نوزادان ویرایش‌ژنی‌شده چینی طول عمر کوتاه‌تری خواهند داشت؟

پنج‌شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۲۷
مطالعه 3 دقیقه
پژوهشگران با مطالعه اثر جهش ژنی ایجادشده در نوزادان ویرایش‌ژنی‌شده‌ی چینی می‌گویند این جهش تاثیر نامطلوبی روی بقای انسان دارد.
تبلیغات

یک واریانت ژنتیکی که موجب می‌شود افراد دربرابر عفونت HIV مقاوم شوند، ممکن است دارای اثرات نامطلوبی نیز باشد. براساس نتایج مطالعه‌ای که روی ۴۰۰ هزار فرد در بریتانیا انجام شده است، افرادی که دارای این واریانت هستند، احتمال بیشتری وجود دارد که زودتر از موعد از دنیا بروند.

این یافته‌ها تلویحات مهمی درمورد توانایی‌ ما برای بهبود نسل‌های آینده با استفاده از تکنیک‌های ویرایش ژنوم دارد. سال گذشته هه جیانکوی در چین به‌طور بحث‌برانگیزی از تکنیک کریسپر برای القای این واریانت ژنی طبیعی در دو جنین استفاده کرد. اما مطالعه‌ی جدید نشان می‌دهد که ما به اندازه‌ی کافی درمورد اثرات کامل بیشتر واریانت‌های ژنی آگاه نیستیم تا مطمئن باشیم که آیا دادن آن‌ها به مردم مفید خواهد بود. آلسینو سیلوا از دانشگاه کالیفرنیا می‌گوید:

این یک مثال خوب از خطر دستکاری ژن‌ها در انسان است، زمانی‌که درک ما از عملکرد بیشتر ژن‌ها ناقص است.

ژن CCR5 کدکننده‌ی پروتئینی است که به برخی از سلول‌های سیستم ایمنی و مغز می‌چسبد. ویروس HIV با اتصال به این پروتئین سلول‌های ایمنی را عفونی می‌کند و برخی از افرادی به‌طور طبیعی دربرابر HIV مقاوم هستند زیرا آن‌ها دارای جهشی به نام دلتا۳۲ در هر دو نسخه‌ی ژن CCR5 خود هستند. این جهش موجب غیرفعال شدن پروتئین مذکور می‌شود.

علاوه‌بر مقاوم کردن افراد دربرابر HIV، جهش دلتا۳۲ همچنین موجب تقویت حافظه در موش شده و با بازیابی سلامتی پس از سکته در افراد ارتباط داشته است. اما این جهش ممکن است همچنین دارای اثرات منفی مانند حساس‌تر کردن افراد به برخی از ویروس‌ها مانند نیل غربی و احتمالا آنفلوآنزا باشد.

هه جیانکوی

هه جیانکوی در جلسه‌ای در سال ۲۰۱۹، درمورد تلاش خود برای ویرایش ژن CCR5 سخن گفت

راسموس نیسلن و همکارانش از دانشگاه کالیفرنیا برای کسب ایده‌ای از اثر کلی این جهش، داده‌های مربوط‌به ۴۰۰ هزار فرد را از بانک زیستی بریتانیا تجزیه‌و‌تحلیل کردند. آن‌ها دریافتند در افرادی که دارای دو نسخه از واریانت دلتا۳۲ی ژن CCR5 بودند، نسبت‌به افرادی که یک نسخه از این ژن را داشته یا اینکه اصلا این جهش را در ژنوم خود نداشتند، ۲۰ درصد احتمال بیشتری وجود داشت که قبل از سن ۷۶ سالگی از دنیا بروند. لوک جاستینز دین از دانشگاه آکسفورد که واریانت‌های ژنتیکی سیستم ایمنی را مورد مطالعه قرار می‌دهد، می‌گوید این مطالعه نشان می‌دهد که افراد دارای این جهش به‌طور متوسط دو سال کمتر زندگی خواهند کرد.

جاستینز دین قبلا از ادعاهای مرتبط با CCR5 به‌خاطر اینکه مبتنی بر مطالعات کوچکی بودند، انتقاد کرده بود. او می‌گوید آخرین مطالعه کاملا قاطع نیست اما به آن اندازه کافی است که نشان دهد ما نباید این جهش را در نوزادان مهندسی کنیم.

ژنتیک‌دانی به نام جورج چارچ قبلا جهش دلتا۳۲ را در فهرست ده واریانت ژنی سودمند خود وارد کرده بود. جیانکوی در سال ۲۰۱۸ تلاش کرد که از ویرایش ژن کریسپر برای القاء جهش دلتا۳۲ در جنین‌های IVF زوجی که پدر در آن HIV مثبت بود، استفاده کند. او در ویدئویی که خبر تولد این دو نوزاد را اعلام کرد، ادعا کرد که دختران مثل دیگر نوزادان سالم هستند. اعمال او به دلایل مختلفی ازجمله این حقیقت که پیامدهای کامل این جهش هنوز به‌خوبی درک نشده است، غیراخلاقی تلقی شد.

روبین لاول بج از مؤسسه‌ی فرانسیس کریک در برتانیا می‌گوید:

آیا مطالعه‌ی جدید نشان می‌دهد که دختران ویرایش ژنی شده ممکن است زودتر از دنیا بروند؟ شاید. جهش‌هایی که گزارش شده در این کودکان ایجاد شده است، همانند دلتا۳۲ نیستند و در تمام سلول‌های بدن آن‌ها وجود ندارد بنابراین ما نمی‌توانیم مطمئن باشیم.

جاستینز دین می‌گوید:

علاوه‌بر این، اثر جهش‌ها در ژن CCR5 می‌تواند در جمعیت‌های مختلفی که در معرض بیماری‌های متفاوت قرار می‌گیرند، یکسان نباشد؛ بانک زیستی بریتانیا یقینا نماینده‌ی جامعه‌ی چین نیست.
مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات