علت عرق زیاد سروصورت چیست و چگونه درمان میشود؟
همهی افراد عرق میکنند. عرقکردن یکی از عملکردهای طبیعی بدن است که به تنظیم دمای ما کمک میکند. صورت، سر، زیر بغل، سر، پا و کشاله ران بیشتر از سایر نقاط بدن عرق میکنند.
اگر سروصورت شما بیشازحد عرق میکند، ممکن است به وضعیتی به نام «هایپرهیدروزیس» یا تعریق بیشازحد سروصورت دچار باشید. این وضعیت در موقعیتهای اجتماعی ناراحتکننده است؛ اما گزینههای درمانی متعددی برای آن وجود دارد.
در این مطلب بهنقل از وبسایت هلث لاین، عرقکردن زیاد سر و صورت را بررسی و به علتها و راههای درمان آن اشاره میکنیم.
انواع هایپرهیدروزیس
دو نوع اصلی هایپرهیدروزیس عبارتاند از: هایپرهیدروزیس اولیه و هایپرهیدروزیس ثانویه.
برخی از ضدافسردگیها با رفع اضطراب، میزان عرقکردن را کاهش میدهند
هایپرهیدروزیس اولیه شایعترین نوع هایپرهیدروزیس است. در این وضعیت، عرقکردن بیشازحد ناشی از بیماری یا فعالیت بدنی یا افزایش دما نیست. این وضعیت معمولاً سر، پا، دست و صورت را تحتتأثیر قرار میدهد و البته میتواند در سایر بخشهای بدن نیز رخ دهد.
هایپرهیدروزیس ثانویه با بیماری یا داروی خاصی مرتبط است که موجب عرقکردن بیشازحد میشود. عوامل زیر میتواند موجب عرقکردن بیش از اندازه شود:
چرا صورت بیشتر عرق میکند؟
درحالیکه هیپرهیدروز میتواند در هر قسمتی از بدن رخ دهد، غدههای عرق فراوانی در پوست سروصورت وجود دارد. بنابراین، درصورتیکه مستعد عرقکردن بیشازحد باشید، این امر ممکن است در نواحی مذکور مشهودتر باشد.
اگر مرتباً از صورت شما عرق میچکد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. او میتواند به تعیین علت عرقکردن و یافتن درمان مناسب به شما کمک کند.
عواملی که موجب عرقکردن زیاد میشوند
درحالیکه عرقکردن بیشازحد سروصورت ممکن است در موقعیتهای غیرعادی مانند هوای سرد یا زمانهای غیرورزش رخ دهد، عواملی وجود دارد که میتوانند بهعنوان محرک عرقکردن عمل کنند. این آغازگرها عبارتاند از:
- رطوبت
- آبوهوای گرم
- استرس یا اضطراب
- احساسات قوی مانند خشم یا ترس
- خوردن غذاهای تند
- ورزش، حتی فعالیت خفیف
گزینههای درمانی عرقکردن زیاد
درحالیکه تجربهی عرقکردن بیشازحد میتواند ناامیدکننده باشد، گزینههای درمانی متعددی برای رفع این مشکل وجود دارد. برخی از گزینههای درمانی عبارتاند از:
- آنتیکولینرژیکها: داروهای خوراکی معروف به آنتیکولینرژیکها که موجب کاهش عرقکردن در سراسر بدن میشوند. یکی از آنتیکولینرژیکها به نام اکسیبوتینین هیدروکلراید درمان اصلی برای عرقکردن بیشازحد سروصورت در نظر گرفته میشود. ناگفته نماند که این داروها ممکن است با عوارض جانبی نظیر یبوست، احتباس ادرار، سرگیجه و خشکی دهان همراه باشند.
- ﺳﻤﭙﺎﺗﮑﺘﻮﻣﯽ: در روش ﺳﻤﭙﺎﺗﮑﺘﻮﻣﯽ، برخی از اعصاب تحریککننده غدد عرق قطع میشوند و سیگنالهای تولید عرق کاهش پیدا میکنند. این درمان برای بیمارانی مناسب است که به داروهای آنتیکولینرژیک پاسخ نمیدهند.
