ارتباط بین مصرف ویتامین A و کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست
احتمال ابتلا به سرطان پوست در افرادی که رژیم غذایی آنها حاوی میزان درخورتوجهی از ویتامین A بود، در مقایسه با افرادی که مقادیر متوسطی از این غذاها و مکملهای غنی مصرف میکردند، ۱۷ درصد کمتر بود. این نتیجه را پژوهشگران دانشگاه براون پس از تجزیهوتحلیل دادههای حاصل از دو مطالعهی مشاهدهای بلندمدت گزارش کردهاند. یون یانگ چو، پژوهشگر این مطالعه میگوید:
کارسینوم سلول سنگفرشی پوست دومین نوع شایع سرطان پوست است. این موضوع که ویتامین A برای رشد و بلوغ سلولهای پوستی ضروری است، قبلا نشان داده شده؛ اما نتایج مطالعات گذشته دربارهی مؤثربودن آن روی کاهش سرطان پوست مختلط بوده است.
او ادامه میدهد:
مطالعهی ما دلیل دیگری برای مصرف مقادیر زیادی از میوهها و سبزیجات بهعنوان بخشی از رژیم غذایی سالم بیان میکند.
پیشگیری از سرطان پوست ازجمله کارسینوم سلول سنگفرشی دشوار است؛ اما این مطالعه نشان میدهد مصرف رژیم غذایی سالم و غنی از ویتامین A، علاوهبر استفاده از ضدآفتاب و کاهش مواجهه با نورخورشید، ممکن است راهی برای کاهش خطر ابتلا باشد. نتایج این پژوهش در مجلهی Journal of the American Medical Association Dermatology منتشر شده است.
پژوهشگران با هدایت چو، رژیم غذایی و ابتلا به سرطان را در شرکتکنندگان دو مطالعهی مشاهدهای بزرگ و بلندمدت مدنظر قرار دادند. در مطالعهی نخست، ۱۲۱ هزار و ۷۰۰ زن آمریکایی از سال ۱۹۸۴ تا ۲۰۱۲ و در مطالعهی دوم ۵۱ هزار و ۵۲۹ مرد آمریکایی از سال ۱۹۸۶ تا ۲۰۱۲ پیگیری شده بودند. در این دو مطالعه، حدود ۱۲۳ هزار شرکتکنندهی سفیدپوست با خطر بیشتر توسعهی سرطان پوست و بدون سابقهی سرطان حضور داشتند که چندینبار گزارشهای مربوط به رژیم غذایی را تکمیل کرده بودند.
در بین افرادی که در تجزیهوتحلیل بعدی در نظر گرفته شده بودند، در دورههای پیگیری ۲۴ یا ۲۶ ساله، درمجموع ۳,۹۷۸ مورد کارسینوم سلول سنگفرشی گزارش و تأیید شد. در هر دو مطالعه، از شرکتکنندگان دربارهی رنگ مو و تعداد آفتابسوختگیهای شدید و سابقهی خانوادگی ابتلا به سرطان سؤال شده بود و دانشمندان برای این عوامل و برخی عوامل دیگر تصحیح انجام دادند. البته در مطالعهی مذکور، از شرکتکنندگان دربارهی پرهیز از آفتاب ظهر سؤال نشده بود که یکی از خطرهای اصلی ابتلا به سرطان پوست است.
پژوهشگران پس از گروهبندی شرکتکنندگان در پنج گروه براساس سطوح مصرف ویتامین A، دریافتند احتمال ابتلا به سرطان پوست در افراد گروه با بیشترین مصرف ویتامین A در مقایسه با افراد گروه با حداقل مصرف ویتامین A حدود ۱۷ درصد کمتر بود. در افراد گروه با بیشترین مصرف ویتامین A، این میزان مصرف معادل مصرف روزانهی یک سیبزمینی شیرین پخته متوسط یا دو هویج بزرگ و در افراد گروه با حداقل مصرف ویتامین A، این میزان معادل مصرف یکسوم فنجان سیبزمینی شیرین سرخشده یا یک هویج کوچک بود. همچنین، پژوهشگران دریافتند بیشتر ویتامین A موجود در رژیم غذایی شرکتکنندگان از میوهها و سبزیجات و نه غذاهای حیوانی یا مکملها حاصل میشود.
منابع گیاهی ویتامین A فقط سیبزمینیهای شیرین و هویج را شامل نمیشود؛ بلکه سبزیجات با برگ سبز و میوههایی نظیر زردآلو و گرمک نیز حاوی این ویتامین هستند. شیر و برخی از انواع ماهی و جگر نیز منابع حیوانی سرشار از ویتامین A هستند. چو هشدار میدهد مصرف مقدار زیاد ویتامین A، بهویژه ازطریق مکملها و منابع حیوانی، میتواند به تهوع، سمیت کبدی، افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان و شکستگی لگن و حتی نقایص تولد منجر شود. اثرهای جانبی ناشی از مصرف میزان فراوان ویتامین A گیاهی ناچیز است.
افزونبراین، پژوهشگران دریافتند مصرف میزان فراوان از دیگر رنگدانههای گیاهی شبیه ویتامین A مانند لیکوپن که بهطور معمول در گوجهفرنگی و هندوانه یافت میشود، با کاهش خطر سرطان پوست همراه است. ازآنجاکه این تجزیهوتحلیل مبتنیبر مطالعاتی است که تعداد زیادی از افراد را ازنظر رژیم غذایی و ابتلا به سرطان پوست بررسی کردهاند و مطالعهی بالینی تصادفی نیست، نمیتوان علت و معلول را تعیین کرد. این احتمال وجود دارد که علل دیگری موجب این اختلاف شده باشند؛ مثلا شاید افرادی که مقدار بیشتری ویتامین A مصرف میکنند، گرایش کمتری به نوشیدن الکل دارند.
چو برای مرحلهی بعد این مطالعه، مایل است پژوهشی بالینی انجام دهد تا ببیند آیا مکمل ویتامین A میتواند از کارسینوم سلول سنگفرشی پیشگیری کند. البته، او توضیح میدهد انجام آزمایش رژیمی بالینی ازنظر فنی چالشبرانگیز است و راهی وجود ندارد که مطمئن شد شرکتکنندگان به رژیم غذایی توصیهشده پایبند بودهاند. او میگوید:
اگر نتوان آزمایش بالینی انجام داد، انجام مطالعهی آیندهنگر در مقیاس وسیع، بهترین گزینه برای مطالعهی رژیم غذایی است.
نظرات