توتفرنگی میتواند سلاحی مخفی در برابر زوال شناختی باشد
مطالعهی جدیدی درمورد توتفرنگی به نتایج جالبی رسیده است و براساس آن مصرف روزانهی این میوه میتواند به کاهش خطر ابتلا به زوال عقل در میانسالان کمک کند. ممکن است شما هم به این عقیده باور داشته باشد که مصرف روزانهی یک سیب، ما را از بیماری و مراجعه به پزشک دور نگه میدارد؛ اما علم ثابت کرده که توتفرنگی هم تاثیر مشابهی روی سلامتی انسان دارد.
محققان در سال ۲۰۲۲ به این نتیجه رسیدند که افزودن بلوبری به رژیم روزانهی افراد میانسال مقاوم به انسولین که بهعنوان پیشدیابتی هم شناخته میشوند، میتواند از این افراد درمقابل ابتلا به زوال شناختی محافظت کند.
اکنون همین تیم از محققان، پژوهش خود را با بررسی فواید بالقوهی توتفرنگی گسترش داده است. هدف آنها از مطالعهی اخیر خود این بود که کشف کنند آیا توتفرنگی میتواند عملکرد شناختی و سلامت متابولیک را بهبود بخشد و اینکه آیا ارتباطی بین این دو وجود دارد یا خیر.
رابرت کریکوریان، نویسندهی مطالعه در بیانیهای گفت: «توتفرنگی و بلوبری هردو حاوی آنتیاکسیدانهایی بهنام آنتوسیانین هستند که در فواید مختلف این میوهها مانند افزایش سلامت متابولیک و بهبود شناختی نقش دارند. دادههای اپیدمیولوژیکی نشان میدهند افرادی که بهطور منظم توتفرنگی یا بلوبری مصرف میکنند، همزمان با افزایش سن، سرعت کاهش شناختی کمتری نسبت به دیگران دارند.»
در مطالعهی اخیر، ۳۰ شرکتکنندهی بین ۵۰ تا ۶۵ سال که همگی اضافه وزن داشتند شرکت کردند. همهی این افراد گزارش کرده بودند که کاهش شناختی خفیفی را تجربه کردهاند. دو هفته پیش از پژوهش از شرکتکنندگان خواسته شد تا از مصرف انواع توتها خودداری کنند. پس از شروع این مطالعهی ۱۲ هفتهای، همهی شرکتکنندگان مکملی پودری دریافت کردند تا پس از مخلوطکردن با آب، بهصورت روزانه و همراه با صبحانه مصرف کنند. نیمی از این افراد پودری حاوی معادل یک فنجان توتفرنگی و نیمی دیگر دارونما دریافت کردند.
شرکتکنندگان ملزم بودند تا تستهای شناختی مشخصی را در آغاز و پایان ۱۲ هفته تکمیل کنند. خلقوخو، وضعیت متابولیک، سطح مقاومت به انسولین و سطح کلسترول شرکتکنندگان هم در تمام مدت مطالعه ردیابی شد.
مصرف مکمل پودر توتفرنگی باعث بهبود عملکرد شناختی شرکتکنندگان شده بود
تجزیهوتحلیل دادهها نشان داد افرادی که مکمل توتفرنگی دریافت کرده بودند در تشخیص و یادآوری اطلاعات مشکل کمتری داشتند و علائم افسردگی در آنها کاهش یافته بود. بهعقیده کریکوریان این اتفاق بهدلیل افزایش توانایی اجرایی و فراهمآمدن زمینه برای کنترل عاطفی، مقابله و شاید حل بهتر مسئله رخ داده بود.
مطالعهی اخیر هیچ تاثیر منفی یا مثبتی را روی سلامت متابولیک بیماران پیدا نکرد. این موضوع در تضاد با تحقیقات قبلی است که نشان میدادند توتفرنگی میتواند تاثیر مثبتی روی متابولیسم افراد داشته باشد؛ اگرچه کریکوریان این یافته را مربوط به مطالعاتی دانست که در آنها از دوزهای بالاتر پودر توتفرنگی استفاده شده بود.
بااینحال، محققان همچنان هم باور دارند که بین توتفرنگی، عملکرد شناختی و سلامت متابولیک با التهاب، ارتباط کلیدی وجود دارد.
کریکوریان توضیح میدهد: «تواناییهای اجرایی در میانسالی شروع به کاهش میکنند و چربی اضافی شکم مانند مقاومت به انسولین و چاقی، به افزایش التهاب ازجمله در مغز انسان منجر میشوند؛ بنابراین ممکن است اینطور فرض کنیم که نمونهی میانسال، دارای اضافهوزن و پیشدیابتی ما سطوح بالاتری از التهاب داشت که به حداقل آسیب خفیف در تواناییهای اجرایی کمک میکرد. بر این اساس اثرات مفیدی که مشاهده کردیم ممکن است به تعدیل التهاب در گروه توتفرنگی مرتبط باشند.»
بهگفتهی پژوهشگران، تحقیقات آتی به آنان کمک خواهد کرد تا تعیین کنند که آیا توتفرنگی واقعا به تقویت عملکرد شناختی کمک میکند یا خیر. کلید این سؤال، وجود تعداد بیشتری شرکتکننده و استفاده از دوزهای متفاوت مکمل توتفرنگی است.
نتایج مطالعه در ژورنال Nutrients منتشر شده است.