز احساسات مربوط به این حالات منجر شوند یا خیر. نیکلاس کلز، دانشجوی دکتری رشتهی روانشناسی اجتماعی در دانشگاه تنسی و پژوهشگر مسئول این مقاله، دراینباره گفت:
عقل سلیم به ما میگوید اگر لبخند بزنیم، بهسادگی میتوانیم کمی خوشحالتر شویم یا اینکه اگر اخمهایمان را درهم بکشیم، میتوانیم خود را در حالت جدی قرار دهیم. باوجوداین، روانشناسان ۱۰۰ سال است که با این ایده مخالف هستند.
در سال ۲۰۱۶، این اختلافات بیشتر جدی شد: یعنی زمانیکه ۱۷ گروه از پژوهشگران نتوانستند آزمایش شناختهشدهای را تکرار کنند که نشان میدهد عمل فیزیکی لبخند میتواند باعث شود مردم شادتر شوند.
کلز دراینزمینه میگوید:
برخی از پژوهشها شواهدی مبنی بر تأثیر حالتهای چهره روی احساسات انسان را نشان نمیدهند؛ اما نمیتوانیم روی نتایج هر مطالعه تمرکز کنیم. روانشناسان این ایده را از اوایل دههی ۱۹۷۰ آزمایش کردهاند؛ بنابراین، میخواستیم به همهی شواهد نگاه کنیم.
خندیدن باعث میشود انسان احساس شادی بیشتری کند؟
کلز و گروهش با استفاده از روشی آماری بهنام «فراتحلیل» دادههای ۱۳۸ پژوهش را ترکیب کردند که درمجموع، بیش از ۱۱,۰۰۰ نفر را در سرتاسر دنیا بررسی کرده بود. طبق نتایج حاصل از روش فراتحلیل، حالتهای چهره تأثیر کمی روی احساسات انسان میگذارند. بهعنوان مثال، خندیدن باعث میشود انسان شادتر شود یا اخمکردن باعث میشود انسان عصبانیتر یا غمگینتر شود.
کلز دراینباره میگوید:
فکر نمیکنیم مردم میتوانند به روش خود به شادی لبخند بزنند؛ اما این نتایج هیجانانگیز هستند؛ زیرا آنها سرنخهایی دربارهی نحوهی تعامل بدن و ذهن برای شکلدادن به تجربهی آگاهانهی انسان از احساسات را دراختیارمان قرار میدهند. هنوز باید چیزهایی زیادی دربارهی اثرهای بازخورد حالت چهره بیاموزیم؛ اما این روش فراتحلیل ما را اندکی به درک نحوهی کارکرد احساسات نزدیکتر میکند.
نظرات