اثرات منفی آلودگی هوا بر باروری زنان
آلودگی هوا ظاهراً تاحد زیادی بر باروری زنان، تأثیر منفی میگذارد. بااینکه بزرگترین عامل تأثیرگذار بر باروری، سن زنان محسوب میشود؛ اما قرارگرفتن درمعرض سطح بالایی از آلودگی بهصورت روزانه میتواند به کاهش باروری بالقوه بیانجامد. دانشمندان، این یافته را با اندازهگیری هورمون ۱۳۱۸ زن ساکن در مودنا ایتالیا بهدست آوردهاند.
پژوهش مذکور با تمرکز بر هورمون آنتی مولرین (anti-Mullerian hormone) انجام شده است که توسط سلولهای تخمدان ترشح میشود و بهنظر میرسد تعداد تخمکهای سالم یک زن، موسوم به ذخیرهی تخمدان را نشان میدهد. پژوهشگران، مدتزمانی را که هر شخص بهصورت روزانه درمعرض آلودگی هوا، ازجمله ذرات معلق و گاز دیاکسید نیتروژن ناشی از سوزاندن سوخت قرار میگرفت، با اندازهگیریهای هورمون مقایسه کردند.
سنوسال، مهمترین عامل تعیینکنندهی سطح هورمون آنتی مولرین محسوب میشود که بعد از ۲۵ سالگی کاهش مییابد؛ بااینحال، سطح این هورمون با آلودگی هوا نیز رابطهی معکوس دارد.
آنتونیو لا مارکا از دانشگاه مودنا و رجیو امیلیا در ایتالیا که یافتههای این پژوهش را در اجلاس سالانهی انجمن اروپایی تولیدمثل و رویانشناسی ارائه کرده است، میگوید:
زندگی در محیطی با آلودگی هوای بسیار زیاد، خطر کاهش شدید میزان ذخیرهی تخمدان را ازطریق دو یا سه عامل افزایش میدهد.
نتایج پژوهش یادشده، هنوز داوری همتا نشده است. ریچارد اندرسون از دانشگاه ادینبرو میگوید:
این پژوهش قرارگیری تکتک زنان دربرابر آلودگی هوا را بررسی نکرده است. باوجودی که این موضوع برای زنانی که قصد بارداری دارند، در کوتاهمدت مشکلی بهوجود نمیآورد؛ اما نشان میدهد که قرارداشتن در سطح بالایی از آلودگی هوا شاید امکان فرزندآوری را کوتاهتر و حتی سن یائسگی را کمتر کند؛ اما، چنین پژوهشهایی نمیتوانند دقیقاً علتومعلول را نشان دهند و شاید جنبهی دیگری از سبک زندگی یا محیط اطراف زنان، عامل اصلی مشکلات باروری باشند.