مصرف غذاهای تند و کافئین میزان عرقکردن را افزایش میدهد
- داروهای ضدتعریق بدون نسخهی حاوی کلرید آلومینیوم و داروهای ضدتعریق تجویزی حاوی آلومینیوم کلراید هگزا هیدرات: دستهی دوم از ضدتعریقها ممکن است برای پوست حساس صورت و سر تحریککننده باشد. پزشک میتواند به ایجاد رژیم درمانی برای کنترل تعریق و مراقبت از پوست به شما کمک کند.
- تزریق بوتاکس: از تزریق بوتاکس میتوان برای کاهش فعالیت اعصاب مؤثر بر غدههای عرق استفاده کرد. ممکن است برای مشاهدهی اثربخشی تزریقها به چند نوبت درمان نیاز باشد؛ اما بوتاکس میتواند تا ۱۲ ماه به تسکین علائم کمک کند.
- ضدافسردگیها: برخی از داروهای ضدافسردگی با رفع اضطرابی که موجب عرقکردن میشود، میزان تعریق را کاهش میدهند؛ البته توجه کنید که برخی از ضدافسردگیها میتوانند موجب شوند که بیشتر عرق کنید.
- داروهای دیگر: داروهای خوراکی معروف به بتابلاکرها و بنزودیازپینها ممکن است علائم فیزیکی اضطراب مانند عرقکردن را مهار کنند.
- عدم تحمل گرما: علائم، علل و درمان26 مرداد 01مطالعه '6
- بهترین لباس برای خنک ماندن در هوای گرم چیست؟16 مرداد 02مطالعه '5
نکاتی برای زندگی روزمره
علاوهبر داروها و رویههای پزشکی، اقداماتی وجود دارد که برای کاهش عرقکردن بیشازحد سروصورت میتوانید انجام دهید. برخی از درمانهای خانگی عرقکردن زیاد ازاینقرارند:
- استحمام مکرر بهمنظور کاهش رطوبت و باکتریهای پوست
- استفاده از ضدتعریق قبل از خواب و هنگام صبح
- همراهداشتن حولهی نرم و جاذب در کیف یا میز یا خودرو برای خشککردن عرق اضافی
- استفاده از پودر صورت ساده و بدون عطر برای کمک به جذب رطوبت
- پرهیز از مصرف غذاهای تند و کافئین که هر دو میتوانند مقدار عرقکردن را افزایش دهند
- اجتناب از پوشیدن لباسهای گرم یا قرارگرفتن در فضاهای گرم
- پوشیدن لباسهای تهیهشده از پارچههای تنفسپذیر و رطوبتگیر
- آبرسانی به بدن
- همراهداشتن پنکهی کوچک دستی برای خنک و خشک نگهداشتن صورت
- مصرف وعدههای غذایی کوچکتر و مکرر برای کمک به تنظیم هضم که گرما تولید میکند
- خودداری از ورزش بلافاصله قبل از کار یا سایر فعالیتهای اجتماعی؛ زیرا ممکن است تا مدتی پس از ورزش همچنان عرق کنید
جمعبندی
هایپرهیدروزیس سروصورت وضعیتی است که موجب عرق بیشازحد سروصورت و پوست سر میشود. مقدار عرقی که تولید میشود، اغلب بیشتر از چیزی است که بدن برای تنظیم دما به آن نیاز دارد و این امر ممکن است آزاردهنده باشد.
گزینههای درمانی مؤثری برای هایپرهیدروزیس وجود دارد. اگر عرقکردن بیشازحد سروصورت موجب ناراحتی شما میشود، به پزشک مراجعه کنید تا علت آن را بیابد و بهترین گزینهی درمانی را برای شما تجویز کند.
سوالات متداول
در چه صورت عرقکردن زیاد نگرانکننده است؟
گاهی اوقات عرقکردن بیشازحد نشانهی مشکل جدی است. درصورتیکه درکنار عرقکردن زیاد، سرگیجه، درد در ناحیهی قفسهی سینه، گلو، آرواره، بازوها و شانه یا پوست سرد یا نبض تند دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
کمبود کدام مواد مغذی موجب عرقکردن زیاد میشود؟
عرقکردن زیاد میتواند نشانه کمبود ویتامین D و B12 باشد.
نظرات