واکسنهای کووید احتمال آلوده شدن به گونه دلتا را حدود ۵۰ درصد کاهش میدهند
مطالعهای از بریتانیا حدود ۱۰۰ هزار نفر را که از ۲۴ ژوئن تا ۱۲ جولای تست کووید ۱۹ داده بودند، مورد بررسی قرار داد. در این گروه بزرگ، نتیجه آزمایش ۵۲۷ نفر مثبت بود و ۲۵۴ نمونه ازنظر ژنتیکی مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. تمام نمونههای توالیشده از گونه بسیار واگیردار دلتا بود.
وقتی پژوهشگران برای عوامل دیگری مانند سن تصحیح انجام دادند، متوجه شدند احتمال مثبت بودن نتیجه آزمایش ویروس کرونای افرادی که دو دوز واکسن را دریافت کرده بودند (حتی بدون علامت)، درمقایسهبا افرادی که واکسن نزده بودند، ۴۹ درصد کمتر بود و احتمال مثبت بودن و داشتن علائم، در افراد واکسینهشده، ۵۹ درصد کمتر بود.
به گزارش لایو ساینس، یافتههای جدید که به صورت پیشچاپ منتشر شده و هنوز مورد بازبینی کارشناسان قرار نگرفته است، جدیدترین نتایج مطالعهی REACT-1 پژوهشگران کالج سلطنتی لندن است که مطالعهای است که با هدف بر نظارت بر ویروس کرونا درحال انجام است. پل الیوت، مدیر برنامه REACT از دانشکده بهداشت کالج سلطنتی لندن در بیانیهای گفت: «این یافتهها دادههای پیشین ما را تأیید میکند که دو دوز واکسن محافظت خوبی دربرابر عفونی شدن فراهم میکند».
البته یافتههای جدید مطالعه REACT با مطالعات گذشته در تضاد است. برای مثال، مطالعهای از سازمان بهداشت عمومی انگلستان، نشان میداد واکسن فایزر/بیوانتک دربرابر بیماری علامتدار ناشی از گونه دلتا ۸۸ درصد مؤثر است (احتمال ابتلای افراد واکسینهشده به عفونت دارای علامت نسبتبه افراد واکسینهنشده، ۸۸ درصد کمتر بود). واکسن مذکور دربرابر گونه آلفا که قبلا در جامعه غالب بود، ۹۳ درصد مؤثر بود. این مطالعه نشان داد دو دوز واکسن آسترازنکا دربرابر گونه دلتا ۶۰ درصد و دربرابر گونه آلفا ۶۶ درصد مؤثر است.
در همین حال، دادههای اولیه دیگری نشان میداد واکسن فایزر دربرابر بیماری دارای علامت ناشی از گونه دلتا ۶۴ درصد مؤثر است (اما طبق گزارش سیانبیسی، دادههای جدیدتر همین منطقه نشان میدهد کارایی واکسن فایزر دربرابر گونه دلتا به ۳۹ درصد کاهش پیدا کرده است، اما هنوز دربرابر بستری شدن ۸۸ درصد و دربرابر بیماری شدید ۹۱ درصد مؤثر است). دادههای کانادا نیز حاکی از آن بود که واکسن دربرابر بیماری دارای علامت ۸۷ درصد مؤثر است.
مطالعهی جدید همچنین نشان داد افراد واکسینهشده بهطور متوسط دارای بار ویروسی کمتری بودند، یعنی ویروس کمتری دفع میکنند و عفونت آنها نسبتبه افراد واکسینهنشده واگیرداری کمتری دارد. این نتیجه از دادههای دیگر متفاوت است که نشان میدهد گونه دلتا موجب بار ویروسی مشابهی در افراد واکسینهنشده و افراد واکسینهشدهای میشود که نتیجهی آزمایش کووید ۱۹ آنها مثبت است. استیون رایلی، استاد دینامیک بیماریهای عفونی در کالج سلطنتی لندن گفت:
گونه دلتا بسیار عفونی است و از دادههای خود و دیگران میببینیم که مواردی از عفونت در افراد کاملا واکسینهشده رخ میدهد. باید بهتر درک کنیم که عفونت افراد واکسینهشدهای که عفونی میشوند، تا چه حد مسری است، زیرا این امر به پیشبینی بهتر وضعیت ماههای آینده کمک میکند.
پژوهشگران همچنین دریافتند که روند بین عفونتها و بستری شدن در بیمارستان که در بهار ضعیف شده بود، دوباره درحال همسو شدن است. این امر میتواند ناشی از این موضوع باشد که گونه غالب از آلفا به دلتا درحال تغییر است و نسبتبه قبل، افراد جوانتر بیشتری که احتمال واکسینه بودن آنها کمتر است، در بیمارستان بستری میشوند.
افراد جوان ۱۳ تا ۲۴ ساله بالاترین نرخ عفونت و افراد ۷۵ سال به بالا پایینترین نرخ عفونت را دارا بودند. بهگفتهی رایلی، تقریبا ۵۰ درصد از عفونتها در افراد دارای سن ۵ تا ۲۴ سال رخ داده بود، هرچند آنها فقط حدود یک چهارم از جمعیت را تشکیل میدهند. ساجد جاوید، وزیر امور بهداشت و مراقبتهای اجتماعی بریتانیا در بیانیهای گفت:
گزارش امروز نشاندهندهی اهمیت مسئولیتپذیری فردی است و هر فرد باید در صورت تماس با افراد آلوده خود را از دیگران جدا کند، در صورت داشتن علائم آزمایش بدهد و در مکانهایی که نیاز است، صورت خود را بپوشاند. از کسانی که هنوز واکسن نزدهاند، میخواهم واکسن را بهطور کامل دریافت کنند. واکسنها بیخطر و مؤثر هستند.
نظرات